Karantinas nuvargino ir akis

www.lsveikata.lt
2020-05-21
Karantino metu nuo ilgo žiūrėjimo į ekranus – tiek darbo reikalais, tiek laisvalaikiu – galime pajusti, kad akys sausėja, pavargsta, matomas vaizdas tampa ne toks ryškus. Daktarė oftalmologė Donata Montvilaitė sako, kad šiuos simptomus slopinti gali padėti keli naudingi įpročiai. Pasak „Eurovaistinės“ sveikatos specialistų, geresnį regėjimą išsaugoti gali padėti ir subalansuota mityba.
Karantinas nuvargino ir akis
Gydytoja oftalmologė sako pastebinti, kad vis daugėja trumparegystės atvejų, nes dalis žmonių daug laiko praleidžia intensyviai dirbdami iš artimo atstumo.

Oftalmologė D.Montvilaitė sako, kad karantinas pakoregavo mūsų įpročius, dėl kurių nukentėjo ir akių būklė – daug mažiau laiko praleidžiame lauke, žmonės pradėjo daugiau dirbti ir užsisėdėti prie ekranų. Dirbant prie kompiuterio, pasak gydytojos oftalmologės, svarbu reguliariai pailsinti akis, išeiti pasivaikščioti į lauką ar bent į balkoną.
 

„Yra auksinė taisyklė – 20/20. 20 minučių darbo ir 20 sekundžių poilsio, ilsėdamiesi turėtumėte pasižiūrėti į 20 metrų tolį. Jeigu taip nepavyksta, svarbu pailsėti bent kartą per valandą, tačiau tada skirti kiek daugiau laiko pailsinti akims – 5–10 minučių“, – sako oftalmologė Donata Montvilaitė.

 
Tiesa, svarbu atkreipti dėmesį, kad akis vargina artimas atstumas, todėl taisyklė galioja ir skaitant, mezgant ar darant kitus darbus, kurie reikalauja įtempto žvilgsnio. Kompiuteriai papildomai sukelia nuovargį ir dėl skleidžiamos mėlynos spinduliuotės.

Dirbant prie kompiuterio svarbus ir tinkamas apšvietimas, specialistai rekomenduoja vengti dirbti tamsoje, o net ir žiūrint vakaro filmą turėtume kambaryje palikti bent minimalų apšvietimą. Saulėtomis dienomis svarbu atsižvelgti, kad ant ekrano nekristų saulės spinduliai ir neatsirastų atspindžiai, nes dėl to akys papildomai įsitempia.
 
Treniruotė akims?
Dalis žmonių linkę galvoti, kad nenešiodami gydytojo paskirtų akinių taip treniruoja regėjimą, tačiau, taip tikrai nėra. D.Montvilaitė atkreipia dėmesį, kad nešiojant akinius regėjimas tikrai nepablogėja, taip atrodo tik dėl to, kad žmogus pamato tikrąjį vaizdą, todėl suveikia kontrasto principas ir juos nusiėmus atrodo, kad prasčiau matoma.
Gydytoja sako, kad vengiantys nešioti akinius rizikuoja pabloginti savo akių būklę. „Pagalvokite apie futbolininkus, kurių vieni žaidžia specialiais bateliais, o kiti – basomis. Basas futbolininkas gali įmušti įvartį. Tačiau, kuris futbolininkas labiau rizikuoja susižaloti kojas? Žinoma, kad basas patirs kur kas daugiau nepatogumų, apsibrozdins. Lygiai taip pat ir vengiantys dėvėti akinius“, – vaizdžiai palygina gydytoja.
Gydytoja oftalmologė sako pastebinti, kad vis daugėja trumparegystės atvejų, nesdalis žmonių daug laiko praleidžia intensyviai dirbdami iš artimo atstumo.


 
Komentaras
„Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė:

- Saugant akis, naudinga vartoti regėjimą gerinančių preparatų, specialių papildų akims, kuriuose būtų antioksidantų, liuteino, vitamino A ir E, maisto papildų su natūraliu mėlynių ekstraktu, žuvų taukų.
Akių sveikatai gerinti gali būti naudingi ir dažniau vartojami tam tikri produktai. Rekomenduoju valgyti vaisių ir daržovių, kuriose daug vitaminų A ir E (morkų, apelsinų, pomidorų, bulvių, obuolių), kepenėlių, pieno produktų, žuvies, mėsos, kiaušinių. Kitaip tariant, svarbu subalansuotai maitintis. Gerti pakankamai vandens, taip mes drėkinsime akis iš vidaus.
Akims taip pat naudingos mėlynių uogos, karotinoidai, liuteinas, selenas, cinkas, vitaminas E, C, A, D, B2 ir omega-3, tačiau ne visada užtenka valgyti rekomenduojamus maisto produktus, kad akys būtų aprūpintos reikalingais vitaminais ir mikroelementais, todėl tenka vartoti ir tam skirtus maisto papildus.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris