Liaudies išmintis byloja: kas Kūčių dieną nevalgo žuvies, tą kitais metais utėlės apsės

Gintarė Kaminskienė
2014-12-22
Kasmet, sulaukę didžiųjų metų švenčių, sėdame prie gausiai nukrauto stalo. Tiesa, papročiai nuo mūsų protėvių gerokai pakito. Maišėsi pagoniškos ir krikščioniškos tradicijos. Šiandien per Kūčias dažniausiai atsisakome mėsos ir iki soties valgome žuvies. O štai per Kalėdas vis dažniau ant stalo galima išvysti iš anglakalbių kraštų atkeliavusį kalakutą.
Liaudies išmintis byloja: kas Kūčių dieną nevalgo žuvies, tą kitais metais utėlės apsės
Konkretus patiekalų skaičius ant Kūčių stalo labiau „kabinetinės etnologijos“ nei gyvosios tradicijos rezultatas.

Senovėje mažiausiai pasninko per Kūčias laikytasi Žemaitijoje. Nors ir čia vengta mėsiškų patiekalų. Kūčios – atjautos varguoliams, skolų grąžinimo ir susilaikymo laikas.
 
Kūčių vakarienė krikščioniškų tradicijų besilaikančiuose namuose ir šiandien pradedama kalėdaičio laužymo apeiga. Kalėdaitis – duonos ir šeimos santarvės simbolis.
 
Pirmoji Kalėdų diena – ramybės ir poilsio metas. Kai kur šeimininkės tą dieną net negamindavo maisto. Viskas būdavo ruošiama Kūčių dieną. Iš ryto po mišių, šeima sėsdavo prie balta staltiese uždengto stalo ir valgydavo. Be peilių ir šakučių, kad visi būsimi metai būtų taikūs.
 
Lietuviški Kalėdų valgiai ganėtinai riebūs. Būdavo patiekiama virta, troškinta mėsa, bandelės su riebiu įdaru, kumpis, karka ar šaltiena. Taip pat keptas bulvių plokštainis, vėdarai. Desertui – ragaišis, aguonų pyragai, valgyti užsigeriant aguonpieniu ar saldžiu kisieliumi.


 
Komentaras
Etnologas prof. dr. Rimantas Balsys:

- Konkretus patiekalų skaičius ant Kūčių stalo labiau „kabinetinės etnologijos“ nei gyvosios tradicijos rezultatas. Iki pat devyniolikto amžiaus pabaigos jokių žinių apie patiekalų skaičių nei rašytiniuose šaltiniuose, nei etnografiniuose aprašuose nėra ir negalėjo būti. Iki pat septyniolikto amžiaus pabaigos dar aukota seniesiems dievams. Aukojimo esmė – aukos (aukojamo gyvulio, duonos, alaus) pasidalijimas su dievais. Pirmieji maisto kąsniai ir gėrimo šlakai tekdavę dievams, o visa kita suvartodavę ritualo dalyviai. Tikėta, jog aukų gausa nulems ir ateinančių metų gausų derlių bei gyvulių prieauglį. Iš dalies gausos simbolika įžiūrėtina ir skaičiuojant Kūčių patiekalus iki dvylikos ar trylikos, tikint, kad visus metus, tai yra dvylika mėnesių arba trylika pagal saulės kalendorių, nepritrūks maisto, visa šeima bus soti. Namudinio ūkio sąlygomis tai buvo labai svarbu.
 
Žemdirbiškame pasaulėvaizdyje visos grūdinės kultūros, vadinasi, ir visi iš jų padaryti patiekalai sietini su vaisingumu, derlingumu, gyvuliu prieaugliu, šeimos pagausėjimu. Dar septyniolikto amžiaus pabaigoje tai paliudija ir Matas Pretorijus, sakydamas, jog: „Kūčių vakarą lietuviai tvartuose barsto žirnių ir kviečių, kad gerai sektųsi gyvuliai. Kalėdų dieną, eidami į bažnyčią, pasiima žirnių ir kviečių, o, grįžę namo, atiduoda žąsims ir vištoms.“
Tas pats pasakytina ir apie kitus Kūčių stalo patiekalus – obuolius, riešutus, grybus, aguonų pieną, kanapinę ir taip toliau. Tai vis įvairiapusio vaisingumo ir derlingumo simboliai.
 
Su krikščionybe ant Kūčių stalo atsiradę patiekalai jau aiškintini krikščioniškoje šviesoje. Antai kalėdaitis simbolizuoja šeimos bendrystę ir vienybę, nes duona yra kepama iš daugybės grūdų. Su krikščionybe sietini ir visi žuvies patiekalai. Žuvis yra Mesijo simbolis. Pirmieji krikščionys jį pritaikė Kristui, o graikiškojo ichtus – „žuvis“ raidės tapo kriptograma, šifruojančia krikščionių tikėjimo išpažinimo – „Jėzus Kristus Dievo Sūnus“ – pirmąsias raides. Ilgainiui žuvis tapo pasninko valgiu, simbolizuojančiu Jėzaus pergalę. Tačiau „liaudiško pamaldumo“ aplinkoje šitokia simbolika mažai kam žinoma, todėl kaip mat randamas kitas – paprastesnis paaiškinimas: „Kas Kūčių dieną nevalgo žuvies, tą kitais metais utėlės apsės“.

 
Receptai
Tradicinė žemaitiška cibulienė
 
Reikės:

1 didesnės silkės,
3-4 svogūnų,
2 šaukštų acto,
žiupsnio pipirų
Silkę storai suvyniokite į kepimo popierių ar foliją ir kepkite ant žarijų. Prapjaukite, išimkite kaulus, supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į virintą atvėsintą vandenį. Palaikykite taip porą valandų. Į žuvies sultinį pridėkite supjaustyto svogūno, pipirų. Taip pat įpilkite acto. Valgykite su karštomis neluptomis bulvėmis arba žirnių koše. Skanaus!
 
Kalėdinis šiupinys


Reikės:
0,5 kg kiaulienos,
½ stiklinės miežinių kruopų,
½ stiklinės žirnių,
½ stiklinės pupelių,
5 bulvių,
2 svogūnų,
½ arbatinio šaukštelio kalendrų,
2 laurų lapelių,
Žiupsnio pipirų,
Žiupsnio druskos.
Į puodą supilkite kruopas, išmirkytus žirnius ir pupeles. Aliejuje pakepinkite svogūnus ir sukrėskite ten pat. Užpilkite dviem ar trim litrais šalto vandens ir užvirinkite. Tuomet sudėkite mėsą, prieskonius, druską ir virkite, kol mėsa suminkštės. Mėsą iš sultinio išimkite. Sutarkuokite bulves, šiek tiek jas nusunkite. Tarkius sukrėskite į sultinį ir maišydami mediniu šaukštu išvirkite. Paruoštą šiupinį patiekite moliniame dubenyje su papjaustyta virta mėsa. Skanaus!


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...
    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    „Esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes“, – nebesikuklina profesinės stiprybės pripažinti Klaipėdo...

    Budinti vaistinė


    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    Regionų administracinio teismo Šiaulių rūmai priėmė sprendimą panaikinti 2022 m. gruodžio 9 d. Konkurencijos tarybos nutarimą ir j...
    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Įvairiuose formatuose ne kartą kalbėta, kad gyvybiškai svarbių vaistų kompensavimas Lietuvos pacientams stringa ir dėl itin...

    razinka


    Sveika šeima


    Pogimdyvinės depresijos skyrius? Kodėl gi ne!

    Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) pateikė siūlymą Sveikatos apsaugos ministerijai steigti skyrius, neatskiriančius psichologines problemas patiriančios mamos ir naujagimio. „Sunkiausiose situacijose reikia pritaikytų sąlygų, paruoštų specialistų ir papildomo laiko. Vien skyriaus įsteigimas problemos nei&scaro...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Vienas kraujo lašas atskleis, kiek liko gyventi

    Naujas tyrimas rodo, kad paprastas kraujo ar seilių testas gali padėti nustatyti tikėtiną gyvenimo trukmę. „Medical News Today“ skelbia, kad šis tyrimas atveria naujas galimybes ankstyvai diagnostikai ir tikslinėms intervencijoms, padedančioms išlaikyti gerą žmogaus sveikatą amžėjant.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

    Naujas numeris