Ožkos sūris - vienas seniausių pieno produktų

Aigustė Tavoraitė
2016-05-02
Nuo seniausių laikų ožkos pienu stiprindavo sveikatą bei gydydavo įvairias sunkias ligas. Ne mažiau vertingų savybių turi ir ožkos sūris, kurio gamybos tradicijos sėkmingai gaivinamos Lietuvoje. 
Ožkos sūris - vienas seniausių pieno produktų
Ožkų pieną ir jo produktus žmogaus organizmas geriau įsisavina. Tai – dietinis maistas, turintis vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Keičiasi nuostata 

Saldaus ir rūgštaus pieno, fermentiniai ir pelėsiniai, sūryme išmirkyti, lašinių skonį primenantys, su krapais, kmynais, dilgėlėmis, česnakais ir kitais prieskoniais – kelias dešimtis rūšių pačios spaustų ožkos sūrių žmonėms gali pasiūlyti Dalia Ėmužytė, Širvintų rajono pakraštyje Griciūnų kaime įsikūrusio didžiausio Baltijos šalyse ožkų ekologinio ūkio savininkė.
 
Ji priminė, kad ožkų pieno molekulės yra mažesnės nei karvių pieno. Ožkų pieną ir jo produktus žmogaus organizmas geriau įsisavina. Tai – dietinis maistas, turintis vitaminų ir mineralinių medžiagų.
„Ožkos yra gurmanės ir suvartoja labai daug įvairių medžiagų. Jų maisto racioną sudaro per 200 įvairių augalų, kurių vertingos medžiagos atsispindi ir pieno produktuose. Žmonės vis labiau juos vertina. Keičiasi nuostata, kad ožkų pieno produktai yra neskanūs ar riebūs, nes dabar auginamos visai kitos ožkų veislės“, – kalbėjo D.Ėmužytė.
 
Kiekvienam pagal poreikį 
Pasak ūkininkės, kiekviena ožkos sūrio rūšis turi savo teigiamų savybių. Pavyzdžiui, saldaus pieno sūris gaminamas iš pasterizuoto pieno. Jį ramiai gali rinktis net ir bijantys erkinio encefalito žmonės. (Beje, D.Emužytės nuomone, šios ligos rizika valgant ožkos sūrius yra labai maža – pasaulyje įtartas tik vienas atvejis, kuris liko neįrodytas.)
 
Saldaus pieno sūris dažnai perkamas vaikams, nes mažyliui patogu paimti į ranką ir valgyti nebyrantį gabalą. Tačiau šios rūšies produktas, išlaikantis baltymus bei naudingas medžiagas, neturi reikalingų pieno rūgšties bakterijų, kurios išlieka ožkos rūgštaus pieno sūryje. Pastarąjį labiau vertina norintys susigrąžinti sveikatą asmenys.
 
„Gurmanai renkasi sūrius su įvairiomis žolelėmis, o išskirtiniai gurmanai – ilgo brandinimo fermentinius sūrius. Gaminame sūrius ir pagal užsakymą – specialaus skonio, kvapo, dydžio ir kt. Norime, kad pirkėjai turėtų kuo platesnį pasirinkimą“, – pasakojo D.Ėmužytė.

 
Ne visi gali įpirkti
Daugelio sūrių receptus ūkininkė sukūrė pati, tačiau pravertė ir kolegų iš Graikijos, Prancūzijos, Italijos patirtis. Beje, jos senelė irgi turėjo sūrininkės paslapčių bei dalyvaudavo žemės ūkio parodose, kur gaminys buvo apdovanotas Prezidento Antano Smetonos žmonos Sofijos prizu.
 
D.Ėmužytės ūkyje gaminami produktai plačiai žinomi visoje Lietuvoje, tačiau daugiausiai sūrių parduodama Kaune, dalis jų atkeliauja į Vilnių – Tymo turgų, mažas parduotuves bei restoranus.
Ūkininkė apgailestavo, kad ožkų pieno sūrius ne visi gali įpirkti, nes žaliavos ištekliai gana riboti – iš 10 litrų pieno galima pagaminti apie kilogramą sūrio. Be to, sūrių gamyba yra nelengvas, daug dėmesio reikalaujantis rankų darbas.

 
Verta žinoti
Ožkos sūris yra vienas seniausių pieno produktų. Jame daug amino rūgščių, riebalų, kalcio, fosforo,  askorbo rūgšties, cholino, vitamino K, B grupės vitaminų, magnio ir kt. Ypač ožkos sūrį rekomenduojama vartoti besilaukiančioms bei maitinančioms moterims, vaikams, paaugliams, pagyvenusio amžiaus žmonėms. Jis aktyvina imuninę sistemą, gina ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Manoma, kad ožkos sūris yra naudingas aterosklerozės, kepenų ligų profilaktikai, sergant kaulų, inkstų ligomis ir kt.

 
Vietoj pipirų sūriui gardinti išbandykite dašį

 Sūrių gurmanai siūlo atrasti aromatingąjį ir aštrųjį prieskonį – dašį. Jis, anot naujų skoninių potyrių ieškotojų, ypač tinka prie ožkų pieno sūrių. Dašis paplitęs Pietų ir Pietryčių Europoje, Pietvakarių Azijoje ir kitur. Rečiau, bet auga ir Lietuvos daržuose bei puošia sodybų gėlynus.
 
Dašis yra panašus į čiobrelį, tačiau daug aštresnis ir kvapnesnis. Kai kas jį siūlo kartais išbandyti vietoj pipirų. Tokiu atveju labiau tiktų daugiametis dašis, kuris yra aštresnis už vienmetį. Tiesa, termiškai apdorotas šis prieskoninis augalas praranda aštrumą. Jį siūloma dėti baigiant gaminti, nes ilgiau verdant ar kepant maistas karsteli.
Paprastai dašis plačiau rekomenduojamas gardinti ankštinių, daržovių, bulvių, grybų patiekalus, troškinius. Šiuo prieskoniu galima paįvairinti ir įvairius marinatus bei padažus.
 
Dašis vertinamas dėl maistinių ir gydomųjų savybių. Jo sudėtyje yra eterinių aliejų, rauginių bei mineralinių medžiagų, gausu vitamino C. Dašių žolė gali būti naudojama kaip baktericidinė, apetitą sužadinanti ir virškinimą pagerinanti priemonė. Taip pat ir dašių aliejus naikina bakterijas, mažina skrandžio ir žarnyno spazmus, puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, lengvina atsikosėjimą, skatina šlapimo išsiskyrimą bei prakaitavimą. Šio augalo džiovintų lapų ir žiedų kompresai gali palengvinti reumato skausmus.

 
Receptai
Burokėlių salotos su ožkos sūriu


Reikės:
100 g ožkos pieno sūrio,
4–3 nedidelių burokėlių,
nedidelės saujos graikiškų riešutų,

ryšelio svogūnų laiškų,
2 saujų rukolos (galima pamaišyti su įvairiomis lapinėmis salotomis),
2 valgomųjų šaukštų citrinų sulčių,
alyvuogių aliejaus,
druskos,
pipirų.
 
Burokėlius nulaupkite, įvyniokite į foliją ir apie valandą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Atvėsusius burokėlius nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Jas gerai apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi, užberkite druskos ir pipirų. Palikite bent pusvalandžiui pasimarinuoti. Salotas nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite, kubeliais supjaustykite ožkos sūrį, pasmulkinkite ir truputį pakepinkite riešutus. Į didelę lėkštę ratu sudėkite burokėlių riekeles, lėkštes viduryje – salotas, suberkite sūrį ir riešutus, pabarstykite supjaustytais svogūnų laiškais, apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi, truputį užberkite druskos ir pipirų. Skanaus!   
 
Vištienos salotos su keptu sūriu
 
Reikės:
dviejų vištienos krūtinėlių,

100 g ožkos pieno sūrio,
4 pomidorų,
dviejų saujų įvairių lapinių salotų,
1 valgomojo šaukšto medaus,
1 valgomojo šaukto citrinų šulčių,
prieskonių (pipirų, kario, imbiero),
dviejų skiltelių česnako,
aliejaus,
druskos.
 
Krūtinėles įtrinkite prieskoniais, česnaku, palaikykite bent 15 min. ir iškepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Sūrį supjaustykite griežinėliais, aptepkite medumi ir trumpai (7-10 min.) palaikykite gerai įkaitintoje orkaitėje. Salotas nuplaukite, apdžiovinkite ir suplėšykite, įpjaustykite nuplautus pomidorus. Užpilkite aliejaus, citrinų sulčių, užberkite druskos ir pipirų. Atsargiai išmaišykite. Salotas sudėkite į lėkštę, sudėliokite supjaustytą vištieną ir ant viršaus – keptą ožkos sūrį. Skanaus!
 
Užkandėlė su ožkos sūriu 

Reikės:
ožkų sūrio,
šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos,
saujelės garžgarstės,
vyšninių pomidorų,
balzaminio acto,
medaus,
aliejaus,
druskos.
 
Sluoksniuotos tešlos lakštus atšildykite ir supjaustykite norimo dydžio ir formos gabaliukais. Ant jų uždėkite ožkų sūrio, ant jo užpilkite nedaug medaus ir 15 min. pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Salotas suplėšykite, perpus supjaustykite pomidorus, pabarstykite druska, pipirais, pašlakstykite aliejumi ir actu ir patiekite su karšta užkandėle. Skanaus!
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...
    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    „Esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes“, – nebesikuklina profesinės stiprybės pripažinti Klaipėdo...

    Budinti vaistinė


    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    Regionų administracinio teismo Šiaulių rūmai priėmė sprendimą panaikinti 2022 m. gruodžio 9 d. Konkurencijos tarybos nutarimą ir j...
    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Įvairiuose formatuose ne kartą kalbėta, kad gyvybiškai svarbių vaistų kompensavimas Lietuvos pacientams stringa ir dėl itin...

    razinka


    Sveika šeima


    Pogimdyvinės depresijos skyrius? Kodėl gi ne!

    Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) pateikė siūlymą Sveikatos apsaugos ministerijai steigti skyrius, neatskiriančius psichologines problemas patiriančios mamos ir naujagimio. „Sunkiausiose situacijose reikia pritaikytų sąlygų, paruoštų specialistų ir papildomo laiko. Vien skyriaus įsteigimas problemos nei&scaro...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Vienas kraujo lašas atskleis, kiek liko gyventi

    Naujas tyrimas rodo, kad paprastas kraujo ar seilių testas gali padėti nustatyti tikėtiną gyvenimo trukmę. „Medical News Today“ skelbia, kad šis tyrimas atveria naujas galimybes ankstyvai diagnostikai ir tikslinėms intervencijoms, padedančioms išlaikyti gerą žmogaus sveikatą amžėjant.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

    Naujas numeris