Specialistų rekomendacijos saugioms iškyloms gamtoje

Evelina Machova
2016-07-28
Vasarą dauguma skubame iškylauti į gamtą ir, žinoma, neįsivaizduojame laisvalaikio praleidimo be maisto – kepsnių, dešrelių, daržovių, užkandžių – ruošimo. Tačiau šiltuoju metų laiku padaugėja ir apsinuodijimų, kurių priežastimi dažniausiai būna per maistą plintančios infekcijos. Specialistai iškylų metu ragina atkreipti dėmesį ir į geriamąjį vandenį, kuris šiltomis dienomis organizmui tiesiog būtinas.
Specialistų rekomendacijos saugioms iškyloms gamtoje
Kepant mėsos produktus, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nitritų likučiai reaguoja su aminais ir aminorūgštimis, sudarydami kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Kad būtų išvengta pavojingų junginių susidarymo kepant mėsos gaminius ant grotelių, NMVRVI specialistai pataria kepimui naudoti tik gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų.

Ragina būti atidžius

Gaminant maistą iškyloje sunkiausia užtikrinti tinkamą higieną, todėl Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai rekomenduoja iš anksto sužinoti, ar iškylos vietoje bus geriamojo vandens šaltinis rankoms, gaminamiems produktams ar indams plauti. Priešingu atveju, smagi iškyla gamtoje gali visai nesmagiai baigtis ligoninėje. Pasak NMVRVI Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėjos Indrės Stoškuvienės, maisto produktų tinkamumo vartoti laikas vasarą sutrumpėja keliomis dienomis. „Karštomis dienomis maisto vartojimo laikas ribotas – praprastai dvi trys paros, todėl būtina atkreipti dėmesį į produkto tinkamumo vartoti terminą. Be to, nereikėtų pagaminto maisto šilumoje laikyti ilgiau nei dvi valandas“, - primena specialistė.

Turbūt daugelis neįsivaizduoja iškylos gamtoje be gardaus kepsnelio ant laužo. Tačiau specialistai atkreipia dėmesį, kad kepant mėsos produktus, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nitritų likučiai reaguoja su aminais ir aminorūgštimis, sudarydami kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Kad būtų išvengta pavojingų junginių susidarymo kepant mėsos gaminius ant grotelių, NMVRVI specialistai pataria kepimui naudoti tik gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų. Prieš kepant, mėsą ar jos produktus reikėtų suvynioti į foliją, taip ji bus apsaugota nuo galimos tiesioginės liepsnos.
 

Mėsą ir jos produktus rekomenduojama kepti žemesnėje temperatūroje, kad kiek įmanoma sumažėtų jų apdegimo ir apanglėjimo rizika. Jeigu vis dėlto produktai apdegė, nuo jų būtina nupjaustyti apdegusias ar suanglėjusias vietas.
Siekiant išvengti žarnyno infekcinių ligų, vaisius ir daržoves prieš vartojimą reikia gerai nuplauti tekančiu vandeniu. Prieš valgant, jei įmanoma, rekomenduojama nulupti ir žievelę. Be to, specialistai pataria atkreipti dėmesį ir į vartojamą vandenį.

Skaidrus vanduo, ne visada geras
30 procentų šalies gyventojų vis dar naudoja šachtinių šulinių vandenį. Dauguma jų yra kaimuose, nedidelėse gyvenvietėse ir, kaip rodo tyrimai, didžiosios dalies tokio vandens vartoti negalima, nes jis nesaugus. Mat neretai šuliniai iškasti šalia tvartų, ar kitose vietose, kur vykdoma intensyvi ūkinė komercinė veikla. Taip į šulinius patenka nemažai teršalų.
 
„Bėda ta, jog žmonės vis dar mano, kad vanduo iš šulinio yra skanesnis ar net ir sveikesnis. Deja, realybė visai kitokia. Jei vanduo skaidrus, atrodo gražiai, dar nereiškia, kad jis yra geras. Dažnai šachtinių šulinių vanduo būna pavojingas dėl cheminės ir mikrobiologinės taršos. Su pastarąja galima kovoti virinant vandenį, tačiau cheminės taršos tokiu būdu nepanaikinsi. Nitritai ar nitratai nesuyra nei užvirinus, nei kitaip apdorojus vandenį. Jei žmogus nėra tikras, ar vanduo saugus, geriau jo ir nevartoti“, - sako Indrė Stoškuvienė.

Pavojingi teršalai
Kaip rodo tyrimai, didelės dalies šachtinių šulinių vanduo yra užterštas, tad maistui jo naudoti negalima. Pernai ištyrus 610 gyventojų cheminiams tyrimams pristatytus mėginius paaiškėjo, kad daugiau nei 13 procentų mėginių viršija leidžiamas nitratų normas. Tiriant vandenį dėl mikrobiologinės taršos iš 429 mėginių 20 procentų rasta daugiau nei leidžiama higienos normoje žarnyno enterokokų, E.coli bei koliforminių bakterijų.
 
Pasak specialistų, į Instituto laboratoriją atkeliauja ir labai prasto vandens. Pavyzdžiui, viename tirtame mėginyje nitratų kiekis normas viršijo dešimt kartų. Pasak specialistės, toks vanduo jokiais būdais negali būti vartojamas.
„Nitratais užterštas vanduo ypač pavojingas besilaukiančioms moterims ir mažiems vaikams, taip pat žmonėms, turintiems tam tikrų fermentų deficitą, vyresnio amžiaus asmenims bei sergantiesiems kraujotakos ir kvėpavimo sistemos ligomis, anemijomis“, - sako I.Stoškuvienė.

Pasak specialistų, nitratai patekę į žmogaus organizmą, virsta nitritais, o šie oksiduoja kraujo hemoglobiną ir paverčia jį methemoglobinu. Methemoglobinemija - labai pavojinga liga, ypač kūdikiams. Lietuvoje buvo ir keletas mirties atvejų nuo jos. Pasak specialistų, žmogus gali mirti dėl vidinio deguonies bado.
 

Penkios specialistų rekomenduojamos taisyklės
1. Laikykitės higienos reikalavimų. Visada ir dažnai plaukite rankas prieš ruošiant valgį, visada nuvalykite maisto paruošimui reikalingą įrangą ir paviršius.

2. Termiškai apdorotus ir neapruoštus maisto produktus laikykite atskirai. Užkirskite kelią bakterijų patekimui nuo termiškai neapruošto maisto ant termiškai apdoroto. Neapruoštiems ir termiškai apdorotiems maisto produktams naudokite skirtingus indus bei įrankius. Šaldytuve maistą laikykite taip, kad jis nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais.


3. Gerai termiškai apdorokite. Tinkamas virimas (kepimas) gali sunaikinti daugumą pavojingų mikroorganizmų. Verdant gyvūninės kilmės maistas turi pasiekti 70° C temperatūrą, kadangi taip sunaikinama netgi didelė mikroorganizmų koncentracija. Įsitikinkite, kad mėsos ar paukštienos išskirtos sultys yra šviesios, ne rožinės spalvos. Iš anksto paruoštą ar ilgiau šaldytuve laikytą maistą prieš vartojimą būtina gerai pakaitinti.

4. Užtikrinkite maisto produktų laikymo temperatūrą. Nepalikite išvirto maisto šilumoje ilgiau nei 2 valandas. Nesuvartotą ar greitai gendantį maistą nedelsdami atvėsinkite. Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnėje kaip 60° C temperatūroje.Nelaikykite maisto ilgai, net šaldytuve. Šaldytą maistą atitirpinkite šaldytuve, bet ne kambario temperatūroje.

5. Naudokite saugų vandenį bei maistą. Vartokite saugų vandenį. Siekiant inaktyvuoti mikrobiologinius patogenus, virimas, chloravimas ir filtracija yra svarbios priemonės.


Tarp kitko
Šulinio vandens kokybė priklauso nuo šulinio vietos. Pasak specialistų, net ir į giliai esantį šulinį dalis vandens, ypač per pavasarinį polaidį, vasaros liūtis, patenka nuo žemės paviršiaus.

Į neuždengtą, netvarkingą, skylėtą šulinį ne tik priteka daugiau paviršinio vandens, bet ir prikrenta lapų, vėjo atneštų šiukšlių, į jį gali įkristi graužikai, smulkūs naminiai gyvūnai, kurie pūdami užteršia šulinį. Tokiais atvejais būtina išpumpuoti vandenį ir šulinį dezinfekuoti. Specialistai rekomenduoja periodiškai išvalyti šulinį net ir tada, kai nėra akivaizdžios grėsmės sveikatai.
NMVRVI rekomenduoja bent vieną kartą per metus, geriausia pavasarį, ištirti šulinio vandenį ir įsitikinti, ar jis saugus.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Dr. Tomas Lapinskas – apie naujas kardiologijos aukštumas

    Dr. Tomas Lapinskas – apie naujas kardiologijos aukštumas

    Kauno klinikos pirmosios Baltijos šalyse pasirašė mokslinio bendradarbiavimo sutartį su technologijų ir inovacijų mi...
    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Kone 45 metus gydytoju akušeriu dirbantis Ričardas Daunoravičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai skiepyti mokysis universitete

    Vaistininkai skiepyti mokysis universitete

    Šalies vaistininkams jau nuo kovo pirmos dienos bus leista skiepyti klientus. Tiesa, naujos atsakomybės galės imtis ne visi...
    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...

    Sveika šeima


    Po pandemijos – cukrinio diabeto šuolis?

    Gydytojai endokrinologai baiminasi, kad pandemija pagausins ir taip neretas pacientų, sergančių cukriniu diabetu, gretas. Ypač nerimaujama dėl karantino metu augančių užleistų ligos atvejų, kas gali sukelti itin sunkias komplikacijas.

    Sveikatos horoskopas


    Gruodžio 14-20 d.

    Avi­nas
    Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kai išeina „eterio milžinai“

    Kai prieš 11 metų šis amerikietis vedė paskutinę „Larry King Live“ laidoje prezidentas Barakas Obama pavadino jį „vienu iš eterio milžinų“. Larry Kingas (1933-2021) toks buvo. Nesvarbu, ar kalbėjosi su JAV prezidentu, užsienio lyderiu, garsenybe, skandalų kamuojamu asmeniu arba bet kuriuo ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Informacijos disbalansas
    Henrikas Vaitiekūnas Informacijos disbalansas
    Ketsuekigata nani gata?
    Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
    Tema ir būsimos potemės
    Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica