Iš sumuštinio istorijos: itališkoji brusketa

Gintarė Kaminskienė
2015-07-27
Šiandien kavinėse itin paplitęs užkandis – skrudinta duonelė su įvairiomis užtepėlėmis ir kitais pagardais, vadinama brusketa. Ją drąsiai galima vadinti sumuštinio giminaite. Tokį gardėsi visuomet galima pasiūlyti ir svečiams, o pagaminti paprasta ir greita. Be to, kiekvienas galės išsirinkti labiausiai patikusį skonį. Tad ilgiems pasisėdėjimams su draugais ar šeima siūlome pasigaminti iš Italijos kilusių brusketų.
Iš sumuštinio istorijos: itališkoji brusketa
Tradiciškai brusketoms gaminti naudojama traški ir karšta itališka duonelė – čiabata. Ji įtrinama česnakais, gardinama aukščiausios rūšies nerafinuotu, pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Pagardai ruošiami iš įvairiausių produktų.

Nuo varguolių pas turtuolius
Paprastas ir kaskart vis kitoks tradicinis itališkas užkandis brusketa atsirado maždaug XV amžiuje Italijoje. Tiesa, esama teorijų, kad šis skanumynas pradėtas valgyti dar senovės Romoje. Esą alyvuogių aliejaus spaudikai ant duonelės šlakstydavo aliejų, norėdami pajusti tikrąjį aliejaus skonį.
Italijoje iš pradžių brusketos buvo patiekiamos tik ant kaimuose gyvenančių nepasiturinčių žmonių stalų. O šiandien toks užkandis ruošiamas tik su aukščiausios rūšies alyvuogių aliejumi ir patiekiamas net prabangiuose restoranuose.
Tradiciškai brusketoms gaminti naudojama traški ir karšta itališka duonelė – čiabata. Ji įtrinama česnakais, gardinama aukščiausios rūšies nerafinuotu, pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
Pagardai ruošiami iš įvairiausių produktų. Paprasčiausias variantas – ant skrudintos duonelės viršaus atsiduria nuplikyti pomidorai su žalumynais ir prieskoniais, bazilikai bei mocarela.
Tačiau duonelę galima patiekti ir su kreminės konsistencijos užtepėlėmis, paruoštomis iš rūkytos paukštienos, ožkų sūrio su kriaušėmis ir graikiniais riešutais, su žuvimis ir sūriais, įvairiomis daržovėmis.
Galimos net saldžios variacijos: alyvuogių aliejus pakeičiamas sviestu su braškių ir persikų gabalėliais, uogomis ir kitais saldžiais įdarais.

 
Visais gyvenimo atvejais
Nustatyta, kad populiariausi lietuvių užkandžiai yra sumuštiniai ir vaisiai. Tad, matyt, nieko keista, kad brusketos taip greitai paplito ir po viešojo maitinimo įstaigas.
Su brusketomis galite sukurti ne tik puikų šeimos pusryčių stalą, greitai pagaminamų užkandžių popietę arba elegantiškai išsisukti užgriuvus netikėtiems svečiams. Tai gali būti užkandis prieš pagrindinį patiekalą arba gardi ir lengva užkandėlė prie vyno.
Vasara – iškylų metas, tad vis dažniau traukiame pasimėgauti maistu į gamtą. Tuomet duoną brusketoms galima skrudinti tiesiog ant laužo grotelių: gi ne atsitiktinai šio itališko užkandžio pavadinimas yra kildinamas iš italų kalbos žodžio „bruscare“, reiškiančio „kepti virš anglių“.
Be to, lėtai užkandžiaujant, toks patiekalas visai draugiškas ir bandantiems išsaugoti tobulus figūros linkius.

 
Receptai 
Užtepėlių įvairovė
Štai kelios netradicinės idėjos, ką galima užtepti ant skaniųjų brusketų.

Humusas
Reikės:
250 g avinžirnių,

2 šaukštų sezamų sėklų,
2 skiltelių česnako,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
citrinos,
druskos,
maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
 

Avinžirnius užpilkite vandeniu ir mirkykite per naktį. Tada perplaukite šaltu vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies 1–2 valandas, kol suminkštės. Sezamų sėklas kepinkite apie 2 minutes. Išvirus avinžirniams, vandenį nupilkite į atskirą indą ir atidėkite. Avinžirnius sudėkite į smulkintuvą, įpilkite kelis šaukštus nuo virimo likusio skysčio, suberkite trintas česnako skilteles, sezamų sėklas, supilkite alyvuogių aliejų, išspaustas citrinos sultis ir pagardinkite prieskoniais. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Paskui laikykite šaldytuve, kol atvės. Humusą galima pagardinti svogūnais, saldžiomis paprikomis arba saulėje džiovintais pomidorais. Skanaus!
 
Varškės kremo ir rūkytos vištienos užtepėlė
Reikės:
300 g rūkytos vištienos,
1 vidutinio dydžio svogūno,
400 g varškės kremo,
alyvuogių aliejaus,
1 šaukšto grūdėtųjų garstyčių,
druskos,
juodųjų pipirų.
 
Vištieną atskirkite nuo kaulų ir supjaustykite kubeliais. Pusžiedžiais supjaustytą svogūną keptuvėje aliejuje kepinkite tol, kol suminkštės. Atvėsinkite. Vištieną, svogūną, varškės kremą ir garstyčias dėkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Pagardinkite druska bei pipirais. Skanaus!


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveika šeima


    Spa namuose. Pradėkite nuo kūno žemėlapio

    Užkardą grožio centrams uždėjęs kranktinas, SPA ritualus verčia susikurti namuose. Jei skirtingos veido zonos daugeliui ne naujiena, kūno odos žemėlapis, ko gero, pažįstamas tik grožio specialistams.

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica