Pavojingiausi riebalai slepiasi saldumynuose

Evelina Machova
2015-11-05
Sauja saldainių, porcija gruzdintų bulvyčių, gabalėlis torto ir pamažu sukaupsite transriebalų komplektą, kuris, pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistų, gali padidinti riziką sirgti širdies ligomis ir diabetu. Todėl maisto produktų sudėtį tiriantys mokslininkai pataria užrašus etiketėse skaityti atidžiau, ypač – konditerijos gaminių.
Pavojingiausi riebalai slepiasi saldumynuose
Transriebalų dažniausiai aptinkama sausainių, saldainių, vaflių arba bandelių sudėtyje.

Pasak specialistų, transriebalai priskiriami pavojingiausiems riebalams. Maža to, jie turi didelės įtakos įvairių ligų susiformavimui. Šių riebalų rūgštys aptinkamos hidrintuose riebaluose, gamintojų pamėgtuose dėl mažos kainos. Mūsų šalyje parduodamų maisto produktų etiketėse nurodoma, jeigu hidrintų riebalų yra jų sudėtyje, tačiau tikslių jų kiekių nėra.

Europos Sąjungos teisės aktai numato, kad maisto produkto sudėtyje esantys hidrinti (ar iš dalies hidrinti) riebalai turi būti paženklinti, tačiau nurodyti transriebalų kiekio kol kas neprivaloma.  Prieš kelerius metus išleistame reglamente dėl maisto pateikimo vartotojams buvo siūloma etiketėse žymėti transriebalų kiekį, bet šis ketinimas nebuvo patvirtintas.Tiesa, kai kurios šalys, pavyzdžiui, Danija, JAV, reikalavimą juos ženklinti vis dėlto įsivedė.

Be to, Danija pirmoji pradėjo riboti transriebalų kiekį maiste iki 2 g šimtui gramų aliejaus ar riebalų. Tokį pat žingsnį žengė Austrija ir Vengrija, o nuo kitų metų transriebalų kiekį maiste ribos ir Latvija.
Pasak specialistų, sumažinus transriebalų vartojimą iki 2 proc. paros energinės vertės rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis sumažėja 25 proc. Be to, įvedus apribojimus, nustačius rekomenduojamus kiekius bei šviečiant visuomenę, transriebalų suvartojimas ES šalyse mažėja.


Trys klausimai specialistui
Apie transriebalų pavojų L.S. kalbina Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėją Indrę Stoškuvienę.

- Transriebalai įvardijami kaip patys pavojingiausi, sukeliantys įvairias ligas...

Moksliškai įrodyta, jog didelis tokių riebalų suvartojimas siejamas su koronarinės širdies ligos rizika ar net staigiomis mirtimis dėl širdies veiklos sutrikimų, taip pat padidėjusia diabeto rizika. Šių riebalų rekomenduojama suvartoti kiek įmanoma mažiau, iki vieno procento paros energinės vertės arba, paprasčiau kalbant, iki dviejų gramų per dieną. Danijos mokslininkai nustatė, kad suvartojus penkis gramus perdirbimo metu susidariusių transriebalų rūgščių, tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis išauga 23 procentais.


- Kokiuose maisto produktuose šie riebalai dažniausiai aptinkami?
Dirbtiniai transriebalai susidaro cheminiu būdu, iš dalies hidrinant augalinį aliejų. Hidrinimo proceso metu augalinis aliejus paverčiamas pusiau kietais riebalais, naudojamais margarinuose ir pramoniniam maisto ruošimui. Hidrinti riebalai yra patrauklūs maisto pramonei, kadangi pasižymi ilga tinkamumo vartoti trukme, yra stabilūs gruzdinant maisto produktus. Jų pusiau kieta konsistencija tinkama gaminant kepinius, saldumynus ir greitai paruošiamą maistą.  Transriebalų dažniausiai aptinkama sausainių, saldainių, vaflių arba bandelių sudėtyje, kurių gamybai buvo naudoti hidrinti riebalai. Natūraliai nedideli transriebalų kiekiai gali būti aptinkami kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose. Bet tai neturi tokio didelio poveikio - daugiau hidrintų riebalų suvalgome vartodami perdirbtus produktus.
 
- Į ką pirkėjui, prieš perkant, tarkim, saldumynus, patartumėte atkreipti dėmesį?
Visų pirma skaityti etiketes. Maisto produkto etiketėje turėtų būti nurodyti produkto sudėtyje esantys hidrinti ar iš dalies hidrinti riebalai. Pamačius tokius užrašus, vartotojams turėtų būti aišku, kad produkto sudėtyje gali būti transriebalų. Norint vengti šių nereikalingų ir pavojingų riebalų siūlyčiau mažiau vartoti perdirbtų produktų, taip pat vengti greito maisto ir, kaip minėjau, atidžiau skaityti etiketėje nurodytą konditerijos gaminių sudėtį.

 
Tyrimas
Šiemet NMVRVI atlikti transriebalų rūgščių tyrimai bandelėse, saldainiuose, sausainiuose, vafliuose bei varškės sūreliuose. Didžiausi jų kiekai aptikti saldainiuose, sausainiuose bei vafliuose. Kitose šalyse rekomenduojama norma 2 g transriebalų 100 g riebalų, o NMVRVI tirtuose produktuose jų norma viršyta net kelis ar net kelias dešimtis kartų. Pavyzdžiui, sausainiuose transriebalų norma viršyta 10 kartų, vafliuose – 4,49 karto, o sausainiuose - 3,41 karto. O sūreliuose ir bandelėse normos viršytos nežymiai.



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Kaunietė Justė dar neseniai dėl netaisyklingo sąkandžio buvo varžoma komplekso. Patikėjimo savimi ir savo šypsena merginai ...
    Iki uždelstos ligos formos – keli mėnesiai

    Iki uždelstos ligos formos – keli mėnesiai

    Pasaulinę kovos su prostatos vėžiu dieną Nacionalinio vėžio instituto (NVI) sode surengtas jau penktą kartą organizuojamas renginy...

    Budinti vaistinė


    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Dažnesnis vaistinių durų varstymas – popandeminiame pasaulyje išryškėjusi tendencija, kuomet gyventojai sveika...
    Gyventojams e.recepto kalio jodidui galiojimas jau baigiasi, o vaistinėse jo dar nėra

    Gyventojams e.recepto kalio jodidui galiojimas jau baigiasi, o vaistinėse jo dar nėra

    Vaistinės sulaukia klientų klausimų, kada galės atsiimti Vilniaus miesto gyventojams skirtas nemokamas kalio jodido tabletes. Gyve...

    Sveika šeima


    Saugo nuo viruso, bet kenkia odai

    Nors kaukės – viena pagrindinių apsaugos priemonių nuo koronaviruso, ilgai dėvimos jos gali paskatinti aknės bei kitų odos problemų atsiradimą. Aktualūs patarimai šia tema – iš medicinos kosmetologės Akvilės Martinkutės lūpų.

    Sveikatos horoskopas


    Rugsėjo 14-20 d.

    Avi­nas
    Pirmadienį padarykite iškrovos dieną. Tre­čia­die­nis - pa­lan­ki die­na pra­dė­ti gy­dy­ti ner­vų sis­te­mos li­gas. Penktadienį saugokitės traumų. Šeš­ta­die­nį val­gy­ki­te tik leng­vai virš­ki­na­mą mais­tą. Ne­pa­dau­gin­ki­te stip­rių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų, galimas apsinuodijimas.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    A.Navalno kova už gyvybę dar nesibaigė

    Charite ligoninės Berlyne atstovai praneša, jog Aleksėjaus Navalno būklė gėrėja, tačiau taip pat yra įsitikinę, jog jo laukia labai ilgas kelias iki, kol visiškai pasveiks.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kaip sustabdyti laiką?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip sustabdyti laiką?
    Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Agnė Bilotaitė Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Arbata. Pirma dalis
    Henrikas Vaitiekūnas Arbata. Pirma dalis

    Naujas numeris






















    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica