Mėsos marinavimas: dvi dienas ar dvi valandas?

www.lsveikata.lt
2014-07-11
Mano mama įsitikinusi, kad mėsą šašlykams marinuoti reikia kelias dienas. Aš gi marinuoja keletą valandų. Kuri iš mūsų teisi? Ar pakanka mėsą šašlykams tik įtrinti?
Rima
Mėsos marinavimas: dvi dienas ar dvi valandas?
Mėsą marinuoti derėtų stikliniams, plastikiniame ar nerūdijančio plieno inde. Nenaudokite aliuminio indų, nes šis elementas reaguoja su rūgštimi.

Patyrę virtuvės šefai tvirtina, kad nėra jokių priežasčių mėsą marinuoti labai ilgai. Ploni nedideli mėsos gabaliukai marinuojami trumpiau, o didesni – šiek tiek ilgiau. Jeigu mėsą marinuojate dvi dienas ar dar ilgiau, ji gal ir bus minkštesnė, bet ar skanesnė. Be to, ji gali pasidaryti iri. Daugumą mėsos rūšių pakanka marinuoti nuo 30 minučių iki 2 valandų.

Jeigu nenorite gaminti marinato, mėsą arba žuvį galite tiesiog įtrinti prieskoniais. Kartais toks mėsos paruošimo būdas vadinamas „sausu marinavimu“. Prieskonius galite rinktis kokius tik norite. Tačiau patyrę virtuvės šefai sako, kad taip ruošiant mėsą būtini trys pagrindiniai: druska, malti juodieji pipirai ir rudasis cukrus.
Maltų juodųjų pipirų aromatas daug stipresnis nei nemaltų. Druska mėsą reikia gardinti tik prieš kepant. Beje, reikėtų žinoti, kad kuo smulkesnė druska, tuo labiau ji ištraukia iš mėsos sultis. Todėl geriau rinkitės rupią druską.
Jeigu mėsą marinuojate tradiciškai, turėtumėte žinoti, kad marinatui gaminti galima naudoti tik du rūgščius komponentus. Naudojant daugiau, marinato skonis gali būti sugadintas. Marinavimui tinka įvairūs rūgštūs produktai: actas, kefyras, jogurtas, vynas, vaisiai ir t.t.

Marinavimui taip pat būtinas aliejus. Jis padarys mėsą sultingesnę. Ji neprilips prie grilio. Galite naudoti alyvuogių, riešutų ir kt. aliejų. Gardinti marinatą derėtų prieskoninėmis žolelėmis, taip pat tam tinka imbieras, sojų padažas, adžika ir kt.
Nepriklausomai nuo to, kokį marinavimo būdą pasirinksite, prieskonius į mėsą įtrinkite švelniais masažuojamaisiais judesiais. Stipriai trinti nereikia, nes taip pažeidžiamos mėsos skaidulos.
 
Verta žinoti
3 NE, kuriuos reikia prisiminti:

Į marinatą nedėkite daug saldžių ingredientų, nes jie greitai sugenda.
Nenaudokite marinato vietoje padažo prieš tai jo nepavirę, nes jame marinavosi žalia mėsa.
Iš marinato išimtos mėsos nenuplaukite, o nusausinkite servetėle.

 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

      Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris