Virtuvės mados viršūnėje – šaltos sriubos

Aida Žemaitytė
2018-07-26
Sakoma, kad kiekviena šeimininkė turi savąjį šaltibarščių receptą. Tačiau, sutikite, vasara šiemet ilga ir saulėta – siūlome praturinti atmintyje sudėliotą šaltųjų sriubų receptų knygą. Čia dar svarų pritarimo žodį sako gydytoja dietologė: šaltos sriubos ir sveikos, ir vertingos. 
Virtuvės mados viršūnėje – šaltos sriubos
Šalta sriuba turėtų būti maždaug 8-12 laipsnių temperatūros. Toks patiekalas net karštą vasaros dieną niekada netaps peršalimo priežastimi.

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė šįkart giria šaltas, tačiau nesaldžias sriubas. „Nors šiltuoju metų laiku sriubų karalius neabejotinai yra šaltibarščiai, jų formatas gali būti skirtingas: ruoškite tik su agurkais, bet be burokėlių; galite gaminti net be kefyro; galite įdėti ridikėlių“, – vardija pašnekovė. Ji priduria, kad į tradicinę lietuvišką virtuvę būtina įsileisti ir iš Italijos, Ispanijos, Graikijos į mūsų kraštus keliaujančią gaspačio tipo sriubą, kurios sudėtyje dominuoja pomidorai, česnakas, įvairūs rauginti pieno produktai.
 
Pašnekovė sako, kad gaspačio tipo sriubos naudingos dėl didelio kiekio beta karotenų (stiprių antioksidantų, apsaugančių mūsų ląsteles bei stimuliuojančių imuninę sistemą.). Gaminant šią sriubą, rekomenduojama pomidorus perpilti karštu vandeniu ir pašalinti jų odelę. Šalia pomidoro tinka ir česnakas, ir jogurtas. Tiesa, vartojant žalią česnaką, labai svarbu jį jau sukapotą, susmulkintą ore palaikyti 10-15 minučių.
 

„Esant aukštai oro temperatūrai, organizmo nereikėtų apkrauti karštu, rieboku maistu, mat jį virškindamas organizmas priverstas sunaudoti daug energijos. Trumpai tariant, vasarai tikrai netiks karšta raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais. Tai papildomas išbandymas organizmui! O gaiviose sriubose esančias naudingas medžiagas organizmas pasisavina lengvai ir greitai“, – pabrėžia dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

 
Tiesiai iš šaldytuvo?
„Noriu pastebėti, kad šalta sriuba turėtų būti maždaug 8-12 laipsnių temperatūros. Toks patiekalas net karštą vasaros dieną niekada netaps peršalimo priežastimi. Tačiau tiems, kurie mėgsta iš anksto pasigaminti daugiau šaltsriubės, ją užsišaldyti šaldiklyje, o paskui valgyti vos atitirpusią – patarčiau taip nesielgti, nes rizikuojate gerklės uždegimu“, – pastebi J.Dobrovolskienė.
 
Maistinę šaltos sriubos vertę lemia produktai, iš kurių ji pagaminta. Visos spalvotos daržovės turi stiprų sveikatinantį užtaisą, vitaminų sankaupą: burokėliai, agurkai, pomidorai, svogūnų laiškai, krapai, česnakai. „Minėtos daržovės turi gausiai ir maistinių skaidulų, kurios reguliuoja viso mūsų žarnyno bakterijų balansą. O dar kai šalia to atsiranda kefyras, raugintos pasukos ar natūralus jogurtas – tiesiog idealus derinys!“ – įsitikinusi gydytoja.
 
Tinka ne visiems

J.Dobrovolskienė pastebi, kad žmonėms, kurių virškinimo sistema jautroka, t. y. turi skrandžio uždegimą, opaligę, dažnai jaučia pilvo pūtimą ar pan., rauginto pieno sriubas vartoti reikėtų saikingai. „Šaltos sriubos tokiems žmonėms ne itin tinka ne tik dėl sudėties (pernelyg didelio termiškai neapdorotų daržovių „užtaiso“) , bet ir dėl to, kad patiekalas vartojamas šaltas. Minėtus negalavimus turintiems žmonėms patariama net ir vasarą vartoti ne žemesnės kaip kambario temperatūros patiekalus.

 
Užsienyje
Graikai vaišinasi atšaldyta kiaušinių, citrinų sulčių ir vištienos sultinio sriuba, kurią kai kurie juokais vadina „atšaldyta saulės šviesa“. Ispanai, be abejonės, patiekia gaspačio. Danai mėgsta šaltas pasukų sriubas, o likę skandinavai kaip užkandį arba desertą su pasimėgavimu siurbčioja šaltas vaisių sriubas.
 
Artimuosiuose Rytuose šaltos sriubos gardinamos mėtomis, kardamonu, pankoliu ar cinamonu. Amerikoje kaip niekur kitur ypač populiari „Creme Vichyssoise Glacee“ arba kitaip – šalta bulvienė su porais. Atogrąžų šalyse šaltsriubės gaminamos iš avokadų, kokosų pieno, melionų, neįprasčiausių daržovių ir įvairių jūros gėrybių.

 
Receptai
 
Šalta morkų sriuba

Reikės: 
300 g morkų,
300 g kokosų pieno,
1 skiltelės česnako,
0,5 šaukštelio citrinžolės,
žiupsnelio druskos,
0,5 šaukštelio kario,
Pipirų.
 
Morkas nuskuskite, smulkiau supjaustykite ir sutrinkite elektriniu trintuvu arba sutarkuokite bulvine tarka. Tada sumaišykite su kokosų pienu, išspaustu česnaku ir prieskoniais. Jei norisi skystesnės sriubos, šliūkštelkite šiek tiek vandens ir gerai išmaišykite. Skanaus!


Šaltibarščiai be kefyro

Reikės: 
1 stikl. saulėgrąžų sėklų (išmirkykite per naktį),
3 stikl. vandens,
1,2 česnako skiltelės,
2 arb.š. druskos,
kelių šakelių šviežių krapų,
pusės citrinos sulčių,

kelių šaukštų obuolių acto,
200 g marinuotų arba virtų naminių burokų,
2 agurkų.
 
Pirmiausia saulėgrąžas sumalkite su vandeniu, kad taptų beveik vientisa masė. Įdėkite česnaką, druską, įspauskite citrinos sultis, įpilkite acto. Gerai išmaišykite. Supjaustykite burokus ir agurkus, sudėkite juos į masę. Pabarstykite krapais. Pusvalandžiui pastatykite šaldytuve. Skanaus!
 
Švelni avokadų sriuba

Reikės: 
0,5 didelio agurko,
1 didelio avokado,
1 svogūno (geriausia – šaloto, nes jis švelnaus skonio),
2 šaukštų natūralaus jogurto,
2 šaukštų šviežių mėtų,
4 arbat. š. šviežių žaliųjų citrinų sulčių,
1,5 arbat. š. druskos,
šiek tiek maltų juodųjų pipirų ir kumino,
1 ridikėlio (papuošimui).
 
Visus produktus kartu su stikline šalto vandens sutrinkite trintuve iki vientisos masės. Palikite šaldytuve 1 valandai. Prieš patiekdami papuoškite ridikėlio griežinėliais. Skanaus!

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...
    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    „Esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes“, – nebesikuklina profesinės stiprybės pripažinti Klaipėdo...

    Budinti vaistinė


    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    Regionų administracinio teismo Šiaulių rūmai priėmė sprendimą panaikinti 2022 m. gruodžio 9 d. Konkurencijos tarybos nutarimą ir j...
    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Įvairiuose formatuose ne kartą kalbėta, kad gyvybiškai svarbių vaistų kompensavimas Lietuvos pacientams stringa ir dėl itin...

    razinka


    Sveika šeima


    Pogimdyvinės depresijos skyrius? Kodėl gi ne!

    Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) pateikė siūlymą Sveikatos apsaugos ministerijai steigti skyrius, neatskiriančius psichologines problemas patiriančios mamos ir naujagimio. „Sunkiausiose situacijose reikia pritaikytų sąlygų, paruoštų specialistų ir papildomo laiko. Vien skyriaus įsteigimas problemos nei&scaro...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Vienas kraujo lašas atskleis, kiek liko gyventi

    Naujas tyrimas rodo, kad paprastas kraujo ar seilių testas gali padėti nustatyti tikėtiną gyvenimo trukmę. „Medical News Today“ skelbia, kad šis tyrimas atveria naujas galimybes ankstyvai diagnostikai ir tikslinėms intervencijoms, padedančioms išlaikyti gerą žmogaus sveikatą amžėjant.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

    Naujas numeris