Užkandžiams TAIP!

Gintarė Kaminskienė
2014-08-26
Skelbiama, kad populiariausi lietuvių užkandžiai yra sumuštiniai ir vaisiai. Tiesa, net kas dešimtas gyventojas pirmiausiai renkasi greitus karštus užkandžius – kibinus, bandeles su dešrele, kebabus. Neatsisakoma ir bulvių traškučių, įvairių kepinių, sumuštinių.
Užkandžiams TAIP!
Riešutai, pasak dietologų, vienas sveikiausių užkandžių. Naudingiausiomis rūšimis laikomi žemės riešutai, migdolai, anakardžiai.

Teigiami pokyčiai
Mažiau žmonių renkasi jogurtą, varškės sūrelius, riešutus, daržoves ir salotas ar džiovintus vaisius. Tiesa, didžiąją šios mažumos dalį sudaro moterys. Tuo tarpu tarp vyrų populiariausių pasirinkimų karaliauja sumuštiniai, greiti karšti užkandžiai, bulvių traškučiai ir greitai paruošiamos sriubos. Jaunuoliai, panašai kaip ir vyrai, renkasi bulvių traškučius, taip pat saldumynus ir kepinius.
Tyrimai rodo, kad vis dar valgome per riebiai. Nepaisant to, kad gyvename ežeringame krašte prie jūros, žuvies bei kitų jūros gėrybių vartojame nepakankamai. Nors yra ir teigiamų pokyčių. Pavyzdžiui, savo mityboje pagaliau gyvulinius riebalus pamažu keičiame augaliniais.
 
Užkandžiauti reikia
Reikia nepamiršti, kad užkandžiavimas – vienas sveikos mitybos principų. Dietologai nuolat kartoja, kad tarp trijų pagrindinių valgymų turi būti du užkandžiai. Žinoma, labai daug priklauso nuo to, kokius užkandžius renkamės. Bandelės, traškučiai ar pieninis šokoladas organizmą užkimš nereikalingomis kalorijomis. Norint išlaikyti subalansuotą mitybą, reikia pamąstyti apie sveikus užkandžius. Pavyzdžiui, riešutus ar džiovintus vaisius. Jie ne tik puikiai numalšins alki, bet ir suteiks organizmui naudingų medžiagų.
Džiovinti vaisiai turi daug skaidulų, vitaminų, natūralaus cukraus. Jie ypač naudingi dėl sudėtyje esančios ląstelienos, kuri pagerina virškinimą. Įdomu tai, kad, vaisiams džiūstant, išgaruoja vanduo, todėl juose atsiranda daugiau naudingųjų maistinių medžiagų.
Sveikatos tyrimai rodo, kad riešutai yra vienas svarbiausių baltymų ir energijos šaltinių. Riešutuose yra antioksidantų,stabdančių senėjimo procesus, seleno, vitamino E. Sauja riešutų per dieną padės išlaikyti pakankamą energijos lygį organizme. Naudingiausiomis rūšimis laikomi žemės riešutai, migdolai, anakardžiai.
 

Nauda sveikatai moksliškai dar neįrodyta
Dietologai pataria užkandžiauti, bet atidžiai rinktis produktus. Mokslininkai užkandžiavimo naudos nėra ištyrę įvairiapusiškai. Nors pasaulyje atlikta nemažai tyrimų, kurie įrodo ryšį tarp per didelio svorio ir dažno užkandžiavimo, esama ir kitokių nuomonių. Kanadoje ir Irane yra atlikti kontroliniai tyrimai, parodę, kad užkandžiavimas gali būti susijęs su mažesniu cholesterolio kiekiu kraujyje. Tačiau kanadiečių tyrimo imtis per maža – tik septyni vyrai, o iraniečių tyrimo rezultatai neparodė žymaus teigiamo poveikio kraujagyslių ar širdies darbui. Nors pastarasis leido daryti prielaidas, kad užkandžiavimas gali turėti teigiamos įtakos cukraus ir insulino kiekiui kraujyje.
Taigi, užkandžiauti nėra blogai, jei renkatės vaisius, daržoves ar kefyrą, varškę ir kitus panašius naudingus produktus. Praalkus negalima alinti organizmo. Tačiau reikia jausti ribą: jei užklupo liūdesys, bloga nuotaika ar tiesiog norite save palepinti – nereikėtų rinktis maisto.

 
15 mažo kaloringumo užkandžių
Siūlome jums penkiolika sveikų, mažo kaloringumo užkandžių įvairių skonių žmonėms, kurie skrandžiuose nori palikti pakankamai vietos pietums.
1. Bananas su juodu šokoladu. Pusė sušaldyto banano aplieto dviem gabalėliais lydyto tamsaus šokolado.
2. Saldus jogurtas. Pusė puodelio neriebaus graikiško jogurto su cinamonu ir vienu arbatiniu šaukšteliu medaus.
3. Keptas ananasas. Du piršto storio ananaso griežinėliai pakepti ant grilio apie dvi minutes, kol įgaus auksinę spalvą.
4. Įdarytos figos. Dvi mažos džiovintos figos įdarytos šaukštu mažesnio riebumo ribotos sūriu, pabarstytos cinamonu.
5. Avižiniai dribsniai su uogomis.Trečdalis puodelio virtų avižinių dribsnių su cinamonu ir ketvirtadaliu puodelio šviežių mėgstamų uogų.
6. Citrusinių sulčių ir uogų salotos. Puodelis uogų (aviečių, braškių, mėlynių, gervuogių) sumaišytų su šaukštu šviežiai spaustų apelsinų sulčių.
7. Braškės su juoduoju šokoladu. Penkios braškės, panardintos į juodąjį šokoladą.
8. Bananų traškučiai. Griežinėliais supjaustytas bananas, apšlakstytas citrinos sultimis ir džiovintas orkaitėje arba specialioje džiovykloje.
9. Kepti obuoliai: Keptas teniso kamuoliuko dydžio obuolys, išpjauta šerdimi, įdarytas šaukšteliu rudojo cukraus ir cinamono.
10. Saldžiųjų bulvių (batatų) košė. Viena virta vidutinio dydžio saldi bulvė (apie 5 cm ilgio), sutrinta su arbatiniu šaukšteliu kario, pabarstyta druska ir pipirais.
11. Spragėsiai su sūriu. Du puodeliai spragintų kukurūzų su dviem šaukštais tarkuoto kietojo sūrio.
12. Agurkų salotos. Vienas didelis agurkas, supjaustytas griežinėliais su dviem šaukštais susmulkintų raudonųjų svogūnų ir dviem šaukštais obuolių sidro acto.

13. Špinatų, fetos ir kiaušinių baltymų omletas. Trys kiaušinių baltymai, išplakti ir sumaišyti su puse puodelio žalių špinatų ir vienu valgomuoju šaukštu fetos sūrio. Kepti keptuvėje apie dvi minutes.
14. Bulvytės su rozmarinais. Trečdalis puodelio keptų, plonais griežinėliais supjaustytų bulvių, apšlakstytų šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir kapotais rozmarinais.
15. Pomidorų ir mocarelos sūrio salotos. Gabalėlis mocarelos su puse puodelio vyšninių pomidorų ir dviem šaukšteliais balzaminio acto.

 
Receptai
Įdaryti agurkai 

Reikės:
3 agurkų,

200 g varškės,
šaukšto grietinės,
česnako pagal skonį,
2 šaukštai kapotų mėtų,
maltų juodųjų pipirų ir žiupsnelio druskos
Nupjaukite agurkų galiukus, padalykite juos į kelias sprindžio dydžio dalis. Išimkite vidurinę agurkų dalį su sėklytėmis.Varškę sutrinkite su grietine, tarkuotu česnaku, mėtomis ir prieskoniais. Šiuo mišiniu įdarykite tuščiavidurius agurkų gabaliukus. Skanaus!
 
Grybais įdaryti kiaušiniai

Reikės:
Šaukšto alyvuogių aliejaus,
5 kiaušinių,
100 g džiovintų grybų,
svogūno,
juodųjų pipirų ir druskos
Krapai
Džiovintus grybus gerai pamirkykite ir išvirkite. Jiems atvėsus smulkiai supjaustykite. Sudėkite į dubenį nuluptus, ir smulkiai supjaustytus pakepintus svogūnus. Viską pagardinkite juodaisiais pipirais, druska ir alyvuogių aliejumi. Kietai virtus kiaušinius nulupkite, perpjaukite per pusę. Įdėkite įdarą į virtų kiaušinių puseles. Papuoškite krapais. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

      Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris