Raudonoji sveikatos bomba

Aida Žemaitytė
2018-11-12
Burokėliai visuomet yra įtraukiami į rekomenduojamų vartoti ir žmogaus organizmui ypač naudingų daržovių sąrašus. Matyt, ne veltui! Tai - vienas seniausių šakniavaisių, pastaruoju metu vis dažniau ant stalo patiekiamas ne tik tradicine – virta – forma, bet ir iš salotų kyšančiais jaunais burokėlių lapeliais, ant stalo raudonuoja spaustos burokėlių sultys, o juos pačius siūloma verčiau kepti, o ne virti.
Raudonoji sveikatos bomba
Pasak patyrusių virėjų, burokėlius geriau kepti, o ne virti – tuomet jie taps sultingi, kvapnūs. Suvyniokite šakniavaisius į kelis sluoksnius folijos ir iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie valandą.

Sveikatos šaltinis
 

Kilo.lt mitybos specialistė Kristina Žalnieraitė patvirtina, kad ne veltui ši lietuviams puikiai žinoma daržovė puikuojasi ant mūsų stalo. „Burokėliai mažina kraujo spaudimą, ypač jų sultys. Atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad išgėrus vieną stiklinę burokėlių sulčių, sistolinis kraujospūdis vidutiniškai sumažėjo 4-5 vienetai. Šia savybe pasižymi daržovėje natūraliai esantys nitratai, kurie žmogaus organizme virsta azoto oksidu. Ši medžiaga padeda atsipalaiduoti, išplečia kraujagysles, gerindamas kraujo pratekėjimą“, – vardina pašnekovė.

 
Mokslininkai laikosi nuostatos, kad burokėliuose esantys veiksmingi fitonutrientai, flavanoidai, antioksidantai pasižymi antikancerogeninėmis savybėmis, kurios ne tik padeda stiprinti imunitetą, kovoti su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu bei išvengti įvairių lėtinių ligų, bet ir onkologinių ligų. 
„Tiesa, svarbu paminėti, kad šiame šakniavaisyje yra bene didžiausias cukraus kiekis, lyginant su kitomis daržovių rūšimis, todėl žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, vertėtų juos vartoti itin saikingai“, – siūlo atkreipti dėmesį mitybos specialistė.
 
Daržovė norintiems ištvermės 
Reguliariai sportuojantys žmonės turėtų žinoti, kad burokėliai padidina ištvermę. Taigi, jeigu jums reikia papildomų jėgų, kad atliktumėte treniruotę, burokėliai arba jų sultys gali būti naudingos. „Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad tiriamieji, kurie prieš sporto treniruotę gėrė burokėlių sultis, galėjo sportuoti iki 16 procentų ilgiau“, – pastebi mitybos specialistė.
 
Šalin aplinkos stresorius
Anot K.Žalnieraitės, burokėliai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis – jie yra unikalus betaino šaltinis. „Beatinas – tai maistinė medžiaga, apsauganti ląsteles nuo aplinkoje esančių stresorių. Taip pat yra duomenų, kad beatinas padeda užkirsti kelią uždegiminiams procesams, apsaugo vidaus organus, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, gerina kepenų veiklą“, – teigia ji.
 
Vitaminų sankaupa
K.Žalnieraitė neabejoja, kad vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų burokėlių sudėtyje – gausu. „Juose esantis vitaminas C pasižymi imunitetą stiprinančiomis, darbingumo lygį didinančiomis savybėmis. Skaidulinės medžiagos teigiamai veikia virškinimo sistemą, gerina žarnyno peristaltiką, todėl ypač tinkamas pasirinkimas žmonėms, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu. Ši daržovė sudėtyje turi įvairių mineralų, pavyzdžiui, kalio, kuris tiesiog būtinas sveikai nervų ir raumenų funkcijai, mangano, naudingo kaulams, kepenims, inkstams ir kasai. Burokėlių sudėtyje vyrauja ir B grupės vitaminai, teigiamai veikiantys nervų sistemą, geležis, kuri reikalinga sveikai kraujodaros sistemai, magnis, kuris dalyvauja kraujo spaudimo reguliaciniuose procesuose, palaiko normalų širdies ritmą“, – vardina pašnekovė.

Svarbu
Mėgstantiems gerti natūraliai spaustas daržovių sultis be pridėtinio cukraus, reikėtų būti atsargiems ir budriems, mat šios sultys mažina kraujo spaudimą. Sulčių išgerti reikėtų ne daugiau kaip stiklinę ir geriau jas maišyti su kitomis daržovių sultimis (pvz., morkų, apelsinų) arba skiesti vandeniu. Padauginus burokėlių sulčių gali pasireikšti galvos svaigimas ar net pykinimas. Jei sergate skrandžio opalige, inkstų ligomis, burokėlių sulčių verčiau išvis negerkite.
Beje, išspaudę burokėlius, šviežias sultis palaikykite tris valandas šaldytuve, atvirame inde. Tai būtina, kad suirtų tam tikros kenksmingos medžiagos.  

Receptai 

Burokėlių karpačas
Reikės:
5 didelių virtų burokėlių,
200 g salotų, 
kelių saujelių įvairių žalumynų (salotinių sultenių, gražgarsčių, pipirnių),
4 skiltelių česnakų,
2 v. š. alyvuogių aliejaus,
2 v.š. citrinų sulčių,
2 v. š. medaus,
pagal skonį druskos ir juodųjų pipirų,
1 a. š. pesto padažo.
Burokėlius nulupkite, supjaustykite labai plonais, kone perregimais griežinėliais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išdėliokite pailgame plokščiame dubenyje. Atskirame indelyje paruoškite marinatą: sumaišykite smulkintus česnakus, aliejų, citrinų sultis ir medų. Gautu mišiniu apšlakstykite burokėlių griežinėlius ir bent dviem valandoms palikite, kad pasimarinuotų. Marinuotus burokėlių griežinėlius dailiai susukite ir išdėliokite lėkštėse. Ant viršaus dėkite po saujelę žalumynų, šalia pašlakstykite pesto padažo.
Šias salotas gardu valgyti ir su ožkų, fetos tipo arba fetos sūriu. Taip pat karpačą galite papildyti apelsinų ar mandarinų skiltelėmis, kedrinėmis pinijomis. Skanaus!
 
Žemaitiškas burokėlių troškinys
Reikės:
700 g burokėlių,
1 svogūno,
2 v.š. grietinės ar neriebaus majonezo,
1 v.š. miltų,
0,5 stikl. vandens,
druskos, pipirų,
2 skiltelių česnako,
2 lauro lapelių,
1 v. š. acto,
šiek tiek sviesto.
Virtus burokėlius sutarkuokite, svogūnus supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su sviestu. Troškinkite burokėlius ir svogūnus keptuvėje 10 min., po to įpilkite karšto vandens, acto ir dar patroškinkite. Sudėkite lauro lapelius, sutrintus česnakus, majonezą (ar grietinę), įberkite miltų, druskos, pipirų, ir sumaišykite. Keptuvę uždenkite ir lėtai kaitinkite dar 15 min. Patiekite karštą. Skanaus!
 
Burokėlių traškučiai
Reikės:
Burokėlių,
1 v. š. alyvuogių aliejaus,
Druskos.
Burokėlius supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite į skardą (išklotą kepimo popieriumi), patepkite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos ir kepkite karštoje, 200 laipsnių, orkaitėje apie 15 min.
Jei norite burokėlių susidžiovinti žiemai, juos (žalius, nuluptus) smulkiai supjaustykite, nuplikykite vandeniu, išdžiovinkite orkaitėje (70 laipsnių), sudėkite į stiklainius. Skanaus!
 

Burokėlių padažas
Reikės:
100 g grietinės,
1 virto burokėlio,
100 g majonezo,
2 v. š. krienų,
2 marinuotų agurkėlių.
Burokėlį sutrinkite arba sutarkuokite smulkia tarka. Agurkėlius smulkiai supjaustykite. Visus produktus sumaišykite ir ragaukite su mėsos patiekalais. Skanaus!
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ateityje – strategiškai kitoks chirurginis krūties vėžio gydymas

      Ateityje – strategiškai kitoks chirurginis krūties vėžio gydymas

      Kokios apimties chirurginė operacija gydant krūties vėžį būtų optimali? Į šį klausimą bandys atsakyti Europos šalių,...
      Valdas Pečeliūnas: „Pacientams jaučiamės įsiskolinę“

      Valdas Pečeliūnas: „Pacientams jaučiamės įsiskolinę“

      VUL Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkas, gydytojas hematologas Valdas Pečeliūnas (45 m.) tikina, nors nėra nei virusolo...

      Budinti vaistinė


      Radviliškyje dirbantys vaistininkai jaučia gyventojų nerimą

      Radviliškyje dirbantys vaistininkai jaučia gyventojų nerimą

      Nuo rugsėjo 21 dienos Radviliškio gyventojai gyvena kitu ritmu. Dėl didelio patvirtintų COVID-19 atvejų skaičiaus at&scaron...
      Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

      Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

      Dažnesnis vaistinių durų varstymas – popandeminiame pasaulyje išryškėjusi tendencija, kuomet gyventojai sveika...

      Sveika šeima


      Jei gali vaikščioti – gali ir šokti

      Kas sakė, kad baletas tik jaunoms nendrėms? Choreografė Neringa Kirklienė, vedanti šias šokių pamokas suaugusiems ir senjorams, įsitikinusi – šokti baletą niekada ne per vėlu. Elegancijos ir gracijos mokytis gali bet kokio amžiaus ir bet kokio kūno sudėjimo žmonės.

      Sveikatos horoskopas


      Rugsėjo 14-20 d.

      Avi­nas
      Pirmadienį padarykite iškrovos dieną. Tre­čia­die­nis - pa­lan­ki die­na pra­dė­ti gy­dy­ti ner­vų sis­te­mos li­gas. Penktadienį saugokitės traumų. Šeš­ta­die­nį val­gy­ki­te tik leng­vai virš­ki­na­mą mais­tą. Ne­pa­dau­gin­ki­te stip­rių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų, galimas apsinuodijimas.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Vakcinų nuo COVID-19 lenktynės. Kas laimi?

      Šaltojo karo metais turėjome ginklavimosi varžybas, o šiemet – kuo tikriausias vakcinų lenktynes. Pagrindiniai žaidėjai tie patys – Jungtinės Amerikos Valstijos ir Rusija. Tik šį kartą tikslas iš pirmo žvilgsnio atrodo kilnus – kuo greičiau sustabdyti koronaviruso plitimą.

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Kaip sustabdyti laiką?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip sustabdyti laiką?
      Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
      Agnė Bilotaitė Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi

      Naujas numeris






















      Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica