Mėsos marinavimas: dvi dienas ar dvi valandas?

www.lsveikata.lt
2014-07-11
Mano mama įsitikinusi, kad mėsą šašlykams marinuoti reikia kelias dienas. Aš gi marinuoja keletą valandų. Kuri iš mūsų teisi? Ar pakanka mėsą šašlykams tik įtrinti?
Rima
Mėsos marinavimas: dvi dienas ar dvi valandas?
Mėsą marinuoti derėtų stikliniams, plastikiniame ar nerūdijančio plieno inde. Nenaudokite aliuminio indų, nes šis elementas reaguoja su rūgštimi.

Patyrę virtuvės šefai tvirtina, kad nėra jokių priežasčių mėsą marinuoti labai ilgai. Ploni nedideli mėsos gabaliukai marinuojami trumpiau, o didesni – šiek tiek ilgiau. Jeigu mėsą marinuojate dvi dienas ar dar ilgiau, ji gal ir bus minkštesnė, bet ar skanesnė. Be to, ji gali pasidaryti iri. Daugumą mėsos rūšių pakanka marinuoti nuo 30 minučių iki 2 valandų.

Jeigu nenorite gaminti marinato, mėsą arba žuvį galite tiesiog įtrinti prieskoniais. Kartais toks mėsos paruošimo būdas vadinamas „sausu marinavimu“. Prieskonius galite rinktis kokius tik norite. Tačiau patyrę virtuvės šefai sako, kad taip ruošiant mėsą būtini trys pagrindiniai: druska, malti juodieji pipirai ir rudasis cukrus.
Maltų juodųjų pipirų aromatas daug stipresnis nei nemaltų. Druska mėsą reikia gardinti tik prieš kepant. Beje, reikėtų žinoti, kad kuo smulkesnė druska, tuo labiau ji ištraukia iš mėsos sultis. Todėl geriau rinkitės rupią druską.
Jeigu mėsą marinuojate tradiciškai, turėtumėte žinoti, kad marinatui gaminti galima naudoti tik du rūgščius komponentus. Naudojant daugiau, marinato skonis gali būti sugadintas. Marinavimui tinka įvairūs rūgštūs produktai: actas, kefyras, jogurtas, vynas, vaisiai ir t.t.

Marinavimui taip pat būtinas aliejus. Jis padarys mėsą sultingesnę. Ji neprilips prie grilio. Galite naudoti alyvuogių, riešutų ir kt. aliejų. Gardinti marinatą derėtų prieskoninėmis žolelėmis, taip pat tam tinka imbieras, sojų padažas, adžika ir kt.
Nepriklausomai nuo to, kokį marinavimo būdą pasirinksite, prieskonius į mėsą įtrinkite švelniais masažuojamaisiais judesiais. Stipriai trinti nereikia, nes taip pažeidžiamos mėsos skaidulos.
 
Verta žinoti
3 NE, kuriuos reikia prisiminti:

Į marinatą nedėkite daug saldžių ingredientų, nes jie greitai sugenda.
Nenaudokite marinato vietoje padažo prieš tai jo nepavirę, nes jame marinavosi žalia mėsa.
Iš marinato išimtos mėsos nenuplaukite, o nusausinkite servetėle.

 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

      Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

      Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
      Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

      Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

      Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

      Budinti vaistinė


      „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

      „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

      Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
      Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

      Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

      Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

      Sveika šeima


      Spa namuose. Pradėkite nuo kūno žemėlapio

      Užkardą grožio centrams uždėjęs kranktinas, SPA ritualus verčia susikurti namuose. Jei skirtingos veido zonos daugeliui ne naujiena, kūno odos žemėlapis, ko gero, pažįstamas tik grožio specialistams.

      Sveikatos horoskopas


      Lapkričio 23 - 29 d.

      Avi­nas
      Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

      Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
      Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
      Kiekvienam teks nuvykti...
      Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
      Leonardas Cohenas ir jausmai
      Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

      Naujas numeris

























      Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica