Žaiskite į sveikatą!

Greta Vanagienė
2019-09-23
Kai vaikystė pamoja ranka ir pereinama į paauglystę bei brandos etapą, keičiasi ne tik domėjimosi laukas, bet ir įpročiai. Vienas ryškiausių – atsisveikinimas su žaislais. Specialistų teigimu, žaidžiama ne tik dėl patiriamo malonumo ar pramogos, bet ir siekiant atsipalaiduoti, susikoncentruoti, numalšinti stresą ar išvaduoti mintis nuo per didelio informacijos srauto.
Žaiskite į sveikatą!
Sensorinės priemonės, tokios kaip dygliuoti ar antistresiniai kamuoliukai, Rubiko kubikas, įvairūs suktukai, dėlionės dirbantiems įtemptą darbą yra greičiausias būdas nusiraminti ir pailsinti mintis.

Dirbantiems įtemptą darbą
Kaip aiškina kineziterapeutas Paulius Laguninas, sensorinės priemonės, tokios kaip dygliuoti ar antistresiniai kamuoliukai, Rubiko kubikas, įvairūs suktukai, dėlionės dirbantiems įtemptą darbą yra greičiausias būdas nusiraminti ir pailsinti mintis.
 

„Biurų darbuotojams dažnai tenka susidoroti su didžiuliu informacijos, kurią reikia dar ir „sukramtyti“, srautu. Deja, neretai stengiantis pailsėti per minutės pertraukėles lekiama parūkyti“, - pastebi kineziterapeutas Paulius Laguninas. Anot jo, šį žalingą įprotį puikiausiai gali pakeisti kelias minutes delnuose sukinėjant kamuoliuką ar Rubiko kubą.

 

Pažadinti mintis
Minėtos sensorinės priemonės ne tik atpalaiduoja ir sumažina nervinę įtampą, bet ir padeda sutelkti dėmesį, stimuliuoti protinę veiklą.
„Sensorinės priemonės, pavyzdžiui, dygliuotas kamuoliukas yra skirtas dirginti kūno vietas. Dirginimo sukeltas signalas keliauja į smegenų dalis, kurios atsakingos už vieno ar kito organo veiklą ir jutimus. Dėl kai kurių neurologinių ligų dirginimas būna nutrūkęs, tai yra smegenys nebegauna nervinio impulso ir nesugeba atpažinti pojūčių, pavyzdžiui, neatskiria šalto nuo karšto. Pirmoji pagalba siekiant „prižadinti“ šiuos jutimus yra tie patys žaidimai: Rubiko kubas, antistresiniai kamuoliukai. Be to, tinka visos priemonės, kurios skirtos vaikams ugdyti, pavyzdžiui, figūrėlių dėliojimas į kibirėlį su išpjautomis figūromis, suktukas, dėlionė“, - vardina specialias.

 
Suktukas
Paprastas iš metalo ar plastiko pagamintas žaislas su nedideliu guoliu viduryje. Jį malonu sukti ir balansuoti ant piršto. Kai kurie, labiau įgudę suktukų mėgėjai jais atlieka ir įvairius triukus.
 

Burbulinė plėvelė
Bene mėgstamiausias visų laikų antistresinis žaislas - paprasta burbulinė pakavimo plėvelė. Sprogdinti burbulus mėgsta ir jauni, ir seni, tačiau džiaugsmas greitai baigiasi, kai susprogdinami visi turimo gabalėlio burbulai. Visgi, kinai atrado išeitį sukurdami žaislą, kuris imituoja burbulinės plėvelės sprogdinimo pojūtį.
 
Streso kamuoliukas 
Tai - paprastas elastingas kamuoliukas, kurį malonu minkyti rankose, mėtyti ar ritinėti ant darbo stalo. Žmonės per kelis dešimtmečius įsitikino tokių žaislų efektyvumu - jie padeda atsipalaiduoti ir bent trumpam pamiršti slegiančius ir stresą keliančius rūpesčius.

 
Tarp kitko
Rubiko kubas pasiekė aukščiausią populiarumo tašką ir tapo popkultūros simboliu XX amžiaus 9 dešimtmečio pradžioje. Vien nuo 1980 iki 1982 buvo parduota daugiau kaip 100 mln. kubų. 1980 ir 1981 metais Rubiko kubas gavo BART Toy of the Year apdovanojimą kaip geriausias metų žaislas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris