Maisto festivaliai buria maisto kultūros puoselėtojus

Indrė Daukšaitė
2018-01-29
Ragaudami įvairių šalių patiekalų pajaučiame ir konkrečios šalies skonį bei kvapą. Juk receptai, puoselėti šimtus metų, daug ką pasako apie čionykščius žmones, jų gyvenimo būdą, mąstymą ir vertybes.
Maisto festivaliai buria maisto kultūros puoselėtojus
Islandijoje žiemą vykstantis maisto festivalis „Food and fun“, pradėtas organizuoti 2002 m., šiandien įgijo visuotinį pripažinimą. Į šią šiaurės šalį yra kviečiami virėjai iš JAV ir Europos, kad kartu su vietiniais restoranų virėjais savaitę dalyvautų varžybose ir kurtų gurmaniškus patiekalus.

„Food and fun“
Islandijoje žiemą (vasario 28 d. - kovo 4 d.) vykstantis maisto festivalis „Food and fun“, pradėtas organizuoti 2002 m., šiandien įgijo visuotinį pripažinimą. Į šią šiaurės šalį yra kviečiami virėjai iš JAV ir Europos, kad kartu su vietiniais restoranų virėjais savaitę dalyvautų varžybose ir kurtų gurmaniškus patiekalus. Pagrindinis festivalio tikslas – pritraukti kuo daugiau turistų ir žiniasklaidos, kad informacija plistų po pasaulį apie Islandijos žemės ūkį, jūros gėrybes, kadangi visi patiekalai yra gaminami iš vietinių produktų. Lankytojai mato, kokia įvairove gali pasigirti ši šalis: čia gausu šviežios žuvies, unikalios avienos ir ekologiškų pieno produktų. Atvykę į Islandiją virtuvės šefai pamato daugybę maisto gaminimo galimybių, kurių neįžvelgia net patys islandai.
 
„Sedona Hotel Yangon“

Sausio 4 d. švenčiant Nepriklausomybės dieną Mianmare (pietryčių Azija) prasidėjo pirmasis maisto festivalis, besitęsęs visą sausio mėnesį. „Sedona Hotel Yangon“ surinko prabangų meniu iš daugiau nei 40 autentiškų Mianmaro patiekalų, įkaitant švelnią avieną, fermentuotą pupelių pastą, auksinių žuvelių sultinį, mohingą (žuvies ir makaronų sriuba), „Ngapi“ (fermentuota žuvis arba krevečių pasta). Festivalio metu galima pasivaišinti ir gausiu Mianmaro salotų pasirinkimu: tai ir lapetokas, ir arbatos lapų, pomidorų ar rūkytų baklažanų salotos. Pasak virėjų, visos sudedamosios dalys, įskaitant mėsą, žuvį ir daržoves, gaunamos vietoje, todėl yra šviežios.
 
„Pakistani Food Extravaganza“
Pakistano virtuve paremtas maisto festivalis „Pakistani Food Extravaganza“ yra skirtas Pakistano maisto kultūrai pristatyti. Jis sausio 17-23 d. vyko Pekine, Kinijoje. Pakistano ambasadorius Kinijoje Masoodas Khalidas šį maisto festivalį įvardijo kaip katalizatorių, kultūriniam bendradarbiavimui tarp dviejų šalių stiprinti. Festivalyje buvo pristatyti įvairūs vietiniai maisto produktai, įskaitant tradicinius vištienos troškinius, užkandį dahi barey, jautienos nihari bei kt. Pakistano delikatesus.
 
„Taste Florence“
„Taste Florence“ kovo 10-12 d. vyksiantis itališkos virtuvės festivalis, skirtas supažindinti su Italijos skoniu ir maisto kultūra. Ši šalis yra žinoma kaip viena populiariausių skaniai pavalgyti mėgstančiųjų vietų, nes gamina vienus žymiausių patiekalų pasaulyje – pastą, lazaniją, picą ir t.t. Florencijos maisto festivalis kasmet pritraukia tūkstančius žmonių. Šimtai kompanijų, restoranų atvyksta iš visos šalies, norėdami parodyti sugebėjimus bei novatoriškas idėjas. Be maisto, festivalio metu vyksta ir vyno degustacijos.
 

„Taste of Amsterdam“
„Taste of Amsterdam“ – tai keturių dienų maisto mylėtojų šventė. Šiais metais jis bus birželio 2-5 d., čia vyks naujų restoranų prisistatymas, degustacijos, dirbtuvės, maisto rinkos pasiūlymai ir muzika. Amstelpark jau tapo susitikimų vieta naujiems ir gerai žinomiems virtuvės šefams. Visi svečiai turi šansą paragauti geriausių Amsterdamo restoranų virėjų patiekalų, taip pat turi išskirtinę galimybę patys ką nors pasigaminti ir stebėti, kaip maistą ruošia geriausi Nyderlandų virtuvės meistrai. Be to, lankytojų visada laukia vyno ir kitų gėrimų degustacijos.

 
Lietuvoje
Nors Lietuvoje nėra garsaus maisto kultūros puoselėjančio festivalio, į kurį plūstų svečiai iš užsienio, pasak laikinosios Turizmo departamento vadovės Indrė Trakimaitės-Šeškuvienės, turime nemažai puikių alternatyvų:

- Šiemet Kėdainiai kviečia į gegužės 26-27 d. senamiestyje vyksiantį maisto ir gėrimų festivalį „Radvilų virtuvė“, taip pat Vilniuje kasmet vyksta Gastro savaitė, Vyno dienos, itin sėkmingai prigijo „Open kitchen“ iniciatyva, į veganus orientuotas „Vegfest“. Išskirtinės yra regioninės gastro šventės, pavyzdžiui, Mėlynių šventė, Žiobrinės, Stintų šventė, Bobausių šventė, Grybų šventė, Žuvienės virimo čempionatas. Trakų Vokės dvare organizuojami piknikai, Pakruojo dvare ant laužo kepami kiaulienos ar bebro kepsniai, Panemunės pilies amatų kiemeliuose vietos amatininkai kviečia ragauti naminės duonos, sūrio, kitų maisto gaminių.
 
Užsieniečius labiausiai domina patirtys, tradicijos, papročiai, kurių jie kitose šalyse nerastų, todėl regioniniai gastro renginiai turi nemažai perspektyvų pritraukti turistų iš užsienio dėmesį, tik reikia didesnės sklaidos ir stipriau pozicionuoti regioninį išskirtinumą.
Lietuva pamažu įsitvirtina kulinariniame žemėlapyje. Geriausi Lietuvos restoranai jau dvejus metus pelnė prestižinio Skandinavijos gido WHITE GUIDE reitingus, taip pat, atvykę svečiai iš užsienio jau žino, kad pas mus būtina paragauti cepelinų ar naminio alaus. Užsienio svečius ypač žavi lietuviška ruginė duona, varškės sūris, vaistažolių arbatos. Įdomus faktas, kad judėjimo „Slow Food“ pradininkas C.Petrini šaltibarščius yra išrinkęs estetiškiausia šalta sriuba pasaulyje.

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Psichiatrijos gydytoja rezidentė: „Nei vienoje medicinos srityje nėra tiek daug bendravimo su pacientais“

    Psichiatrijos gydytoja rezidentė: „Nei vienoje medicinos srityje nėra tiek daug bendravimo su pacientais“

    Psichiatrijos gydytoja rezidentė Margarita Slabadienė Lietuvos sveikatos mokslų universitete studijuoja psichiatrijos rezidentūros...
    NVI atlikta pirmoji minimaliai invazinė stemplės vėžio operacija

    NVI atlikta pirmoji minimaliai invazinė stemplės vėžio operacija

    Nacionaliniame vėžio institute (NVI) atlikta pirmoji, o Lietuvoje viena iš pirmųjų minimaliai invazinė stemplės vėžio opera...

    Budinti vaistinė


    Vaistininko patarimai, kaip įveikti 5 dažnas pavasario problemas

    Vaistininko patarimai, kaip įveikti 5 dažnas pavasario problemas

    Šylant orams tikimės sulaukti ir geresnės savijautos, tačiau neįdėjus pastangų, deja, bet tik susiduriame su naujais sveika...
    Paslauga vaistinėse paskatino gyventojus pirmą kartą pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

    Paslauga vaistinėse paskatino gyventojus pirmą kartą pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

    Jau kuris laikas specialius kursus baigę išplėstinės praktikos vaistininkai gali skiepyti šalies gyventojus nuo erki...

    Sveika šeima


    Jei po žiemos priaugote svorio

    Po žiemos ne vienam pavasariniai rūbai tampa kiek ankštoki, tad artėjant šiltajam sezonui tenka sukti galvą, kaip atsikratyti priaugtų kilogramų. Gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit pataria nepulti laikytis drastiškų dietų, o stengtis valgyti kuo daugiau vaisių bei daržovių.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kolumbijos tremtinių tikrovė: dešimtmečiai be namų

    Per maždaug penkerius metus Kolumbijos pabėgėlių, prašančių prieglobsčio Ispanijoje, skaičius išaugo beveik 40 kartų. 2016 metais jų buvo užfiksuota mažiau nei 700, o pernai skaičius išaugo iki 28 tūkstančio. Ana (38 m.) ir jos šeima – vieni iš daugelio Kolumbijos gyventojų, kurių gyvenimus sugriovė pilietinis karas.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Patarimai, grįžtantiems iš Palangos
    Henrikas Vaitiekūnas Patarimai, grįžtantiems iš Palangos
    Survivalistai
    Henrikas Vaitiekūnas Survivalistai
    Keletas taisyklių pavasariui
    Henrikas Vaitiekūnas Keletas taisyklių pavasariui

    Naujas numeris
























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica