Sveiki, mielieji „Lietuvos sveikatos“ skaitytojai,

Jolanta Babiliūtė
2020-12-23
Nepaisant nieko, kalendoriaus lapeliai su pedantišku tikslumu artina dar vienų, 2020 metų, pabaigą. Keistų, chaotiškų, tokių, kurie mums įsirėš visam gyvenimui. Dabar dar per anksti įvertinti tai, ką pasaulis ir Lietuva – mažutė jo dalis – patiria.
Sveiki, mielieji „Lietuvos sveikatos“ skaitytojai,

Šiandienos paveikslas - Kalėdų eglės ir per dvidešimtmetį ryškiausiai šovusi mirtingumo kreivė. Netenkame daugiau nei tūkstančio kas savaitę. Kreivė kyla, nepaisydama regionų ar kur kokio lygio ligoninės stovi.
Mes nebeturime nuotraukų, kur žmonės entuziastingai dėkoja medikams, o šie šluostosi dėkingumo ašaras. Didvyriškumas tirpo sulig Aurelijaus Verygos bandymais daryti jam suprantamą tvarką, kuri tik kėlė dar didesnį chaosą. Rudeniop jau rašėme apie rinkimus ir skaičiavome pažadus. Prieš tai buvo keistas atostogų metas, po kurio šalies psichinė sveikata ryškiai sušlubavo.
 
Pavasarį dar rašėm apie „švarias“ ligonines, rudenį tokių nebeliko. Pavasarį žmonės plūdosi, kad negali patekti į poliklinikas. Rudenį į jas jau neina. Kenčia namuose, kol greitoji išveš. Arba tyliai miršta. Naujadaras – perteklinis mirtingumas – tampa įprastu žodžių junginiu. Prevencinės programos, tyrimai, kurių be kontakto neatliksi, ir toliau tyliai snaudžia kamputyje. Šeimos gydytojai, petuku prie ausies telefonus prispaudę, keikdami e.sveikatą, spaudo kompiuterių klavišus. Arba ranka pildo popierius, kurių krūvas siunčia išradingi valdininkai.

 
A.Verygos spaudos konferencijos ilgėjo, klausytojų retėjo. Charizma pasislėpė po skrybėlės bryliais. „Lietuvos sveikata“ redkolegijoje nusprendė nedalyvauti ir nekomentuoti. Skaitytojai, nuojauta sako, lengviau atsipūtė. Vandens pilstymo seansai baigėsi.
Trečiadienį, kai naujasis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys buvo paskirtas ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu, premjerė Ingrida Šimonytė pažadėjo, kad keis komunikaciją. Panašu, kad taip, nes operacijų vadovui teks viso techninio srauto sprendimai, o į operacijų centrą deleguoti ministerijų kancleriai, viceministrai, Valstybės saugumo departamento direktoriai ir t.t. Kiekvienas turės pareigą prieiti prie mikrofono ir aiškinti tai, ką iš tiesų supranta ir siūlo.
 
Laukiam premjerės inicijuotos sveikatos ekspertų tarybos narių sąrašo. Epidemiologų badas, vietoje jų ateina įvairių specialybių žmonės. Skirtingų požiūrių, tikslų, na, nevyniosiu į vatą, ir reputacijų ar noro išsaugoti klibančią kėdę.
A.Dulkiui lengvos pradžios niekas nepažadėjo. Prezidentas Gitanas Nausėda jau liepė patarėjams prie SAM durų ministrui padėti geležines klumpes. Įsispyręs į jas ir viduryje nakties pažadintas turės pasakyti, kaip veikia sveikatos apsaugos sistema, kokios yra SAM pavaldžios įstaigos, kokie planai ir idėjos dėl vaistų kompensavimo tvarkos. Ir jeigu, iškalus atmintinę, vis tiek dirbti nesiseks, prezidentas sako ilgai nelauksiąs – sprendimai bus priimti labai greitai.
Panašu, kad ministro dar laukia ir vidinė kova, kurio viršininko klausyti. Nes jeigu viena ausis bus atsukta į Prezidentūrą, kita – į Vyriausybę, o kaklas įstrigs Seime – galvai šakės.
 

O kur dar bangas kelianti medikų bendruomenė? Jos kantrybė kliedesius primenantiems nurodymams turi labai susiaurėjusias ribas. Per ilgai ankstesnysis SAM viršininkas visą energiją eikvojo visuomenei drausminti draudimų būdu. Nors sistema išsiderino visiškai, prošvaisčių yra. Pirmą kartą Vyriausybės programoje neradau įgrisusio žodžio „reforma“. Žadami evoliuciniai pokyčiai. Daugiau laisvių ir teisių savivaldybėms, dėmesio kvalifikacijai ir apmokėjimui už tuos kursus, kurių iš tiesų specialistui norisi. Koks gaisras bebūtų, kvalifikuoto personalo klausimas yra valstybinės reikšmės dalykas. Programoje pažadėta suskaičiuoti, kiek kokių specialistų mums reikia. Įkišiu trigrašį. Tai jau bandyta. Beveik visų vyriausybių, bet nė vienai nepasisekė. Štai šiandien verkiant reikia epidemiologų, infektologų, visuomenės sveikatos specialistų. Bet kai vėl grįšime į normalų gyvenimą, ar toks didelis kiekis turės darbo?
 
Atvira neužsitraukianti pelkė – įkainiai už paslaugas iš PSDF biudžeto. Kai tokia sistema DRG buvo įvesta, paslaugų buvo daug kartų mažiau, o šiandien jos kitokios, suskaidytos. Ieškokim Saliamono arba keiskim požiūrį, skaičiavimo modelį. Kad visiems viskas būtų aišku.
Šie klausimai - jokia naujiena gal tik viceministrei Danguolei Jankauskienei. Nes ji vienintelė SAM vadovybėje medikė, kuriai, be to, visada buvo įdomi sveikatos priežiūros problematika, jos strategavimas.

 
Ne šiaip sau medikų bendruomenė juda. Užaugo jaunimas, kuriam pirštu ar pareigomis burnos neužkiši. Sekame juos ir palaikome. Avinėlių tylėjimas atneša pačių baisiausių padarinių, kuriuos geriausiai žino totalitarinių valstybių gyventojai. Arba tie, kurie prisimena sovietmetį.
Gyvybiškai svarbu rūpintis šiandienos reikalais, bet svarbu nepamiršti rytojaus. Gerbti, telkti, o ne žeminti ir iš aukšto auklėti.  
 
Pagaliau užkurti sveikatos sistemos variklį, kad ratai pradėtų suktis, o vairuotojai ir keleiviai jaustųsi saugūs ir kiek įmanoma patenkinti.
Švęskime didžiąsias metų šventes kitaip. Tegul dvi ar netgi viena šampano taurė vaizdo skambučiu skambiai susidaužia su daug daug kitų. Jas rankose ekrane tikrai laikys mano artimieji, kaimynai, bendradarbiai, skaitytojai, feisbuko ir instagramo sekėjai. Pagaliau visi, nes kas kitais metais nenorėtų dar daugiau vilties, sėkmės ir pagaliau normalios gyvenimo tėkmės.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris