Pikantiška vakarienė dviems

Greta Vanagienė
2020-02-14
Nuo seno pasaulio tautos mėgino atrasti stebuklingus meilės eliksyrus, padedančius suvilioti partnerį ar sukelti aistrą. Bene labiausiai žinomais natūraliais afrodiziakais šiandien laikomos jūros gėrybės, šokoladas, aitrieji pipirai. Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas sako, jog vis dėlto tai daugiau veikia kaip placebas. Taigi padės maistas sužadinti geismą ar ne, priklauso nuo kiekvieno vaizduotės.
Pikantiška vakarienė dviems

Vaizduotę sužadina forma 
Dar senovės graikų grožio ir meilės deivės Afroditės vardu pavadintos įvairios augalinės ir gyvūninės kilmės medžiagos, kurios, kaip manyta, skatina lytinę potenciją, potraukį ir aktyvumą. Šiandien daugeliui tai kelia klausimus: iš tiesų veikia ar ne? Nors mokslas nėra aiškiai įrodęs, jog vieni ar kiti vadinamieji afrodiziakai turi aistrą žadinantį poveikį, nuo seno pripažįstamas jų placebo efektas. Jie esą gali veikti tada, kai žmogus tuo tvirtai įtiki.
 

Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas mano, jog labiausiai jaudrina lytines žmogaus genitalijas imituojanti maisto forma. „Nuo seno laikyta, kad maistas kelia tam tikras asociacijas į geidulingas kūno formas, o tai gali kelti libido. Baklažanai, bananai, šparagai, morkos gali priminti vyrišką pasididžiavimą. Avokadai, figos - vyriškas sėklides. Moteriškus lytinius organus primena austrės, graikiniai riešutai“, - sako maisto guru.

 
Geidulį stiprina šiluma
Alfas sako, jog geidulį gali sužadinti ne tik pikantiškos maisto formos. Sakoma, kad afrodiziakinių savybių turi ir kai kurie prieskoniai ar prieskoninės daržovės, kurios gali sušildyti kūną, pagerinti kraujotaką ar padažninti širdies ritmą.

Tačiau, kad tai iš tiesų veiktų, reikėtų suvalgyti didžiulį jų kiekį. O vargu ar vienu ypu galėtume suvalgyti kilogramą aitriųjų pipirų, česnako ar kelis kilogramus šokolado. Virtuvės šefas siūlo rinktis šildančių prieskonių koncentratą, pavyzdžiui, aliejų.
 
Kiekvienam individualiai
Jau išsiaiškinome: afrodiziakų poveikis toks, kiek pats tiki jų galia ir kiek pasiduoti aistrą keliantiems žaidimams. Tiesa, žaismingai nusiteikusiems Alfas siūlo būti budriems. Mat jei afrodiziakais laikomi produktai gali sugundyti, gali nuteikti priešiškai.
„Jei tėvams paruoščiau afrodiziakinę vakarienę su austrėmis, jie greičiausiai atsipjautų dešros, nei valgytų šias gličias jūros gėrybes“, - juokiasi virtuvės šefas. Taigi asociacijų ir interpretacijų žmonėms gali kilti visokių.
Įvertinti, anot Alfo, reikėtų ir maisto kvapą. Nors kūną šildantį poveikį turintis česnakas laikomas afrodiziaku, vargu ar šis gali kam gali sužadinti aistrą.
„Kai kam česnakas gali sukelti stiprią alergiją, kitus atgraso jo kvapas“, - patikina jis.

 
Verta žinoti
Potyrių ieškotojams siūlome kelis maisto produktus, kuriuos verta įtraukti į romantiškos vakarienės valgiaraštį.
 
Medus

Neatsitiktinai povestuvinė kelionė vadinama medaus mėnesiu – bičių suneštas saldėsis turi stiprų poveikį abiejų lyčių libido. Medus yra puikus boro šaltinis – šis mineralas padidina tiek estrogeno, tiek testosterono kiekį organizme. 
Šparagai (smidrai)
Dėl pailgos formos, šparagai jau nuo senų laikų yra laikomi ir įvairiuose šaltiniuose aprašomi kaip natūralūs afrodiziakai. XIX a. Prancūzijoje šią daržovę buvo įprasta patiekti jauniesiems per vestuvių vakarienę – tikėta, kad tai - aistringos ir vaisingos nakties garantas. Šparagai turi daug naudingų medžiagų ir ypač vitamino E, kuris skatina lytinių hormonų gamybą.
Avokadas
Dar nuo actekų laikų avokadai buvo laikomi stipriu afrodiziaku, o dėl formos actekų kalba net vadinti „sėklidžių medžiu“. Tikėta, kad avokadai gerina potenciją ir vaisingumą.
Aitrieji pipirai

Tiek paprikos, tiek aitrieji pipirai yra žinomi dėl kaitinančio poveikio – šios aštrokos daržovės ne tik sušildo kūną, bet ir pagerina kraujotaką. Be to, čili pipiruose esančios veikliosios medžiagos skatina endorfinų, žinomų kaip laimės hormonai, gamybą.
Šokoladas
Natūralus juodasis šokoladas taip pat nuo seno žinomas kaip stiprus afrodiziakas. Šokolado vartojimas skatina serotonino, vieno laimės hormono, gamybą. Pastarasis savo ruožtu gerina nuotaiką, padeda atsipalaiduoti ir išvengti nuotaikų svyravimų.

 
Tai įdomu
Indų Kamasutroje rašoma, kad prieš mylintis reikėtų suvalgyti patiekalą iš ryžių.
Prancūzijos karalius Henrikas IV, pagarsėjęs meilės nuotykiais, kas rytą išgerdavo stikliuką konjako, skiesto su kiaušinio tryniu.
Keltai potencijai didinti gėrė alų su tryniu.
Z.Froidas buvo įsitikinęs, kad patys veiksmingiausi lytinio potraukio stimuliatoriai yra ruginė duona, moliūgo sėklos, džiovinti vaisiai, dilgėlės, grybai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris