Užkandžiams TAIP!

Gintarė Kaminskienė
2014-08-26
Skelbiama, kad populiariausi lietuvių užkandžiai yra sumuštiniai ir vaisiai. Tiesa, net kas dešimtas gyventojas pirmiausiai renkasi greitus karštus užkandžius – kibinus, bandeles su dešrele, kebabus. Neatsisakoma ir bulvių traškučių, įvairių kepinių, sumuštinių.
Užkandžiams TAIP!
Riešutai, pasak dietologų, vienas sveikiausių užkandžių. Naudingiausiomis rūšimis laikomi žemės riešutai, migdolai, anakardžiai.

Teigiami pokyčiai
Mažiau žmonių renkasi jogurtą, varškės sūrelius, riešutus, daržoves ir salotas ar džiovintus vaisius. Tiesa, didžiąją šios mažumos dalį sudaro moterys. Tuo tarpu tarp vyrų populiariausių pasirinkimų karaliauja sumuštiniai, greiti karšti užkandžiai, bulvių traškučiai ir greitai paruošiamos sriubos. Jaunuoliai, panašai kaip ir vyrai, renkasi bulvių traškučius, taip pat saldumynus ir kepinius.
Tyrimai rodo, kad vis dar valgome per riebiai. Nepaisant to, kad gyvename ežeringame krašte prie jūros, žuvies bei kitų jūros gėrybių vartojame nepakankamai. Nors yra ir teigiamų pokyčių. Pavyzdžiui, savo mityboje pagaliau gyvulinius riebalus pamažu keičiame augaliniais.
 
Užkandžiauti reikia
Reikia nepamiršti, kad užkandžiavimas – vienas sveikos mitybos principų. Dietologai nuolat kartoja, kad tarp trijų pagrindinių valgymų turi būti du užkandžiai. Žinoma, labai daug priklauso nuo to, kokius užkandžius renkamės. Bandelės, traškučiai ar pieninis šokoladas organizmą užkimš nereikalingomis kalorijomis. Norint išlaikyti subalansuotą mitybą, reikia pamąstyti apie sveikus užkandžius. Pavyzdžiui, riešutus ar džiovintus vaisius. Jie ne tik puikiai numalšins alki, bet ir suteiks organizmui naudingų medžiagų.
Džiovinti vaisiai turi daug skaidulų, vitaminų, natūralaus cukraus. Jie ypač naudingi dėl sudėtyje esančios ląstelienos, kuri pagerina virškinimą. Įdomu tai, kad, vaisiams džiūstant, išgaruoja vanduo, todėl juose atsiranda daugiau naudingųjų maistinių medžiagų.
Sveikatos tyrimai rodo, kad riešutai yra vienas svarbiausių baltymų ir energijos šaltinių. Riešutuose yra antioksidantų,stabdančių senėjimo procesus, seleno, vitamino E. Sauja riešutų per dieną padės išlaikyti pakankamą energijos lygį organizme. Naudingiausiomis rūšimis laikomi žemės riešutai, migdolai, anakardžiai.
 

Nauda sveikatai moksliškai dar neįrodyta
Dietologai pataria užkandžiauti, bet atidžiai rinktis produktus. Mokslininkai užkandžiavimo naudos nėra ištyrę įvairiapusiškai. Nors pasaulyje atlikta nemažai tyrimų, kurie įrodo ryšį tarp per didelio svorio ir dažno užkandžiavimo, esama ir kitokių nuomonių. Kanadoje ir Irane yra atlikti kontroliniai tyrimai, parodę, kad užkandžiavimas gali būti susijęs su mažesniu cholesterolio kiekiu kraujyje. Tačiau kanadiečių tyrimo imtis per maža – tik septyni vyrai, o iraniečių tyrimo rezultatai neparodė žymaus teigiamo poveikio kraujagyslių ar širdies darbui. Nors pastarasis leido daryti prielaidas, kad užkandžiavimas gali turėti teigiamos įtakos cukraus ir insulino kiekiui kraujyje.
Taigi, užkandžiauti nėra blogai, jei renkatės vaisius, daržoves ar kefyrą, varškę ir kitus panašius naudingus produktus. Praalkus negalima alinti organizmo. Tačiau reikia jausti ribą: jei užklupo liūdesys, bloga nuotaika ar tiesiog norite save palepinti – nereikėtų rinktis maisto.

 
15 mažo kaloringumo užkandžių
Siūlome jums penkiolika sveikų, mažo kaloringumo užkandžių įvairių skonių žmonėms, kurie skrandžiuose nori palikti pakankamai vietos pietums.
1. Bananas su juodu šokoladu. Pusė sušaldyto banano aplieto dviem gabalėliais lydyto tamsaus šokolado.
2. Saldus jogurtas. Pusė puodelio neriebaus graikiško jogurto su cinamonu ir vienu arbatiniu šaukšteliu medaus.
3. Keptas ananasas. Du piršto storio ananaso griežinėliai pakepti ant grilio apie dvi minutes, kol įgaus auksinę spalvą.
4. Įdarytos figos. Dvi mažos džiovintos figos įdarytos šaukštu mažesnio riebumo ribotos sūriu, pabarstytos cinamonu.
5. Avižiniai dribsniai su uogomis.Trečdalis puodelio virtų avižinių dribsnių su cinamonu ir ketvirtadaliu puodelio šviežių mėgstamų uogų.
6. Citrusinių sulčių ir uogų salotos. Puodelis uogų (aviečių, braškių, mėlynių, gervuogių) sumaišytų su šaukštu šviežiai spaustų apelsinų sulčių.
7. Braškės su juoduoju šokoladu. Penkios braškės, panardintos į juodąjį šokoladą.
8. Bananų traškučiai. Griežinėliais supjaustytas bananas, apšlakstytas citrinos sultimis ir džiovintas orkaitėje arba specialioje džiovykloje.
9. Kepti obuoliai: Keptas teniso kamuoliuko dydžio obuolys, išpjauta šerdimi, įdarytas šaukšteliu rudojo cukraus ir cinamono.
10. Saldžiųjų bulvių (batatų) košė. Viena virta vidutinio dydžio saldi bulvė (apie 5 cm ilgio), sutrinta su arbatiniu šaukšteliu kario, pabarstyta druska ir pipirais.
11. Spragėsiai su sūriu. Du puodeliai spragintų kukurūzų su dviem šaukštais tarkuoto kietojo sūrio.
12. Agurkų salotos. Vienas didelis agurkas, supjaustytas griežinėliais su dviem šaukštais susmulkintų raudonųjų svogūnų ir dviem šaukštais obuolių sidro acto.

13. Špinatų, fetos ir kiaušinių baltymų omletas. Trys kiaušinių baltymai, išplakti ir sumaišyti su puse puodelio žalių špinatų ir vienu valgomuoju šaukštu fetos sūrio. Kepti keptuvėje apie dvi minutes.
14. Bulvytės su rozmarinais. Trečdalis puodelio keptų, plonais griežinėliais supjaustytų bulvių, apšlakstytų šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir kapotais rozmarinais.
15. Pomidorų ir mocarelos sūrio salotos. Gabalėlis mocarelos su puse puodelio vyšninių pomidorų ir dviem šaukšteliais balzaminio acto.

 
Receptai
Įdaryti agurkai 

Reikės:
3 agurkų,

200 g varškės,
šaukšto grietinės,
česnako pagal skonį,
2 šaukštai kapotų mėtų,
maltų juodųjų pipirų ir žiupsnelio druskos
Nupjaukite agurkų galiukus, padalykite juos į kelias sprindžio dydžio dalis. Išimkite vidurinę agurkų dalį su sėklytėmis.Varškę sutrinkite su grietine, tarkuotu česnaku, mėtomis ir prieskoniais. Šiuo mišiniu įdarykite tuščiavidurius agurkų gabaliukus. Skanaus!
 
Grybais įdaryti kiaušiniai

Reikės:
Šaukšto alyvuogių aliejaus,
5 kiaušinių,
100 g džiovintų grybų,
svogūno,
juodųjų pipirų ir druskos
Krapai
Džiovintus grybus gerai pamirkykite ir išvirkite. Jiems atvėsus smulkiai supjaustykite. Sudėkite į dubenį nuluptus, ir smulkiai supjaustytus pakepintus svogūnus. Viską pagardinkite juodaisiais pipirais, druska ir alyvuogių aliejumi. Kietai virtus kiaušinius nulupkite, perpjaukite per pusę. Įdėkite įdarą į virtų kiaušinių puseles. Papuoškite krapais. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

    Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

    Klausimas, užteks nuo kitų metų sausio pirmosios vaistinėse nuotolinės vaistininkų priežiūros farmakotechnikams kaip buvo iki &sca...
    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...

    Sveika šeima


    Šiandien tartis dėl gimdymo su gydytoju - nerekomenduojama

    Būsimos gimdyvės neretai iš anksto tariasi su gydytojais akušeriais ginekologais, kad būtent jie priimtų gimdymą. Kokia viso to prasmė? Ar verta? Bijau, kad taip tik medikas bus įpareigojamas „budėti“. Margarita, 32 m. 

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica