Neklausk, kam skambina varpai

Jolanta Babiliūtė
2020-03-26
Tiems, kuriems vis dar nusišvilpt ant medicininių kaukių. Tylėtų jau. Panašių kalbų man artimi žmonės prisiklauso visai ne turguje. Ir gydymo įstaigose. Ir kitų profesijų atstovų susibėgimuose. Deja. Pabandysiu paprastai, necituodama straipsnių iš interneto. Nepretenduoju, kad man tai gerai pavyks. Vis dėlto.
Neklausk, kam skambina varpai

Taip, medicininės kaukės, su kuriomis dabar vaikščiosime gatvėmis, neišfiltruos įkvepiamų iš aplinkos virusų. Nei daugkartinės, nei vienkartinės to nepadarys. Betgi neblogai apsaugoti nepažįstamąjį, jeigu netyčia pats to nežinodamas pasigavai ligą.
Taip, dėvint po kurio laiko po kauke susidaro drėgmė. Bet kvailystė, kad tai... skatins ten atsidūrusius virusus daugintis. Nelyginkite jų su Kalifornijos sliekais.

Vienkartines kaukes būtina kas pora valdų keisti. Tada jos bus sausos.

Kaukės žmonėms sukuria apgaulingą savisaugos jausmą? Na, nėra blogai jaustis saugiai. Jokios čia apgaulės, protingieji cinikai.
Taip. Žmonės nuolat liečia savo veidą užsidėdami ir nusiimdami kaukę.Tiesiog pasitreniruokite ją užmaukšlinti saugiai, o jeigu netyčia ir paliesite, nieko blogo neatsitiks.
Na, ir apie dar mokslu nepagrįstą medicininių kaukių efektyvumą. Solidžių žurnalų straipsnių citatos turėtų nokautuoti. Bet ne. Jeigu tai neįrodyta, tai visiškai nereiškia, kad efektyvumo nėra.
Taigi ir apie patį šiandieninį koronavirusą mokslininkai ne tiek daug gali pasakyti.O jis yra.

Į visas puses pliauškiantys, kad kaukės tai niekai, yra tiesiog užsislaptinę, pavojingi panikieriai. Kai ko nors žiauriai bijai, imi visais būdais neigti realybę. Esą aš jau toks kietas, mokslus baigęs, turiu gerą darbą, tad mane nelaboji tikrai aplenks ratu.
Tegul pliurpia, bet retkarčiais pagalvoja. Kas bus su tais, kurie jais patikės? Visi turime artimų žmonių, kuriems plaučių infekcija realiai gresia mirtimi. Ne lengvu persirgimu. Ir visai nesvarbu, kiek kam metų.
Teisus seniokas Hemingvėjus – „Neklausk, kam skambina varpai“.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris