Kvailių gaudymas drumstame koronaviruso vandenyje

Gediminas Navaitis
2020-04-09
Šiandieną galime pavadinti informacinių technologijų ir žinių laiku. Teisingiau, – melo ir gandų, kuriems platinti puikias sąlygas sukūrė tos pačios technologijos.
Kvailių gaudymas drumstame koronaviruso vandenyje

Psichologas G.W.Allport‘as pasiūlė gandų įvertinimo formulę, pagal kurią gandas gali būti aprašytas kaip įvykio reikšmingumas padaugintas iš jo dviprasmiškumo ir neaiškumo. Akivaizdu, kad koronavirusas, karantinas mums visiems svarbus įvykis. Taip pat akivaizdu, kad ir jį tiriantys medikai dar daug ko apie šį virusą nežino. Taigi yra tinkamos aplinkybės gandams, kurie remiasi žmonių baimėmis ir norais, platinti. O juos skleidžiantieji gana retai nori mums gero.
Europos išorės veiksmų tarnyba (EEAS) paskelbė pranešimą apie dezinformaciją, kuri skleidžiama apie koronavirusą. Svarbiausia žinia – gausėja melagingų žinių. Ją kryptingai skleidžia Kremliui pavaldi ar artima žiniasklaida. Nemažai melagienų paskelbia socialinių tinklų dalyviai.

 
Dezinformacijos pavyzdžiai

EEAS pateikė daug dezinformacijos pavyzdžių. Iš jų labiausiai paplitę:
koronavirusas yra biologinis ginklas, kurį naudoja Kinija ar JAV,
koronavirusas neatsirado Uhane. Jį sukūrė JAV kariškiai,
centralizuota valstybė, tokia kaip Kinija, geba įveikti koronavirusą, o demokratinės valstybės – ne,
Europa turėtų būti dėkinga Kinijai už koronaviruso plitimo sustabdymą,
koronavirusas yra susijęs su 5G internetu. Uuhanas yra 5G bandymo vieta,
koronavirusas yra apgaulė, jo nėra.
koronavirusui išgydyti yra natūralių priemonių.

 
Naudodamasi koronaviruso sukeltomis problemomis rusiška propaganda tęsia jai įprastų idėjų platinimą. Jomis siekiama suskaldyti visuomenę, pasėti nepasitikėjimą, kelti sumaištį, kompromituoti kitų valstybių institucijas - visų pirma sveikatos apsaugos sistemą. Pastebimi rusiškos dezinformacijos skirtumai, jei žinios platinamos vidaus ar tarptautinėse auditorijose.

Rusijos auditorijai skirtuose pranešimuose koronavirusas apibūdinamas kaip užsienio agresijos būdas, teigiama, kad jis sukurtas slaptose JAV ar Vakarų šalių laboratorijose, pabrėžiama, kad koronaviruso iššūkiui Europa nepasirengusi, o Rusija sėkmingai su juo kovoja.
 
Pranešimuose, skirtuose tarptautinei auditorijai, daugiausiai dėmesio skiriama sąmokslo teorijoms, susijusioms su „pasauliniu elitu“, biologinio ginklo bandymu. Jomis siekiama sukelti nepasitikėjimą nacionalinėmis ir ES institucijomis, sveikatos apsaugos sistemomis ir mokslo ekspertais. Pavyzdžiui, Rusijos okupuotame Kryme įkurtas tinklalapis „Naujienų frontas“ paskelbė straipsnį „Lietuviai pradėjo užsikrėtusių koronavisuru tautiečių „medžioklę“. Užtenka perskaityti vien pavadinimą - komentuoti nereikia. Tinklalapis „Sputnik“ paskelbė medžiagą, kurioje išsakyta prielaida, kad koronavirusas sukurtas Latvijoje, nes šioje šalyje daug talentingų mokslininkų ir farmacininkų, o pandemija naudinga valdžiai. Gal kam ir patiks „pagyrimas“ talentingiems latviams?
 

Gandams nebūdingas logiškumas ir nuoseklumas. Jis nebūdingas ir dezinformacijai, kuria siekiama įbauginti ir sujaukti mąstymą. Todėl ta pati dezinformacijos priemonė vieną dieną gali skelbti žinią, kad pandemija tėra prasimanymas, o kitą - pranašauti pasaulio pabaigą. Tačiau išlieka pagrindinis teiginys – vakarai - blogis, Putino režimas - gėris. Šiuolaikinio rusiško imperializmo ideologas A.Duginas rašo, kad pandemija „išvalys pasaulį“. O kaip ji atrodys „švarus“? Jame neliks demokratijos, bus įvesta griežta karinė diktatūra. Taigi, dar kartą bandoma įteigti, kad Putino Rusija gerovės ir laisvės šalis. Deja, vis atsiranda besmegenių, kurie tuo patiki.
 
Dar blogiau, kad tokie besmegeniai ir patys aktyviai platina melą. Jie naudojasi mūsų noru dalintis žinia apie koronavirusą su šeimos nariais, artimaisiais, draugais. Kaip neužkibti ant jų kabliuko, netapti melo platintoju?
Pirmasis ir bene svarbiausias patarimas – prieš persiunčiat žinutę pagalvoti. „WhatsApp“ buvo įkeltas įrašas, kuriame susijaudinusi moteris pasakojo, kad ligoninėje visi sergantys koronavirusu gydyti ibuprofenu. Medikai tvirtino, kad šis vaistas gali pabloginti sergančiojo būklę. Ar sąmokslo teorijų mėgėjas klausys medikų? Jis platins įrašą. Neverta sekti jo pavyzdžiu.
 
Net ir nebūdamas specialistas gali įvertinti, iš kokios šaltinio ateina žinutė, kaip pagrindžiami jos teiginiai. Kai remiamasi „mano draugo pažįstamu iš Londono ligoninės“, „vienos Afrikos šalies sveikatos ministru“ ar Nostradamuso pranašyste, tikrai verta ja suabejoti. Jei dar išliks noras į žinutę gilintis, tiktų paieškoti pradinės informacijos. Dažniausiai jos nepavyks rasti, nes jos ir nėra. Nemažiau veiksminga tokias žinutes sugretinti su patikimų šaltinių platinama informacija, sužinoti, ką ta tema oficialiai skelbia PSO, Jungtinės Karalystės sveikatos tarnyba, JAV ligų kontrolės centras ar Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija. Šių organizacijų ekspertai irgi gali klysti, tačiau tuo, ką rašo jie, galima labiau pasitikėti nei anoniminiu „pažįstamu gydytoju“. Nemažiau svarbu prisiminti dezinformacijos dėsnį – norintys mus apmulkinti tiesą maišo su melu. Pavyzdžiui, gaunantis patarimų, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso, sužinos, kad reikia plauti rankas, vengti susibūrimų, kas, be abejo, yra tiesa, ir palankiau vertins teiginį, kad koronavirusu galima užsikrėsti valgant mėsą.
 
Melas internete minta baime ir nerimu. Todėl pamačius užrašus „Patarimai, kaip apsisaugoti “, „Vaistas nuo koronaviruso“ skubama pasidalinti šia žinia, o tik po to galvojama. Geriau būtų elgtis priešingai – iš pradžių pagalvoti, o tik po to dalintis.
Nenorėtume gyventi panikos apimtoje valstybėje, todėl neleiskime melui plisti. Tai padaryti paprasta, bet ir sunku - turime savarankiškai mąstyti, turime rinktis patikimus informacijos šaltinius, turime rūpintis artimųjų ir netgi visos visuomenės dvasine stiprybe.
Dr. Gediminas Navaitis, Kazimiero Simonavičiaus universiteto profesorius
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

      Budinti vaistinė


      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

      razinka


      Sveika šeima


      Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

      Šv. Velykų pusryčiai – laukiamiausia šventės akimirka ar stresas, vien pamąsčius apie valgiais nukrautą stalą? Mitybos specialistų teigimu, giliai įsišaknijusios „dėkis dar“ ir naujosios „dietų“ kultūros sandūra turi skaudžių pasekmių: abiem atvejais formuojasi blogi mitybos įpročiai...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

      „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Ar gudresnis valgo skaniau?
      Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

      Naujas numeris