Abrakadabra

Henrikas Vaitiekūnas
2022-08-01
Dažniausia pavadinimo paslaptis atskleidžiu ir jį iššifruoju tik pokalbio gale. Bet šiandien bus kitaip, nes jūs gi žinote, ką toji abrakadabra reiškia: maišalynę, minčių kratinį ar, jūsų nuomone gal, – beprasmybę.
Abrakadabra

Bet patarčiau neskubėti: tai vienas labiausiai su medicinos istorija susietų terminų. Senovėje ir viduramžiais šiam žodžiui buvo priskiriamos didžiausios gydomosios ir stebuklinės galios. Ir gali būti, kad pirmasis sveikatinimui abrakadabrą vartojęs eskulapas buvo imperatoriaus Karakalos (valdė Romą 211-217 m.e. metais) asmeninis gydytojas Serenas Samonietis. Jis ligoniams, žinoma, ir imperatoriui, ant kaklo kabino trikampius amuletus (trikampio viršūnė nukreipta į apačią) su stebukliniu žodžiu „Abrakadabra“. Apie amuleto poveikį didžiosioms žmonijos ligoms nėra išlikę. O štai liudijimų apie sėkmingai įveiktas karštliges bei uždegimus – vežimu vežk!
 
Todėl šiandien ir kalbėsim apie pamirštas medicinos keistenybes. O jūs jau patys nuspręsite, kokius gydymo būdus mums reikėtų galutinai pamiršti, ir ką galbūt atgaivinti vertėtų. Dar pastaba lietuvaičiams, kurie dažnai tą burtažodį buityje ištaria: kirčiuojamas yra jo paskutinis skiemuo. AbrakadabrA.
 

Anoje eilutėje pavartojau žodį „keistenybės“. Bet tokio termino Senais Laikais medicina nežinojo. Ir šiandien nenori žinoti. Kodėl? Lengva tai paaiškinti pavyzdžiais iš Babilono ar senovės Kinijos. Pirmojoje šaly, jei gydytojui nepasisekdavo ir jo ligonis iškeliaudavo į Geresnį Pasaulį, daktarui iškart buvo nukertama ranka. O antrojoje valstybėje (sako, kad ten taip yra iki šių dienų) atlyginimą gydytojas gauna tik tuomet, kai ligonis pasveiksta. Ir, jei kas iš skaitytojų šitokiai daktarų skatinimo sistemai jau dabar be išlygų pritaria, turėtų pritarti ir anuometei diagnostikai. Mat pats populiariausias (tame pat Babilone) diagnozavimo būdas buvo toks: ligą nustatydavo pagal gydymui paaukoto avinėlio... kepenis.
 
Teigiama, kad kovido ištakos Kinijoje. Bet ten – prieš keturis tūkstančius metų – pirmąsyk radosi ir kaukės. Tiesa, nosį jos netiesiogiai dengė. Bet veikė tiesiogiai. Mat, nuo užkrečiamosios ligos saugotasi gydomųjų žolių mišiniu, kuris tabalavo maišelyje, po kaklu pakabintas. Aromatai stiprino imuninę sistemą ir taip gožė kelią virusams. Gerokai baisėliau atrodė pirmieji kinų skiepai. Sunkoka juos taip vadinti, nes, pavyzdžiui, nuo raupų taip buvo „skiepijama“: jau apsirgusiojo pūliai buvo nosin įpučiami „besiskiepijančiam“.
 
Išradimų lopšys – senovės Roma. Čia sumąstyti ne tik romėniškieji skaičiai, betonas ir pirmi santechnikos prietaisai. Aštuntojo amžiaus (žinoma, vėl prieš Kristų) iškasenose rasta net 160 įvairiausių medicinos instrumentų (net makšties skėtiklis!). Bet labiausia iki dabar stebina tuometės odontologijos pasiekimai: smėliuose buvo atkapstytas auksinis dantų tiltas su jame įtvirtintais... veršiuko dantimis.
 
Medicininė ekvilibristika iš Romos tuomet turėjo galimybę nukeliauti ir iki Egipto. Deja, tuomečiai Šiaurės Afrikos odontologai labiau tikėjo kitu metodu: girnapusėmis sutrindavo pelę, apiberdavo ją gydomosiomis žolelėmis, ir šitą „faršą“ dėdavo ant skaudamo danties.
 
Senos Romos imperijos knygos daug rašo ir apie tuometę kitų šalių mediciną. Kai kuriuos metodus giria, o kai kuriuos – sarkastiškai pašiepia. Pavyzdžiui, tarsi anekdotai skambėjo aprašymai, kaip Egipte gydoma skaudanti gerklė: ją siūlyta raminti... šuns išmatomis, sumaišytomis su medumi. Beje, kai kuriuos graikų gydytojus tuometiniai (ir jau demokratiški) Romos piliečiai vadino sadistais: dėl siaubingų hemorojaus operacijų technologijos (degino jie tą hemorojų įkaitinta geležimi). O jei kam pasirodys jog čia bandome menkinti medicininius Elados pasiekimus – tepasiskaito Hipokrato veikalus. Bet turime šokti į daug artimesnius mūsų erai (ir, žinoma, mūsų sampratai) laikus.

 
Keistųjų gydymo metodų radosi visada. Ir tebesiranda. O šis pramoginis rašinys, kaip jau rašiau, suteiks bent teorišką pasirinkimo galimybę: kada smagiau buvo gydytis – Tada ar Dabar? Smagumas štai koks: tuoj po 1898-ųjų Europoje atsirado naujas vaistas nuo kosulio, peršalimo ir vaikų gerklės skausmui gydyti. Vadinosi jis „Bayer“. Ir tai buvo aspirinas, sumaišytas su... heroinu. (Buteliukus su reklama ir dabar galite rasti farmacijos muziejuose. Paveikslėlis: vaikas siekia vaisto, o mama tiesia jam šaukštą su heroinu).
 
Keli intymesni sakiniai. Iki pat 19 a. vidurio galvota, kad impotenciją sukelia per dažnas arba... per retas seksas. Didžiojoje Britanijoje bandyta negalią gydyti galvaninėmis voniomis; su į jas įmerktais įjungiamais elektrodais. Kiek vyrų taip „besigydydami“ galą gavo, nežinoma. Bet, kad gavo, – įtarimų yra. (Sako, kad dažniausia nukentėdavo tie, kuriems elektrodai buvo kišami į šlaplę. Bet jų pavardžių – ir tų „gydytojų“ pavardžių – istorija neišsaugojo).

 
Tačiau moteriškojoje šios istorijos pusėje viena pavardė išliko, ir ji yra medicininėse knygose užfiksuota. Tai – anglų gydytojas bei inžinierius Jozefas Mortimeris Granvillis. Seras Jozefas (skamba nelabai angliškai) ieškojo vaisto moterų isterijai gydyti. Jis išsiaiškino: isterija yra nerimo, irzlumo, seksualinių troškimų ir net pilvo pūtimo priežastis. Ir nutarė: padėtų gal dubens masažas. Tačiau masažas rankomis – neefektyvus. Ir tuomet J.M.Granvillis sukonstravo garais varomą elektromechaninį medicininį masažuoklį. Šiandien pasaulyje jis turi daug vardų ir pavadinimų. Tačiau visuotinai yra žinomas kaip vibratorius.
 
Toliau skaitantiems ir tuo pat metu sumuštinį kramsnojantiems – apetitą sugadinti. Prašome pasiruošti.
Apie gydymą... musių lervomis. Tokio gydymo pavyzdžių bei reklamų galite rasti ir šių dienų medicininėje (?) rusų spaudoje. Tačiau būsime objektyvūs: teigiama, kad terapiją kažkada bandė ir pirmasis Prancūzijos imperatorius Napoleonas Bonapartas. Kaip jam sekėsi, istorija nutyli. Tačiau paskalomis tikėti nenorintiems pateikiu dar keletą pavardžių: metodui pritaria ir jį praktikuoja Rėgensburgo universiteto mokslininkai Tomas Bonkovskis ir Beatriksas Kukuruzas, taip pat – gydytojas Pietro Ninofas (visi trys – iš Vokietijos).
 
Esmė: karų patirtis rodo, kad sužeisti kareiviai – ypač tie, kurie ilgiau pragulėjo mūšio lauke, – ligoninėn patenka su musių lervomis užkrėstomis žaizdomis. Reikia valyti. Tačiau! Pastebėta, kad lervos padeda išvengti infekcijų. Technologija: lervos maitinasi tik negyvais audiniais, o gyvų – neliečia. Taip sudaromos sąlygos žaizdoms gyti. Tiesos šiame gydymo metode yra pakankamai. Tačiau vietoje agitacijos pateiksiu visiškai priešingą pavyzdį: musių lervų pora per šešias ar aštuonias savaites gali sulaukti milijono palikuonių. Tad – gal teneša velniai šitokią Abrakadabrą!

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveika šeima


      Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

      Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JAV – rekordinis vaistų trūkumas

      Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris