Raudonoji sveikatos bomba

Aida Žemaitytė
2018-11-12
Burokėliai visuomet yra įtraukiami į rekomenduojamų vartoti ir žmogaus organizmui ypač naudingų daržovių sąrašus. Matyt, ne veltui! Tai - vienas seniausių šakniavaisių, pastaruoju metu vis dažniau ant stalo patiekiamas ne tik tradicine – virta – forma, bet ir iš salotų kyšančiais jaunais burokėlių lapeliais, ant stalo raudonuoja spaustos burokėlių sultys, o juos pačius siūloma verčiau kepti, o ne virti.
Raudonoji sveikatos bomba
Pasak patyrusių virėjų, burokėlius geriau kepti, o ne virti – tuomet jie taps sultingi, kvapnūs. Suvyniokite šakniavaisius į kelis sluoksnius folijos ir iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie valandą.

Sveikatos šaltinis
 

Kilo.lt mitybos specialistė Kristina Žalnieraitė patvirtina, kad ne veltui ši lietuviams puikiai žinoma daržovė puikuojasi ant mūsų stalo. „Burokėliai mažina kraujo spaudimą, ypač jų sultys. Atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad išgėrus vieną stiklinę burokėlių sulčių, sistolinis kraujospūdis vidutiniškai sumažėjo 4-5 vienetai. Šia savybe pasižymi daržovėje natūraliai esantys nitratai, kurie žmogaus organizme virsta azoto oksidu. Ši medžiaga padeda atsipalaiduoti, išplečia kraujagysles, gerindamas kraujo pratekėjimą“, – vardina pašnekovė.

 
Mokslininkai laikosi nuostatos, kad burokėliuose esantys veiksmingi fitonutrientai, flavanoidai, antioksidantai pasižymi antikancerogeninėmis savybėmis, kurios ne tik padeda stiprinti imunitetą, kovoti su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu bei išvengti įvairių lėtinių ligų, bet ir onkologinių ligų. 
„Tiesa, svarbu paminėti, kad šiame šakniavaisyje yra bene didžiausias cukraus kiekis, lyginant su kitomis daržovių rūšimis, todėl žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, vertėtų juos vartoti itin saikingai“, – siūlo atkreipti dėmesį mitybos specialistė.
 
Daržovė norintiems ištvermės 
Reguliariai sportuojantys žmonės turėtų žinoti, kad burokėliai padidina ištvermę. Taigi, jeigu jums reikia papildomų jėgų, kad atliktumėte treniruotę, burokėliai arba jų sultys gali būti naudingos. „Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad tiriamieji, kurie prieš sporto treniruotę gėrė burokėlių sultis, galėjo sportuoti iki 16 procentų ilgiau“, – pastebi mitybos specialistė.
 
Šalin aplinkos stresorius
Anot K.Žalnieraitės, burokėliai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis – jie yra unikalus betaino šaltinis. „Beatinas – tai maistinė medžiaga, apsauganti ląsteles nuo aplinkoje esančių stresorių. Taip pat yra duomenų, kad beatinas padeda užkirsti kelią uždegiminiams procesams, apsaugo vidaus organus, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, gerina kepenų veiklą“, – teigia ji.
 
Vitaminų sankaupa
K.Žalnieraitė neabejoja, kad vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų burokėlių sudėtyje – gausu. „Juose esantis vitaminas C pasižymi imunitetą stiprinančiomis, darbingumo lygį didinančiomis savybėmis. Skaidulinės medžiagos teigiamai veikia virškinimo sistemą, gerina žarnyno peristaltiką, todėl ypač tinkamas pasirinkimas žmonėms, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu. Ši daržovė sudėtyje turi įvairių mineralų, pavyzdžiui, kalio, kuris tiesiog būtinas sveikai nervų ir raumenų funkcijai, mangano, naudingo kaulams, kepenims, inkstams ir kasai. Burokėlių sudėtyje vyrauja ir B grupės vitaminai, teigiamai veikiantys nervų sistemą, geležis, kuri reikalinga sveikai kraujodaros sistemai, magnis, kuris dalyvauja kraujo spaudimo reguliaciniuose procesuose, palaiko normalų širdies ritmą“, – vardina pašnekovė.

Svarbu
Mėgstantiems gerti natūraliai spaustas daržovių sultis be pridėtinio cukraus, reikėtų būti atsargiems ir budriems, mat šios sultys mažina kraujo spaudimą. Sulčių išgerti reikėtų ne daugiau kaip stiklinę ir geriau jas maišyti su kitomis daržovių sultimis (pvz., morkų, apelsinų) arba skiesti vandeniu. Padauginus burokėlių sulčių gali pasireikšti galvos svaigimas ar net pykinimas. Jei sergate skrandžio opalige, inkstų ligomis, burokėlių sulčių verčiau išvis negerkite.
Beje, išspaudę burokėlius, šviežias sultis palaikykite tris valandas šaldytuve, atvirame inde. Tai būtina, kad suirtų tam tikros kenksmingos medžiagos.  

Receptai 

Burokėlių karpačas
Reikės:
5 didelių virtų burokėlių,
200 g salotų, 
kelių saujelių įvairių žalumynų (salotinių sultenių, gražgarsčių, pipirnių),
4 skiltelių česnakų,
2 v. š. alyvuogių aliejaus,
2 v.š. citrinų sulčių,
2 v. š. medaus,
pagal skonį druskos ir juodųjų pipirų,
1 a. š. pesto padažo.
Burokėlius nulupkite, supjaustykite labai plonais, kone perregimais griežinėliais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išdėliokite pailgame plokščiame dubenyje. Atskirame indelyje paruoškite marinatą: sumaišykite smulkintus česnakus, aliejų, citrinų sultis ir medų. Gautu mišiniu apšlakstykite burokėlių griežinėlius ir bent dviem valandoms palikite, kad pasimarinuotų. Marinuotus burokėlių griežinėlius dailiai susukite ir išdėliokite lėkštėse. Ant viršaus dėkite po saujelę žalumynų, šalia pašlakstykite pesto padažo.
Šias salotas gardu valgyti ir su ožkų, fetos tipo arba fetos sūriu. Taip pat karpačą galite papildyti apelsinų ar mandarinų skiltelėmis, kedrinėmis pinijomis. Skanaus!
 
Žemaitiškas burokėlių troškinys
Reikės:
700 g burokėlių,
1 svogūno,
2 v.š. grietinės ar neriebaus majonezo,
1 v.š. miltų,
0,5 stikl. vandens,
druskos, pipirų,
2 skiltelių česnako,
2 lauro lapelių,
1 v. š. acto,
šiek tiek sviesto.
Virtus burokėlius sutarkuokite, svogūnus supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su sviestu. Troškinkite burokėlius ir svogūnus keptuvėje 10 min., po to įpilkite karšto vandens, acto ir dar patroškinkite. Sudėkite lauro lapelius, sutrintus česnakus, majonezą (ar grietinę), įberkite miltų, druskos, pipirų, ir sumaišykite. Keptuvę uždenkite ir lėtai kaitinkite dar 15 min. Patiekite karštą. Skanaus!
 
Burokėlių traškučiai
Reikės:
Burokėlių,
1 v. š. alyvuogių aliejaus,
Druskos.
Burokėlius supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite į skardą (išklotą kepimo popieriumi), patepkite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos ir kepkite karštoje, 200 laipsnių, orkaitėje apie 15 min.
Jei norite burokėlių susidžiovinti žiemai, juos (žalius, nuluptus) smulkiai supjaustykite, nuplikykite vandeniu, išdžiovinkite orkaitėje (70 laipsnių), sudėkite į stiklainius. Skanaus!
 

Burokėlių padažas
Reikės:
100 g grietinės,
1 virto burokėlio,
100 g majonezo,
2 v. š. krienų,
2 marinuotų agurkėlių.
Burokėlį sutrinkite arba sutarkuokite smulkia tarka. Agurkėlius smulkiai supjaustykite. Visus produktus sumaišykite ir ragaukite su mėsos patiekalais. Skanaus!
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris