Ledai – ne tik gomuriui pamaloninti

Gintarė Kaminskienė
2015-06-22
Vaisiniai, grietininiai, su riešutais, šokoladu, pabarstukais, sirupu... Ledų tokia įvairovė, kad visos vasaros nepakaktų išragauti. Tiesa, persistengti kai kuriais atvejais nereikėtų. Tačiau pakanka įrodymų, kad ledus valgyti – naudinga sveikatai.
Ledai – ne tik gomuriui pamaloninti
Nustatyta, kad valgant ledus organizme paskatinama serotonino gamyba. O tai padeda įveikti stresą ir depresiją, sumažina įtampą.

Tėvynė – Kinija?
Nėra tiksliai žinoma, kas iš tikrųjų išrado valgomuosius ledus. Pirmą kartą pieniški ir grietininiai ledai minimi maždaug antrame trečiame amžiuje prieš mūsų erą Kinijos istoriniuose šaltiniuose. Pieno produktų šaldymo būdai tais laikais buvo laikomi valstybine paslaptimi ir už jų atskleidimą grėsė net mirties bausmė.
Tačiau esama ir senesnės legendos, kuri byloja, kad Romos imperatorius Neronas siųsdavo savo vergus į kalnus parnešti sniego ir ledukų. Šiuos jis liepdavęs sumaišyti su vaisių desertu. Ir tik vėliau Karalius Tangas Kinijoje išrado ledų ir pieno mišinį, dabar vadinamą kokteiliu.
Į ledus panašius desertus europiečiai „parsivežė“ iš Kinijos. Jie buvo prieinami tik kilmingiesiems. Italų aristokratai svečius vaišindavo iš sniego ir vaisių sulčių pagamintu desertu. Deja, užšaldyti mišinio su pienu europiečiams nesisekė dar ilgai. Šią paslaptį pavyko atskleisti tik Venecijos keliautojui Markui Polui. Šis XIII amžiaus pabaigoje iš Kinijos atvežė šerbeto šaldymo receptą. Tad nieko keisto, kad europietiškąja ledų gimtine laikoma Italija. Šio skanėsto gamybos paslaptį italai saugojo net tris šimtus metų.
Vėliau ledai paplito Prancūzijoje, Ispanijoje ir Anglijoje. Beveik visos šalys ledų receptus laikė paslaptyje. O JAV pasiekė tik aštuonioliktame amžiuje. Štai čia ir prasidėjo ledų gamybos technologijų plėtra. Sukurtas pirmasis ledų šaldiklis, įkurta pirmoji ledų gamykla.
 

Receptų įvairovė
Šiandien ledų rūšių su įvairiausiai pagardais yra daugybė. Tam tikri receptai, be abejonės, turi gilias tradicijas.
Štai italai pradėjo gaminti ledus su riešutais, vaisiais, sausainiais ir likeriu. Plombyras, arba paprasčiausi grietininiai ledai, pradėti gaminti Prancūzijoje. Jų pavadinimas ne kilęs iš Plombieres-les-Bains miesto pavadinimo. Eskimo ledų tėvynė – JAV Ajovos valstija. Būtent čia Kristian Nelson sugalvojo, kad ledus galima padengti šokoladiniu glaistu. Šis naujas puikus skanėstas buvo pavadintas „Eskimo tortu“. O po ketverių metų tas pats žmogus užpatentavo ledų ant pagaliuko gamybos aparatą.
Savą istoriją turi net vaflinis ledų indelis. Pasirodo, jis buvo sukurtas taupumo sumetimais. 1903 metais vaflinį indelį ledams užpatentavo italas Marčionis. Mat pardavinėjant paties gaminamus ledus, nuolat kildavo rūpesčių dėl sudaužytų arba pavogtų ledų indelių. Vyriškis sugalvojo, kaip sumažinti sąnaudas, ir ledus ėmė pardavinėti vafliniuose indeliuose.
 
Nauda sveikatai
Be to, kad ledai puikiai atgaivina karštą vasaros dieną, mokslininkai yra atlikę ne vieną tyrimą, kuris įrodo ir kitokią ledų naudą sveikatai. Pavyzdžiui, nustatyta, kad valgant ledus organizme paskatinama serotonino gamyba. O tai padeda įveikti stresą ir depresiją, sumažina įtampą. Prieš šešerius metus Harvardo mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad reguliarus pieniškų ledų valgymas net ketvirtadaliu didina moterų vaisingumą. Todėl dauguma vaisingumo klinikų pacientėms, trokštančioms susilaukti vaikų, rekomenduoja kiekvieną dieną suvalgyti po vieną porciją ledų.
Tačiau bet kokiu atveju reikėtų įsidėmėti, kad ledai ne visais atvejais yra nekaltas skanėstas. Juk maistinėmis savybėmis jie vertinami kaip pieno produktas. Naudinga tai, kad juose yra nemažai baltymų, kalcio, magnio, fosforo ir riebaluose tirpių vitaminų – A, D ir E. Žinia, kad vitamino D itin trūksta daugeliui gyvenančių šiauriau, tad ledai – puikus pasirinkimas. Be to, grietininiuose leduose bei plombyre yra nemažai pieno riebalų. Tačiau pieno riebaluose vyrauja sočiosios riebalų rūgštys, kurių per dideli kiekiai maiste nerekomenduojami vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Tokiems žmonėms vertėtų rinktis vaisinius ledus arba šerbetą.
 
Įdomus faktas
Kas penktas ledų valgytojas pasidalina šiuo gardumynu su savo šunimi ar kate.
 

Receptai 
Grietinėlės ledai su uogomis

Reikės:
900 ml plakamosios 36 proc. riebumo grietinėlės,
200 g indelio kondenstuoto saldinto pieno,

1 saujos braškių, mėlynių ar aviečių.
Grietinėlę išplakite iki standumo ir į ją, pildami plona srovele, atsargiai įmaišykite kondensuotą pieną, kad pasiskirstytų tolygiai. Taip pat atsargiai įmaišykite uogas. Masę sudėkite į šaldymui skirtus indelius, kiškite į šaldiklį ir po dviejų trijų valandų galėsite mėgautis ledais. Skanaus!
 
Švelnus naminis šerbetas

Reikės:

200 ml plakamosios 36 proc. riebumo grietinėlės,
500 g šaldytų uogų,
5 valgomųjų šaukštų cukraus pudros.
Šaldytas uogas sudėkite į elektrinį smilkintuvą ir sumalkite. Po truputį pilkite grietinėlę į maltas uogas ir plakite. Sudėkite cukraus pudrą ir baikite plakti. Atkreipkite dėmesį, kad cukraus pudros gali prireikti daugiau, jei naudosite rūgštesnes uogas. Dėkite į šaldytuvą. Po valandėlės galite mėgautis švelnaus skonio ledais. Skanaus!
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Kone 45 metus gydytoju akušeriu dirbantis Ričardas Daunoravičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir...
    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Įsivaizduokite situaciją, kai visu kūnu jaučiate, jog smarkiai sunegalavote ir skubiai reikalinga greitoji pagalba. Tačiau atvykę ...

    Budinti vaistinė


    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

    Sveika šeima


    Jums tinkanti arbata gali atnešti daug naudos

    Arbata gaivina kūną, minkština širdį, budina mintį, sakė senovės persų gydytojas Avicenna. Kada kokią arbatą gerti, kaip ją paruošti, pasakoja prekybos tinklo „Skonis ir kvapas“ atstovas, arbatos žinovas Andrius Žilinskas.

    Sveikatos horoskopas


    Gruodžio 14-20 d.

    Avi­nas
    Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    PAR virusas griebė už gerklės

    Statistiniais duomenimis, apie COVID-19 plitimą pasaulyje besidalijanti informacinė svetainė „Worldometers“ skelbia, jog Pietų Afrikos Respublika (PAR) pašoko į 15 vietą ir susirgimų skaičiumi toliau vejasi tokias šalis kaip Lenkija, Meksika bei Argentina. Panašu, jog ir vakcinacijos procesai šalyje klimpsta, o ligoninės nebes...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Informacijos disbalansas
    Henrikas Vaitiekūnas Informacijos disbalansas
    Ketsuekigata nani gata?
    Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
    Tema ir būsimos potemės
    Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica