Mityba pagal ajurvedą

Žydrūnė Domarkaitė
2014-06-12
Kiekvieną dieną girdime naujas teorijas, kaip išlikti jaunam, sveikam, energingam. Tačiau vis dažniau net patys medikai prabyla apie tai, kad dviračio nebeišrasime, o visos sveikatos paslaptys jau seniai atrastos ir užrašytos. Atsakymų neradusi Vakarų medicinoje, odontologė ir ajurvedos specialistė Loreta Valinčiūtė atsisuko į daugiau nei kelis tūkstančius metų egzistuojantį mokslą.
Mityba pagal ajurvedą
Ajurvedos požiūriu, sveiką mitybą sudaro kiek įmanoma natūralesni ir mažiau apdoroti maisto produktai. Tačiau paruošimas ant ugnies padeda suvirškinti ir pasisavinti maistingąsias medžiagas.

L.Valinčiūtė tvirtina, kad vedose užrašyti mitybos principai ne tik garantuoja gerą savijautą, bet ir gali žmogų išvaduoti iš ligos gniaužtų.
 
- Kaip jūs pati atradote mitybą pagal ajurvedą? Kuo ji jus sužavėjo? 
- Mitybą pagal ajurvedą atradau po jogos mokytojų kursų. Turėjau sveikatos sutrikimų, kurių išgydyti negalėjo Vakarų medicina. Susidomėjau ajurveda, pradėjau gyventi pagal jos principus ir negalavimai pamažu dingo.
 
Kokie yra pagrindiniai mitybos pagal ajurvedą principai, kuriais jūs vadovaujatės?
Ajurvedos principų yra daug, tačiau apie tai galėtume kalbėti kelias valandas. Pagrindinai - nevalgyti, jeigu nesinori valgyti. Jei nesame alkani, reiškia, kad maistas dar nėra suvirškintas. Valgydamas žmogus gali atlikti tik vieną veiksmą, todėl neturėtų kartu žiūrėti televizoriaus, skaityti ar aptarinėti verslo reikalų pietų metu. Pietų metu žmogus turi pajusti visus šešis skonius. Ir jeigu jis šneka apie verslą, negalės apibūdinti net maisto skonio. Taip pat svarbu pakankamai dėmesio skirti aplinkai. Maistą reikia valgyti gražioje, ramioje vietoje. Pietūs būtina valgyti tarp 12 ir 13 val. Juos turėtų sudaryti sočiausias dienos maistas. Pusryčiai ir vakarienė turėtų būti lengvesni. Vakaras yra skirtas bendravimui, tvarkymuisi.

Valgyti reikia ne per daug greitai ir ne per lėtai. Pavalgius, kitas maistas turi būti vartojamas greičiausiai po trijų valandų. Vaisiais reikia mėgautis prieš valgį – pusvalandį arba valandą arba po valgio, tris valandas palaukus. Pieno vartojimas taip pat apibrėžtas. Jis gali būti vartojamas su saldžiais produktais, bet visiškai netinka su rūgščiais. O geriausia jį gerti ne dieną, o prieš naktį.
 
Poilsis mums turbūt irgi labai svarbus...
Vedose nurodoma, kad sveikatos pagrindas – miegas, sveika mityba ir jausmų kontrolė. Retai susimąstome, bet miegas yra visa ko pagrindas. Moteris jau dešimtą vakaro, išgėrusi šilto pieno, turėtų miegoti. Jei nepailsima, kyla irzlumas, pyktis. Taip ir šeimos yra, ir įvairios ginekologinės problemos prasideda. Vyrams kiek kitaip, jie ne tokie jautrūs, tačiau jiems taip pat svarbu nueiti laiku miegoti.
Keltis patariama kuo anksčiau – iki 6 val. Kuo ilgiau miegama, tuo labiau organizme viskas išsiderina. Ankstyvas rytas yra skirtas dvasiniams dalykams. Labai svarbu, išsivalius dantis ir būtinai nuvalius liežuvį, išgerti stiklinę šilto arba karšto vandens. Tai padeda išsituštinti. Jei laisvi viduriai, galima gerti vandenį kambario temperatūros. Jei kas rytą neišsituštini, vadinasi, viduriai yra užkietėję, todėl kyla galvos skausmai, atsiranda bloga nuotaika ir kitos problemos
 
Kokios turėtų būti žmonių maisto porcijos?
- Pavalgius turi būti užpildyti trys ketvirtadaliai skrandžio tūrio. Arba tiek maisto turi būti suvalgoma, kiek telpa į dvi saujas. Kaip patikrinti, ar jau yra pakankamas kiekis maisto? Pavalgius žmogus dažnai lengvai atsirūgsta, tai ženklas, kad jau kūnas pasisotino. Svarbiausia neperlenkti lazdos, neprisikimšti. Juk kaip puodas pilnut pilnutėlis neverda, taip ir skrandis, jei nėra oro - nevirškina.
 
Daugelyje šalių – mityba tampa gydymo pagrindu. Gydytojai pirmiausia keičia paciento mitybą, jei nori jį išgydyti. O Lietuvoje vis dar stengiamės viską išgydyti vaistais... Kodėl?
Čia Vakarų medicinos problema – gydome pasekmes, bet priežasčių negydome. Dėl to vis daugiau gydytojų domisi mityba pagal ajurvedą. Aišku, ne visi gydytojai taip mano. Juk Vakarų medicinoje žmonės kiek nori eksperimentuoja. Vieną dieną atrandama, o jau kitą tas atradimas paneigiamas. Tuo tarpu ajurveda – mokslas, kuris parašytas šventraščiuose prieš tūkstantmečius. Jis nesikeičia. Nėra tokio dalyko, kaip naujausi ajurvedos laimėjimai. Būna juokinga, kai žiniasklaidoje paplinta informacija, kad mokslininkai atrado kokio nors prieskonio gydomąsias savybes. Juk visa tai vedose jau senų seniausiai parašyta. O mes dar eksperimentuojame, „atradinėjame“.
 
Tarp kitko:
Ajurveda (sans. „aju“ gyvenimas + „veda“ žinios) - tradicinė Indijos medicina, šiuo metu dėl praktiškumo populiarėjanti ir Vakarų pasaulyje. Pagrindiniai jos principai išdėstyti vienoje iš 4 vedų, užrašytų prieš maždaug 5000 metų. Ajurveda skirta sveikatai palaikyti bei gydyti. Taikant individualią mitybą ir gydymą, atsižvelgiama į žmogaus prigimtį, pomėgius, charakterį, kūno sudėjimą.
Ajurvedos požiūriu, sveiką mitybą sudaro kiek įmanoma natūralesni ir mažiau apdoroti maisto produktai. Tačiau paruošimas ant ugnies padeda suvirškinti ir pasisavinti maistingąsias medžiagas. Gaminimo metu maistas kontaktuodamas su ugnimi, perima jos energiją. Kad ilgiau išliktų produkto maistinės savybės, geriausiai tinka džiovinimas, trumpesniam laikui - rauginimas.

 

Receptai
Raminantis pienas 

Reikės:
puodelio migdolų arba ryžių pieno,
2 šaukštų migdolų miltų,
2 kardamono ankščių,
5 šafrano siūliukų,

žiupsnelio muškato,
1 šaukšto medaus.
Į puodą supilkite pieną, suberkite migdolų miltus, sudėkite prieskonius ir palaukite kol užvirs. Tuomet įdėkite šaukštą medaus, kad ištirptų. Gėrimą rekomenduojama gerti prieš miegą, kad nuramintų nervų sistemą, padėtų užmigti. Skanaus!
 
Auksinis ryžių pudingas

Reikės:
100 gr. ryžių,
1 litro pieno (tinka ir migdolų arba ryžių pienas),
3 šaukštų migdolų miltų,
7 šafrano siūlelių,
5 kardamono ankščių,
rožių džemo,
nerafinuoto kokosų aliejaus arba medaus.
Suberkite ryžius į keptuvę ir užpilkite pienu. Kaitinkite ant mažos ugnies apie valandą. Suberkite migdolų miltus, įpilkite daugiau pieno, jei norisi, tam puikiai gali tikti ir kokosų pienas. Pamerkite šafrano siūlelius viename šaukšte pieno ir palaikykite 10 minučių, kol gausis aukso spalvos ekstraktas. Supilkite mišinį į ryžių pudingą. Tada sudėkite kardamoną ir paskaninkite rožių džemu. Patiekite kartu su medumi arba nerafinuotu kokosų aliejumi. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Kone 45 metus gydytoju akušeriu dirbantis Ričardas Daunoravičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir...
    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Įsivaizduokite situaciją, kai visu kūnu jaučiate, jog smarkiai sunegalavote ir skubiai reikalinga greitoji pagalba. Tačiau atvykę ...

    Budinti vaistinė


    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

    Sveika šeima


    Jums tinkanti arbata gali atnešti daug naudos

    Arbata gaivina kūną, minkština širdį, budina mintį, sakė senovės persų gydytojas Avicenna. Kada kokią arbatą gerti, kaip ją paruošti, pasakoja prekybos tinklo „Skonis ir kvapas“ atstovas, arbatos žinovas Andrius Žilinskas.

    Sveikatos horoskopas


    Gruodžio 14-20 d.

    Avi­nas
    Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    PAR virusas griebė už gerklės

    Statistiniais duomenimis, apie COVID-19 plitimą pasaulyje besidalijanti informacinė svetainė „Worldometers“ skelbia, jog Pietų Afrikos Respublika (PAR) pašoko į 15 vietą ir susirgimų skaičiumi toliau vejasi tokias šalis kaip Lenkija, Meksika bei Argentina. Panašu, jog ir vakcinacijos procesai šalyje klimpsta, o ligoninės nebes...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Informacijos disbalansas
    Henrikas Vaitiekūnas Informacijos disbalansas
    Ketsuekigata nani gata?
    Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
    Tema ir būsimos potemės
    Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica