Daugiau saldžių dienų!

Greta Vanagienė
2019-12-16
Desertų kūrėja arba keksiukų karaliene tituluojama Liucina Rimgailė sako šventiniu laikotarpiu silpnybę saldumynams patenkinti – privalu, antraip šventinį džiaugsmą užgoš nepasitenkinimo kartėlis.
Juolab rinka šiandien gali pasiūlyti ir sveikesnių jų versijų: su mažiau cukraus, be gliteno, veganiškų. „Linkiu visiems daugiau saldžių dienų“, - linki Liucina ir pripažįsta, jog per šventes sveikuoliški desertai vis dėlto... stoja į galą.
Daugiau saldžių dienų!
„Žmonės pamėgo desertus, kurie nėra pernelyg saldūs. Lengvesni, gaivesni su daugiau uogų ar citrusiniai – visų favoritai. Nuo jų nesijauti per daug apsunkęs“, - pasakoja keksiukų kepėja Liucina Rimgailė.

Rinka ieško sveikesnių desertų
Jei prekybos vietose desertų be miltų, mielių, pieno, laktozės, kiaušinių, cukraus prieš penketą metų reikėjo gerokai paieškoti, šiandien galima įsigyti jų be vargo. O ir smaližių kartelė smarkiai išaugo. Kelių desertinių ir kepyklėlių įkūrėja Liucina sako sveikesnius skanėstus į rinką ėmė tiekti pamačiusi pasikeitusį lankytojų požiūrį į sveikatą.
Anot jos, tampame vis sąmoningesni – labiau kreipiame dėmesį į sudėtį: kiek kepiniuose cukraus, iš kokių miltų jie pagaminti. Ieškome ir natūralių produktų, pavyzdžiui tikros grietinėlės, o ne pakaitalų ar tik jos skonio produktų.
„Visa tai išduoda ir skonis -  nereikia nė studijuoti sudėties“, - patikina Liucina. Tiesa, tokie skanėstai kiek brangesni nei masinės gamybos prekybos centruose. Tačiau geresnės sudėties ir sveikesnio kąsnelio vardan ateinantieji į nišines kepyklėles, pasak Liucinos, linkę sumokėti ir keliskart didesnę sumą.
 
„Prieš ketverius metus desertų be glitimo niekas dar negamino. Pasiūliusi vos tris variacijas pastebėjau, kad šių desertų paklausa yra, o kavines aplanko vis reiklesnė ir smalsesnė publika. Be to, sveikesnė alternatyva tampa ypač aktuali mamoms, auginančioms alergiškus vaikučius. Taip pat netoleruojantiesiems tam tikrų maisto produktų“, - patikina desertų kūrėja.
Ant jos, pyragaičiai vaisiniu pagrindu eina koja kojon su įprastais klasikiniais skanėstais ir tai - didelis žingsnis į priekį siekiantiesiems gyventi sveikiau.
„Žmonės pamėgo desertus, kurie nėra pernelyg saldūs. Lengvesni, gaivesni su daugiau uogų ar citrusiniai – visų favoritai. Nuo jų nesijauti per daug apsunkęs“, - pasakoja moteris.
 
Per šventes nepaiso 
Vis dėlto būna dienų, kai vadžias norisi atleisti, numoti ranka į nūdienos tendencijas ir žvilgtelėti į klasikines skanėstų vitrinas. Riebūs pyragaičiai, klampi karamelė, purūs it debesėliai keksiukai su vyšnių kepure... Ir kaip jais nepasimėgauti bent per šventes?
Liucina sako artėjant Kalėdoms, o už lango paspaudus šaltukui, intensyviau dairomasi būtent riebesnių ir saldesnių gardėsių.
 

„Žiemą žmonės ieško jaukumo, nori sušilti. Pastebiu šaltuoju sezono metu ypač prisižiūrėjusios damos, kurios, atrodo, mieliau rinktųsi sveikesnį, mažiau kalorijų turintį desertą, prašo riebaus, klasikinio kąsnelio“, - šypsosi Liucina. Na, o tuos, kurie per šventes pasiduoti saldumynų magijai neketina, desertų kūrėja kviečia atkreipti dėmesį į smulkias mielas, kasdieniškas detales, kurios ir suteikia mums reikšmingą dalį žavesio.
„Tebūnie jų ir nevalgysi, bet kaipgi šventinis stalas be jų? Dailučiai kaip meno kūriniai desertai sukuria šventę. Estetika man gyvenimo džiaugsmas. Kasdienybei tai suteikia spalvų, pakelia ūpą. Taigi visiems linkiu daugiau saldžių dienų!“ – pokalbį baigia pašnekovė.

 
Tarp kitko
Didesnį saldumynų ir riebesnio maisto potraukį jaučiame, kai esame pavargę, neišsimiegoję ar patiriame ilgalaikį stresą. Dietologai sako išsirinktos kelios dienos per savaitę, kada galite sau leisti pasmaguriauti be kaltės, padės sukontroliuoti šių poreikį.
Saldžioji diena neturėtų tęstis nuo ryto iki vakaro, tačiau kartą per dieną suvalgyti skanėstą, kurio labai norisi, nėra taip jau nuodėminga. Į mėgavimosi procesą svarbu įtraukti ir kitus jusliniu procesus – apžiūrėjimą, uostymą, o tik vėliau šį desertą ragauti.

 
Liucina dalinasi sviestinių mielinių raguolių receptu:
„Šį receptą drąsiai gali praleisti tie, kurie neturi kantrybės gaminti, neturi laiko ar nemėgsta kočioti ir dirbti su mieline tešla. O tie, kurie iš vakaro pasiraitos rankoves, nusiteiks pamedituoti – pirmyn! Įdėtos pastangos to vertos“, - patikina ji ir pažymi, kad tai - ne kruasanų receptas. Sviestiniai mieliniai raguoliai gražiai susisluoksniuoja, tačiau jų tekstūra yra grubesnė ir sunkesnė už prancūzų numylėtinių.


 
„Prie jų siūlau pasidaryti du skirtingus įdarus, o vieną dalį susukti be nieko, kad šiuos galėtumėte valgyti su mėgstama uogiene, šokoladiniu kremu arba apelsinų džemu, - sako Liucina ir tyliai pašnibžda tingesniems. – Kas nenusiteikę tiek plušėti virtuvėje, siūlau nusipirkti sluoksniuotos tešlos arba jau pagamintų kruasanų ir pasiruošti štai tokius gardžius pusryčius į lovą.“

Raugui reikės:
24 g šviežių mielių,
1 šaukšto cukraus,
3 šaukštų miltų,
ketvirtadalio stiklinės šilto, bet ne karšto pieno.

Raguoliams reikės:
3,5  stiklinės miltų,
3 šaukštų cukraus,
žiupsnelio druskos,
šiek tiek vanilės,
1 kiaušinio,
1 stiklinės šilto, bet ne karšto pieno,

30 g tirpinto ir atvėsinto sviesto,
195 g kambario temperatūros sviesto.

Pirmiausia pasidaryti raugą: visus ingredientus gerai išmaišyti ir palikti 15 min. šiltoje vietoje. Masė turi suputoti ir padidėti bent kelis kartus.
Į dubenį persijoti miltus, viduryje padaryti duobutę, į kurią sudėti visus likusius produktus (išskyrus sviestą) ir raugą. Viską gerai išmaišyti, šiek tiek paminkyti ir įpilti tirpintą sviestą.
Liucina pataria pieną geriau pilti lėtai, dalimis, kaskart šiek tiek paminkant. Jis turi būti ne per karštas ir ne drungnas.
Minkyti, kol viskas susimaišo. Tešla turi likti lipni, bet jokiu būdu ne kieta kaip akmuo. Turi būti elastinga. Tešlą įvynioti į maistinę plėvelę ir valandai palikti šaldytuve.
 
Atvėsintą tešlą išimti iš šaldytuvo ir iškočioti į stačiakampio formą (maždaug 1 cm storio). Ant tešlos paskirstyti likusį 195 g kambario temperatūros sviestą ir sulankstyti kaip A4 formato lapą, kurį galėtume įdėti į siaurą, pailgą voką. Spustelti, kad tešla susimaišytų su sviestu. Vėl įvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą. Visus šiuos veiksmus reikalinga pakartoti 3 kartus. Kaskart iškočiojant maždaug 35 x 19 cm stačiakampį ir sulankstyti prieš tai aprašytu būdu.
Liucina sako tokius raguolius geriau kepti, kai lauke ne itin geras oras arba tiesiog nesinori niekur eiti. „Aš tokią tešlą gaminu dieną prieš, o raguolius kepu kitą rytą, kad bent vieną suvalgyčiau dar šiek tiek šiltą.“
 
Kadangi tešloje daug sviesto, jie ilgiau lieka švieži, bet geriau juos laikyti sandariame inde.
3 kartus iškočiotą tešlą dėti į šaldytuvą 5 val. (gali būti laikoma iki 3 dienų).
Paruoštą tešlą išimti iš šaldytuvo, palaikyti kambario temperatūroje 15–20 min., iškočioti maždaug 0,5 cm storio lakštą ir supjaustyti trikampiais, paskirstyti įdarus arba suvynioti gabaliukus be nieko.

Suvyniotus raguolius aptepti išplaktu kiaušiniu ir palikti 30–40 min. pakilti. Vėliau dėti į įkaitintą iki 160 °С temperatūros orkaitę, ir kepti apie 25–30 min.

 
Aguoninis įdaras bandelėms, raguoliams, įvairiems pyragams:
250 g maltų aguonų ( „Aguonų įdaro“),
2 didelių šaukštų medaus,
3 šaukštų rudojo cukraus,
3 šaukštų apelsinų cukatų,
5 šaukštų stambiai kapotų graikinių riešutų,
4 šaukštų džiovintų spanguolių,
2 šaukštų maltų džiūvėsėlių arba manų kruopų,
100 g smulkintos marcipanų masės,
2 šaukštų grietinės. 
Aguonų mišinį užpilti karštu vandeniu (tik tiek, kad apsemtų visą masę) ir palikti per naktį arba bent 20 min. Likusius ingredientus tiesiog įmaišyti ir naudoti iš karto arba leisti pastovėti valandėlę, kad suminkštėtų spanguolės.
Liucina pataria šiam įdarui naudoti kitus mėgstamus riešutus, razinas ar pagardus, tačiau siūlo neatsisakyti cukatų, kurios suteikia puikų skonį. 

 
Migdolų įdaras raguoliams
Įdarui reikės:
1,5 stiklinių maltų migdolų arba migdolų miltų,
pusės stiklinės cukraus,
1,4 stiklinės grietinėlės (36 proc.),
1 kiaušinio,
šlakelio migdolų arba vanilės aromato.
Visus ingredientus gerai sumaišyti ir įdėti trumpam į šaldytuvą, kad vėliau būtų lengviau paskirstyti ant pasirinktos tešlos. Kepti apie 15–20 min. 180 С temperatūroje.
Keksiukų kepėja pataria šiuo įdaru aptepti raguolių tešlą prieš ją susukant. Taip pat naudot, kaip įdarą trapios tešlos pyragams, bandelėms, mielinėms pynėms. „Svarbiausia palikti vietos nuo tešlos krašto, kad įdaras neišbėgtų“, - atkreipia dėmesį mergina.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris