Koks varškės sūris gardžiausiais?

Gintarė Kaminskienė
2015-06-25
Trečiadienį paminėjome vieną seniausių lietuviškų tradicinių švenčių – Jonines. Ši šventė, kaip ir kiekviena kita, neapsiėjo be tradicinių patiekalų. Prie laužo buvo spirginami lašiniai, pelenuose kepamos bulvės, ruošiama mėsa, pyragai, daromas alus ar midus. Daugelis valgių gaminti gamtoje, tad sako, jog Joninės – lėmė iškylų atsiradimą. Tačiau bene populiariausias saulėgrįžos šventės patiekalas buvo varškės sūris.
Koks varškės sūris gardžiausiais?
Sūris kaip ir kiti pieno produktai padeda organizmui pašalinti teršalus, todėl yra rekomenduojamas dirbantiems kenksmingomis sąlygomis, kvėpuojantiems užterštu didmiesčių oru bei rūkantiesiems.

Saldus ir rūgštus
Kadangi pagrindinis Joninių valgis buvo sūris, gera šeimininkė paruošdavo jo net kelių rūšių. Tarp jų būtinai būdavo sūris su kmynais. Be to, sūrį patiekdavo ne tik šviežią, bet ir rūkytą arba keptą. Pavyzdžiui, sūrio riekelės apvoliodavo kiaušinio plakinyje, miltuose ir apkepdavo riebaluose.
Apskritai Lietuvoje nuo seno gaminamas nebrandintas varškės sūris iš karvės pieno. Šaltiniuose jis minimas jau penkis amžius. Žemaitijoje ir Užnemunėje dažniausiai gaminamas saldus sūris, kai į pakaitintą saldų pieną dedama anksčiau pagamintos varškės, gauta masė slegiama; kartais dar įdedama kiaušinių, grietinėlės, prieskonių. Aukštaitijoje paplitęs rūgštus. Jis daromas iš surauginto pieno varškės, sunkiamas sūrmaišyje ir slegiamas sūrspaudžiu. Į jį dar gali būti dedama grietinės, kmynų. Toks sūris vėliau dar gali būti ir džiovinamas.
 
Saugomas produktas
Be abejonės, kiekvienam lietuviui derėtų žinoti, kad jis valgo ne šiaip varškės sūrį. Europos Komisija prieš porą metų jį įtraukė į saugomų produktų sąrašą. Jis tapo trečiuoju lietuvišku saugomu produktu Europos Sąjungoje.

„Lietuvoje varškės sūris XVI amžiaus dvarų inventoriuose buvo gaminamas jau viduramžiais. Daug rankų darbo reikalaujantis gamybos būdas, kai masė rankomis kemšama į tradicinius reto audinio trikampius sūrmaišius, kurių platesnis galas užrišamas mazgu, ir sūris įgauna specifinę trikampės prizmės su suapvalintais kampais formą, išsaugotas iki šių dienų. Tai yra neatsiejama Lietuvos kulinarinio ir tautinio paveldo bei įvaizdžio dalis“, – tuomet Ūkio ministerijos pranešime teigė Kokybės politikos skyriaus vedėja Angelė Liubeckienė.
 
Nauda sveikatai
Nors varškės sūrį lietuviai valgo nuo seno, kaip ir visur, taip ir čia galioja ta pati taisyklė – būtinas saikas. Tam, kad sūris būtų naudingas, o ne kenksmingas sveikatai.
Bet kurios rūšies sūrio sudėtyje gausu vitamino A. Jis būtinas odos, plaukų ir nagų grožiui. Vitaminas B, kurio sūryje taip pat daug, svarbus nervų sistemai. Tad šis pieno produktas rekomenduojamas sergantiesiems nervų sistemos ligomis, stresą patiriantiems, protinį darbą dirbantiems žmonėms.
Malonus sūrio aromatas bei skonis skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl pagerėja virškinimas, pagreitėja medžiagų apykaita. Be to, sūris kaip ir kiti pieno produktai padeda organizmui pašalinti teršalus, todėl yra rekomenduojamas dirbantiems kenksmingomis sąlygomis, kvėpuojantiems užterštu didmiesčių oru bei rūkantiesiems.
 
Patarimas mamoms
Dietologai kategoriškai nerekomenduoja duoti sūrio kūdikiams, kai kurie pataria vengti jo netgi iki pusantrų, dviejų metų. Ypač, jei vaikas alergiškas kokiam nors maistui. Pradėti pažintį su sūriu reikia pamažu, nuo penkių gramų per dieną. Vaiko meniu visai netinka rūkyti, pelėsiniai ir lydyti sūriai. Mažiausiai pavojingas mažyliams – varškės sūris iš rūgusio pieno, kuris gaminamas nenaudojant šliužo fermento. Ir būtinai atkreipkite dėmesį į sūrio galiojimo laiką, nes šis sūris, kitaip nei kietieji ir pusiau kieti fermentiniai, greitai genda. Kadangi sūris sunkokai virškinamas, geriau vaikams jo duoti pusryčiams ar pietums, bet jokiu būdu ne vakarienei.

 
Receptai
Keptas varškės sūris su prieskoniais

Reikės:

1 varškės sūrio,
1 šaukšto majonezo,
2–3 česnakų skiltelių,
1–2 šaukšteliai kmynų,
1 žiupsnio maltų aitriųjų paprikų,
1 žiupsnio kapotų šviežių petražolių.

Varškės sūrį padėkite ant riebalais pateptos folijos, aptepkite majonezu, apibarstykite smulkiai sukapotais česnakais, kmynais, pipirais. Tada sūrį suvyniokite į foliją ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie pusvalandį. Baigdami kepti, foliją praskleiskite ir pakepkite dar dešimt minučių, kol sūrio viršus gražiai apskrus. Patiekdami sūrį pabarstykite susmulkintomis petražolėmis. Skanaus!
 

Saldaus pieno sūris

Reikės:
10 litrų riebaus saldaus pieno,
2 šaukštelių citrinos rūgštelės,
1,5 šaukštelio kmynų,
2 žiupsnelių druskos.
 
Pieną užkaitinkite beveik iki virimo, sudėkite citrinos rūgštelę. Tuomet ugnį sumažinkite iki minimumo ir lėtai maišykite, kol sutrauks pieną. Tada įberkite kmynus, pamaišykite, viską pilkite į sūrmaišį, jį užriškite. Palaukite kol nusisunks ir paslėkite kelioms valandoms, geriausiai per naktį. Išimtą sūrį įtrinkite druska. Skanaus!
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveika šeima


    Spa namuose. Pradėkite nuo kūno žemėlapio

    Užkardą grožio centrams uždėjęs kranktinas, SPA ritualus verčia susikurti namuose. Jei skirtingos veido zonos daugeliui ne naujiena, kūno odos žemėlapis, ko gero, pažįstamas tik grožio specialistams.

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica