Grybai – baltymų užtaisas iš miško
Rūta Kerulytė
2019-08-01
Įsibėgėjant vasariniam grybavimo sezonui į girias patraukia vis daugiau grybautojų. Miško gėrybėmis prekiaujama ir pakelėse. Grybų nauda sveikatai neginčijama, vis dėlto ne visada susimąstoma, koks jų paruošimo būdas pats maistingiausias, o koks – gali susargdinti, taip pat – ar pakelėse perkami grybai visada saugūs vartoti. Be to, Lietuvoje auga mirtinai nuodingų grybų: į ūmėdes panašios žalsvosios musmirės, nuodingieji nuosėdžiai...
Ekspertų teigimu, norint grybuose išsaugoti kuo daugiau sveikųjų elementų, verta juos džiovinti šviežius grybus, mat naudingosios medžiagos suyra apdorojant grybus karštoje temperatūroje.
Ir skanu, ir sveika
Pasak VU ligoninės Santaros klinikų dietologo Edvardo Grišino, grybai – itin aukštą maistinę vertę turintis produktas: „Tai puikus skaidulų, mikroelementų šaltinis. Skaidulos naudingos virškinamajam traktui, be to, suteikia sotumo jausmą. Tai gali padėti su antsvoriu kovojantiems žmonėms. Grybai turi medžiagų, atsakingų už imuninės sistemos gerinimą, yra puikus prebiotikas, kuris skatina gerosios mikrofloros vešėjimą žarnyne. Tyrimai rodo, kad grybuose esančios medžiagos pasižymi antivirusinėmis savybėmis. Pripažinta grybų nauda kovojant su tokiomis ligomis kaip cukrinis diabetas, hipertenzija. Grybuose daug mikroelementų, pavyzdžiui, kraujotaką gerinančio kalio.“
Anot dietologo Edvardo Grišino, grybai gali būti naudojami ir kaip tam tikrų produktų pakaitalas: jie ypač naudingi žmonėms, nevalgantiems gyvulinės kilmės maisto, nes prisideda prie reikiamo baltymų kiekio suvartojimo.
Kad nesusirgtume
Nors grybų nauda neginčijama, dietologas pastebi, kad yra tam tikros žmonių grupės, kurioms grybų vartojimas nerekomenduojamas. „Grybuose yra elementų, kurie neskaidomi žarnyne, tad jei žmogus turi problemų su skrandžiu, serga virškinamojo trakto ligomis, grybų reikėtų privengti, ypač vakarais. Dar viena rizikos grupė – įvairiems maisto produktams jautrūs vaikai, vyresnio amžiaus žmonės.
Taip pat svarbu, kaip grybai paruošiami. Dažniausiai jie gaminami riebaluose, kepami aliejuje. Šiems kontaktuojant su riebalais, galima sulaukti šalutinio poveikio. Riebalai ir skaidulinis maistas gali sutrikdyti virškinimą. Jeigu žmogus serga kepenų ligomis, turi tulžies akmenligę, patarčiau vengti keptų ir kitaip riebalais apdorotų grybų“, - teigia dietologas.
Gydytojas neapdorotų grybų vartoti taip pat nerekomenduoja. „Apdorojimas būtinas, kad neužsikrėstume infekcinėmis ar kitomis ligomis. Net nuplovus grybus, ant jų lieka mikroorganizmai, todėl rekomenduojama grybus termiškai apdoroti. Panašiai ir su gendančiais produktais: nupjovus pelėsį jis lieka, tik mes jo nebematome, todėl valgydami tokius grybus rizikuojame“, - aiškina E.Grišinas.
E.Grišinas teigia, kad džiovintuose grybuose gausu organizmui reikalingų baltymų. Labai naudingi džiovinti baravykai, pievagrybiai. Greta džiovinimo, saugiu grybų paruošimo būdų laikomas konservavimas ir marinavimas. Vis dėlto net ir šiuo atveju reikia išlikti budriems. „Grybų konservavimas ir marinavimas yra gerai, tačiau juos reikia ruošti laikantis atsargos priemonių, tinkamoje temperatūroje, laikyti sandariai uždarytus. Taigi grybų sveikumą nulemia kiekiai ir paruošimo būdas, kurį taikome“, - teigė medikas.
Komentaras
Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas toksikologas Vytautas Karvelis:
- Sveikatai pavojingiausi apsinuodijimai žalsvąja musmire, tačiau medikai susiduria ir su kurioziniais atvejais. Pasitaiko tyčinio svaiginimosi paprastosiomis musmirėmis. Jų nesumaišysi, šie grybai pasižymi išskirtine išvaizda. Bet kadangi turi haliucinogeninių savybių, žmonės rizikuoja. Tokios pramogos pasibaigia liūdnai. Sutrinka centrinės nervų sistemos veikla, reakcijos gali būti neprognozuojamos.
Didžiausia apsinuodijimų dalį sudaro susirgimai ne dėl to, kad grybai būna nuodingi, o dėl to, kad žmonės neteisingai juos paruošia arba netinkamos laikymo sąlygos. Žmonės valgo turguje pirktus grybus. Ne visada žino, kokie tai grybai, nežino paruošimo, laikymo sąlygų. Tokie apsinuodijimai tiesioginės grėsmės gyvybei neturi, tačiau sukelia daug sveikatos problemų. Todėl siūlau nepirkti grybų turguose, iš nepažįstamų asmenų.
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
Komentuoti: