Tomas Grenoveckas: „Medikai - ambicingi žmonės“

Greta Vanagienė
2019-07-18
„Naivu manyti, kad didelėje ligoninėje gydytojai iškart turės galimybę praktiškai prisiliesti prie sudėtingų operacijų. Veikiausiai galės tik asistuoti seniai įsitvirtinusiems profesijos asams“, - iš didmiesčio į Šilutės ligoninę dirbti išvykęs gydytojas chirurgas Tomas Grenoveckas (34 m.) džiaugiasi po kelerių metų darbo tapęs ir gydymo įstaigos vadovo pavaduotoju medicinai.
Tomas Grenoveckas: „Medikai - ambicingi žmonės“
„Baigiantis rezidentūros metams, supratau, kad dirbdamas didelėje ligoninėje toliau ir būsiu tik kaip rezidentas. Reikės labai ilgai dirbti siekiant užsitarnauti vardą ar geresnes darbo sąlygas. Ne paslaptis, kad jaunieji gydytojai yra šiek tiek diskriminuojami“, - sako chirurgas Tomas Grenoveckas.

- Vos po kelerių metų darbo tapote vyr. gydytojo pavaduotoju medicinai. Iš kur tokios ambicijos? Siekiate lyderiauti?
- Kiekvienas gydytojas, baigęs medicinos mokslus, yra ambicingas. Gydyti pacientus yra didelis iššūkis, taigi taip, aš esu ambicingas kaip ir mes visi.
 
- Karjeros siekėte sąmoningai ar tiesiog susiklostė palankios aplinkybės?
- Nuo pat pradžių buvau darbštus. Nebijau darbo, atsiduodu ligoninei. Turiu ne tik medicinos gydytojo licenciją, bet ir esu baigęs sveikatos priežiūros vadybos mokslus. Kai baigiau medicinos studijas, pajutau, kad noriu papildomų žinių, todėl baigiau ir sveikatos vadybą. Mano paties nuostabai, šitas diplomas pravertė greičiau, nei tikėjausi ir, manau, buvo lemtingas ligoninės vadovybei svarstant, kurį gi kandidatą pasirinkti į pavaduotojo medicinai vietą. Nors paskelbus konkursą ilgai svarsčiau, ar dabar tinkamas metas užsimoti tokios pozicijos, žengti žingsnį paskatino prieš tai dvidešimt metų šias pareigas ėjęs profesorius Vytautas Žvirblis, kuris jau panoro atsisakyti administracinio darbo ir susikoncentruoti ties chirurgija. Esu jam labai dėkingas už paramą ir palaikymą, kad nuo pirmų dienų darbo buvau greitai įtrauktas į intensyvų medikų gyvenimą.
 

- Dėl ko dvejojote? Atrodo, tai - taiklus šūvis į savo profesijos dešimtuką?
- Bijojau, kad esu per jaunas, kad dar ne laikas tokioms pareigoms. Svarsčiau, gal dar turėčiau padirbėti chirurgijos srityje. Dokumentus dėl dalyvavimo konkurse nunešiau paskutinę dieną.
 
- Ne visiems gydytojams patinka administracinis darbas. Jūs, matyt, pastarųjų grupei nepriklausote.
- Anksčiau norėjosi daugiau bendrauti su pacientais. Nors gali pasirodyti, kad dirbant chirurgu tik atlieki mechanišką darbą, taip nėra. Su pacientais tenka intensyviai bendrauti tiek prieš operaciją, tiek stebėti ir konsultuoti juos po to. Na, o administracinis darbas reikalauja ne ką mažiau bendravimo – dabar tenka glaudžiau palaikyti ryšius su ligoninės personalu, aprėpti kur kas daugiau. Be to, nuo chirurgijos niekur nepabėgau – vis dar operuoju.
 
- Nuogąstavote dėl per jauno amžiaus pareigoms užimti. Ar susiduriate su iššūkiais vadovaudamas ilgamečiams ligoninės gydytojams? Ar jie noriai jums paklūsta? 
Dirbti mūsų ligoninėje yra vienas malonumas. Iš gydytojų, kurie turi ilgametę darbo praktiką, galima daug ko pasimokyti, perimti jų patirtį. Kiekvienas jų turi stiprias vertybes, yra ryškios asmenybės. Be to, nėra taip, kad vienas priimu kokį sprendimą - su visais glaudžiai komunikuojam, todėl ir sprendimas tampa bendras.
 
- Esate iš uostamiesčio. Kaip atsidūrėte Šilutės ligoninėje?
- Mokiausi Kaune, paskutiniais rezidentūros metais dirbau Klaipėdoje, tačiau nuolatos atvažiuodavau budėti į Šilutės ligoninę. Nuo pat pradžių sužavėjo ir kolektyvas, ir vyriausiasis gydytojas - tiesiog jaučiausi kaip šeimoje. Tad subrandinau mintį, kad nenoriu dirbti didelėje gydymo įstaigoje, mane sužavėjo mažo miestelio atmosfera.
 
- Kokių minusų įžvelgiate didelėje ligoninėje?
- Baigiantis rezidentūros metams supratau, kad dirbdamas didelėje ligoninėje toliau ir būsiu tik kaip rezidentas. Reikės labai ilgai dirbti siekiant užsitarnauti vardą ar geresnes darbo sąlygas. Jaunieji gydytojai yra šiek tiek diskriminuojami, pavyzdžiui, gauna daugiau budėjimų, mažiau tenka operuoti, dirba labiau kaip asistentai.

 
- Jau girdžiu, kaip jums prieštarautų kolegos, kad dirbdamas mažoje ligoninėje vargu ar sukaupsi tiek patirties kaip didelėje, nes veiklos galimybės – gana ribotos. Ką jiems atsakytumėte?
- Didelėje ligoninėje yra daug chirurgų, o mažoje – mažai. Darbinės patirties dirbant pastarojoje pakanka. Klausimas, ko jaunas gydytojas labiau siekia – dalyvauti sudėtingose situacijose ar tiesiog ramiai dirbti. Operacijų ir mažoje ligoninė yra daug, skiriasi tik jų sudėtingumas. Taigi klausimas, ar jaunas gydytojas didelėje gydymo įstaigoje tikrai gaus operuoti tuos sudėtingus atvejus? Veikiausiai asistuos autoritetą turinčiam gydytojui. Be to, ir pacientai trokšta, kad juos operuotų patirtį turintys medikai, profesoriai ar docentai, o jauniesiems medikams lieka tik tai, kas lieka, – tokia realybė. Aš renkuosi dirbti savo darbą, būti lygus su kolegom ir padėti žmonėms. Užmojų įgauti patirties atliekant kuo sudėtingesnes operacijas neturiu. Taigi kiekvienam savo. Kitų galbūt nieku gyvu į mažą miestelį neprisiviliotum dirbti.
 
- Kodėl tuomet mažiems miesteliams sunkiai sekasi pritraukti jaunų specialistų?
- Svarbi ir gyvenamoji vieta. O juk daug kas nenori gyventi mažame mieste. Tokį gydytojų pasirinkimą lemia ir miglota sveikatos politika – nėra aiškumo, kas laukia mažųjų ligoninių, kokia perspektyva. Besidomintys darbu vis klausia, ar užsidarys ligoninė ar ne.

 
- Jauni gydytojai atneša šviežio vėjo – nepaneigsi. Su jūsų atėjimu į ligoninę atsirado ir iki tol neatliekamų laparoskopinių operacijų.
- Laparoskopiškai čia iki tol buvo operuojamos tik tulžies pūslės. Pradėjęs dirbti tokiu būdu ėmiau operuoti apendicitą, kirkšnies išvaržas, daugiau skrandžio perforacijų. Smagu, kad vyresni kolegos mane palaikė ir kartu dalyvaudavo operacijose, kartu ir mokėsi. Šiandien visas apendicito operacijas atliekame tik laparoskopiškai, taip pat ir didžiąją dalį išvaržų bei skrandžio perforacijų.

 
Dosjė
2010 m. baigė Kauno medicinos universiteto Medicinos fakultetą.
2010 – 2015 m. – bendrosios chirurgijos rezidentūra.
2015-2017 m. Klaipėdos universiteto Sveikatos priežiūros vadybos magistro studijos.
Nuo 2015 m. - Šilutės ligoninės gydytojas chirurgas.
Nuo 2017 m. Šilutės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris