Jei namuose auga nevalgiukas...

Aida Žemaitytė
2019-01-14
Vaiko apetitas dažnai tampa tokia sunkiai įveikiama mįsle, kad ją lengviau „apžaisti“ nei įminti. Nevalgumo priežasčių gali būti daugybė: neteisingai suformuoti valgymo įpročiai, psichologinės problemos, patiriamas stresas, virškinimo sistemos ligos, vaizdas lėkštėje.
Jei namuose auga nevalgiukas...
Kad vaikas pamėgtų bei pradėtų valgyti ir daržoves, ir vaisius, kuo įvairesnį maistą, mitybos specialistai pataria atžalą įtraukti į maisto gaminimo procesą. Pagal amžių ir sugebėjimus vaikas gali surūšiuoti produktus pagal spalvas arba suskaičiuoti, kiek vienetų „nukeliaus“ į puodą; nuplauti, supjaustyti daržoves ir vaisius ar suplėšyti salotų lapus; lipdyti kukulius ar mokytis kepti blynus.

Kai daržovės lieka podukros vietoje

Mitybos specialistė Ilona Kuodienė šypsosi sakydama, kad idealiame pasaulyje vaikai turėtų valgyti viską. „Mažųjų racionas dažniausiai ne toks ir siauras, jeigu su naujais maisto produktais juos supažindiname tinkamu laiku, tinkama forma. Tačiau būna situacijų ir išskirtinių atvejų, kai mamoms ir tėčiams nelieka nieko kito, kaip tik žaisti slėpynių“, – sako pašnekovė.

Tik, anot I.Kuodienės, būkite atsargūs ir neužsižaiskite, nes tikslas toks, kad vaikas pamėgtų ir pradėtų valgyti ir daržoves, ir vaisius, kuo įvairesnį maistą. Kaip to pasiekti? „Pamėginkite atžalą įtraukti į maisto gaminimo procesą. Pagal amžių ir sugebėjimus vaikas gali surūšiuoti produktus pagal spalvas arba suskaičiuoti, kiek vienetų „nukeliaus“ į puodą; nuplauti, supjaustyti daržoves ir vaisius ar suplėšyti salotų lapus; lipdyti kukulius ar mokytis kepti blynus. Šiame procese svarbiausia – kuo didesnis įsitraukimas, atsakomybė ir pasitikėjimas iš suaugusiojo. Emociškai gerai besijaučiantis vaikas ne tik džiaugsis padėjęs gaminti, bet ir valgys su noru“, – pastebi mitybos specialistė.

 
Trys taisyklės
Aišku. Absoliuti dauguma mažųjų mielai smaguriauja patiekalus, kurių ingredientai –atpažįstami. Taigi, į trintas sriubas, mišraines, troškinius vaikai žiūri net labai įtariai. Stenkitės maistą paruošti taip, kad didžiąją jo dalį ar bent garnyrą vaikas galėtų valgyti tiesiog rankomis. Pavyzdžiui, tai galėtų būti orkaitėje kepta mėsa ar sūris su įvairiaspalviais daržovių šiaudeliais ir jogurto dažiniu.


Trašku. Ši patiekalo savybė svarbi ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. O traškūs gali būti ne tik bulvių traškučiai ar skrudintos bulvytės , bet ir švieži vaisiai ir daržovės, džiovintos viso grūdo duonelės, džiovinti lavašo trikampėliai su daržovių padažu, džiovyklėje paruošti saldžiųjų bulvių, burokėlių, moliūgų traškučiai.

Protingai saldu. Pirmasis vaiko gautas maistas (motinos pienas) yra saldus, tad natūralu, jog viskas, kas saldu, vaikams dar ilgai išlieka skanu. Būkite išradingi – saldumo poreikį tenkinkite ne cukraus grūdeliais, o vaisiais, jų padažais, tyrelėmis, trintais kokteiliais, orkaitėje keptais obuoliais, kokosų pienu, bananų ledais. Vietoje saldžių miltinių desertų išmėginkite vaisių griežinėlius/kubelius su karšto šokolado, riešutų sviesto ar karamelės dažiniu. 


(Laikinai) paslėpti produktus galima
Maltinukuose galite paslėpti tarkuotus kopūstus, kalafiorus, morkas, burokėlius, ropes.
„Bolognese“ padaže nesimatys svogūnų, cukinijų, morkų, moliūgų, paprikų, česnakų.
Keksiukus galima kepti iš cukinijų, moliūgų, morkų, burokėlių.
Į blynų tešlą įmaišykite cukinijų, moliūgų, morkų, obuolių.
Išbandykite „kitokią“ bulvių košę, pavyzdžiui, kalafiorai su bulvėmis (50/50).

Glotnučius ar kokteilius gaminkite iš avokado, salotų lapų, špinatų ir vaiko mėgstamų vaisių.

 
Pirmiausia valgome akimis
„Laikas iki vakarienės ar pavakariai – puikus „langas“ vaikui pasiūlyti daržovių. Didesnė tikimybė, kad alkanas vaikas jas suvalgys, jeigu po ranka tuo metu nepasitaikys saldus sūrelis, bandelė ar sausainis. Ant vakarienės stalo taip pat patiekite šiaudeliais supjaustytų ir į stiklinę sudėtų morkų, paprikų, agurkų – kai akys matys, ir skonį išbandyti norėsis. O blogiausiu atveju mažasis turės, ką valgyti, jeigu pagrindinis patiekalas jam atrodys „nevalgomas“, – sako I.Kuodienė.
Pasak mitybos specialistės, užkandžiams idealiai tinka avokadas (patogu valgyti šaukšteliu), daržovių pagaliukai su humusu, naminiai avižiniai batonėliai ar sausainiai, saldinti bananu ir/ar razinomis (be pridėtinio cukraus), riešutai, sėklos, alyvuogės, putpelių kiaušinukai, obuolio skiltelės su riešutų sviestu (be cukraus).

 
Kaip paskatinti vaiką valgyti
Tarp valgymų išlaikykite 3,5 val. pertrauką, ribokite užkandžius.
Ką vaikas valgys – parinkite jūs, tačiau mažasis gali pats pasirinkti, kiek valgys.
Patiekite maistą mažomis porcijomis (pvz., vaiko kumščio dydžio).
Jokių pietų ar vakarienių prie televizoriaus ar kompiuterio! Vaiką pratinkite valgyti virtuvėje, o jam valgant nepertraukite dėmesio, leiskite ramiai kramtyti.
Karts nuo karto pasiūlykite vaikams išbandyti naujų produktų. Neišsigąskite, jeigu atsisakys. Dažniausiai reikia laiko, kad vaikas pradėtų valgyti jam nežinomo skonio  patiekalą. Tikėtina, kad smalsumas vis tik nugalės!
Nenaudokite maisto kaip prizo, nes vėliau jums neabejotinai pritrūks progų „apdovanoti“.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Miško pulkaunyko sezonas

2020.08.10
Miške pats baravykų pikas – kas neša krepšiais skanauti jų tuoj pat, kas ruošia stiklainius atsargų žiemai. Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas pataria, kaip šiuos paruošti, kad išlaikytume jų aromatą, skonį ir tinkamą tekstūrą. Skaityti plačiau

Gėrybes užšaldyti – tik pusė darbo

2020.07.20
Jei gerai peržiūrėtumėte šaldiklio turinį, ko gero, ne vienas rastumėte pernykščių šaldytų uogų maišelį. Specialistai sako, kuo ilgiau šias laikote užšaldytas, tuo daugiau vitaminų jos netenka. Suvartoti vasarą paruoštas atsargas siūloma nesulaukus kito sezono. O ir tinkamai užšaldyti reikia mokėti. Skaityti plačiau

Suskubkite atsivalgyti vėžių!

2020.07.03
Liepos mėnesį oficialiai skelbiamas vėžių sezonas, tačiau prikaupti šio delikateso žiemai šaldiklyje nelemta. „Vėžiai kaip ir grybai valgomi švieži, kai jų sezonas. Atsivalgykite vėžių metams į priekį ir laukite kito sezono“, – sako virtuvės šefas Alfas Ivanauskas. Skaityti plačiau

Gerą girą girioje gerkime!

2020.06.22
Kaip Kalėdos be kisieliaus, taip ir Joninės be… Ne ne, ne be putojančio alučio. Be giros! Specialistai pasisako už gerą naminę girą. „Karštą vasaros dieną atsivėsinti šios puodeliu yra rekomenduojama“, - sako gydytoja dietologė Rūta Petereit. Skaityti plačiau

Ledų? Nebent naminių

2020.06.11
Ledų? Žinoma, juk dabar vasara! Rodos, šiltuoju sezonu šis skanumynas įgauna nekaltą pavidalą, todėl juo galima mėgautis kone kasdien. „Kaip torto gabalėliu, taip ir ledais, nesvarbu, žiema ar vasara, smaguriauti patartina tik retsykiais“, - sako gydytojas gastroenterologas doc. Vaidotas Urbonas. – Mažiausia blogybė, jei šiuos gaminsite patys – geriausia vaisių &scar... Skaityti plačiau

Ir šaltibarščius sugadinti galima

2020.06.05
Atėjus vasaros metui kugelius ir cepelinus paliekame šaltukui, parduotuvėse gi dažniau sukamės tarp vaisų ir daržovių lentynų – renkamės lengvesnį, šviežią maistą, gaminame salotas ar šaltas sriubas. Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, nesvarbu, šiltas maistas ar šaltas - kad išgautume naudingiausią jo versiją, svarbu žinoti kelias paruošimo subtilyb... Skaityti plačiau

Ore sklando keptos mėsos kvapas

2020.05.29
Sušilus orams sodybose ar prie vandens telkinių pakvimpa dūmų ir keptos mėsos kvapas. Sezonas prasidėjo! Nors kiekvienas turi savo metodą, kaip iškepti tobulą steiką, virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas įsitikinęs: gardink prieskoniais negardinęs - svarbiausia šviežia ir kokybiška mėsa. Skaityti plačiau

Išėjimus į kavines pataupykite savaitgaliams

2020.05.22
Nors karantinas, gali būti, skaičiuoja paskutines dienas, o maitinimo įstaigos atvėrė duris, kad ir kaip esame išsiilgę senų įpročių, sveikatos specialistai pramogauti kavinėse dar nesiūlo. „Išėjimus į kavines pataupykite savaitgaliams su šeima. Kas grįžote dirbti į biurus, pietų pertrauką maitinimo įstaigose išmainykite į namuose ruoštą maistą“, - pataria gydytoja dieto... Skaityti plačiau

Pasiduokite braškių gundymui be baimės

2020.05.18
Parduotuvėse, turguose imtos pardavinėti braškės, nors dar ir kandžiojasi pernelyg aukštomis kainomis, vasaros skonio išsiilgusiuosius vilioja spalva ir kvapu. Tie, kas atsisakote jų paskanauti, manydami, kad ankstyvos uogos ar vaisai užauginti cheminiu būdu, todėl yra menkaverčiai – klystate. Mitybos specialistai primena - organizmui reikia įvairovės. Skaityti plačiau

Sėdite ant „bulkučių“?

2020.05.07
„Prekybos centrų pateikti duomenys rodo, kad karantino metu smarkiai išaugo miltų ir mielių prekyba“, - teigia gydytoja dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė. Tai – nieko gero sveikatai nežadantis ženklas. Kad menkai naudingi miltiniai patiekalai taptų bent kiek naudingesni specialistė pataria rinktis viso grūdo dalių miltus, kepinius praturtinti sėklomis. Pasikeitusių ir, deja, ne visada ... Skaityti plačiau

Svečių ratas susitraukė – šventinis stalas išlieka

2020.04.09
„Kaipgi šiemet bus su Šv. Velykomis?“ - turbūt ne vienam teko išgirsti tokį klausimą paskambinus artimiesiems. Lietuvoje gyvenantis italų kilmės virtuvės šefas Gian Luca Demarco dvejonių neturi – šventė būtina. O stalo vaišes ruoškime dar labiau iš širdies! Skaityti plačiau

Apsipirkti parduotuvėje – tik pusė darbo

2020.03.24
Esu socialinėje erdvėje kažkur skaičiusi, kad žmonės muilu plauna vaisius, daržoves, net salotas. Ar čia pokštas, ar tikrai reikia dezinfekuoti net ir maistą? Gerda, 32 m. Skaityti plačiau

Stebuklinga imunitetą stiprinanti mikstūra – tik iliuzija

2020.03.20
Pastarosiomis dienomis kaip niekad susirūpinę imuniteto stiprinimu verčiame užrašų knygutės puslapius, naršome interneto platybėse, skambiname močiutėms klausti liaudiškų receptų. Kaipgi sustiprinti imunitetą, kad šis turėtų pakankamai jėgų kovoti su virusais? Gydytojai dietologai sako stebuklingos mikstūros nėra. Imunitetą palaikyti viso labo gali padėti nuoseklus sveikas gyvenimo būdas.&... Skaityti plačiau

Gera šeiminė ir iš kirvio sriubą išvirs

2020.03.13
Dėl siautėjančio koronaviruso rekomendacijos vengti viešų susibūrimų, siūlymai ramybės vardan apeiti ir maisto prekių parduotuves, šeimininkes verčia pasukti galvas, kaip išmaitinti šeimą su turimomis atsargomis? Turbūt visiems žinoma tiesa – gera šeiminė ir iš kirvio sriubą išvirs. Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas įsitikinęs: kūrybiškas požiūris į... Skaityti plačiau

Nėra žiemos – bus blynų!

2020.02.25
Užgavėnės! Pats laikas blynų tešlai maišyti. Riebaluose permirkę kvietiniai blynai? Per žiemos išvarymo šventę galima užkirsti ir skaniai, ir sveikai – be savigraužos ar nusivylimo jausmo. Apie sveikatai palankius pasirinkimus kalbamės su Vaikų ligoninės Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikų filialo gydytoja dietologė Žana Antonova. Skaityti plačiau

Pikantiška vakarienė dviems

2020.02.14
Nuo seno pasaulio tautos mėgino atrasti stebuklingus meilės eliksyrus, padedančius suvilioti partnerį ar sukelti aistrą. Bene labiausiai žinomais natūraliais afrodiziakais šiandien laikomos jūros gėrybės, šokoladas, aitrieji pipirai. Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas sako, jog vis dėlto tai daugiau veikia kaip placebas. Taigi padės maistas sužadinti geismą ar ne, priklauso nuo kiekvieno vaizduotė... Skaityti plačiau

Maitinatės pagal kraujo grupę?

2020.02.11
Ne vienas išbandęs mitybos planą pagal kraujo grupę tikina, jog pagerėjo sveikata, dingo negalavimai ar sumažėjo svoris. Dar daugiau - maisto netoleravimo testų surūšiuoti produktai esą tapo raktu į sveikesnį rytojų. Gydytojai dietologai teigia, kad mityba pagal kraujo grupes tėra būdas atkreipti dėmesį į kasdienį maisto racioną. Didįjį darbą padaro ne maisto toleravimo tyrimai, o jūsų pačių sąmoninguma... Skaityti plačiau

Pasaulinės kovos su vėžiu dienai: viskas prasideda nuo kasdienės lėkštės

2020.02.03
„Gyvenimas per trumpas, kad neskaniai valgytume“, - turbūt ne kartą teko išgirsti šią pilvui palaimingą frazę iš kulinarijos atstovų lūpų. Vis dėlto sveikos mitybos specialistai atkerta: valgome, kad gyventume, o ne gyvename, kad valgytume. Pasaulinės kovos su vėžiu dienos išvakarėse gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė pataria, kokia mityba gali padėti iš... Skaityti plačiau

Matė: ir kavos pertraukėlei, ir popiečio arbatėlei

2020.01.16
Gelsvai žalios spalvos, charakteringo žemės kvapo, pikantiško, švelniai karstelėjusio skonio matė - rimta žaliosios arbatos konkurentė. Gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė sako, jog matė yra turtinga bioaktyviųjų medžiagų. Vis dėlto didelis šio gėrimo kiekis turi ir kitą poveikio sveikatai pusę. Skaityti plačiau

Kulinariniai sugebėjimai – ant „Lietuvos sveikatos“ stalo

2020.01.09
Atsėdėjus šventinėje užstalėje su giminėmis, tetomis, dėdėmis, draugais ir bičiuliais nepakartoti to su kolektyvu – nevalia. Ypač ten, kur sklando legendos apie firminius Evelinos keksiukus, Vlado silkę pataluose, Henriko rūkytus ungurius. Po darbo iki išnaktų plušėję virtuvėje kiekvienas kulinarinius šedevrus atidavėme kolektyvo teismui. Skaityti plačiau

Persivalgėte? Šaukštai po pietų

2020.01.02
„Viskas – nuo pirmadienio nevalgau“, - lyg burtažodį kartojame piktnaudžiaudami šventiniais patiekalais. Gastroenterologijos klinikos gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit konstatuoja - išganymo nebus. Bado dietos tik dar labiau nuvargina ir taip nuo maisto pertekliaus apsunkusį organizmą. Vis dėlto būdas sau padėti persivalgius yra. Skaityti plačiau

Daugiau saldžių dienų!

2019.12.16
Desertų kūrėja arba keksiukų karaliene tituluojama Liucina Rimgailė sako šventiniu laikotarpiu silpnybę saldumynams patenkinti – privalu, antraip šventinį džiaugsmą užgoš nepasitenkinimo kartėlis. Juolab rinka šiandien gali pasiūlyti ir sveikesnių jų versijų: su mažiau cukraus, be gliteno, veganiškų. „Linkiu visiems daugiau saldžių dienų“, - linki Liucina ir ... Skaityti plačiau

Nealkoholinis vynas: sveikiau už limonadą?

2019.12.05
Nealkoholinis vynas – karšta tema. Vieni spjaudosi ir vadina jį skiestu vynuogių gėrimu. O štai sveikesnių alternatyvų ieškotojai trina rankomis -ir skanu, ir į galvą neduoda. Dietologai ramina, kad vyno naudingąsias medžiagas lemia toli gražu ne alkoholis, taigi gurkšnodami nealkoholinę alternatyvą tik išlošime. Tačiau įspėja: mūsų geriausias draugas – s... Skaityti plačiau

Ar medus tavo bičiulis?

2019.11.22
„Saldus kaip medus“, - šį žodžių junginį esame girdėję ne kartą. Tačiau dažniausiai mus moko atsižegnoti visko, kas saldu. Ne veltui ir nuodėmės vadinamos saldžiomis. Ko gero, todėl medų, nepaisant nuo vaikystės lydinčios asociacijos su peršalimo gydymu, supa gausybė mitų. Apie naudą ir kaip jį derėtų vartoti pasakoja Vaikų ligonines Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikų filial... Skaityti plačiau

Specialistai patarė, kokiai duonai teikti pirmenybę

2019.11.15
„Idealiausia, jei žmogus atrastų tokią duoną, kuri būtų ne tik skani, bet išstudijavus jos sudėtį ir palanki sveikatai“, - sako Vilniaus universiteto profesorius ir mitybos specialistas Rimantas Stukas. Kuomet parduotuvių lentynos tiesiog lūžta nuo kepinių gausybės, profesorius ragina itin atidžiai skaityti duonos sudėtį etiketėse. Ką deda į burną ypač akylai turi rinktis sergantieji cukriniu diabe... Skaityti plačiau

Kepate duoną namuose? Neapsigaukite

2019.10.28
Manančius, kad sveikiausią duoną galima išsikepti tik namuose, gydytoja dietologė Edita Saukaitytė ragina neapsigauti. Mat, į naminę duoną dažnai įdedame per daug cukraus. Prekybos centrų lentynose duonos pasirinkimas kiekvieno poreikiui: su moliūgais, avižomis, linų sėklomis, saulėgrąžomis. Bet kaip išsirinkti sveikesnę? Skaityti plačiau

Lėkštėje – geros nuotaikos arba nerimo dozė

2019.10.14
Nors įprasta manyti, kad sezoninę depresiją sukelia saulės ir vitamino D stygius, intuityvaus valgymo specialistė gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė atkreipia dėmesį, kad blogą nuotaiką pasėja ir paskubomis sušveistas ar be malonumo valgomas maistas. Ilgainiui taip maitinantis formuojasi depresija. Skaityti plačiau

Sultinio puodelis pastatys ant kojų

2019.10.03
Įsiautėjant šaltojo sezono negalavimams – šilto sultinio puodelis nuims juos it ranka. „Uždegimą malšiantis viralas pasižymi unikaliomis savybėmis, todėl ne be reikalo dar nuo seno laikytas natūraliu antibiotiku“, - sako VUL Santaros klinikų gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė. Verta atkreipti dėmesį į kelias virimo subtilybes. Skaityti plačiau

Obuolius ant pjedestalo!

2019.10.01
Atsidarius ilgų vakarų sezonui, karščiau įkaista ir namų krosnys: šeimos kepa sodo gėrybių suneštus pyragus, nuo viryklės garuoja obuolių kompoto, o ore sklinda cinamono kvapai. Specialistai teigia – obuoliai – rudens karaliai, kuriuose gausu ne tik vitaminų ir mikroelementų, bet ir organizmui taip reikalingo pektino. Skaityti plačiau

„Sėdite“ vien ant baltymų ir riebalų?

2019.09.20
„Nesistebėkite, kai dvidešimt kelerių metų jaunuoliui nei iš šio, nei iš to sutrinka inkstų veikla, jei šis daugiau nei penkerius metus laikosi griežtos baltymų dietos“, - sako gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit. Deja, mitybos planu, kai beveik visiškai atsisakoma angliavandenių ir sėdama tik ant baltymų bei riebalų, šiandien žavimasi kaip niekad... Skaityti plačiau

Mada atsisakyti… daržovių

2019.09.13
Šiandien vargu ar ką nustebinsite atsisakę mėsos, žuvies, pieno laktozės ar glitimo turinčių maisto produktų. O štai pareiškę, jog nevartojate nakties spalvos daržovių, kilstelti antakius greičiausiai priversite ne vieną. Mitybos specialistai pristato Holivudo žvaigždžių lėkštės priešu tapusį lektiną. Ar taps madinga saugotis lektino ir mūsų šalyje? Skaityti plačiau

Skelbiam riešutines!

2019.08.30
Prekyvietėse besipuikuojantys šviežutėliai naujo derliaus riešutai šiuo metu trykšta geriausiomis maistinėmis ir skonio savybes. Vis dėlto kiekvienam pilnomis rieškutėmis skanauti riešutų gydytoja dietologė Eugenija Repšiene nepataria. Skaityti plačiau

Jums lašelio aukso ar nuodų?

2019.08.19
Nors be blynų, ko gero, neužaugome nė vienas, specialistų teigimu, tai - ne geriausias meniu pasirinkimas. Mat aliejuje kepti patiekalai apsivelka kancerogenų rūbą. „Mažiau žalos bus, jei tinkamai pasirinksime aliejų, o kol kas susikoncentruokime į tyro aliejaus naudą“, - ragina gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė. Skaityti plačiau

Grybai – baltymų užtaisas iš miško

2019.08.01
Įsibėgėjant vasariniam grybavimo sezonui į girias patraukia vis daugiau grybautojų. Miško gėrybėmis prekiaujama ir pakelėse. Grybų nauda sveikatai neginčijama, vis dėlto ne visada susimąstoma, koks jų paruošimo būdas pats maistingiausias, o koks – gali susargdinti, taip pat – ar pakelėse perkami grybai visada saugūs vartoti. Be to, Lietuvoje auga mirtinai nuodingų grybų: į ūmėdes pana&scaron... Skaityti plačiau

Veganizmas – amžino konflikto gniaužtuose?

2019.07.18
Nors veganų gyvenimo būdas dažną verčia kilstelėti antakį, o augaliniai patiekalai gali pasirodyti neįprasti lietuvių skoniui, sparčiai populiarėjanti veganinė mityba vasarą gali tapti puikia alternatyva skrandį apsunkinantiems mėsiškiems patiekalams. Skaityti plačiau

Puvinys vaisiui – šaukštas deguto

2019.07.18
Pintinėje nokstantys vaisiai karštomis dienomis itin greitai ima gesti, todėl mitybos specialistai įspėja pradėjusių pūti vaisių nebevalgyti. Net ir pašalinus sugedusią vaisiaus dalį, jis laikomas nekokybišku bei gali sukelti sveikatos bėdų. Taigi, kaip šauktas deguto sugadina statinę medaus, taip ir pradėjęs pūti vaisius yra užnuodytas bakterijų. Skaityti plačiau

Ar priešpiečių dėžutėje slypi sveikata?

2019.07.05
Formuojant taisyklingus mažųjų mitybos įpročius tėvai tą daryti turėtų nuosekliai: pediatrai primena, kad rūpintis sveiku kasdieniu maistu reikėtų ne tik namuose, bet ir už jų ribų. Dažno į užkandžius atlaidesnis požiūris išėjus pramogauti į lauką virsta tikru smaguriavimu. Skaityti plačiau

Kepate ant grilio? Laikykitės kepimo taisyklių

2019.06.20
Grilio sezonas jau įsisiūbavo, o mes mokomės čirškinti pačius įvairiausius produktus. Tačiau ar nepritrūkstame žinių, kaip derėtų kepti maistą ant žarijų, kad šis būtų ne tik skanus, bet ir sveikas, taip pat – kokius produktus kepti galima, o kurių sąlyčio su tiesiogine kaitra reikėtų vengti?   Skaityti plačiau

Angliavandeniai: nuo torčiuko iki obuoliuko

2019.06.10
Turbūt jau esate girdėję, kad angliavandeniai yra „gerieji“ ir „blogieji“, tačiau gerokai tiksliau būtų juos skirstyti į paprastuosius ir sudėtinius. Ar rašysime apie draudimą valgyti vienus ar kitus produktus? Tikrai ne. Tačiau priminsime apie tai, kaip tinkamai juos pasirinkti ir džiaugtis sveiku kūnu. Skaityti plačiau

Ataugančios daržovės: ar jau išmėginote?

2019.05.23
Pavasarį labiau nei bet kuriuo kitu metų laiku norisi sukišti rankas į žemę. Ne visi mes turime po sklypelį, tačiau, pasirodo, sodininkauti galima ir gyvenant bute. Jei tik turite noro – išmėginkite paprastą būdą užsiauginti ne tik svogūnų laiškų, bet ir burokų, morkų, ridikų lapelių, porų. Ir skanu, ir sveika! Skaityti plačiau

Širdį pastiprinti gali padėti hipolipideminė mityba

2019.05.20
Tinkamai parinktas maistas veikia, kaip vaistas. Taigi vienas būdų pakeisti liūdnus sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis rodiklius – sureguliuoti mitybą, idant mažėtų cholesterolio kiekis kraujyje. Tam gali pasitarnauti hipolipideminė mityba. Skaityti plačiau

Tarptautinės Velykos: ridu ridu per pasaulį

2019.04.18
Šiemet gana vėlyvos Velykos išties pavasariškos – margučius galėsime ridenti per žalią žolę. O kad patenkintume smalsius vaikus ir šeimynykščius, pažvelkime, kaip jas švenčia kitos tautos. Skaityti plačiau

Planetai draugiška dieta: vos 14 gramų raudonos mėsos per dieną

2019.04.15
Atrodo, kas dar, jeigu ne šiuolaikinis žmogus, turi daugiausiai galimybių rinktis, kaip maitintis. Tačiau tiesa tokia, kad ne visuomet tai, kas geriausia mums, geriausia ir mūsų planetai. Šiuolaikiniai mokslininkai siūlo maitintis pagal Planetinę sveikatos dietą, sukurtą tiems, kurie nori būti draugiški Žemei. Skaityti plačiau

Detoksikuojantys kokteiliai: kaip gaminant nesugadinti

2019.04.05
Ar tikrai į detoksikuojantį kokteilį tinka dėti viską, ką turime po ranka? Ar jį galime gerti 2-3 kartus per dieną? Mitybos specialistai pritaria, kad detoksikuojantys kokteiliai – puikios savijautos ir geros išvaizdos šaltinis, tačiau nepaslyskite – jie veikmingi tik pagaminti iš tinkamų produktų. Skaityti plačiau

Kad žuvis būtų tikrai sveika

2019.04.01
Žinome, kad žuvį valgyti sveika, bet kaip atpažinti šviežią, kokybišką, kai pasirinkimas prekybos vietose tiesiog milžiniškas?  Skaityti plačiau

Skelbiame ropių savaitę!

2019.03.26
Ar žinojote, kad būtent ropės lietuviams iki bulvių atsiradimo buvo pagrindinė daržovė? Balta, gelsva ar violetinė, visai mažutė ar tikrai didelė – sveika valgyti visas ropes, tik skonis jų skiriasi. Rekomenduojama ieškoti jaunų šakniavaisių – kumščio dydžio, be įtrūkimų. Tokių ir lapelius sveika valgyti.  Skaityti plačiau

Vaizdo, skonio ir aromato derinys – privalomas?

2019.03.18
Be maisto kultūros jau neįsivaizduojame nei kasdienybės, nei šventinių akimirkų – vis labiau vertiname patiekalus, džiuginančius ne tik pilvą, bet ir traukiančius akį. Pripažinkime, vaizdo, skonio ir aromato derinys jau tapo įprastu kriterijumi kone kiekvieniems pietums ar vakarienei. Žinoma, bepigu restorano šefams įspūdingai patiekti maistą, o ar mes patys, gamindami namuose, esame pajėgūs nuste... Skaityti plačiau

Intuityvus valgymas: mada ar teisinga mityba?

2019.03.04
Šiandien žinių apie mitybą gausu, o viena informacija kitai neretai dar ir prieštarauja! Tad, matyt, nieko keisto, kad sustiprėjo žmonių nerimas, įtampa ir nepasitikėjimas savimi renkantis maistą. Problema tapo ne „ką valgyti“ ir „ko nevalgyti“, bet – kaip išlaikyti normalų santykį su maistu. Nepaisant mūsų išprusimo, pasaulyje vis tiek daugėja nutukusių žmoni... Skaityti plačiau

Visa tiesa apie produktų virškinimo trukmę

2019.02.26
Dažnas žinome, kad daržovės virškinamos trumpiau nei mėsa, kad reikia daryti tarpus tarp valgymų, kad skrandis spėtų išsituštinti ir pasiruoštų priimti naują maisto porciją. Tačiau ar tikrai virškinimas priklauso tik nuo maisto rūšies, ar verta vienu metu valgyti ilgai ir trumpai virškinamus produktus? Skaityti plačiau

Kas įsitvirtins ant sveiko maisto stalo?

2019.01.31
Siūlomos naujos sveikos mitybos mados neretai pribloškia įprasto maisto vartojimo šalininkus. Vilties, kad virtuvėse pavyks išlaikyti laiko patikrintas tradicijas, jiems suteikia naujas mokslininkų požiūris į kažkada „nurašytus“ produktus. Skaityti plačiau

Sušilti padės tinkamas maistas

2019.01.18
Nuo žiemiškos darganos gelbėja ne tik storesnis megztinis, bet ir organizmą šildančių savybių turintis maistas. Kokie gi produktai turėtų būtinai papildyti šaltojo sezono racioną? Skaityti plačiau

Raugintos daržovės – pasirinkimas lieknėjantiems ir ne tik

2019.01.03
Daržovių rauginimas Lietuvoje šiuo metu išgyvena atgimimą. Ir ne veltui, mat vienas naudingiausių būdų išsaugoti daržoves ir netgi jas „pagerinti“ – rauginimas. Tokios jos lengviau virškinamos, jose padaugėja antioksidantų, vitaminų, ir, kas itin svarbu šaltuoju metų laiku, – gerųjų bakterijų. Skaityti plačiau

Užkandžiavimas darbe - nekaltas avinėlis?

2018.12.17
Rodos, neseniai pusryčiauta ar pietauta, tačiau vos tik yra galimybė, ranka ir vėl tiesiasi maisto link. Kąsnelio saldaus, kąsnelis sūraus, kąsnelis saldžiarūgščio... Ar įprotis užkandžiauti visada toks nekaltas? Skaityti plačiau

Sveikai užkandžiaujantiems – maistingieji rutuliukai

2018.11.26
Puiku, kad vis daugiau žmonių prisijungia prie sveikai besimaitinančių, tačiau, būkime atviri, kai daug laiko praleidžiame ne namuose, kur sveikas maistas ranka pasiekiamas, į burną įsimesti abejotiną užkandį – pagunda didžiulė. Ko griebiatės, kai staiga pritrūkstate energijos ar tiesiog norisi ko nors saldaus? Siūlome išmėginti sveiką pasirinkimą – iš džiovintų vaisių, riešutų,... Skaityti plačiau

Jūros daržovės: ar jau įtraukėte jų į racioną?

2018.11.19
Šiandien vis drąsiau nosį kyštelime į kitų šalių virtuves: lankydamiesi svečiose šalyse, užsukę į ekologiškų maisto produktų krautuvėles ar smalsumo vedami skaitinėjame neaprėpiamose interneto platybėse. Tačiau kiek naujovių įtraukiame į savo kasdienę mitybą? Skaityti plačiau

Raudonoji sveikatos bomba

2018.11.12
Burokėliai visuomet yra įtraukiami į rekomenduojamų vartoti ir žmogaus organizmui ypač naudingų daržovių sąrašus. Matyt, ne veltui! Tai - vienas seniausių šakniavaisių, pastaruoju metu vis dažniau ant stalo patiekiamas ne tik tradicine – virta – forma, bet ir iš salotų kyšančiais jaunais burokėlių lapeliais, ant stalo raudonuoja spaustos burokėlių sultys, o juos pačius siūloma ... Skaityti plačiau

Superproduktų arsenalas dar neišsemtas!

2018.11.06
Didėjant dėmesiui tam, ką valgome, auga susidomėjimas ir įvairiausiais maistą ne tik paskaninančiais, bet ir praturtinančiais priedais. Gamindami patiekalus jau drąsiai naudojame linų ir sezamų sėklas, raudonėlius ar baziliką, čija sėklas. Gera žinia ta, kad superproduktų arsenalas dar neišsemtas! Skaityti plačiau

Helovinas – daugiau nei šviečiantis moliūgas

2018.10.30
Daugelyje pasaulio kampelių paskutinę spalio dieną švenčiamas Helovinas apgaubtas mistikos, žvakių šviesos ir netradicinių vaišių ant stalo. Įspūdingų kulinarijos sugebėjimų čia tikrai nereikia, belieka prisiminti pagrindines šventės spalvas: juodą, oranžinę, raudoną ir violetinę bei pasitelkti fantaziją.  Skaityti plačiau

Bulvės: ar jau paragavote visų jų rūšių?

2018.10.19
Pagal suvartojamą kiekį bulves, matyt, būtų galima laikyti antrąją lietuvių duona. Įvairiai pagamintus patiekalus iš bulvių mėgsta tiek mažieji, tiek suaugusieji, tačiau vis dažniau girdime, kad jos netinka norintiems sulieknėti, kad sudėtyje turi daug organizmui nereikalingo krakmolo ir pan. Bet ar tikrai apie bulves žinome viską? Skaityti plačiau

Ieškome sveikų alternatyvų perdirbtai mėsai

2018.10.15
Perdirbta mėsa (dešros, dešrelės, kumpiai, vyniotiniai ir pan.), kurios galiojimo laikas pratęstas ją rūkant, sūdant, džiovinant, vytinant, konservuojant, nėra sveikas pasirinkimas. Tačiau parduotuvėje vis tiek imame iš lentynos, dedame į pirkinių krepšelį, nešame į namus. Gal pamėginkim šį įprotį pakeisti sveikesne alternatyva? Skaityti plačiau

Ieškome sveikų alternatyvų perdirbtai mėsai

2018.10.15
Perdirbta mėsa (dešros, dešrelės, kumpiai, vyniotiniai ir pan.), kurios galiojimo laikas pratęstas ją rūkant, sūdant, džiovinant, vytinant, konservuojant, nėra sveikas pasirinkimas. Tačiau parduotuvėje vis tiek imame iš lentynos, dedame į pirkinių krepšelį, nešame į namus. Gal pamėginkim šį įprotį pakeisti sveikesne alternatyva? Skaityti plačiau

Liaupsės baltymų karalienei – kynvai

2018.09.10
Nors kynva primena grūdinę kultūrą, o ir prekybos centruose ji laukia būtent grūdų skyriuje, iš tiesų tai – bolivinės balandos sėklos. Bolivinės balandos vertinamos dėl maistinių savybių, mėgstantiems suktis virtuvėje nemažiau svarbus ir jos skonis – neišraiškingas, neutralus, tad puikiai tinkamas gaminti ir desertus, ir šaltus bei karštus užkandžius, troškinius, ... Skaityti plačiau

Šventinė rugsėjo 1-oji: paruoškime vaišių stalą mažiesiems

2018.08.31
Mokslo metų pradžia – šventė visoms šeimoms, kuriose auga mokyklinukai. Tai puiki proga drauge susiburti jaukioje namų aplinkoje, pasimėgauti artimų žmonių draugija, parodyti vaikams, kokie jie mums svarbūs, o kartu pasivaišinti gardžiomis naminėmis vaišėmis. Skaityti plačiau

Brokolis - ar jis sveikas visiems?

2018.08.28
Kai brokolių pilnas daržas, kyla tik vienas klausimas – kaip sveikai juos suvartoti. Brokolį galima pavadinti ne tik viena sveikiausių daržovių, bet ir dietine, mat 100 gramų brokolių turi tik 30 kcal.! Ar visi jį gali drąsiai valgyti? Skaityti plačiau

Prof. Rimvydas Laužikas: „Kitų šalių virtuvės mus praturtina“

2018.08.17
Dubingių piliavietės tyrimų projektuose atrasta medžiaga, susijusi su Radvilų mitybos įpročiais Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanui, profesoriui ir humanitarinių mokslų daktarui Rimvydui Laužikui tapo rimtu postūmiu tapti gastronomijos istorijos tyrinėtoju. Vėliau profesoriaus atradimai nugulė mūsų krašto kulinariniam paveldui skirtose knygose, o įžvalgomis profesorius dalinasi tinklara&scaro... Skaityti plačiau

Virtuvės mados viršūnėje – šaltos sriubos

2018.07.26
Sakoma, kad kiekviena šeimininkė turi savąjį šaltibarščių receptą. Tačiau, sutikite, vasara šiemet ilga ir saulėta – siūlome praturinti atmintyje sudėliotą šaltųjų sriubų receptų knygą. Čia dar svarų pritarimo žodį sako gydytoja dietologė: šaltos sriubos ir sveikos, ir vertingos.  Skaityti plačiau

Genetinė mityba: genus gydo ir maistas

2018.07.16
Mokslininkai nustatė, kad 99,5 proc. žmonių genetiškai yra vienodi. Tas, atrodo, nedidelis likęs pusė procento lemia, kad vis dėlto unikalumo kiekvienam mūsų nestinga. Dėl šios priežasties ir į gaunamas maistines medžiagas mūsų organizmas reaguoja skirtingai. Skaityti plačiau

Užtepėlės: sau ir netikėtiems svečiams

2018.07.09
Vasara yra tas metas, kai nėra nei daug laiko, nei noro suktis virtuvėje. Užtepėlės yra nuostabios savo universalumu: jos visada gelbsti, kai esi išalkęs; kai užklumpa netikėti svečiai ir reikia ko nors ypatingo, bet čia ir dabar. Duona ir naminė užtepėlė – nenuviliantis derinys! Skaityti plačiau

Nuo palangės – tiesiai į lėkštę

2018.06.11
Prieskoninių žolelių vazonėliai dažnoje virtuvėje ant palangės puikuojasi visą šiltąjį sezoną. Kad augaluose slypintys vitaminai teiktų didžiausią naudą jums ir namiškiams, dalijamės jų auginimo ir paruošimo patarimais. Skaityti plačiau

Kardioprotekcinė dieta

2018.05.17
Anot gydytojos dietologės Jūratės Dobrovolskienės, kad širdelė plaktų tinkamu ritmu, reikėtų laikytis kardioprotekcinės dietos. „Tai mitybos planas, kurio laikantis sureguliuojama visa širdies veikla“, - sako gydytoja. Skaityti plačiau

Sportuojate? Nepamirškite visaverčių baltymų

2018.05.14
Pavasaris – didžiųjų iššūkių sportuojantiems metas. Pasirenkame sporto šaką, vietą, kur mums smagiausia treniruotis, o štai ieškodami informacijos apie mitybą dažnai pasiklystame patarimų gausoje. Tad ką dėti į burną, jei intensyviai sportuojame, o mūsų tikslas – gražesnė figūra? Skaityti plačiau

Žalieji kokteiliai – ar tikrai kasdienai?

2018.05.04
Požiūris, kad žalieji kokteiliai – neabejotinas sveikatos šaltinis, plačiai paplitęs. Tačiau kiekviena lazda turi du galus. Ar tikrai žaliuosius kokteilius gerti rekomenduojama visiems ir kasdien? Skaityti plačiau

Augalinis pienas: gaminkite jį namuose!

2018.04.27
Iš augalų išgautas pienas – puikus gyvulinės kilmės pieno pakaitalas. Jis ypač tinka žmonėms, kurių organizmas netoleruoja laktozės, taip pat – vegetarams ir veganams. Augalinis pienas tiks ir norintiems sumažinti gyvulinės kilmės produktų kiekį racione, o jei esate balintos kavos mėgėjas, turbūt žinote, kad sveikiau ją gaminti su migdolų, ryžių, ar avižų pienu. Skaityti plačiau

Sula: medžių dovana mums

2018.04.19
Kai bent savaitę kaitriai pašildo pavasario saulė, o vis dar pliki medžiai ima ruoštis naujam gyvybės etapui, tinkamas metas leisti sulą. Po žiemos atgyjančių medžių šaknimis, kamienu aukštyn sprogstančių pumpurų link ima kilti sula. Gausų mineralų ir cukraus gėrimą nuo seno geriame, naudojame gamindami patiekalus ir net gydymui. Skaityti plačiau

Ant pavasarinio stalo – žolelių penkiukė

2018.04.16
Kai pasitraukia žiema, akys pačios ima ieškoti pirmųjų žalių daigelių. Pavasarį ypač naudingi jaunos žalumos - dilgėlių, garšvų, kiaulpienių - lapeliai. Iš jų gamindami salotas, troškinius, arbatas ar prieskonius, nepamirškite ir ankstyvosios žliūgės ar plautės.  Skaityti plačiau

Atrieda vaikų Velykėlės…

2018.04.06
Kai pro šalį nusirita margosios Velykos, atkeliauja Atvelykis, kurį nuo seno vadiname vaikų Velykėlėmis. Tai šventė mažiesiems, čia jie svarbiausi, tad ir jų pilveliai turi būti pasotinti ir… pasaldinti. Skaityti plačiau

Šarminanti dieta: ar iš tiesų tokia veiksminga?

2018.03.29
Jei ateisite į gydytojo dietologo kabinetą pasikonsultuoti dėl mitybos, jis greičiausiai jums ir pasiūlys šarminančią dietą: gerti daugiau vandens, atsisakyti cukraus, valgyti mažiau mėsos, daugiau – vaisių bei daržovių, būtinai sportuoti. Ar šarminanti dieta iš tiesų yra tokia veiksminga? Skaityti plačiau

Daigai: ranka pasiekiamas supermaistas

2018.03.19
Populiarėjant sveikai gyvensenai, o kartu su ja ir daigų vartojimui, neišvengiamai daugėja ir informacijos apie daigų daromą naudą, vartojimo būdus. Būtent nuo daigo prasideda augalo gyvenimas, tad nenuostabu, kad gamta jį apdovanojo milžiniška jėga – juose slypi daugybė vitaminų ir mineralų. Skaityti plačiau

Gavėnia: ar pasninkas naudingas šiandien?

2018.03.09
Tuoj po Užgavėnių prasidėjusi Gavėnia ar kitaip – apsivalymo laikotarpis, kuris tęsiasi 7 savaites iki pat Velykų, mūsų senoliams buvo laikas, kai nevalgoma mėsos, negeriamas pienas, susilaikoma nuo saldumynų ir visų žalingų įpročių. Ne paslaptis, kad seniau pavasariop tiesiog imdavo sekti maisto atsargos, tad žmonės natūraliai imdavo taupyti, pasninkauti. Kiek maisto ribojimas aktualus šiais laikais, ka... Skaityti plačiau

Liofilizacija: ateityje populiariausias maisto konservavimo būdas?

2018.03.05
Liofilizacija – vienas iš daugelio maisto produktų konservavimo būdų, išsiskiriantis tuo, kad šiuo metu pripažįstamas kaip vertingiausias dėl keleto priežasčių. Vaisius, daržoves, uogas džiovinant įprastu būdu, vitamino C produkte išlieka tik apie 40 procentų, o liofilizuojant – net visas 100 procentų! Be to, tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savy... Skaityti plačiau

Sveikų blynų abėcėlė

2018.02.13
Nors tikrosios Užgavėnės šiemet – antradienį, vasario 13-ąją, daugelyje miestų šventė šurmuliuos jau šį savaitgalį. O kokios gi žiemos palydos be blynų?! Sakoma, kad jei per Užgavėnes gerai pavalgysi, per visus metus būsi sotus, riebus ir stiprus. Vis dėlto, pagrindinis žiemos išvarymo šventės atributas toli gražu nepretenduoja į sveikiausiųjų produktų są... Skaityti plačiau

Superproduktų trejetukas

2018.02.05
Šįkart liaupsės tenka avokadams, ožerškio uogoms ir juodajam šokoladui. Kuo šie produktai ypatingi ir kodėl tituluojami supermaistu?! Mokslininkai kaskart atranda vis naujų įvairių produktų savybių, taip juos išpopuliarindami. Vis dėlto specialistai perspėja, kad net supermaistas nėra panacėja nuo ligų. Turintiems tam tikrų sveikatos sutrikimų, antsvorio, piktnaudžiauti nereik... Skaityti plačiau

2018-ųjų virtuvės mados. Ar jos sveikos?

2018.01.16
Prasidėjus naujiems metams populiaru spėlioti, kas gi jais bus madinga. Ne išimtis ir mityba. Virtuvės šefai, maisto tinklaraštininkai, stebėdami besikeičiančias mitybos tendencijas, skuba pateikti savas versijas. Skaityti plačiau

Iškrovos dienos – ne žaidimas

2018.01.04
Praūžus šventiniam laikotarpiui atsiradę keli papildomi kilogramai, energijos stygius nedžiugina nė vieno. Nors patarimų, kaip po švenčių greičiau atgauti įprastą formą ir išvalyti organizmą, nestinga, gydytojai įspėja, kad drastiškos priemonės gali tik pakenkti. Skaityti plačiau

Dietologė: Advento mityba – ne dieta

2017.12.01
Adventas (lot. adventus reiškia atėjimą) tai – susikaupimo, pasiruošimo Kristaus atėjimui į šį pasaulį metas, trunkantis beveik mėnesį. Apytikrė Advento pradžia – šv. Andriejaus diena (lapkričio 30-oji). Jis prasideda nuo artimiausio sekmadienio ir visada baigiasi gruodžio 25-ąją, per šv. Kalėdas. Skaityti plačiau

Imbieras – tinkamas pasirinkimas pusryčiams

2017.11.27
Šaltėjant orams ir gausėjant peršalimo ligų vis dažniau prisimename imbierą. Visgi imbieras – priemonė ne tik nuo jų.   Skaityti plačiau

Diabetiko dieta naudinga kiekvienam

2017.11.20
Diabetas – nemažai žalos ir problemų sveikatai padaranti liga, dažniausiai atsirandanti dėl netinkamos mitybos įpročių. Išsamiau apie „diabetes mellitus“ – medaus saldumo apykaitą – kalbamės su mitybos specialiste, studijos „Sulieknėk sveikai“  vadove Vaida Kurpiene.  Skaityti plačiau

Per­ša­lus pa­dės mor­kos

2017.11.17
Jei pa­ju­to­te per­ša­li­mo po­žy­mius – nu­si­pir­ki­te mor­kų. Ši vie­na nau­din­giau­sių dar­žo­vių ne tik stip­ri­na or­ga­niz­mą, bet ir pa­de­da su­sir­gus. Skaityti plačiau

Ja­po­niš­ka vir­tu­vė – dau­giau nei su­šis

2017.11.17
Spe­cia­lis­tai ra­gi­na val­gy­ti kaip ja­po­nams, nes šie pa­sau­ly­je iš­si­ski­ria sa­vo il­ga­am­žiš­ku­mu, at­spa­ru­mu krau­jo­ta­kos ir on­ko­lo­gi­nėms li­goms. Ko­kie pa­grin­di­niai Te­kan­čios Sau­lės ša­lies vir­tu&... Skaityti plačiau

Vaistai nuo skausmo – virtuvės spintelėje

2017.11.02
Užklupus fiziniam skausmui visada griebiatės tablečių? Tačiau daug žmonių pasirenka natūralius vaistus, kuriuos dažniausiai galima rasti virtuvėje. Tai – ne tik soda, obuolių actas ar druska, bet ir įvairios daržo gėrybės, prieskoniai. Skaityti plačiau

Metas moliūgų puotai

2017.10.09
Neapsiriksite, jei dažniau ragausite moliūgų patiekalų. Mitybos specialistai tvirtina, kad šie oranžiniai gražuoliai karaliauja pačių vertingiausių rudens daržovių penketuke.  Skaityti plačiau

Bulvės lieknėjantiems – ne tabu

2017.09.25
Kas gali būti skaniau už traškiai pakepintas šviežias bulves? Nors nemažai dailias kūno linijas puoselėjančių žmonių vengia bulvinių patiekalų dominavimo savo valgiaraštyje, specialistai tvirtina, kad šias daržoves valgyti ne tik galima, bet ir būtina. Tiesa, naudos jos duos tik tinkamai paruoštos. Skaityti plačiau

Kodėl „šiukšlinis maistas“ tirpsta burnoje

2017.09.14
Užkrimsti ko nors tokio, o greičiausiai - nesveiko maisto, užsinori net ir sveikos gyvensenos puoselėtojai. Beje, kaip teigia gydytojai, kartais to negalima suversti valios neturėjimai. Tokie silpnumo momentai gali įspėti ir apie mikroelementų deficitą jūsų organizme.  Skaityti plačiau

Kaip tinkamai sūdyti grybus

2017.09.08
Miškuose vėl kyla grybų kepurės. Grybautojai skuba dalintis nuotraukomis, o šeimininkės - grybų rauginimo, marinavimo sūdymo receptais. Šįkart aptarsime sūdymo privalumus, mat taip paruoštos miško gėrybės puikai išsilaiko iki pavasario ar ilgiau. Skaityti plačiau

Cukinija – viena vertingiausių daržovių

2017.08.17
Cukinijos – mažai kalorijų turinčios daržovės. Dietologai tvirtina, kad jos pašalina iš organizmo toksinus ir cholesterolį. Skaityti plačiau

Kepurėlė – maistingiausia grybo dalis

2017.07.13
Nors ši vasara nelepina geru oru, grybų mylėtojams nėra kuo skųstis. Socialiniuose tinkluose grybautojai jau dalijasi pirmojo „laimikio“ nuotraukomis. Nors ir nekaloringi, tačiau sunkiai virškinami grybai, pasak dietologų, neturėtų būti valgomi kiekvieną ar net kas antrą dieną. Skaityti plačiau

Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika

2017.07.07
Lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes, o rudenį ar žiemą jomis smaližiauti išlieka populiarus. Tačiau dietologai perspėja, kad cukrus ir saldūs patiekalai yra mitybos piramidės viršūnėje, o tai reiškia, kad juos rekomenduojama valgyti rečiau. Pateikiame keletą gudrybių, kaip pasigaminti sveikatai naudingų uogienių. Skaityti plačiau

„Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai

2017.07.03
Perlinių kruopų košės skonį tie, kas vasaras leido pionierių stovyklose, prisimena puikiai. Pervirta, gliti, neaiškaus skonio. Žodžiu, ne košė, o košmaras. Gaila, kad sovietinės valgyklos paliko tokį blogą atsiminimą apie perlines kruopas, iš kurių galima pagaminti išties puikių, o svarbiausia sveikatai naudingų patiekalų.  Skaityti plačiau

Vasara neturi sugriauti mitybos ritmo

2017.06.01
Šilti vasariški orai neišvengiamai pakoreguoja ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų mitybą – valgyti norisi rečiau, pirmenybė teikiama lengvesniam maistui. O kur dar gausybė veiklų, į kurias įsijautus pietūs iš galvos tiesiog išgaruoja. Tačiau specialistai primena, kad sveiki mitybos įpročiai turėtų lydėti ir šiltuoju metų laiku. Skaityti plačiau

Gydytojas ir pacientas


Išoperavus naviką moteris sako pajaunėjusi dešimtmečiu

Išoperavus naviką moteris sako pajaunėjusi dešimtmečiu

Kelmėje ūkininkaujanti šešiasdešimt penkerių Julijana tikina niekada nemaniusi, kad apie ligą kalbės su tokiu...
Markas Fiodorovas: „Visi pacientai - šiek tiek neklaužados“

Markas Fiodorovas: „Visi pacientai - šiek tiek neklaužados“

Klaipėdos universitetinės ligoninės Sporto traumų sektoriaus vedėjas, gydytojas ortopedas – traumatologas Markas Fiodorovas ...

Budinti vaistinė


Vilniaus miesto gyventojai pildo savo vaistinėles kalio jodido tabletėmis

Vilniaus miesto gyventojai pildo savo vaistinėles kalio jodido tabletėmis

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai, kad Astravo elektrinė galimai pradės veikti jau šį penktadienį, vaistinėse pastebi...
Eurovaistinė“ pristato atnaujintą logotipą ir šūkį

Eurovaistinė“ pristato atnaujintą logotipą ir šūkį

Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ nuo rugpjūčio visuomenei pristato naują pozicionavimą. Kart...

razinka


Sveika šeima


Miško pulkaunyko sezonas

Miške pats baravykų pikas – kas neša krepšiais skanauti jų tuoj pat, kas ruošia stiklainius atsargų žiemai. Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas pataria, kaip šiuos paruošti, kad išlaikytume jų aromatą, skonį ir tinkamą tekstūrą.

Sveikatos horoskopas


Birželio 8-14 d.

Avi­nas
Ant­ra­die­nį at­si­sa­ky­ki­te rie­baus mais­to. Val­gy­ki­te dau­giau dar­žo­vių pa­tie­ka­lų, įvai­rių ko­šių. Penk­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na meditacijai. Šeš­ta­die­nį - di­des­nė aler­gi­jų ti­ki­my­bė. Sek­ma­die­nį skir­ki­te po­il­siui.

Pakalbėkim apie tai


Svetur


Po 99 dienų virusas grįžo į Vietnamą

Vietnamiečiai tikėjo įveikę koronavirusą – net 99 dienas nebuvo užfiksuota naujų užsikrėtimo atvejų šalies viduje. Taip pat per visą šį laiką COVID-19 netapo mirties priežastimi. Tačiau įvykęs naujas viruso protrūkis nutildė pasaulio sveikinimus šaliai dėl stebinamai sėkmingos kovos su pandemija.

Redakcijos skiltis


Komentarai


Neapibrėžties akivaizdoje
Henrikas Vaitiekūnas Neapibrėžties akivaizdoje
Dovanėlė iš Bezdonių
Henrikas Vaitiekūnas Dovanėlė iš Bezdonių
Šūvis, kaip iš lanko...
Henrikas Vaitiekūnas Šūvis, kaip iš lanko...

Naujas numeris




















Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica