Mityba pagal ajurvedą

Žydrūnė Domarkaitė
2014-06-12
Kiekvieną dieną girdime naujas teorijas, kaip išlikti jaunam, sveikam, energingam. Tačiau vis dažniau net patys medikai prabyla apie tai, kad dviračio nebeišrasime, o visos sveikatos paslaptys jau seniai atrastos ir užrašytos. Atsakymų neradusi Vakarų medicinoje, odontologė ir ajurvedos specialistė Loreta Valinčiūtė atsisuko į daugiau nei kelis tūkstančius metų egzistuojantį mokslą.
Mityba pagal ajurvedą
Ajurvedos požiūriu, sveiką mitybą sudaro kiek įmanoma natūralesni ir mažiau apdoroti maisto produktai. Tačiau paruošimas ant ugnies padeda suvirškinti ir pasisavinti maistingąsias medžiagas.

L.Valinčiūtė tvirtina, kad vedose užrašyti mitybos principai ne tik garantuoja gerą savijautą, bet ir gali žmogų išvaduoti iš ligos gniaužtų.
 
- Kaip jūs pati atradote mitybą pagal ajurvedą? Kuo ji jus sužavėjo? 
- Mitybą pagal ajurvedą atradau po jogos mokytojų kursų. Turėjau sveikatos sutrikimų, kurių išgydyti negalėjo Vakarų medicina. Susidomėjau ajurveda, pradėjau gyventi pagal jos principus ir negalavimai pamažu dingo.
 
Kokie yra pagrindiniai mitybos pagal ajurvedą principai, kuriais jūs vadovaujatės?
Ajurvedos principų yra daug, tačiau apie tai galėtume kalbėti kelias valandas. Pagrindinai - nevalgyti, jeigu nesinori valgyti. Jei nesame alkani, reiškia, kad maistas dar nėra suvirškintas. Valgydamas žmogus gali atlikti tik vieną veiksmą, todėl neturėtų kartu žiūrėti televizoriaus, skaityti ar aptarinėti verslo reikalų pietų metu. Pietų metu žmogus turi pajusti visus šešis skonius. Ir jeigu jis šneka apie verslą, negalės apibūdinti net maisto skonio. Taip pat svarbu pakankamai dėmesio skirti aplinkai. Maistą reikia valgyti gražioje, ramioje vietoje. Pietūs būtina valgyti tarp 12 ir 13 val. Juos turėtų sudaryti sočiausias dienos maistas. Pusryčiai ir vakarienė turėtų būti lengvesni. Vakaras yra skirtas bendravimui, tvarkymuisi.

Valgyti reikia ne per daug greitai ir ne per lėtai. Pavalgius, kitas maistas turi būti vartojamas greičiausiai po trijų valandų. Vaisiais reikia mėgautis prieš valgį – pusvalandį arba valandą arba po valgio, tris valandas palaukus. Pieno vartojimas taip pat apibrėžtas. Jis gali būti vartojamas su saldžiais produktais, bet visiškai netinka su rūgščiais. O geriausia jį gerti ne dieną, o prieš naktį.
 
Poilsis mums turbūt irgi labai svarbus...
Vedose nurodoma, kad sveikatos pagrindas – miegas, sveika mityba ir jausmų kontrolė. Retai susimąstome, bet miegas yra visa ko pagrindas. Moteris jau dešimtą vakaro, išgėrusi šilto pieno, turėtų miegoti. Jei nepailsima, kyla irzlumas, pyktis. Taip ir šeimos yra, ir įvairios ginekologinės problemos prasideda. Vyrams kiek kitaip, jie ne tokie jautrūs, tačiau jiems taip pat svarbu nueiti laiku miegoti.
Keltis patariama kuo anksčiau – iki 6 val. Kuo ilgiau miegama, tuo labiau organizme viskas išsiderina. Ankstyvas rytas yra skirtas dvasiniams dalykams. Labai svarbu, išsivalius dantis ir būtinai nuvalius liežuvį, išgerti stiklinę šilto arba karšto vandens. Tai padeda išsituštinti. Jei laisvi viduriai, galima gerti vandenį kambario temperatūros. Jei kas rytą neišsituštini, vadinasi, viduriai yra užkietėję, todėl kyla galvos skausmai, atsiranda bloga nuotaika ir kitos problemos
 
Kokios turėtų būti žmonių maisto porcijos?
- Pavalgius turi būti užpildyti trys ketvirtadaliai skrandžio tūrio. Arba tiek maisto turi būti suvalgoma, kiek telpa į dvi saujas. Kaip patikrinti, ar jau yra pakankamas kiekis maisto? Pavalgius žmogus dažnai lengvai atsirūgsta, tai ženklas, kad jau kūnas pasisotino. Svarbiausia neperlenkti lazdos, neprisikimšti. Juk kaip puodas pilnut pilnutėlis neverda, taip ir skrandis, jei nėra oro - nevirškina.
 
Daugelyje šalių – mityba tampa gydymo pagrindu. Gydytojai pirmiausia keičia paciento mitybą, jei nori jį išgydyti. O Lietuvoje vis dar stengiamės viską išgydyti vaistais... Kodėl?
Čia Vakarų medicinos problema – gydome pasekmes, bet priežasčių negydome. Dėl to vis daugiau gydytojų domisi mityba pagal ajurvedą. Aišku, ne visi gydytojai taip mano. Juk Vakarų medicinoje žmonės kiek nori eksperimentuoja. Vieną dieną atrandama, o jau kitą tas atradimas paneigiamas. Tuo tarpu ajurveda – mokslas, kuris parašytas šventraščiuose prieš tūkstantmečius. Jis nesikeičia. Nėra tokio dalyko, kaip naujausi ajurvedos laimėjimai. Būna juokinga, kai žiniasklaidoje paplinta informacija, kad mokslininkai atrado kokio nors prieskonio gydomąsias savybes. Juk visa tai vedose jau senų seniausiai parašyta. O mes dar eksperimentuojame, „atradinėjame“.
 
Tarp kitko:
Ajurveda (sans. „aju“ gyvenimas + „veda“ žinios) - tradicinė Indijos medicina, šiuo metu dėl praktiškumo populiarėjanti ir Vakarų pasaulyje. Pagrindiniai jos principai išdėstyti vienoje iš 4 vedų, užrašytų prieš maždaug 5000 metų. Ajurveda skirta sveikatai palaikyti bei gydyti. Taikant individualią mitybą ir gydymą, atsižvelgiama į žmogaus prigimtį, pomėgius, charakterį, kūno sudėjimą.
Ajurvedos požiūriu, sveiką mitybą sudaro kiek įmanoma natūralesni ir mažiau apdoroti maisto produktai. Tačiau paruošimas ant ugnies padeda suvirškinti ir pasisavinti maistingąsias medžiagas. Gaminimo metu maistas kontaktuodamas su ugnimi, perima jos energiją. Kad ilgiau išliktų produkto maistinės savybės, geriausiai tinka džiovinimas, trumpesniam laikui - rauginimas.

 

Receptai
Raminantis pienas 

Reikės:
puodelio migdolų arba ryžių pieno,
2 šaukštų migdolų miltų,
2 kardamono ankščių,
5 šafrano siūliukų,

žiupsnelio muškato,
1 šaukšto medaus.
Į puodą supilkite pieną, suberkite migdolų miltus, sudėkite prieskonius ir palaukite kol užvirs. Tuomet įdėkite šaukštą medaus, kad ištirptų. Gėrimą rekomenduojama gerti prieš miegą, kad nuramintų nervų sistemą, padėtų užmigti. Skanaus!
 
Auksinis ryžių pudingas

Reikės:
100 gr. ryžių,
1 litro pieno (tinka ir migdolų arba ryžių pienas),
3 šaukštų migdolų miltų,
7 šafrano siūlelių,
5 kardamono ankščių,
rožių džemo,
nerafinuoto kokosų aliejaus arba medaus.
Suberkite ryžius į keptuvę ir užpilkite pienu. Kaitinkite ant mažos ugnies apie valandą. Suberkite migdolų miltus, įpilkite daugiau pieno, jei norisi, tam puikiai gali tikti ir kokosų pienas. Pamerkite šafrano siūlelius viename šaukšte pieno ir palaikykite 10 minučių, kol gausis aukso spalvos ekstraktas. Supilkite mišinį į ryžių pudingą. Tada sudėkite kardamoną ir paskaninkite rožių džemu. Patiekite kartu su medumi arba nerafinuotu kokosų aliejumi. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris