Paprasti prezidentai ir iškilūs ponai

Henrikas Vaitiekūnas
2020-04-27
Pagrindinis šito rašinio veikėjas yra daugelio jūsų nemėgstamas. Tik su išvadomis neskubėkite: tai - ne sveikatinimo ministras, ir net ne kultūros (ar agrokultūros?) pirmininkas. Lipam aukščiau! Tai – JAV prezidentas Donaldas Džonas Trumpas. Ir, nors daugeliui lietuvių yra atgrasus valinskiškas jo pasitikėjimas savimi, nors akivaizdžios yra to prezidento išsimokslinimo bei apsiskaitymo spragos, šiandien į jas nekreipsime dėmesio. (Nes nekreipiame gi dėmesio į tas spragas, kuomet apie mūsų Seimą šnekame).
Paprasti prezidentai ir iškilūs ponai

Beje, kam jam tas apsiskaitymas, kai ir be jo prezidentas turi 2,1 milijardo dolerių turto? Bet ne todėl – oi, ne todėl, kad turtingas – šiandien mes ginsime prezidentą Donaldą. Ginsime todėl, kad jį negailestingai kritikuoja ES. Ir kinai kritikuoja. Ir ypa2 jį kritikuoja PSO. Nes jis atsisakė šiai organizacijai mokėti kasmetinę duoklę.
(„Kas tas PSO?“ – klausia bobutė dieduko. O diedukas jai štai ką: „Jei NSO yra neatpažintas skraidantis objektas, PSO turbūt pažintas...“)
Tai buvo intarpėlis, skirtas tik jūsų dėmesiui užaštrinti. O šiaip jau žinau, kad ir jūs žinote, jog PSO yra pati svarbiausioji sveikatos organizacija pasaulyje. Ir kad būtent ji dabar mus gelbėja nuo viruso. Taip pati apie save sako. O jei jau gelbėja, vadinasi, jai ir pinigų reikia. Bet prezidentas Trumpas savąją kasą uždarė. Netrukus jums paaiškės kodėl. O dabar tai, ką apie PSO esate pamiršę.
 

Pasaulinė sveikatos organizacija – Jungtinių Tautų organizacijos padalinys - įkurta daugiau, kaip prieš 70 metų – 1948-aisiais. Būstinė – Ženevoje. Organizacijos narėmis yra 194 valstybės. Lietuva - nuo 1991-ųjų.
O dabar – apie PSO pinigus. 2020- 2021 metų veiklos biudžetas – 4,8 mlrd. eurų. Valstybių–narių finansiniai įnašai sudaro 20 proc. biudžeto. Likusieji reikalingieji pinigai formuojami iš filantropinių fondų, JT institucijų, nevyriausybinių organizacijų ir privačių rėmėjų. Tarp didžiausiųjų finansinių organizacijos donorų (įskaitant ir privalomus, ir savanoriškus indėlius) yra JAV, Japonija bei Vokietija (apie 60 proc. biudžeto).
 
Oficialūs šaltiniai cituoja šių dienų PSO raginimą: kovai su koronavirusu prašoma paaukoti 675 milijonus dolerių. Šalia prašymo ir pasižadėjimas: į 24 šalis nusiųsime 500 tūkst. apsauginių kostiumų ir 350 tūkst. vienkartinių pirštinių. Gražu ir pagirtina? Jei pasitelksite aritmetiką ir 350 tūkst. pirštinių padalinsite iš 24 (iš kokio dangaus „nuskabytas“ šitas šalių skaičius, ir kodėl tik į 24 – nežinau), tai pasirodys...
Na, manau suskaičiavote: Lietuvai trims keturioms dienoms gal ir pakaktų...
Pono D.Trumpo karalystė – JAV: pernai PSO jos skyrė 400 mln. dolerių. Kiek supyko, kad iš tos sumos net 102 mln. buvo skirti organizacijos būstinei Ženevoje finansuoti. Bet kartų gurkšnį JAV prarijo ir buvo linkusios šių metų dotacijai. Bet tuomet prezidentas pasakė „Stop!“. Vardiju priežastis. Pagrindinė jų (anot JAV prezidento) – net šešias savaites slėpta pandemijos pradžia Kinijoje. D.Trumpas pats spaudos konferencijoje ir paaiškino šito slėpimo priežastį: nors Taivano gydytojai dar gruodžio pradžioje įspėjo apie gresiantį naują virusą, Kinijos komunistų partijos vadai visuomenę apie tai informavo tik daugiau kaip po mėnesio: sausio 20-ąją. Anot laikraščio „Financial Times“, tai – dėl politinių nesutarimų šalies viduje ir priešpriešos su Taivano salos valdžia. Anot D.Trumpo, dar ir dėl itin artimų asmeninių kinų valdžios ryšių su PSO generaliniu sekretoriumi Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu. Nuo čia siūlas ima sparčiai vyniotis. PSO vadovas yra iš Etiopijos. Ir, kaip keista bebūtų, būtent Etiopijoje Kinija įsipareigojo pastatyti keletą ligoninių - už 80 mln. dolerių!
 
Grįžtame prie Didžiojo Viruso. Sausio viduryje Kinija ultimatyviai paskelbia: žmogus kitam žmogui viruso perduoti negali. PSO šitą „atradimą“ švelniai nutyli. Bet spaudon paleidžia ne mažesnę antį: girdi, liga skrydžiams nėra pavojinga. O sausio 23-ąją PSO išplatina šiandien jau nesurandamai paslėptą pranešimą: girdi, nors situacija Kinijoje sudėtinga, bet pasauliui tai... negresia.
Vienas didžiausių pasaulio žiniasklaidininkų CNN kovo 9 d. paskelbia apie pandemiją. Šias žinias kažkas, matyt, patarė pažiūrėti ir ponui Ghebreyesusui: praėjus dar dviem paroms apie pandemiją pagaliau paskelbia ir PSO.

 
O dabar belieka prisiminti, kas jau tikrai pamiršta. Kuomet pasaulis buvo užpultas kiaulių gripo (2009 m.) PSO taip pat skelbė pandemiją. Bet pandemijos – nebuvo! Ar laimėjo iš to kas nors? Žinoma: bereikalingų vaistų pirkimas farmacininkams tuomet atnešė 7 mlrd. eurų pelno! PSO tuomet pasakė: atsiprašom. Ir viskas.
Senaties negalėtų būti ir kitoms PSO nuodėmėms: viena jų - neveiksnumas, kuomet 2014 m. Ebola virusas tūkstančius pražudė Gvinėjoje, Siera Leonėje ir Liberijoje.
Nenustebkite, bet dabar pacituosiu „Lietuvos sveikatą“: 2017-ųjų balandį, rašydamas apie PSO, mūsų savaitraštis štai ką sakė: „Vis daugiau atsiranda šios organizacijos skeptikų. Kritikus neramina ir tai, kad šios organizacijos darbuotojų atlyginimai yra... neapmokestinami. O kai į organizaciją kreipiasi Amerikos žurnalistai, jie dažniausiai išgirsta atsakymą: „Pas mus, čia, Ženevoje, kitoks laikas: dabar yra pietų pertrauka...“

 
Atsikvėpkim. Nes noriu paklausti: ar dabar - kai vis dar slepiamės saviizoliacijoje, kai dugnan dėl viruso sukeltų problemų iš lėto grimzta mūsų ekonomika, kai sunkiai renkame palaikymo žodžius nenuilstantiems daktarams o TV ekranuose matom tik tą vieną nuobodžiai ir monotoniškai kalbantį pilietį – ar jūs esate girdėję ką nors apie tokią PONIĄ Ingridą Zurlytę?
Toji PONIA (netrukus paaiškės, kodėl šį titulą rašau didžiąja raide) yra PSO atstovė Lietuvoje. Jei jos pareigas užimčiau, kasdien lėkčiau į ekraną: dalinčiausi rekomendacijomis ir patarimais, gelbėčiau tautiečius nuo viruso.
Bet PONIA Zurlytė tik vasarį spaudai interviu davė: pasakė, kad kaukės reikalingos tik tiems, kurie „turi simptomų“. Kovo 24-ąją, N.Pumprickaitės laidoje, jau praktiškai nieko nepasakė. Arba pakartojo tą, kas laikraščiuose parašyta.
Bet jei atsiversite PSO Lietuvos tinklalapį, ten išvysite gausybę su sveikata nieko bendro neturinčių reklamų ir titulą ties vadovės pavarde: PONIA I.Zurlytė.
Kietai! Nes net Prezidentas, net Ministras pirmininkas patys savęs ponais nevadina.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris