Ko iš tiesų nevalgo vegetarai?

Gintarė Kaminskienė
2014-09-01
Neseniai paauglys sūnus pareiškė, kad nustos valgyti mėsą, t.y. taps vegetaru. Aiškios priežasties įvardyti negalėjo: nei gyvūnų labai gaila, nei dėl sveikatos išgyvena. Priėmėme tai kaip paaugliškų ieškojimų kelią. Tačiau įdomu, kas iš tiesų yra vegetarizmas – kokią naudą ar žalą jis gali atnešti mūsų organizmui?
Elada, 36 m.
Ko iš tiesų nevalgo vegetarai?
Studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė tikina, kas sveikatai pakenkti galima tuomet, kai iš meniu išimama mėsa, žuvis, kiaušiniai, o visa kita lieka kaip buvę. Tačiau jei mityba pertvarkoma iš esmės - valgoma daugiau daržovių, ankštiniai produktų - tada problemų neturėtų kilti.

Kas tai?
Studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė teigia, kad valgantieji žuvį, kiaušinius ir jūros gėrybes iš tiesų nėra vegetarai. „Vegetariškai besimaitinantieji nevalgo jokių gyvulinės kilmės produktų, išskyrus pieno produktus. Pasitaiko, kad valgo kiaušinius, tačiau ne grynus, o kur nors įmaišytus. Veganai nevalgo ir pieno produktų“, – skirtumą aiškina sveikos mitybos specialistė.
Ji tikina, kad blogai yra tuomet, kai iš meniu išimama mėsa, žuvis, kiaušiniai, o visa kita lieka kaip buvę. Pasekmių ilgai nereikės laukti. Tačiau jei mityba pertvarkoma iš esmės - valgoma daugiau daržovių, ankštiniai produktų - tada problemų neturėtų kilti.
„Mėsos valgymas ar nevalgymas nėra esminis sveikos mitybos ar sveikos gyvensenos kriterijus. Tiesa, Lietuvoje mėsos valgoma per dažnai ir per daug. Pasirenkami menkaverčiai jos gaminiai. Pavyzdžiui, dešrelės ir kiti pramoniniu būdu apdoroti mėsos produktai. Jų rasime ikimokyklinių įstaigų meniu, nors net suaugusiems šio produkto nerekomenduojama valgyti. Taip pat dažniai vartojama riebi kiauliena, kurioje ir vertingų baltymų, ir kitų medžiagų yra mažiau nei rekomenduojamoje liesoje mėsoje. Vartojama per mažai šviežių daržovių. Manau, apie tai reikėtų kalbėti, o ne apie santykinai retus vegetarizmo atvejus“, – tikino V.Kurpienė.
Sveikos mitybos specialistė mėsą valgo, tačiau jos išsirinkimui skiria didelį dėmesį: „Stengiuosi pirkti patikrintą mėsą. Žinoma, ne didžiosiose fermose augintų gyvūnų. Pavyzdžiui, mėsinės veislės viščiukas natūraliai sodyboje, duodant jam pasilakstyti, palesti žolės ir papildomai lesinant grūdais, yra užauginamas per keturis mėnesius. Tuo tarpu tos pačios veislės viščiukas fermoje kirtimui užauga per 36 dienas. Skiriasi ne tik mėsos spalva bei skonis, bet ir struktūra, maistinė vertė. Būtina atsirinkti, kur ir kokią mėsą pirkti. Tikrai geriau mažiau, bet kokybiškos. Be to, kaip jau minėjau, ir visavalgiams būtina vartoti ankštinių produktų: pupelių, lešių, avinžirnių, taip pat ir žuvies. Tik vaikams nerekomenduojama valgyti Baltijos jūroje pagautos žuvies dėl didelio šio vandens telkinio užterštumo“, – pasakojo studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė.
 

Medžiagų trūkumas
Atsisakius mėsos, ir nepakeitus jos kitais produktais, gali trūkti geležies, cinko, vario, vitamino B12. Tuomet pradeda varginti silpnumas, ima lūžinėti nagai, slenka plaukai. Atsisakius pieno produktų, ima trūkti kalcio. Kai kurie specialistai teigia, kad padidėja tikimybė susirgti osteoporoze – kaulų retėjimu, tuo tarpu sveikos mitybos specialistė V.Kurpienė su šia nuomone nelinkusi sutikti. „Statistika rodo, kad tose šalyse, kur pieno produktai nevartojami visai, osteoporozė - reta liga, tuo tarpu vakarų šalyse sergančiųjų šia liga sparčiai daugėja. Juk tai susiję ir su vitamino D gavimu bei fiziniu aktyvumu, kurio vakarų šalyse ypač mažai“, – aiškino dietologė.
Ilgainiui dėl vitamino B12 ir geležies stokos gali susiformuoti mažakraujystė. Dėl baltymų trūkumo pasireiškia edemos, ascitai (skysčių sankaupos pilve). Moterims atstovėms gali išnykti menstruacijos. Nesubalansuota „vegetariška“ mityba gali tapti visiško organizmo išsekimo priežastimi.
 
Privalumai
Jei visų svarbiausių medžiagų gaunama pakankamai iš kitų maisto produktų  (valgoma daugiau grūdinių produktų, vaisių, daržovių, duonos, kruopų, pieno produktų, riešutų, ankštinių augalų: pupų, pupelių, žirnių) rečiau sergama koronarine širdies liga. Taip pat rečiau kamuoja padidėjęs kraujospūdis ir vidurių užkietėjimas.
Teigiama, kad esant subalansuotai mitybai, vitamino B12 organizmas storajame žarnyne pasigamina pats. Vaida Kurpienė perspėja, kad subalansuota mityba ir mėsos valgymas ar jos nevalgymas nėra tapatūs dalykai. Kalbant apie vegetarus, jei jie vartoja pieno produktus B12 tikrai gauna.
 
Komentaras
Astrologė ir būrėja Vaiva Budraitytė su šeima mėsos nevalgo. Tačiau savęs vegetarais nelaiko, nes kartą per savaitę į valgiaraštį įtraukia kiaušinius ar žuvį. Prieš penkerius metus iš meniu visiškai išbraukė pieno produktus. Anot žinomos moters, jie suaugusiam organizmui visiškai nenaudingi.
- Žmonės turi suprasti, kad tie, kurie valgo žuvį ar kiaušinius nėra vegetarai. Jie tiesiog nevalgo mėsos. Prieš penkerius ar šešerius metus mes vis dar galvojome, kad pieno baltymas yra gyvulinė kilmės ir yra pakankamas amino rūgščių šaltinis. Štai todėl mėsos baltymus buvome pakeitę šiais. Tačiau šiuo metu, remdamasi kai kurių mokslininkų atliktais tyrimais, esu įsitikinusi, kad pieno baltymus vartoti suaugusiam žmogui yra nesveika. Tai – tik peršalimo ligų šaltinis. Štai todėl vegetarai mūsų kraštuose yra linkę sirgti peršalimo ligomis. Mūsų anūkė jau dvejus metus nesloguoja ir nekosėja, nes net ledų su pienu negauna.

 
Receptai

Vaiva Budraitytė rekomenduoja naminius ledus. Jie ne tik atgaivina, bet ir yra sveiki. Tinkami netoleruojantiems pieno produktų. Antrasis patiekalas – vienas tų, dėl kurių moteris teigia pati sau pavydinti. Taip paruoštas paprikas kuo skaniausiai valgo net mėsos mėgėjai, nesuprasdami, kad jos čia – nė kvapo.
 
Naminis šerbetas
Riekės:
šviežių uogų,
medaus,
sojų pieno.

 Šviežias uogas sušaldykite. Tuomet jas sutrinkite su medumi. Dėl skystumo įpilkite lašelį sojų pieno. Visą mišinį dar šiek tiek pašaldykite. Šiuos ledus su šeima V.Budraitytė valgo dažnai – tiek žiemą, tiek vasarą. „Vaikams tokių ledų neribojame“ – sako astrologė, šaldytuve nuolat turinti šaldytų uogų. Skanaus!
 
Įdarytos vegetariškos paprikos
Riekės:
paprikos,
svogūno,
džiovintų arba šviežių grybų
šparaginių pupelių,
pomidorų
šiek tiek cukraus,
sojų varškės (tofu) su vegetarišku sultiniu.
Susmulkinkite ir pakepkite svogūną su mirkytais džiovintais ar paprastais grybais. Šį mišinį sumaišykite su pakapotomis šparaginėmis pupelėmis. Dėl rūgštumo galite įdėti smulkintų pomidorų ir šiek tiek cukraus (pagal skonį). Mišinį pagardinkite sojų varške su vegetarišku sultiniu. Sudėkite į paprikas ir kepkite orkaitėje, kol suminkštės.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

      Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

      Kone 45 metus gydytoju akušeriu dirbantis Ričardas Daunoravičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir...
      Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

      Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

      Įsivaizduokite situaciją, kai visu kūnu jaučiate, jog smarkiai sunegalavote ir skubiai reikalinga greitoji pagalba. Tačiau atvykę ...

      Budinti vaistinė


      Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

      Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

      Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
      Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

      Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

      Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

      Sveika šeima


      Jums tinkanti arbata gali atnešti daug naudos

      Arbata gaivina kūną, minkština širdį, budina mintį, sakė senovės persų gydytojas Avicenna. Kada kokią arbatą gerti, kaip ją paruošti, pasakoja prekybos tinklo „Skonis ir kvapas“ atstovas, arbatos žinovas Andrius Žilinskas.

      Sveikatos horoskopas


      Gruodžio 14-20 d.

      Avi­nas
      Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      PAR virusas griebė už gerklės

      Statistiniais duomenimis, apie COVID-19 plitimą pasaulyje besidalijanti informacinė svetainė „Worldometers“ skelbia, jog Pietų Afrikos Respublika (PAR) pašoko į 15 vietą ir susirgimų skaičiumi toliau vejasi tokias šalis kaip Lenkija, Meksika bei Argentina. Panašu, jog ir vakcinacijos procesai šalyje klimpsta, o ligoninės nebes...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Informacijos disbalansas
      Henrikas Vaitiekūnas Informacijos disbalansas
      Ketsuekigata nani gata?
      Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
      Tema ir būsimos potemės
      Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės

      Naujas numeris

























      Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica