Tuberkuliozė: gyvenimas ligoninėje

Aneta Vaitkienė
2023-03-24
Būdama septyniolikos, Alesia susirgo medikamentams atsparia tuberkuliozės forma. Metai, praleisti ligoninėje, negrįžtamai pakeitė ir pačią merginą, ir jos santykius su artimaisiais.
Tuberkuliozė: gyvenimas ligoninėje
Tarp Europos sąjungos šalių kol kas Lietuva „pirmauja“ tiek bendru sergamumu tuberkulioze, tiek sergančiųjų daugeliui vaistų atsparia tuberkulioze skaičiumi.

Alesia ir Anastasija – seserys. Jų tėvai žuvo eismo įvykyje, kai mergaitės buvo dar visai mažos. Alesiai susirgus tuberkulioze, vyresniajai Anastasijai teko būti jai ir mama, ir tėčiu.
 
Alesia prisimena, kaip prieš dvejus metus, būdama septyniolikos, vieną rytą prabudo turėdama aukštą temperatūrą. „Tada siautė ne tik koronavirusas, bet ir gripas, – prisimena ji, – ir mes nusprendėme, kad tai gripas.“ Tačiau temperatūra vis laikėsi ir, praėjus dviem savaitėms, seserys kaip reikiant sunerimo.
 
Vyresnioji Nastia nuvežė jaunėlę pas gydytoją. Šis iš pradžių įtarė plaučių uždegimą, pradėjo gydymą, tačiau merginos sveikata negerėjo. „Praėjus savaitei nuo gydymo pradžios, paėmė skysčio iš plaučių tyrimą, – pasakoja Alesia. – Atsakymas iš laboratorijos skambėjo kaip nuosprendis – tepinėlyje rasta atsparios gydymui tuberkuliozės bakterijų...“
 

Metai kaip nuosprendis
„Mes taip ir nesužinojome, kur ir kaip sesė galėjo užsikrėsti, – pasakoja Nastia. – Visada buvo sveika, linksma, domėjosi anglų kalba, rengėsi stoti į anglų filologiją...“ Tačiau Alesios laukė metai specializuotoje ligoninėje. Palyginti, ne toks jau ilgas laikas, tačiau jaunai merginai, uždarytai tarp keturių sienų, jis pasirodė ištisa amžinybe.
 
Lygindama save su kaliniu, mergina išvardija „bausmes“: „Keturios lašinės kasdien. Be jų – bent dešimt vaistų kapsulių. Nuo kai kurių – šalutiniai reiškiniai. Būdavo, kad alpdavau. Būdavo, kad liežuvis pindavosi. Galvojau: išeisiu iš čia pavirtusi į griuveną.“
 
Paneigė mitus
„Kol gydžiausi, supratau, kad apie tuberkuliozę žinau maždaug nulį, – prisipažįsta Alesia. – Visi tie faktai, kuriuos maniausi žinojusi, pasirodė esą mitai, ir jie visi mano gydymo metu buvo paneigti.“ Pirmiausia – kad tuberkulioze suserga tik benamiai, asocialūs žmonės ar kaliniai. Alesia – jauna protinga mergaitė iš vidutinio sluoksnio, tam gyvas paneigimas. „Be to, tuberkuliozė visiškai pagydoma, net ir tokia kaip mano, atspari vaistams, – toliau pasakoja ji. – Svarbiausia norėti pasveikti ir pasiryžti praeiti šitą kelią iki galo.“
 
Ir dar ji juokdamasi prisimena vieną mitą, įsėlinusį į jos mintis, matyt, iš kino filmų: kad tuberkuliozė – tai būtinai atsikosėjimas krauju. „Totali nesąmonė! – rėžia mergina. – Na, tu nebent labai sunkus ligonis. Dažniau tiesiog kosčioji, naktimis prakaituoji, turi temperatūros, ir ta neaukšta. Na, ir silpnumas. Su tokiais simptomais ne kiekvienas ir pas gydytoją skubės.“
 
Stiprios ir kartu, ir skyriumi
Dabar Alesia jau laikoma pasveikusia, intensyvus gydymas baigtas. Ji bando atnaujinti kontaktą su bendraamžiais, grįžta prie svajonės studijuoti anglų kalbą. Ieško būdų atnaujinti santykius ir su seserimi: kol Alesia buvo ligoninėje ir galėjo matyti Nastią tik iš tolo, o šaltesniu oru – tik pro langą, kažkas nepastebimai išnyko iš jų santykių... „Kažkas pasikeitė manyje, atšalo, – nusuka žvilgsnį mergina. – Mes lyg du išgyvenę laivo sudužimą keleiviai. Pažiūrime vienas į kitą – ir prisimename visą tą siaubą“.
 

Seserys sėdi pagarbiu atstumu viena nuo kitos – apie metrą. Šiuo metu jos lankosi pas psichologą, siekdamos rasti sprendimą, kaip išlaikyti šeimos artumą.
Jos stiprios – ir skyriumi, ir kartu. Jos nugalėjo tuberkuliozę. Nugalės ir susvetimėjimą.

 
Interviu su specialistu
Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo stacionaro III skyriaus vedėjas gydytojas pulmonologas Saulius Diktanas.
 
- Kovo 24-ąją minime Tarptautinę tuberkuliozės dieną. Kokia šios ligos situacija Lietuvoje?

- Deja, tarp Europos  sąjungos šalių kol kas Lietuva „pirmauja“ tiek bendru sergamumu tuberkulioze, tiek sergančiųjų daugeliui vaistų atsparia tuberkulioze skaičiumi. Lietuvos situacija yra panaši į Rumunijos, Bulgarijos. Latvija ir ypač Estija atrodo daug geriau nei mes, todėl lygiuojamės į šias kaimynines šalis ir tikimės pasiekti tokių puikių sergamumo mažėjimo rodiklių.
 
- Kokie simptomai pasireiškia susirgus?
- Infekuotas, bet dar nesergantis žmogus, nejaučia jokių simptomų. Jei jis ir turi bakterijų, tai jos nesidaugina, nes imuninė sistema jas yra įkalinusi – sudariusi tokias sąlygas, kad negalėtų daugintis. Paimtas tokio žmogaus mėginys tyrimams parodo tik ar buvo kontaktas su sergančiuoju.
Tuberkuliozei būdingas užsitęsęs silpnumas, kosulys, skrepliavimas, neaukšta temperatūra, naktinis prakaitavimas, svorio mažėjimas. Kai žmogus netenka daug svorio, praranda energingumą, sunerimsta dėl savo sveikatos ir kreipiasi į medikus, paaiškėja, kad liga jau yra užleista, pažeistas visas plaučių plotas, juose atsiranda ertmės ir toks žmogus galimai jau bus užkrėtęs daugybę kitų sveikų žmonių per visą tą laiką, kol sirgo ir to nesuprato.
Būna atvejų, kai žmogus jaučia tuberkuliozės simptomus, bet jam yra gėda apie tai prisipažinti kitiems, nes tai yra stigma – jis galvoja kaip aš galiu sirgti tuberkulioze, mane iškart visi „nurašys“.
Jei pacientui įtariama tuberkuliozė, atliekama krūtinės ląstos rentgenograma ir ieškoma, ar plaučiuose yra pakitimų. Jei pakitimų nėra, duomenų, kad tai aktyvi tuberkuliozė, nepakanka.
Atsitinka ir taip, kad profilaktinio sveikatos patikrinimo metu atlikus rentgenogramą randami pakitimai plaučiuose, tačiau tuberkuliozė dar nebūna išplitusi. Daugėja žmonių, kurie, tik pajutę simptomus, kreipiasi į gydytoją ir jiems diagnozuojama liga ankstyvos stadijos. Tokie žmonės greičiau pasveiksta ir liga jokių pasekmių tolimesniame gyvenime nepalieka.
 
- Kaip vyksta gydymo procesas, kai žmogus suserga tuberkulioze?
- Gydymas sergantiems tuberkulioze yra visiškai nemokamas. Jei tuberkuliozė nėra atspari vaistams, gydymo kursas trunka pusmetį. Jei tuberkuliozė yra atspari daugeliui vaistų, tai gydymas trunka dvejus metus ir ilgiau. Kai pacientas serga atvira tuberkulioze ir gali užkrėsti aplinkinius, jis yra gydomas stacionare, izoliuojamas ligoninės palatoje kartais net keletui mėnesių. Kai pacientas bakterijų nebeišskiria, galima toliau gydytis ambulatoriškai, tačiau ir tokiu atveju turi kasdien vartoti vaistus medicinos personalui prižiūrint.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Senjorų liūdesį vaiko kultūra

    Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris