Apie šaldytas vyšnias ir pėdkelnes

Henrikas Vaitiekūnas
2019-05-13
Sniego pasiilgusiųjų dar tikrai nėra. Bet praėjusio savaitgalio nuotykis visvien priminė apie šaltį. Nes sodyboje išsitraukėm ne tik visą žiemą mūsų besiilgėjusią kepsninę, bet ir kaimyno žmonos įdėtuves. Tos žmonos – ne paikos būta: mūsų išvykos į gamtą proga ji sumanė išvalyti didijį šeimos šaldiklį. Ir sumanymą įvykdė.
Apie šaldytas vyšnias ir pėdkelnes

O dabar jūsų paklausiu. Ar tikrai žinote lobius, besislepiančius savo šaldiklyje? Tikuosi, kad visus metus gyvenote kaip tikras lietuvis. Vadinasi, iš lėto kaupėte. Vadinasi, šiandien jau nebežinote, ką kažkada – gal pernai liepą, o gal rugsėjy - įkišote į tolimiausią jo kampą. O jei nei jūs, nei žmona nebežino, kas ir ką tada įkišo?
Visokiausius gniutulus ėmėme iš plastikinių maišų traukti. Mėsa? O gal žuvis kokia? Bet kodėl viskas vienam gabale? Ir kaip atšildysim?
Na, su situacija – šiek tiek ją pagražindamas – supažindinau. O dabar belieka priminti tai, ką visuomet žinojote, bet galbūt pamiršote.
 
Pirmasis punktas – kaip iš kulinarinės mokyklos vadovėlio: dauguma produktų yra sudaryti iš vandens, todėl, juos užšaldant, ledo kristalai suardo struktūras. Vadinasi, kad kaip bevirsi, bekepsi – mėsa bus beskonė. Ne ką geriau ir atšildant: didžioji dalis naudingųjų medžiagų, taip sako vadovėliai, bus prarasta.

Bet gi mes į tokius vadovėlius tik ranka numojam. Numokim. Išskyrus vieną atvejį: jei jūsų šaldiklyje (nuo tada, kai produktą jame paslėpėte) buvo šilčiau nei minus 18 laipsnių, turite šansą ne tik apsinuodyti, bet ir numirti. Ir nebemokite ranka, o paskaitykite apie kampilobakteriozę. Jei mūsų šaldytuvai turėtų pavojaus sireną, po tokios ligos paminėjimo ji jau imtų kaukti. O jei tie šaldymo aparatai dar ir prakalbėtų, papasakotų apie autolizės procesą – savaiminį produkto ląstelių įrimą.
 
Apie mėsos gniutulus ten kažkur užsiminiau. Jie susidaro tuomet, jei pamirštama tarp kepsnių, karbonadų ir pjausnių įkloti maistinę plėvelę. Kaimyno žmona bus pamiršusi. Todėl jai primenu ne tik apie plėvelę, bet ir apie terminus.
Viščiukai šaldiklyje „išgyvens“ net 12 mėnesių. Tiek pat ir jūsų mėgstami omarai. Liesa žuvis valgoma išliks pusmetį. Riebi žuvis – tik 2-3 mėnesius. Iki 9 mėnesių šaldiklyje galima laikyti avieną. O štai jautieną lauk traukit jau po 4 mėnesių. Dešras ir kumpelius – po 3 mėnesių. Ir jokių ten – „juodai dienai“!
Bet vėl apie kaimyno žmoną. Turiu pagirti. Nes, besirūpindama mumis, kelionėn į sodą dar įdėjo ir šviesiai mėlyną plastmasės gniužulą: sakė, kad jame daržovių turėtume rasti. Tik pamiršo kokių. Bet ne tai svarbiausia. Svarbiausia - daržoves radom, bet valgyti jų negalėjom. Nes pabandėme... atšildyti. Na, iš kur vyriškam protui žinoti, kad šaldytas daržoves iškart reikia į verdantį vandenį mesti? Tik tuomet būtų valgomos. O dabar – skysta košele pavirto. Bet nenuėjo perniek: tapo būsimų – jau šiųmetinių pomidorų trąša. Todėl – vieno sakinio pamokslas ponams, kurie daržoves šaldys jau šiemet.
 
Žalieji žirneliai, rūgštynės, špinatai ir agurkai puikiai išsilaikys (ir turės daugiau naudingųjų medžiagų nei rūsiuose saugotos daržovės), jei iš rudens sudėsite jas į plastmasines dėžutes. Tik nešaldykite arbūzų, melionų ir salierų! Pavirs į negražią beskonę masę. Na, ir dar vienas pamokymas: vaisių negalima šaldyti vienoje pakuotėje su daržovėmis. Nes vaisiai, nokdami išskiria etileną. O etilenas skatina daržovių gedimą.
Turbūt pajutote: rašinys subalansuotas moterims. Bet turėtų tikti ir vyrams. Ypač tiems, kurie dabar, karščiams artėjant, galbūt įsigudrins į šaldiklį (ne į šaldytuvą!) įmesti kokio gaivaus gėrimo. Dėmesio! Nėra nieko, pavojingesnio už šį veiksmą, aprašytą jau ne vienos šalies žiniasklaidoje! Gazuotam gėrimui šaltis yra ypač pavojingas: sušaldytos anglies dvideginio dujos akumuliuoja raketinės galios slėgį. Tad, atidarant tokias skardines, būta sprogimų JAV, Kinijoje, Singapūre. Sužaloti veidai. Nutraukti pirštai...
 
Čia buvo vis apie šaldiklį ir jo bėdas. Bet gi ne viskas mūsų pasaulyje (ir šaldiklių pasaulyje taip pat) yra blogai. Jei prisiminsite mūsų maisto parduotuves prieš penketą metų, ir palyginsite jas su šiandiena, aptiksite faktą, kurio nepastebėjote: tie ilgi horizontalūs šaldikliai dabar yra dukart ilgesni. Ir pusantro karto platesni. Nes taupo mūsų laiką.

Dabar, kai naudojamos greitojo šaldymo technologijos, jau daug geriau išsaugoma produktų tekstūra, išlieka natūralios spalvos, maistas – kokybiškas, ir namų ruošos laiką taupantis. Tad – visai gali būti – kad didžiulis jūsų namų šaldytuvas (ir šaldiklis taip pat) dažnai būva pustuštis. Tačiau tai – klaida. Didžiausios elektros sąnaudos yra ne tik tada, kai šaldytuvas „pritrombuotas“, bet ir tuomet, kai jis pustuštis. Apkraukite techniką optimaliai. O kad smagiai šią pamokėlę šeimininkėms prisimintute – keletas visiškai jūsų jau pamirštų patarimų.
 
Tikiu, kad atsimenate, jog konservams šaldytuve (ar tuo labiau šaldiklyje) – ne vieta. Bet ar žinote, kad imbieras jame visiškai nedžiūna ir jį saugoti galima neribotą laiką? Ar girdėjote, kad šaldiklis - idealiausia vieta rudajam cukrui?
Kurį laiką šaldymo kameroje pabuvusios aromatinės žvakės – degs dvigubai ilgiau. (Tik prieš tai pagalvokite, ar apskritai tokių žvakių jums reikia).
Jei norite „atšviežinti“ senus džinsus, skalbti – nebūtina. Įdėkite juos į šaldymo kamerą. (Prieš tai dar supakavę į medvilninį maišelį). Ryte nustebsite.

 
Kol ponios galvoja, ką gi čia padarius, kad du ar tris kartus prasitęstų ne tik džinsų, bet ir pėdkelnių tarnavimas, patarimą jau turim. Sušlapinkite. Išgręžkite. Įdėkite į maišelį, ir nakčiai palikite šaldiklyje. O po to teatitirpsta pačios kambario temperatūroje.
Ką čia dar? Ogi seną ir patikrintą tiesą: niekada šaldytuve nelaikykite kavos. Mat nuo šalčio joje esantys aliejai suyra.
 
...O paskui, kai su kamynu jau žiaumojom tą šiek tiek guminį – apie metus šaldiklyje praleidusį ir ant grotelių pakeptą viščiuką. Jis paklausė manęs, ką daryti su tame šviesiai mėlyno polietileno maiše rastomis vyšniomis. Ar galima valgyti jas, nes užšaldytos buvo su kauliukais. Gal net daugiau nei prieš metus. Ar nenuodingi tie kauliukai?
Paguglinom. Rašė, kad jei nusinuodyti norėtumėm, mažiausia po šimtą uogų turėtume suvalgyti.
Suvalgėm gal po dvidešimt. Gyvi iki šiandien.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris