Beveik optimistinė tragedija

Henrikas Vaitiekūnas
2020-01-13
Istorija yra keistoka: du niekuomet nesusitikę žmonės, susipažino... telefonu. Žinoma, išsikalbėjo. O paskui – nors tai mažai panašu į realybę, o daugiau į romanuose aprašinėjamą fabulą – ėmė kalbėtis kasdien. Nes rado daug sąlyčio taškų. Bendrų temų.
Beveik optimistinė tragedija

Manau, kad tokios romantiškos pažinties ne vienas mūsų pavydėtų. Bet jūs bijote prisipažinti: siautulingame laiko šėlsme vargu ar pastebėjote, kad beveik nebeliko kam širdį atverti. Dar baisiau: staiga praėjo ir pirmasis metų dešimtadienis. O ką per šią dekadą nuveikėte? Ai, dar tik ruošiatės? Na, būkite atviresni: dar nieko nenuveikėte, dar – tik rytoj...
Bet yra kitaip galvojančių ir kitaip gyvenančių. Nes ant jų užgriuvo dangus. Ir dar perkūnas trenkė. Čia – apie gydytojo kabinete išgirstą rimtą diagnozę...
Tačiau dabar turime grįžti prie tų dviejų - telefonu susipažinusiųjų. Kažkelinto pokalbio metu jis prabilo apie TAI. Ir ragelyje po to ilgai spengė tyla. (O ką jūs atsakytumėt? Rastumėt tinkamą žodį?).
- Viskas bus gerai, - pasakė ji. – Paskambinsiu, kuomet iš Britanijos grįšiu...
 

Grįžo tik šiemet. Po trejų metų. Per tą laiką juodu nesikalbėjo ir nesimatė. Ir laiškų nebuvo. Jokio ryšio. Bet telefono numerį to – apie ketvirtąją ligos stadiją tuomet prašnekusio – išsaugojo. Ilgai nesiryžo numerio surinkti. Nes bijojo. O kuomet kažkas atsiliepė (balsas buvo vyriškas), pažino.
- Negalėjau numirti, - pasakė jis, - nes buvau pažadėjęs skambučio sulaukti.
Visai gali būti, kad tokia istorija niekuomet nenutiko. Ir dar žinau – o tai šiek tiek ir baugina – kad apie tokį pašnekesį (menamą arba tikrą) niekada nepagalvos sveikasis. Tas, kuris sukasi laiko rate savo stiprybe ir ištverme didžiuodamasis. Nes dangus dar neužgriuvo. Ir žaibas šiandien dar netrenkė.
 
Bet visai kitokia yra reakcija moters, kurią dėl jos sunkios ligos paliko vyras, ir nusisuko net vaikai. (Tikra ir reali istorija). Tikrai žinau, kad sunku visa tai skaityti mamai ir tėčiui, kiekvieną dabartinę gyvenimo valandą skiriantiems vieninteliam tikslui – ištraukti iš gniaužtų mažąjį savo ligoniuką. Bet ir kitokią reakciją prisimenu: šviesią ir saulėtą dieną viename banko skyriuje sutikau bendradarbę Jolantą (vardas tikras). Kuomet paklausiau, kokius gi čia reikalus ji tvarkanti, atsakymas buvo ir už griaustinį pačią giedriausiąją dieną baisesnis:
- Po mėnesio mirsiu, - pasakė ji. – Reikia sąskaitas mamos vardu perrašyti. Manau, kad spėsiu...
Ir nusišypsojo...
 
Tikrai nepavydėkit man, tuos žodžius išgirdusiam. Savęs paklauskit, kokį atsakymą rastumėte. Todėl dabar kontrolinis klausimas jums: ar nepagydomai (dėl šito žodžio nuoširdžiai atsiprašau, o ir pats juo abejoju) sergantį ryžtumėtės pakviesti į... teatrą?
Virginijus Šaulys kviečia. Jis yra POLA projektų koordinatorius. Prieš septynetą metų Virginijui buvo diagnozuota reta, bet stipriai pažengusi onkologinė liga. Ir, jei apie šį žmogų reikėtų rašyti, įvardinčiau jį taip: kovotojas. Pagalbininkas. Nuolat patirtimi besidalinantis. Optimizmu užkrečiantis. Ir nuo ryto iki vakaro besisukantis nelengvų svetimų rūpestėlių rate. Bet rašinys yra ne apie Virginijų. O apie unikalią ir jau įgyvendintą jo idėją: apie dramos ir šokio spektaklį  „Nenugalėtieji“.

 
Idėja išskaityta. Bet lietuviška idėja - Virginijaus Šaulio. Tai jis sukvietė onkologinius ligonius. Įdavė pieštukus į rankas, ir paprašė papasakoti savo istorijas. Kaip paprasta apie tai parašyti! Paprasta? Pabandykit patys sunkiai sergantį ir tik dienas beskaičiuojantįjį pakviesti! Pabandykit pieštuką jam tarp pirštų įsprausti!
O paskui reikėjo tas istorijas sujungti. Reikėjo techninio įgyvendinimo scenoje. Apšvietimo. Žinoma, ir muzikos. Ir šokio taip pat. Ir aktorių. Keletą pavardžių privalau paminėti. Režisierė Asta Žukaitė-Kupčiūnienė. Aktoriai Ugnė Žirgulė ir Ridas Žirgulis. Šokėjai Gintaras Visockis ir Viltė Kazlauskaitė. Apie patį spektaklį nepasakosiu.
 
Su idėjos autoriumi kalbėjome apie kitus dalykus. Cituoju Virginijų Šaulį:

- Nors sakoma, kad visų sergančiųjų išgyvenimai panašūs, norėjau, kad žiūrovas atpažintų save. Ar galite įsivaizduoti, kad sunkus ligonis gali ištarti štai tokį sakinį: „Aš esu laimingas, kad sergu...“ Pasirodo, gali. Pakanka atsakyti į klausimą – ar norėtum vietomis susikeisti su šeimos nariu? Ir mąstysena iškart pasikeičia. Ligonis dėkoja likimui, kad jis, o ne jo vaikas ar žmona susirgo. Ateina dar viena samprata: aš esu stiprus, galiu kovoti, man nereikės slaugyti kito... Viską padarysiu, kad galėčiau pasveikti ir galėčiau padėti kitiems....Spektaklio tikslas – išmokyti gyventi kitaip. Ir stumtelėti minties, kad nuo dabar stipriai pasikeitęs gyvenimas vis vien vadinasi tuo pačiu vardu link.
 
Tai - išgyvenimo realybė. Ir išgyvenimo teatras. Ne vienas į spektaklį atėjo tik po ilgų įkalbinėjimų. Ne vieną dar teks įkalbinėti, kad ateitų. Kaip keista bebūtų, šio spektaklio sėkmė priklauso ne tik nuo aktorių ar šokėjų, bet ir nuo pakvietusiųjų išmonės ir geranoriškumo.
Tikime stebukline vaistažolių galia. Ir astrologų pranašystėmis taip pat. Šiek tiek girdėjome ir apie gydomąjį miško poveikį. Ir muzika gydo? – nustebs kažkas. Taip. Ir dailė. Visi teisūs. Savaip. Bet stipriausiai gydo tikėjimas gydytojais. Neįtikinau?
Tuomet teks jums ateiti į spektaklį „Nenugalėtieji“. Pjesę (jei norite – dramą, tragediją, gal net komedijos elementų rasite) rašė šalia jūsų esantys. Sergantys. Bet nesiruošiantys mirti.
 
Apie ištakas. „Išgijimo teatro“ pradininkas - Šveicarijos endokrinologas Žanas Filipas Asalis. Po to patirtį perėmė Prancūzija. Sėkmingai kovą su baimėmis ir negaliomis šitokio teatro dėka (primenu – tekstus spektakliams rašo negandoms atsispirti pasiryžę pacientai) tęsė Italijos gydymo įstaigos. Ir Lietuvoje tai nėra naujiena (tik keista, kad jūs apie tai dar negirdėjote): aktoriai jau vaidino akromegalija ir diabetu sergančiųjų istorijas. Bet jūs nematėte. Aš žinau, kodėl. Ir jūs žinote. Todėl, kad baisiausią šiandienos ligą – kol ji mūsų ar artimųjų nepalietė – lietuviai linkę nutylėti. Nes toks jau yra mūsų charakteris.
Nepaisydami to charakterio, mes lietuvaičiams primename: onkologinėmis ligomis šiuo metu serga šimtas tūkstančių mūsų valstybės gyventojų. Iki metų pabaigos jomis susirgs dar aštuoniolika tūkstančių. O kas mums padės, jei patys sau nepadėsime?
 
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris