Vietoj skalpelio – plunksna ir būgnų lazdelės

Greta Vanagienė
2019-09-19
Neseniai penktojo vaikelio susilaukusi vaikų gydytoja ortopedė Jurga Rudalevičienė per 10 metų trukusią profesinę pertrauką skalpelį iškeitė į plunksną. Vaikų chirurgas grupės „Saulės Kliošas“ lyderis Laurynas Šarkinas vietoje skalpelio stipriau suėmė būgnininko lazdeles. Abu jie tikina – medicina stipraus užnugario jiems nesuteikė.
Vietoj skalpelio – plunksna ir būgnų lazdelės
Vaikų traumatologė Jurga Rudalevičienė po motinystės atostogų kelis kartus bandžiusi sugrįžti į profesinę sritį, įsitikino - mediko darbas pertraukoms negailestingas.

Patraukė į meninę sritį
Gydytoja Jurga Rudalevičienė pasakoja, kad prieš beveik dešimtmetį šešerių metų įgūdžius rezidentūros studijose ir kelerius intensyvaus darbo Santaros klinikose metus laikinai pristabdė motinystės džiaugsmai. Kad profesinė pertrauka užsitęs kiek ilgėliau, tada moteris nebuvo numačiusi. Tačiau po pirmagimio vienas po kito pabiro dar keturios atžalos.
Nors Jurga tikina kelis kartus bandžiusi sugrįžti į profesinę sritį, įsitikino - mediko darbas pertraukoms negailestingas.

„Primirštos žinios dar ne viskas. Medicinos naujienas ir kvalifikaciją galima atnaujinti, žinių įgauti, tačiau po motinystės pertraukos netekau įgytų darbinių įgūdžių. Dirbant vaikų traumatologe, tekdavo it juvelyrui skrupulingai dirbti rankomis. Rūpinantis vien šeimos reikalais šie įgūdžiai atbunka“, - sako J.Rudalevičienė, šiandien mieliau save vadinanti tiesiog mama.

Svarstė tapti žurnaliste
Tačiau nesuklysite šią moterį pavadinę ir rašytoja. Mat Jurga dar prieš rinkdamasi studijas ilgai mindžikavo negalėdama pasirinkti tarp medicinos ir žurnalistikos, o įstojusi buvo į abi sritis.
„Mokykloje dalyvaudavau filologų konkursuose, rašydavau eiles, mėgau literatūrą, todėl mačiau save žurnalisto kėdėje. Kadangi medicina traukė ne mažiau, lemiamą dieną apsisprendžiau gydyti žmones“, - pasakoja ji.
Šiandien kūrybinį polėkį moteris vainikuoja netrukus prekyboje pasirodysiančiu jos pirmuoju romanu „Besivejant širšę“. Jurga teigia, jog motinystę susiderinti su rašymu – vienas malonumas.

„Man gera rytais skirti valandėlę sau – tada imuosi rašymo. Knygai taip pat rasdavau valandėlę laiko už durų laukdama iš būrelio sugrįžtančio sūnaus. Štai gydytojos profesijos su motinyste suderinti man neišeina. Gal kada nors į mediciną ir sugrįšiu, bet kol kas esu sukoncentravusi dėmesį į neseniai gimusį sūnelį“, - sako Jurga.


Nuvylė medicinos sistema
13 metų sostinės ligoninėje vaikų chirurgu dirbęs 42-jų Laurynas Šarkinas pasakoja prieš metus užvėręs darbo duris pajuto palengvėjimą. Jo teigimu, įsisenėjusios valstybinio sektoriaus problemos perpildė kantrybės ribas, pastūmėdamos žaibiškam sprendimui, kuris, matyt, piršosi seniai.
„Mūsų medicinos sistemos problemoms ne sprendžiamos, o tik perpakuojamos ar perskirstomos“, - priežastį, dėl ko pasitraukė iš medicinos įvardija Laurynas, atviraudamas, kad šviesos į kasdienybę dirbant vaikų chirurgu įnešdavo tik bendravimas su vaikais, dalis personalo ir prieš 20 metų suburta grupė „Saulės Kliošas“, su kuria vyras koncertuoja iki šiol.



„Jau metus nebedirbu pagal profesiją. Perdegiau, pasimečiau, persipildžiau pykčiu ir nepakanta... Mano galva, medicinos sistema daugiau nei apgailėtina. Laukiau, laukiau žadėtos šviesios ateities, bet ji kaip neatėjo per trylika darbo metų, taip neatėjo. Gal dar ateis“, - kritikos negaili Laurynas.

Atsigavo koncertuodamas
Atsitraukęs nuo chirurginio darbo vyras sako pagaliau pradedantis jaustis žmogumi - po truputį grįžta prarastas gyvenimo džiaugsmas. Vaikystėje lankyta muzikos mokykla, motyvuojantys dėstytojai, klarneto, saksofono specialybė, gitara Laurynui padėjo studijuojant mušamuosius ir perkusiją. Taigi nė pats nepastebėjo, kaip jaunystėje su draugais pusiau juokais pradėta muzikinė karjera tapo dar viena jo veiklos sritimi.

„Jeigu nebūčiau turėjęs papildomos veiklos, o dar daugiau – iš to ir finansinės grąžos, kažin kaip tuomet būčiau reagavęs į mediko darbą. Iš koncertų visada gaudavau didesnį atlygį nei gydytojo alga. „Saulės Kliošas“ leido man išgyventi nemielas darbo sąlygas. Muzika, o gal svarbiau kitoks pasaulis, užvėrus darbovietės duris, teikė kasdienybei džiaugsmo, o personalui ir pacientams dovanojo šypseną“, - prisimena Laurynas.
Pastaruosius metus vyras sako praleido kaip niekad šviesiai – atsidavė grupės koncertams, atrado dar vieną aistrą – žvejybą, kuri priartino prie lietuviškos gamtos, ežerų. Paklaustas apie ateities planus, Laurynas teigia, nors neseniai baigė ir plastinės rekonstrukcinės chirurgijos rezidentūros studijas, vėl paimti skalpelio į rankas neskuba.


„Kai nesidžiaugi savimi ir nesijauti laimingas, pradedi niekinti ir aplinką. Supratau, kad kol kas medicinos frontas - ne mano karas. Užuojauta tiems, kas jame kariauja, sėkmės tiems, kurie tiki greitais pokyčiais, dar labiau tiems, kurie sveiku protu ir širdimi. Važiuodamas pro šalį stengiuosi apsukti ratu buvusią darbovietę. Artėjant depresinės nuotaikos stiprėja.
Kiekvienoje profesijoje siekiant įgauti įgūdžių, patirties, leidžiančios ramiai ir užtikrinai dirbti, reikia laiko. Man vaikų chirurgiją įvaldyti užtruko gerą dešimtmetį. Taigi užimti plastiko chirurgo vietą užtruks ne mažiau. Turiu tam ryžtis arba ne“, - tikina apsivilti pakabinto balto chalato dar nepasiruošęs vyras.
 
„Pradedu svartyti, ką gyvenime palikti, o kur dar bandyti vaibinti… Visada į gyvenimą žvelgdavau altruistiškai: elgiausi taip, kaip įpareigoja šeima, visuomenė, neleidau lengvai pasiduoti džiaugsmui ir naudai, nes tai atrodo žema. Kol kas gyvenu be plano. Kai visai atsigausiu, svarstysiu, ką išlaikyti, o ką paleisti. Nepakeičiamų nėra!“ - šypteli Laurynas.


Tarp kitko
Gydytojas, visuomenės meno atstovas Ričardas Dailidė:

Hipokratas yra pasakęs „Neaišku, ko medicinoje yra daugiau – ar mokslo, ar meno“. Taigi medikai visais laikais rasdavo prieglobstį mene. Štai apie devyniasdešimtuosius metus Lietuvoje veikė medikų-menininkų judėjimas, kuris jungė menine veikla užsiimančius gydytojus. Tarp jų daugiausiai buvo literatūrinio judėjimo šalininkų: poetų, vertėjų, recenzentų. Tarp jų buvo gydytojas, poetas Eduardas Selelionis, kuris kartu dirbo ir žurnalo redaktoriumi, satyrikė Filomena Taunytė, Jokūbas Skliutauskas. Čia lankėsi ir eilėmis dalinosi poetas Vytautas Sirijos Gira bei daugelis kitų. Šiuose medikų sąskrydžiuose rinkdavosi nuo 50 iki 70 žmonių. Kartu pašokdavome, pagrodavome, kasmet laukdavome meninių susitikimų labiau nei Naujų Metų.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris