Virginijus Žalimas: „Nieko kito daugiau nemoku, tik gydyti vaikus“

Greta Vanagienė
2019-04-18
„Vaikai yra lygiaverčiai suaugusiesiems. Visi jie turi tokias pat akis, rankas, širdį, todėl nevalia jų sumenkinti“, – sako 30 metų Klaipėdos vaikų ligoninėje besidarbuojantys gydytojas Virginijus Žalimas, šiandien stovintis už šios ligoninės administracinio vairo.
Virginijus Žalimas: „Nieko kito daugiau nemoku, tik gydyti vaikus“
„Pamenu atvejį, kai devynerių berniukas diagnozavo sau ligą: sako man – apendicitas ir išvardijo visus šios ligos simptomus. Atlikti tyrimai parodė, kad mažasis pacientas buvo teisus“, - sako Klaipėdos vaikų ligoninės vadovas Virginijus Žalimas.

Tapote ligoninės vadovu, kurioje dirbote trisdešimt metų, todėl tikriausiai puikiai pažįstate kolektyvą. Ar vadovavimas ligoninei pakeitė santykius su kolegomis?
Džiaugiuosi, kad santykiai su kolegomis nepasikeitė. Neformalioje aplinkoje vienas kitą tebevadiname vardais. Esu atviras žmogus, priimu kritiką, pastabas, problemas esame linkę spręsti kartu su visu kolektyvu – savo komanda. Sėdime tame pačiame laive, todėl suprantame, kad turime plaukti tik į priekį.
 
- Ar perėjęs iš tiesioginio darbo su vaikais į administracinį lauką, nepasiilgstate jaunųjų pacientų?
- Kartais juokauju, kad nieko kito daugiau nemoku, tik dirbti su vaikais, todėl nuo jų niekur nenutolau - dar dirbu ir su mažaisiais. Būtų labai gaila, jei staiga neturėčiau tokios galimybės. Dabar tie vaikai, kuriuos gydžiau, atveda ir savuosius. Tokie pacientų prisiminimai visuomet paglosto gydytojo širdį. Užmegztas kontaktas pasilieka atminty.
 

Nors dirbate su vaikais, neišvengiamai tenka bendrauti su jų tėvais ar globėjais. Ne paslaptis, kiekvienai mamai vaikas yra pats brangiausias, todėl jam reikia suteikti kas geriausia. Tikriausiai tenka atremti jų nepateisintų lūkesčių strėles?
Be abejo, medicina - labai jautri sritis, o čia dar ir vaikų ligos. Yra posakis „vaikais reikia rūpintis tol, kol jie išeis į pensiją“ - tėveliai tą pareigą ir atlieka.
Mums bendravimas su tėvais dažnai tampa tikru iššūkiu. Kai vaikas sunegaluoja, tėvai būna išsigandę, įsitempę, apimti jaudulio. Be to, tikisi, kad vaiko sveikatos problema bus labai greit išspręsta. Dėl to kyla trinčių - tėvai savo nerimą perduoda medicinos personalui, o mums tenka juos suturėti, nuraminti. Mūsų personalas lanko specialius kursus, tokius kaip ekstremalių situacijų valdymas, personalui taip pat padeda ir psichologai. Bendrai mokomės, stengiamės kaip galima sumažinti kylančią įtampą.
 
- Ar gydytojai išsako savo požiūrį į skiepus, daro įtaką tėvų pasirinkimui? Ar šie į tai reaguoja, o gal linkę pasikliauti „mamų forumais“ internete?
- Mes, gydytojai, savo nuomonę išsakome, pasidalijame patarimais ir žiniomis. Nors tiesiogiai nesusiduriame su vaikų skiepijimo procedūromis, progos priminti, paprotinti nepraleidžiame. Jei dvidešimt trisdešimt metų nebūtų skiepų, mūsų šalį ir visą Europą ištiktų katastrofa.
 
- Kaip manote, kodėl vaikai bijo eiti pas gydytojus? Gal baimes įvaro tėvai grasindami gydytoju už netinkamą elgesį?
Pavienių atvejų, kai tėvai įbaugina vaikus sakydami, kad, jei reikės, suleisime injekciją, dar pasitaiko. Bet dabar auga vaikų karta, kurie turi įvairiausios informacijos, net apie mediciną daug ką žino, sugeba pasiguglinti ir rasti žinių apie ligas. Pamenu atvejį, kai devynerių berniukas diagnozavo sau ligą: sako man – apendicitas ir išvardijo visus šios ligos simptomus. Atlikti tyrimai parodė, kad mažasis pacientas buvo teisus.
 
- Tikriausiai turite slaptą ginklą ar kozirį, kaip prieiti prie vaiko, jei šis verkia, nesileidžia apžiūrimas?
- Visus vaikus vadinu žiogais. Mažieji straksi, linksi – kelia visiems ūpą. Per trisdešimt mano darbo metų tik du pacientai man pasakė, kad nėra žiogai. Mes vaikams ir pasakas sekam ir smagias istorijas kuriam, stengiamės sudominti. Vaikams patinka ir medicinos aparatūros mygtukai, prašo parodyti – juk neatsisakysi. Kaip ir neatsisakau parodyti ar pasimatuoti savo akinių.
 
- Ką manote apie priimtas vaiko teisės apsaugos įstatymo pataisas, kurios numato, kad vaikas iš tėvų paimamas, jeigu šie „nededa pastangų, nekeičia savo elgesio ir toliau šeimoje išlieka realus pavojus vaiko fiziniam ar psichiniam saugumui, galintis sukelti reikšmingą žalą vaiko sveikatai ar grėsti jo gyvybei“? Juk taip esą pateisinamas tam tikro lygio smurtas prieš vaikus, o gal tai sumažina riziką nepagrįstam vaikų atskyrimui nuo tėvų?

- Šis klausimas yra nepaprastai jautrus - spendžiamas jauno žmogaus likimas. Pats gyvenimas rodo - vaikystėje atskirti nuo tėvų jau suaugę vaikai, kad ir kokia skaudi būtų gyvenimo istorija, jų ieško, net jei nė karto gyvenime nėra matę.
Reikia maksimaliai sutelkti visas įmanomas moralines, psichologines, socialines ir materialines priemones, kad būtų priimtas teisingas sprendimas, palikti vaiką šeimoje ar atskirti nuo jos.
 
- Kokie iššūkiai laukia pasirinkusiųjų dirbti su vaikais? Šiems specialistams reikia turėti daugiau jautrumo? Kokių dar savybių?
- Tikrai ne kiekvienas gali dirbti su vaikais. Iškart matyti, kas turi savyje jautrumo, o kas ne. Su vaikais dirbantys žmogės privalo turėti daug kantrybės, suprasti jų psichologiją. Užauginę savo vaikus ar anūkus sugeba matyti situaciją pro vaikišką prizmę. Tai padeda užmegzti su mažaisiais ryšį, kurio galbūt dažnai pristinga jauniems specialistams, kurie su vaikais gyvenime dar nesusidūrė.
Reikia suprasti - visi vaikai yra lygiaverčiai suaugusiesiems. Visi jie turi tokias pat akis, rankas, širdį, todėl niekada nevalia jų sumenkinti.


 
Dosjė
1981–1987 m. – Studijos Vilniaus universitete Medicinos fakultete, pediatrijos specialybė.
1987–1988 m. – Studijos Vilniaus universitete, pediatrijos specialybės internatūroje
1988–2018.06 Klaipėdos vaikų ligoninė, vaikų ligų gydytojas
1991–iki dabar Klaipėdos vaikų ligoninė, Echoskopijos kabinetas, gydytojas-echoskopuotojas
1995–1999 Klaipėdos vaikų ligoninė, Gastroenterologijos, nefrologijos skyriaus vedėjas
2000–2018.06 Klaipėdos vaikų ligoninė, gydytojas vaikų nefrologas
2000–2014 Klaipėdos psichiatrijos ligoninė, vaikų psichiatrijos skyriaus vaikų ligų gydytojas (antraeilėse pareigose).
2011–2014 VšĮ Respublikinė Klaipėdos ligoninė, gydytojas echoskopuotojas.
2014–2018 06 Klaipėdos vaikų ligoninė, Funkcinės diagnostikos skyriaus vedėjas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris