Ar drąsiai mesti žuvį į keptuvę?

Aigustė Tavoraitė
2015-10-19
Svarus atsakas organizmo išbandymui rudenį – riebios žuvies vartojimas. Jos produktai turi žmogaus organizmui nepakeičiamų riebalų rūgščių, gyvybiškai svarbaus vitamino D, kurio stygių iškart pajuntame sumažėjus saulės spindulių. 
Tačiau tiek besirenkantys žuvį parduotuvėje, tiek mėgstantys meškerioti turėtų neprarasti budrumo, nes mokslininkai įspėja ir apie tykančius nematomus pavojus.
 
Ar drąsiai mesti žuvį į keptuvę?
Nors žuvys kaupia sunkiuosius metalus, tačiau šių medžiagų koncentracija yra labai maža. Be to, jų daugiau nusėda žiaunose, pelekuose, kauluose, kepenyse. O raumenyse tų sunkiųjų metalų yra žymiai mažiau.

Geriausia rinktis šviežią žuvį
Žuvis, kaip ir kitos jūros gėrybės, maistinėmis savybėmis yra vienas vertingiausių produktų žmogaus organizmui. Ją rekomenduojama valgyti bent 2 ar 3 kartus per savaitę, geriausia šviežią. Reiktų atkreipti dėmesį, kad rūkytoje žuvyje yra daug druskos. 
Žuvyje esančios polinesočiosios omega-3 riebalų rūgštys yra reikalingos normaliai širdies, smegenų veiklai palaikyti, jos pamaitina akis, teigiamai veikia sąnarius, lėtina senėjimo procesus. Gaunamas pakankamas Omega-3 riebalų rūgščių kiekis sumažina insulto tikimybę, „blogojo“ cholesterolio kiekį, saugo kraujagyslių sieneles nuo aterosklerotinių plokštelių susidarymo.
 
Kaupia pavojingus teršalus
Tačiau žuvis linkusi kaupti organinės bei neorganinės kilmės teršalus. Todėl reikia atkreipti dėmesį į jos žvejybos vietą. Net ir naudingiausia žuvis nedaug sveikatos pridės, jeigu bus prisisunkusi kenksmingų medžiagų: kadmio, gyvsidabrio, chloro junginių, dioksinų ir kt.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos vertinimo instituto specialistai nustatė, kad daugiausiai sunkiuosius metalus kaupia prie dugno gyvenančios bei riebiosios jūrinės žuvys: kardžuvės, rykliai, tunai (dažniausiai gyvsidabrį). Sepijose, kalmaruose nustatoma kadmio. Buriažuvės, ešeržuvės, Europinės lydekos, ežerų upėtakiai sukaupia daugiau gyvsidabrio kiekius nei kitos žuvys.
Daugiausiai teršalų kaupiasi senesnėse, didesnėse žuvyse, menkių kepenyse. Tokių žuvų nerekomenduojama valgyti nėščioms moterims, vaikams, senyvo amžiaus žmonėms, ligoniams. Beje, Baltijos jūra yra viena labiausiai užterštų jūrų pasaulyje.
 
Specialistės komentaras
Gamtos tyrimų centro Ekologinės fiziologijos ir toksikologijos sektoriaus vedėja, mokslininkė dr. Nijolė Kazlauskienė:
- Mūsų centro specialistai žuvį naudoja kaip testo objektą vandens kokybei nustatyti, tačiau netiriame pačios žuvies kokybės. Dauguma mūsų vidaus vandenų švarūs ir tvarkingi, juose kokių nors ypatingų pavojų žuvims tikrai nėra. Todėl nėra ir priežasčių, kodėl šio vertingo produkto reikėtų atsisakyti. 
Tad jei pasigavote žuvį – valgykite ją drąsiai. Jeigu ir užfiksuojami kokie atskiri atvejai, tai yra lokalizuotos vietos. Žmonės dažnai dar vadovaujasi pasenusiais tyrimais.
Baltijos jūroje žuvis irgi gaudoma ir valgoma. Nepamirškime, kad Lietuvoje yra ir ekologiniai ūkiai, kuriuose užsiimama ekologine žuvininkyste. Juose išaugintą žuvį valgyti visiškai saugu.
Taip, yra žinoma, kad žuvis kaupia sunkiuosius metalus, tačiau šių medžiagų koncentracija yra labai maža. Be to, jų daugiau nusėda žiaunose, pelekuose, kauluose, kepenyse, bet jų juk nevalgome. O raumenyse tų sunkiųjų metalų yra žymiai mažiau. 
Dar galiu pastebėti, kad žmogus tiek daug tos žuvies ir nesuvalgo (juo labiau ji ir nepigi), kad galėtų gauti pakankamai daug kažkokių kenksmingų dalykų. 
 
Kaip pasirinkti žuvį?
Šviežia žuvis išlaiko visas maistines savybes, todėl ji vertingiausia. Žuvis jau nešviežia, jei jaučiamas amoniako kvapas. 
Nesiūloma pirkti gyvos žuvies, jei ji pažeista, šonuose matosi žaizdos.
Šaldyti žuvų produktai turi būti saugomi -18°C. Atšildžius pakartotinai užšaldyti negalima.
Jei sušaldytų žuvų produktų krašteliai apdžiuvę, spalva pageltusi ar išblukusi, geriau pirkinio atsisakyti.
Daugiau kaip 20 proc. riebalų turi stambios silkės, unguriai, nėgės. Nuo 6 iki 20 proc riebalų – erškėtinės, lašišinės žuvys. Mažiau riebios – šamai, menkės, lydekos, karpinės bei ešerinės žuvys.    

Receptai
Purus pyragas su žuvimi
 
Reikės:
300 g jūrinės lydekos,
300 g bulvių,
300 ml pieno,
1 poro,
30 g miltų,
2 v. š. smulkintų petražolių,
2 a. š. garstyčių,
sviesto kepimui,
druskos, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).
 
Bulves susmulkinti, užpilti vandeniu, kad apsemtų, pagardinti druska ir virti ant silpnos ugnies apie 7 min., kol suminkštės. Paskui nukošti ir perlieti šaltu vandeniu. Žuvį supjaustyti gabalėliais, užpilti pienu ir kaitinti ant silpnos ugnies apie 5 min. Tada išimti ir laikyti šiltai. Pieną atidėti. Porą susmulkinti ir pakepti. Tuomet suberti miltus, išmaišyti ir kepti ant silpnos ugnies dar apie 2 min. paskui nuolatos maišant supilti pieną ir kaitinti iki užvirimo. Paskui sudėti petražoles, garstyčias ir išmaišyti. Gautą masę supilti į kepimo indą, sudėti žuvį ir pagardinti prieskoniais. Tada ant viršaus suberti tarkuotas bulves, apšlakstyti lydytu sviestu ir kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais. Skanaus!
 
Žuvis su varškės sūrio įdaru
 
Reikės: 
600 g žuvies (4 arba 8 gabalėlių), 
100 g varškės sūrio, 
šaukšto grietinės, 
3 šaukštų citrinos sulčių, 
30 g sviesto, 
šaukšto džiūvėsėlių, 
druskos, pipirų (pagal skonį). 
 
Žuvies filė įtrinti druska ir pipirais, apšlakstyti citrinos sultimis. Sūrį ištrinti su grietine ir plonai patepti kiekvieną filė gabalėlį. Po to filė gabaliukus susukti arba sulankstyti taip, kad įdaras liktų viduje. Karščiui atsparų indą ištepti riebalais, sudėti žuvies porcijas, pabarstyti pyrago džiūvėsėliais, ant viršaus sudėti sviesto gabaliukus. Kepti orkaitėje apie pusvalandį. Skanaus!
 
Lašiša medaus padaže
 
Reikės:
400 g lašišos filė,
2 šaukštų medaus,
šaukšto garstyčių,
pusės citrinos,
50 g špinatų,
30 g vyšninių pomidorų,
druskos, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį). 
 
Medų sumaišykite su garstyčiomis, iš citrinos išspaustomis sultimis ir pagardinkite prieskoniais. Gautu mišiniu įtrinkite lašišą ir kepkite apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekite su špinatais ir pomidorais. Skanaus!



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris