„Žalingi“ įpročiai virtuvėje

www.lsveikata.lt
2016-09-19
Kai dažnai tenka sukiotis prie puodų, išmoksti ne tik skaniai gaminti. Pasak patyrusių virtuvės šefų, neretai gali susiformuoti ir „žalingų“ įpročių, kurie ne tik sugadina patiekalo skonį, bet ir gali būti kenksmingi sveikatai. 
„Žalingi“ įpročiai virtuvėje
Keptos mėsos gabalo nepjaustykite iš karto ištraukę iš orkaitės. Palikite jį keletui minučių, kad sultys lygiai pasiskirstytų. Jeigu mėsą pjaustysite tik ištraukę iš orkaitės, visos sultys ištekės ant pjaustymo lentos.

Pateikiame netinkamų įpročių, kurių vertėtų atsikratyti ar bent jau pabandyti tai padaryti, sąrašą.
 
Kaitiname aliejų, kol ima kilti dūmai
Dauguma receptų aprašymų prasideda nuo to, kad reikia keptuvėje įkaitinti aliejų. Taigi įpilame į indą aliejaus ir nusisukame nuo kaistančios keptuvės, kad, kol šis sušils, dar ką nors nuveiktume – supjaustytume daržoves, iškočiotume tešlą ir t.t. O kai iš keptuvės ima kilti dūmelis, pradedame gaminti. Teisingai? Ne visai.
 
Dauguma per daug įkaitintų aliejų tampa nemalonaus skonio. Be to, jei aliejų naudojate pakartotinai ir įkaitinate iki dūmų, jis ima „irti“ naikindamas antioksidantus ir formuodamas kenksmingąsias medžiagas.
 
Aliejų kaitinimo temperatūra labai skiriasi (pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus svyruoja nuo 185 °C iki 216 °C). Galite patiekalams gaminti naudoti įvairų aliejų, svarbiausia – neįkaitinti jo iki dūmų atsiradimo. Norėdami gaminti sveikai, aliejų kaitinkite, kol jis pradeda po truputį čirškėti.
 
Per dažnai maišome
Kad patiekalas neprisviltų, jį dažnai maišome. Tačiau šis procesas gali būti visai nenaudingas patiekalui. Dažnas „įsikišimas“ neleidžia patiekalui kaip reikiant apkepti, ardo jį. Taigi stenkitės patiekalą maišyti kuo rečiau, jeigu to nereikalauja receptas.
 
Į keptuvę sudedame per daug produktų
Kartais patiekalo gaminimas iš mūsų pareikalauja kantrybės. Galbūt jums ir atrodo, kad lengviau yra užpildyti keptuvę iki kraštų reikiamais produktais, tačiau dėl to patiekalo gaminimo laikas tik pailgės. Be to, rezultatas gali būti – neaiškios konsistencijos košė. 
 
Jeigu norite, tarkime, bulves aliejuje apkepti taip, kad jos būtų su traškia luobele, nedėkite visų iš karto. Prikrovę pilną keptuvę, vietoje keptų, gausite garuose gamintas bulves. Tas pats pasakytina ir apie mėsą. Jei į keptuvę pridėsite per daug mėsos, indo temperatūra labai greitai atvės, dėl to mėsa gali prilipti prie dugno ir t.t.
 
Keptą mėsą pjaustome iš karto, ištraukę iš orkaitės.
Kad ir kokie išalkę būtumėte, nepjaustykite tik iškeptos mėsos gabalo iš karto, kai ištraukiate iš orkaitės ar nuimate nuo grilio. Palikite ją keletui minučių, kad sultys lygiai pasiskirstytų. Jeigu mėsą pjaustysite tik ištraukę iš orkaitės, visos sultys ištekės ant pjaustymo lentos.
Nedidelius mėsos gabalėlius galima palikti 5-10 minučių. Kumpį ar kalakutą nepjaustytą derėtų palaikyti iki 20-30 min.
 
Per ilgai maišome tešlą
Pasak virtuvės šefų, nederėtų plaktuvu ilgai maišyti tešlą, kurioje daug miltų. Mat mechaniškai veikiamuose miltuose formuojasi gliutenas, ir kepinys bus kietas.
Geriau tešlą iki vientisos masės maišykite plaktuvu, o iki reikiamos kondicijos tešlą baikite minkyti rankomis.


Svarbu
Jeigu patiekalą gaminate teflonu dengtoje keptuvėje, sumažinkite ugnį. Per stipri ugnis gali turėti įtakos kenksmingų garų, išsiskiriančių iš keptuvės dangos, susiformavimui. Šie garai kenkia kepenims, neigiamai veikia virškinimo traktą.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...
    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    „Esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes“, – nebesikuklina profesinės stiprybės pripažinti Klaipėdo...

    Budinti vaistinė


    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    Regionų administracinio teismo Šiaulių rūmai priėmė sprendimą panaikinti 2022 m. gruodžio 9 d. Konkurencijos tarybos nutarimą ir j...
    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Įvairiuose formatuose ne kartą kalbėta, kad gyvybiškai svarbių vaistų kompensavimas Lietuvos pacientams stringa ir dėl itin...

    razinka


    Sveika šeima


    Pogimdyvinės depresijos skyrius? Kodėl gi ne!

    Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) pateikė siūlymą Sveikatos apsaugos ministerijai steigti skyrius, neatskiriančius psichologines problemas patiriančios mamos ir naujagimio. „Sunkiausiose situacijose reikia pritaikytų sąlygų, paruoštų specialistų ir papildomo laiko. Vien skyriaus įsteigimas problemos nei&scaro...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Vienas kraujo lašas atskleis, kiek liko gyventi

    Naujas tyrimas rodo, kad paprastas kraujo ar seilių testas gali padėti nustatyti tikėtiną gyvenimo trukmę. „Medical News Today“ skelbia, kad šis tyrimas atveria naujas galimybes ankstyvai diagnostikai ir tikslinėms intervencijoms, padedančioms išlaikyti gerą žmogaus sveikatą amžėjant.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

    Naujas numeris