Ar pasiruošėte aktyvaus laisvalaikio sezonui?

Greta Vanagienė
2019-05-30
Šiltasis sezonas pamažu įsibėgėja: žygiai, maudynės, paplūdimio tinklinis, dviračių sportas keičia sėslias pramogas. 
Kaip tinkamai pasiruošti aktyvaus laisvalaikio sezonui ir užkirsti kelią galimoms traumoms, kalbamės su Lietuvos olimpinės rinktinės gydytoju Daliumi Barkausku.
Ar pasiruošėte aktyvaus laisvalaikio sezonui?
Kalbėdami apie aktyvias pramogas sporto gydytojai primena seną liaudies išmintį – vasarą ruošk slides, o žiemą - ratus. Taigi numačiusieji šį šiltąjį sezoną rimtesnį žygį, kūną jau turėjo būti tam paruošę.

Ruoškitės gerokai iš anksto
Kalbėdamas apie aktyvias pramogas sporto gydytojas primena seną liaudies išmintį – vasarą ruošk slides, o žiemą - ratus. Taigi numačiusieji šį šiltąjį sezoną rimtesnį žygį, kūną jau turėjo būti tam paruošę.
 

„Pavasarį mūsų kūnas stipriai pasikeičia, nors mes nelabai kreipiame į tai dėmesio. Organizmas adaptuojasi prie besikeičiančio klimato - hormoninis fonas artėjant vasarai būna vienoks, o žiemą – kitoks. Jei elgiamės ne taip, kaip turėtume, pradedame dažniau sirgti, sulaukiame ligų, kai to visai nesitikime“, - aiškina sporto medikas Dalius Barkauskas.

 
Įvertinkite galimybes

Gydytojas pataria adekvačiai įvertinti gyvenimo būdą. Jei 8-9 valandas kasdien praleidžiame biure dirbdami sėdimą darbą, užsidėjus sunkią kūpriną leistis į kalnus, svilinant 40 laipsnių karščiui būtų mažų mažiausiai neapdairu.
„Jei renkatės aktyvią kelionę, pavyzdžiui, žygį, jam turite ruoštis mažiausiai tris keturis mėnesius. Raumenį paruošti nėra sunku – pakanka ir trijų keturių savaičių, bet sąnariams (kremzlėms, raiščiams, sausgyslėms) reikia tikrai daugiau laiko. Visa tai svarbu, kad mūsų fizinė veikla būtų saugi“, - įspėja specialistas ir pataria prieš kiekvieną fizinį krūvį „sutepti“ sąnarius. Nestaigūs, amplitudiniai judesiai padės paruošti raiščius, sausgysles apkrovai.
Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į savo širdies bei kraujagyslių sistemą, kvėpavimą.
 
Nepamirškite apšilimo
Tiems, kas pasirenka kur kas lengvesnį judėjimą, pavyzdžiui, pasivažinėjimą dviračiais po parką, taip pat vertėtų nepamiršti apšilimo pratimų.
„Leiskite kūnui septynias aštuonias minutes priprasti, judinkite kojų, nugaros raumenis, achilo kulną, atlikite keletą tempimo pratimų. Kita vertus, ir pati fizinė veikla, įsitraukiant į ją pamažu, o ne šaunant lyg vytųsi pasiutęs šuo, gali būti kaip apšilimas“, - sako d.Barkauskas.
 
Pirma pagalba - šaltis

Šiltuoju sezonu, kai laisvalaikis būna aktyvesnis, padidėja ir traumų tikimybė. Įvykus ūmiam pažeidimui D.Barkauskas pataria rinktis klasikinius metodus: šaldymą, galūnės pakėlimą, užspaudimą, pažeistos vietos mobilizaciją.
„Šaltis efektyviai nuskausmina, nes taip sudirginami odos receptoriai, mažiau suvokiame skausmą. Vėliau derėtų pažeistą vietą sutvirtinti elastiniu bintu. Suteikus pirmąją pagalbą reikia nuvykti pas specialistus pasitikrinti, ar nėra rimtesnio pažeidimo“, - pataria sporto medikas.
Dar viena universali priemonė, padedanti malšinti skausmą, – šaldantys ar šildantys raumenų bei sąnarių tepalai. Tačiau svarbu žinoti, kad tokios priemonės negydo įsisenėjusių problemų, o tik kuriam laikui numalšina skausmą, suaktyvina kraujotaką.
„Jei nuolatos pasikartoja tie patys skausmai, tai signalas, kad kažką darote netinkamai - reikalinga keisti gyvenimo būdą. Įprastai skausmo vieta nėra problemos židinys, jo priežasties dažniausiai reikėtų ieškoti kitur“, - sako sporto medikas.


 
Verta žinoti
Kelių sąnarių atramai reikalingi pratimai, kurie lavina ir stiprina blauzdų, šlaunų ir kulkšnių, o taip pat treniruoja aplink kelių sąnarius esančius raumenis.
Stenkitės išlaikyti pusiausvyros centrą – pasilenkite į priekį ir bėgike ant pirštų galų. Jei tai nepavyksta ir kojos krypsta, naudokite batų įdėklus.
Įsiklausykite, ar jūsų sąnariai nebraška. Jei jie ima skaudėti, atsiranda patinimų ar kokių nors kitokių pokyčių, tai gali būti prasidėjusios degeneracinės sąnarių ligos požymis.
Sportuodami nepamirškite įtraukti kuo įvairesnės fizinės veiklos – mažo ar didelio intensyvumo užsiėmimų, pavyzdžiui, plaukimo, važiavimo dviračiu, vaikščiojimo.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris