Kokiu desertu nustebinti per Naujųjų metų šventę

Aigustė Tavoraitė
2015-12-29
Joks šventinis stalas neįsivaizduojamas be deserto, kuris gali suteikti naujų skonio pojūčių ir tapti pagrindine puošmena. Skanių, išskirtinių desertų galima išsirinkti parduotuvėse, užsisakyti. Bet gal geriau pasiryžti šventinio skanėsto gamybai savo virtuvėje? Artimuosius ir svečius galima nustebinti ir paprasčiausiais sausainiais ar meduoliais, ir prašmatniais pyragais bei tortais. 
Kokiu desertu nustebinti per Naujųjų metų šventę
Ruošiant desertus nepakeičiami prieskoniai yra cinamonas, imbieras, gvazdikėlis, kardamonas, muskatas, vanilė ir kt.

Vaisių tortų įvairovė
Jei virtuvėje rasite miltų, cukraus, cukraus pudros, sviesto, kiaušinių, sodos ar kepimo miltelių, paprasčiausi sausainiai tikrai pavyks. O jei panaudosite cinamoną, kardamoną, imbierą ir kitus prieskonius, bus šventiniai sausainiai. Juos išspaudus įvairiausiomis formelėmis, įspūdžių pakaks ir vaikams, ir suaugusiems.
 
Daugiau išmonės ir meistriškumo prireiks, sumanius išsikepti ar susitepti tortą. Kad po pagrindinių, neretai gausių patiekalų skrandžio neapkrautume riebiais desertais, galima rinktis lengviau virškinamus ingredientus.
 
Vienas variantų – sluoksniuotas vaisių tortas arba vaisių tortas su putėsiais ir plakta grietinėle. Tam prireiks saldžios grietinėlės, įvairių spalvų želė, kurią galima išplakti iki putėsių, padaryti kietesnę nei nurodyta ant įpakavimo, supjaustyti įvairiais kvadratėliais, trikampiais ir pan.
 
Galima išsirinkti mėgstamų uogų arba panaudoti konservuotas. Įvairiai sluoksniuojant ir išmoningai papuošiant tortą, pavyks „sukurti“ akiai malonų ir lengvai virškinamą skanėstą.
 
Nustebins pipirinis biskvitas 
Jei stinga laiko, galima nusipirkti jau paruošto biskvito lakštų. Juos pertepti maskarponės sūrio, jogurtų, varškės kremų, kondensuoti pieno, plaktos grietinėlės mišiniais, pagardintais konjaku, citrinos, apelsinų sultimis, kapotais riešutais, kokosu, džiovintais vaisiais ir kt.
 

Improvizacijai čia erdvė didelė. O norint dar labiau nustebinti svečius galima surizikuoti išsikepti, pavyzdžiui, spanguolių, aguonų ar net pipirinį biskvitą. Pastarajam pasigaminti prireiks maltos juodos duonos džiūvėsėlių, kiaušinių, bulvių krakmolo, cukraus, muskato riešuto, cinamono, gvazdikėlių, kardamono ir grūstų kvapiųjų pipirų.
 
Desertai ant pagaliuko
Šventiniam stalui žaismės suteiks desertai ant pagaliuko. Tokius skanėstus labai mėgsta vaikai, vieno kąsnio desertus bus smagu smaližiauti ir suaugusiems.
 
Smeigtukų galima pasirinkti įvairių – popierinių, plastmasinių, metalinių ar medinių. Pasmeigti galima pertepto biskvito kvadratėlius, šokoladu aplietas slyvas ar vyšnias, karamelizuotas vynuoges, moliūgus ar riešutus, įvairios formos mažus sausainius, rankų darbo saldainius ir kt.
 
Saldėsių prieskoniai
Aromatingais prieskoniais paskaninti kepiniai ne tik gardžiau kvepia, yra subtilesnio skonio, bet ir naudingesni sveikatai. Saldieji patiekalai skatina gamintis gleives, o jos sudaro puikią terpę mikroorganizmams daugintis.
 
Todėl rekomenduojama dėti prieskonių, kurie sumažina gleivėtumą ir pageriną virškinimą, be to, padeda šalinti iš organizmo toksinus. Ruošiant desertus nepakeičiami cinamonas, imbieras, gvazdikėlis, kardamonas, muskatas, vanilė ir kt.
 
Teigiama, kad cinamonu pabarstytas šaukštas medaus padeda suvirškinti net sunkiausią maistą. Virškinimą pagerins ir arbatinio šaukštelio imbiero miltelių, kelių lašų citrinos sulčių ir žiupsnelio druskos mišinys.

 
Receptai
Citrininis keksas su slyvomis ir riešutais

Reikės:
10 v. š. miltų,
180 g sviesto,
4 kiaušinių,
5 š. pieno,
4 v. š. cukraus,
2 a. š. vanilinio cukraus,
200 g džiovintų slyvų,
1 citrinos,

4 v. š. cukraus miltelių,
2 nubrauktų a. š. kepimo miltelių.
 
Nešaltą sviestą ištrinti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įplakti kiaušinius. Supilti nešaltą pieną. Supilti miltus su kepimo milteliais, išmaišyti. Įtarkuoti citrinos žievelės. Kepimo formą ištepti sviestu, supilti pusę tešlos, suberti miltuotas džiovintas slyvas, užkloti likusia tešla. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–40 min. Tada cukraus pudrą sumaišyti su citrinos sultimis ir aplieti pyragą. Palaikyti orkaitėje, kad apdžiūtų. Galima puošti riešutais ir gėle iš citrusinių vaisių žievės. Skanaus!
 
Šokoladinis tortas su vyšniomis
 
Pagrindui reikės:
2 šaukštelių tirpios kavos,
30 g juodojo šokolado,
3/4 stiklinės miltų,
4 šaukštai kokybiškos tamsios nesaldintos kakavos,

šaukštelio maistinės sodos,
šaukštelio kepimo miltelių,
3/4 stiklinės cukraus,
šaukštelio vanilinio cukraus,
1/2 stiklinės grietinės,
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus,
1 kiaušinis.

Įdarui reikės:
stiklinės vyšnių (arba vyšnių uogienės, tik tada nedėti cukraus),
1/4 – 1/2 stiklinės cukraus,
šlakelis Marsalos vyno (nebūtinas),
po dosnų žiupsnį juodųjų pipirų ir cinamono,
250 g rikotos sūrio,

Glajui reikės:
30 g juodojo šokolado,
1/4 stiklinės grietinėlės,
 
Tirpią kavą užpilk 1/2 stiklinės karšto vandens ir palik atšalti. Šokoladą pagrindui ištirpink garų vonelėje. Atskirame dubenyje sumaišyk miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sodą. Tada į gilų dubenį supilk kavą, tirpintą šokoladą, suberk cukrų, vanilinį cukrų, sudėk grietinę, aliejų, įmušk kiaušinį ir elektriniu plaktuvu suplak iki vientisos masės. Į gautą šokolado masę po truputį berk sausąjį mišinį nuolat maišydamas šaukštu arba plaktuvu. 20 cm skersmens kepimo formą sutepk sviestu ir pabarstyk miltais.

Supilk tešlą ir pašauk į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepk 35–40 minučių, kol įsmeigęs peilį į pyrago vidurį ištrauksi jį neaplipusį tešlą. Pyragą ištrauk iš orkaitės, palik atvėsti. Tuomet išimk iš formos ir perpjauk horizontaliai į 2 dalis. Vyšnių kauliukus išimk, uogas sudėk į puodą, suberk prieskonius ir užpilk cukrumi. Cukraus berk atsižvelgdamas į vyšnių saldumą. Ant vidutinės ugnies retsykiais pamaišydamas virk vyšnias 10–15 minučių, kol suminkštės. Nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti.

Vieną pyrago dalį dėk į serviravimo lėkštę ir sutepk rikota. Sudėk ir paskirstyk atvėsusį vyšnių įdarą. Vyšnių sultis pilk po truputėlį, kad įsigertų į rikotą. Uždėk ir lengvai prispausk antrą pyrago dalį. Gali būti, kad vyšnių sulčių bus per daug ir ims bėgti per kraštus – tikrai nereikia supilti jų visų! Kai tortas beveik baigtas, grietinėlę supilk į metalinį puodelį, sudėk sulaužytą šokoladą ir pakaitink, kol ištirps. Glajumi užpilk pyragą – tegul lengvai nuteka kraštais. Galima papuošti vyšniomis ir tarkuotu šokoladu. Skanaus!


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...
    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    „Esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes“, – nebesikuklina profesinės stiprybės pripažinti Klaipėdo...

    Budinti vaistinė


    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    Regionų administracinio teismo Šiaulių rūmai priėmė sprendimą panaikinti 2022 m. gruodžio 9 d. Konkurencijos tarybos nutarimą ir j...
    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Įvairiuose formatuose ne kartą kalbėta, kad gyvybiškai svarbių vaistų kompensavimas Lietuvos pacientams stringa ir dėl itin...

    razinka


    Sveika šeima


    Pogimdyvinės depresijos skyrius? Kodėl gi ne!

    Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) pateikė siūlymą Sveikatos apsaugos ministerijai steigti skyrius, neatskiriančius psichologines problemas patiriančios mamos ir naujagimio. „Sunkiausiose situacijose reikia pritaikytų sąlygų, paruoštų specialistų ir papildomo laiko. Vien skyriaus įsteigimas problemos nei&scaro...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Vienas kraujo lašas atskleis, kiek liko gyventi

    Naujas tyrimas rodo, kad paprastas kraujo ar seilių testas gali padėti nustatyti tikėtiną gyvenimo trukmę. „Medical News Today“ skelbia, kad šis tyrimas atveria naujas galimybes ankstyvai diagnostikai ir tikslinėms intervencijoms, padedančioms išlaikyti gerą žmogaus sveikatą amžėjant.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

    Naujas numeris