Obuolius ant pjedestalo!

Greta Vanagienė
2019-10-01
Atsidarius ilgų vakarų sezonui, karščiau įkaista ir namų krosnys: šeimos kepa sodo gėrybių suneštus pyragus, nuo viryklės garuoja obuolių kompoto, o ore sklinda cinamono kvapai. Specialistai teigia – obuoliai – rudens karaliai, kuriuose gausu ne tik vitaminų ir mikroelementų, bet ir organizmui taip reikalingo pektino.
Obuolius ant pjedestalo!
Vyrams obuolių paros norma 700 g, o moterims geriau nevalgyti jų daugiau kaip po 500 g per dieną.

Pektino karaliai
Dietoterapijos centro vadovė gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė vardija bene populiariausio mūsų sodo vaisiaus naudą: obuoliuose yra daug B grupės vitaminų, taip pat vitaminų C ir PP, karotino, o 100 g obuolių yra net 135mg kalio.
Anot dietologės, obuoliai, net ir apdoroti karščiu ir dėl to praradę dalį vitaminų, vis tiek išlaiko aukštą naudingumo kartelę. Mat juose yra daug netirpių skaidulų, pavyzdžiui, celiuliozės, kuri aktyvina žarnyno veiklą, reguliuoja vidurius, todėl obuoliai ypač naudingi vidurių užkietėjimo profilaktikai.
Šie vaisiai vertinami ir dėl juose esančių gausių tirpių skaidulų - pektino.

 

„Pektinas mažina cholesterolio lygį kraujyje ir iš organizmo pašalina daugiau riebalinių medžiagų, taip kai kurias žalingas medžiagas. Taip pat obuoliuose esančios malio bei tartaro rūgštys neleidžia virškinamajame kanale daugintis bakterijoms“, - nesibaigiančią obuolių naudą vardija dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

 
Na, o jei ant svarstyklių dėsite šviežią obuolį ir gabalėlį obuolių pyrago – smaližiautojai kiek nusimins. Dietologė sako, kad vaisių kompotai ir džemai nėra naudingi sveikatai dėl didelio cukraus kiekio juose. Be to, mėgstantiems nulupti ne visada lengvai sukramtomą obuolio odelę, specialistė primena, kad būtent joje kaupiasi ypač daug vertingų medžiagų.
 
Kulinarinis detektyvas
Na, o kokiomis akimis į obuolius žvelgia virtuvės virtuozai? Kulinarijos guru Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas įsitikinęs, kad apie obuolius reiktų galvoti kaip ir apie bulves. „Vienos tinka kepti, kitos – virti, iš trečių darome cepelinus, o iš ketvirtų – verdame bulvių košę. Gamindami nepamirškite ragauti, nes tai yra didysis kulinarinis detektyvas“, - pastebi A.Ivanauskas.
Taigi jei norite vakarienę paversti tikra švente, anot kulinarijos specialisto, gaminant patiekalus iš obuolių verta atidžiau peržvelgti ne tik jų skonines vaisių savybes, bet ir tekstūrą. Alfas sako, kad obuoliams įvertinti tinka keli būdai: saldesni šie vaisiai turi didesnę savybę kepant tižti, o rūgštesni geriau išlaiko tekstūrą.
Kita vertus, argi dėl skonio galime ginčytis? Ypač jei kalba pasisuka apie gardžius desertus.
 

„Vieniems valgant obuolių pyragą ar džemą norisi pajausti obuolio gabaliuką, kitiems labiau patinka vientisa ir švelni vaisių konsistencija. Pats patariu visada pamaišyti obuolių rūšis, nesvarbu, ką kepate ar verdate – taip skoniui suteiksite daugiau natų. Salstelėję susimaišo su rūgštesniais, todėl išgaunamas tikras aukso viduriukas“, - subtilybėmis dalijasi virtuvės guru Alfas Ivanauskas.

 

Mažinkite cukraus kiekį
Nors nėra taisyklių, kokie obuoliai labiau tinka desertams ar paukštienos patiekalams, Alfas patarimų negaili - svarbu turėti omenyje paties patiekalo skonines savybes. „Jei marinuojate vištieną naudodami saldžius prieskonius, medų ar apelsinų džemą, saldų kinišką padažą, ar kepate saldų pyragą šalia verta pasirinkti kiek rūgštesnius obuolius, kad saldumas maišytųsi su rūgštele“, - primena jis.
Štai Alfui smaližiai gal ir paprieštarautų, tačiau dietologai tik pritariamai linkteltų – verdant obuolienę cukraus sunaudosite gerokai mažesnį kiekį, jei virsite ne įprastu būdu ant viryklės, o ruošite ją... orkaitėje!
 
„Pamėginkite obuolius tiesiog supjaustyti stambiais gabaliukais, sumaišyti juos su uogienių cukrumi ir kepti orkaitėje. Taip obuolienė bus paruošta su gerokai mažesniu cukraus kiekiu per dvigubai greitesnį laiką“, - pataria A.Ivanauskas.
Alfas pasakoja, kad aukšto lygio restoranuose obuolys niekada nebus patiektas su odele. Mat kieta jo žievelė neleidžia pajusti švelnios patiekalo tekstūros, todėl belaukiant svečių verta papildomai įdėti pastangų ir obuolio žieveles nulupti, na, o valgant juos šviežius mitybos specialistai, ko gero, tiesą apie obuolio žievelę trauks į savo pusę – mat čia slypi daugiausiai vaisiaus vitaminų ir mikroelementų.

 
Tai įdomu
Kinai nebūtų kinai, jei nesugalvotų apvaliažandžio obuolio paversti... kubo ar besmegenio formos vaisiaus. Dar augdami vaisiai patalpinami į plastikines formeles taip deformuodamiesi į iš anksto numatytą formą.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...
    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    „Esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes“, – nebesikuklina profesinės stiprybės pripažinti Klaipėdo...

    Budinti vaistinė


    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    Regionų administracinio teismo Šiaulių rūmai priėmė sprendimą panaikinti 2022 m. gruodžio 9 d. Konkurencijos tarybos nutarimą ir j...
    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Įvairiuose formatuose ne kartą kalbėta, kad gyvybiškai svarbių vaistų kompensavimas Lietuvos pacientams stringa ir dėl itin...

    razinka


    Sveika šeima


    Pogimdyvinės depresijos skyrius? Kodėl gi ne!

    Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) pateikė siūlymą Sveikatos apsaugos ministerijai steigti skyrius, neatskiriančius psichologines problemas patiriančios mamos ir naujagimio. „Sunkiausiose situacijose reikia pritaikytų sąlygų, paruoštų specialistų ir papildomo laiko. Vien skyriaus įsteigimas problemos nei&scaro...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Vienas kraujo lašas atskleis, kiek liko gyventi

    Naujas tyrimas rodo, kad paprastas kraujo ar seilių testas gali padėti nustatyti tikėtiną gyvenimo trukmę. „Medical News Today“ skelbia, kad šis tyrimas atveria naujas galimybes ankstyvai diagnostikai ir tikslinėms intervencijoms, padedančioms išlaikyti gerą žmogaus sveikatą amžėjant.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

    Naujas numeris