Aplink pasaulį: keisčiausi patiekalai ir gėrimai

Eglė Kirliauskaitė
2015-05-14
Maisto turizmas – viena būtinų visavertės kelionės sudedamųjų dalių. Visgi turbūt ne visiems užtektų drąsos paragauti žemiau išvardintų patiekalų, įvairiose šalyse išdidžiai vadinamų delikatesais. 
Aplink pasaulį: keisčiausi patiekalai ir gėrimai
Prekės ženklu „Black Ivory“ pažymėta kava – bene brangiausia pasaulyje. Sumokėję daugiau nei 1000 eurų už jos kilogramą, jūs galėsite mėgautis sodriu skoniu, nedideliu kartumu ir turbūt... dramblių išmatų aromatu!

Gyvačių vynas (pietinė Azija)
Kitą kartą, kai skųsitės, jog kavinėje jums pateikė ne patį skaniausią vyną, pagalvokite, jog jums galėjo atnešti ir taurę gyvačių vyno. Na, be abejo, tokiu atveju, jeigu ta kavinė bus įsikūrusi kur nors Kinijoje arba Vietname. Šioje Azijos šalyse tikima, kad gyvačių vynas turi nemažai gydomųjų, stiprinamųjų savybių. Kartais jis gaminamas tiesiog įdedant gyvatę į ryžių vyną, kartais – maišant gyvatės kūno skysčius su alkoholiu.

Šimtamečiai kiaušiniai (Kinija)
Na, jei atvirai, šimtamečių kiaušinių pavadinimas yra pernelyg pompastiškas. Iš tiesų šie „gražuoliai“ mišinyje iš molio, pelenų, druskos, kalkių bei ryžių luobelių būna praleidę nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių – priklauso nuo recepto. Visgi to puikiai pakanka, kad kiaušiniai įgautų nelabai apetitą keliančias spalvas (tamsiai žalią, pilką, rudą), kreminę konsistenciją ir sieros bei amoniako kvapą.

Fugu (Japonija)
Ne tiek jau daug pasaulyje patiekalų, kuriuos valgydami rizikuotumėt gyvybe. Fugu – vienas jų. Liūdnai pagarsėjęs japoniškas patiekalas – keturdantė pūsliažuvė – gali būti mirtinai pavojingas, jei jo nuodingosios dalys buvo pašalintos neteisingai. Nuo 2000-ųjų šis delikatesas jau nusinešė keliasdešimt gurmanų gyvybių.


Kepti vorai (Kambodža)
Bijote vorų? Tuomet turbūt jums patiktų, kad šių padarų žemėje liktų kuo mažiau. Tuo bando pasirūpinti Kambodžos gyventojai, tarantulus pavertę puikiu užkandžiu, dažniausiai patiekiamu su žaliosios citrinos bei juodųjų pipirų mirkalu. Vieno šį patiekalą į meniu įtraukusio restorano atstovai teigia, jog tarantulų klientai per savaitę pageidauja bent 200 kartų.
 
Baltosios lervos (Australija)
Šios piršto didumo lervos, mintančios mediena – Australijos aborigenų patiekalas, kuriuo mėgaujamasi iki šiol. Balti kelių mėnesių amžiaus padarai valgomi gyvi arba pakepami ant žarijų.
 
Shiokara (Japonija)
Šis japonų patiekalas tikrai retą sužavės savo išvaizda. Shiokara – jūros gyvūnai, dažniausiai – kalmarai, marinuoti savo pačių viduriuose. Nenuostabu, jog dažnai kąsnį šio patiekalo lydi taurelė viskio.
 
Žiogai (daug valstybių)
Nors lietuviams turbūt skamba keistai, baltymų perpildyti žiogai yra puikus delikatesas daugelyje pasaulio šalių. Azijoje jų galima nusipirkti gatvės turguose, o Meksikoje jie siūlomi su žaliosios citrinos ir svogūno padažu. Beje, kai kuriuose meksikiečių virtuvės restoranuose, įsikūrusiuose JAV arba Europoje, jūs taip pat galite paragauti žiogų patiekalų.

Sannakji (Korėja)
Norėtumėte paragauti gyvo aštuonkojo? Sannakji yra tradicinis korėjiečių patiekalas, kuris tiesiogine žodžio prasme verčia kautis su maistu. Tai – gabalėliais supjaustytas aštuonkojis, patiekiamas tada, kai gyvūnas (na, tai kas liko iš jo) vis dar juda.
 

Mormono širdis (Islandija)
2008-aisiais šį patiekalą laidoje „The F Worl“ surizikavo suvalgyti Gordonas Ramsay ir po to sulaukė ne vieno pasipiktinusio žiūrovo skundo. Visgi šio paukščio širdis Islandijos virtuvėje pripažįstama kaip didžiausias delikatesas.

Šilkverpių lėlytės (Korėja)
Išalkai? Užkąsk šilkverpių lėlyčių! Taip galima būtų modifikuoti populiarų reklaminį šūkį Korėjoje, kurioje šilkverpių lėlytės, vadinamos beondegi, yra tradicinis užkandis.
 
Tong zi dan (Kinija) 
Jeigu iki šiol nė vienas anksčiau aprašytas patiekalas neprivertė kilstelėti antakių, galbūt tai pavyks padaryti šiam. Tong zi dan kinų kalba reiškia „nekaltų berniukų kiaušiniai“. Gerai, gerai – viskas dar nėra taip blogai, kaip galėjote pagalvoti. Tiesiog Kinijos Dongyango mieste gyvuoja tradicija kiekvieną pavasarį kiaušinius virti jaunų moksleivių berniukų šlapime.

 
Pūdyta rykliena (Islandija)
Pūdyta rykliena – dar vienas islandų virtuvės pasididžiavimas. Ryklys yra keletą mėnesių pūdomas savo sultyse, vėliau supjaustomas juostelėmis ir pakabinamas džiūti.  

Gaidžio skiauterė (Italija, Prancūzija ir kitos Europos šalys)
Mėsinga gaidžio skiauterė, pasirodo, yra ne Azijos, o kelių Europos šalių virtuvių ingredientas. Italijoje iš jų gaminamas žymusis cibreo padažas, o Prancūzijoje ji dažnai patiekiama kaip garnyras.  
 
Prerijų austrės (JAV)
Neapsigaukite – šis egzotiškai skambantis skanėstas nieko bendro su jūros gėrybėmis neturi. Tai – riebaluose apvirtos buivolų arba jaučių sėklidės. Kadaise sietas su kaubojais, šis patiekalas dabar dažniausiai sutinkamas įvairiuose festivaliuose ir valgomas su padažais kaip užkandis. Beje, vargšai gyvūnai savo pasididžiavimo netenka ne dėl noro pagaminti patiekalą, o natūralios kastracijos metu.

„Black Ivory“ kava (Tailandas)
Šiuo prekės ženklu pažymėta kava – bene brangiausia pasaulyje. Sumokėję daugiau nei 1000 eurų už jos kilogramą, jūs galėsite mėgautis sodriu skoniu, nedideliu kartumu ir turbūt... dramblių išmatų aromatu! Šis aukso vertės produktas gimsta, kai drambliams sušeriamos raudonosios kavos uogos, gyvūnai jas apvirškina, o likusias kietas pupeles pašalina su išmatomis. Darbininkai surenka dramblių mėšlą ir išrenka kavos pupeles.
 
Anties embrionai (Filipinai)
Pabodo virti ir kepti kiaušiniai? Filipinuose galite išbandyti visai kitokį jų paruošimo būdą: tiesiog lengvai apvirkite jau apvaisintą anties kiaušinį su viduje esančiu embrionu. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...
    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    „Esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes“, – nebesikuklina profesinės stiprybės pripažinti Klaipėdo...

    Budinti vaistinė


    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    Regionų administracinio teismo Šiaulių rūmai priėmė sprendimą panaikinti 2022 m. gruodžio 9 d. Konkurencijos tarybos nutarimą ir j...
    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Įvairiuose formatuose ne kartą kalbėta, kad gyvybiškai svarbių vaistų kompensavimas Lietuvos pacientams stringa ir dėl itin...

    razinka


    Sveika šeima


    Pogimdyvinės depresijos skyrius? Kodėl gi ne!

    Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) pateikė siūlymą Sveikatos apsaugos ministerijai steigti skyrius, neatskiriančius psichologines problemas patiriančios mamos ir naujagimio. „Sunkiausiose situacijose reikia pritaikytų sąlygų, paruoštų specialistų ir papildomo laiko. Vien skyriaus įsteigimas problemos nei&scaro...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Vienas kraujo lašas atskleis, kiek liko gyventi

    Naujas tyrimas rodo, kad paprastas kraujo ar seilių testas gali padėti nustatyti tikėtiną gyvenimo trukmę. „Medical News Today“ skelbia, kad šis tyrimas atveria naujas galimybes ankstyvai diagnostikai ir tikslinėms intervencijoms, padedančioms išlaikyti gerą žmogaus sveikatą amžėjant.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

    Naujas numeris