Išsitraukite iš stalčių akinius

Greta Vanagienė
2020-01-17
Žiemą visada jaučiu, kad akys tapo jautrios, išėjus į lauką ašaroja. Kodėl taip yra? Vasarą paprastai tuo nesiskundžiu.
Kęstutis, 36 m.
Išsitraukite iš stalčių akinius
Nuo žalingų saulės spindulių apsaugoti akis gali tik kokybiški akiniai nuo saulės. Mat jie apsaugo ne tik nuo UV, bet ir nuo stipraus šalto vėjo, kuris ne mažiau dirgina akis nei saulė.

Jei saulės akiniai giliai paslėpti stalčiuje laukia vasaros sezono, specialistai jums siunčia žinutę, jog žiemą jie reikalingi nemažiau.
„Šaltuoju sezonu saulės spinduliai mus akina labiau nei vasarą. Mat saulė pakyla ne taip aukštai virš horizonto“, - paaiškina optometrininkė  Žydrūnė Nariūnienė.
 

Žiemą kenkia labiau
Optometrininkė Ž.Nariūnienė primena, kad mūsų akys ypač jautrios ryškiai šviesai, saulės spinduliams. Dėl akinančios šviesos norisi prisimerkti. Jei manote, kad akys varginamos tik saulėtam kurorte, klystate. Žiemos metu mūsų akis taip pat veikia UV spinduliai. Dar daugiau - saulės spinduliai akina labiau nei vasarą. Mat saulė tuo metu pakyla ne taip aukštai virš horizonto.
 

„Net ir apniukusią dieną pro debesis prasiskverbia keturiasdešimt procentų kenksmingų UV spindulių. O iškritęs sniegas spindulių poveikį mūsų akims sustiprina dar labiau. Šios pavargsta, gali imti ašaroti. Be to, spinduliai gali pažeisti mūsų akių lęšiuką, rageną, tinklainę, taigi pabloginti regėjimą. Žmogus gali imti matyti neryškų vaizdą, spalvos tapti išblukusios“, - dėsto specialistė.
 
Anot jos, UV spinduliai sukelia ne tik trumpalaikius akių negalavimus, pavyzdžiui, ašarojimą, skausmą, akių raumenų įtampą ar baimę šviesai, jie gali būti ir rimtesnių ilgalaikių negalavimų, tokių kaip katarakta priežastis. Specialistė atkreipia dėmesį, kad UV spinduliai ypač pavojingi vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms.
Taigi šviečiant saulei pajutus akių perštėjimą ar skausmą, Ž.Nariūnienė pataria akis pailsinti tamsoje, naudoti dirbtinų ašarų lašus.

 
Verta žinoti
Akiniai nuo saulės skirstomi į 4 kategorijas:
0 – 2 kategorijos akiniai yra patys šviesiausi. Jie tinkami apniukusiomis dienomis.
3 kategorijos akiniai yra 75 proc. tamsumo ir dažniausiai dėvimi saulėtomis dienomis, taip pat tinkami vairuoti.
4 kategorijos akiniai yra itin tamsūs. Su tokiais akiniais vairuoti negalima, jie labiau skirti kalnų sportui.


 
Svarbu akinių kokybė
Optometrininkė aiškina, kad nuo žalingų saulės spindulių apsaugoti akis gali tik kokybiški akiniai nuo saulės. Mat jie apsaugo ne tik nuo UV, bet ir nuo stipraus šalto vėjo, kuris ne mažiau dirgina akis nei saulė.
„Saulės akiniai apsaugo akis nuo vėjo ar dulkių, nešvarumų, alerginių reakcijų, traumų. Be to, jie mažina akių įtampą ir suteikia matymo komfortą, gerina matomumą. Saulės akiniai su poliarizuota danga sumažina spindulių atspindžius nuo įvairių paviršių, todėl tokie ypač komfortiški vairuojant“, - atkreipia dėmesį Ž.Nariūnienė.
 

Kad saulės akiniai suteiktų maksimalią apsaugą, pasak optimetrininkės, svarbus ir jų dydis. Akiniai negali būti maži, siauri ar pernelyg dideli. Mat saulės spinduliai patenka į akis ir pro akinių kraštus, taigi tinkamą apsaugą gali garantuoti tik gerai prigludę akiniai.
Tačiau pasirinkti vien tinkamo dydžio akinius nuo saulės nepakanka. Pasak specialistės, jie turėtų būti sertifikuoti ir atitikti gaminio kokybės standartus, žymimus ženklinimu CE.
„Jei akiniai neturi apsauginės dangos, o tik tamsintą stiklą, jie gali akims pridaryti dar daugiau žalos, nes tamsoje vyzdys išsiplečia, o UV spinduliai nėra sulaikomi. Taigi akinius reikėtų rinktis tik optikos salone“, - pataria Ž.Nariūnienė.
 
Tarp kitko
Poliarizuotų akinių požymis:
Jei akiniai nauji ir tebeturi testinį lipduką ar etiketę, pasukę akinius 60 laipsnių kampu ši pajuoduoja – akiniai poliarizuoti.
Ištieskite akinius priešais kompiuterio monitoriaus ekraną ir pasukite juos 60 laipsnių kampu. Jei akiniai poliarizuoti, lęšiai užtemsta.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris