Sudie, nebylios sienos

www.lsveikata.lt
2019-09-12
Jei šaltos, nebylios sienos kam ir primena ligoninės erdves, nuo ketvirtadienis tik ne Klaipėdos vaikų ligoninę. Mat čia kartu su Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Klaipėdos skyriumi pristatoma paroda „Sveika (,) Jūra“.
Sudie, nebylios sienos
Projekto „Sveika(,)Jūra“ autoriai tiki, kad ligoninėje paveikslai turės savo tikslinę auditoriją ir paskirtį: kels pasitenkinimą, vidinį estetiškumą, duos teigiamą emocinį krūvį, peno pamąstymams, padės atsipalaiduoti.

Džiugins mažųjų akis
VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninė bendradarbiaudama su LDS  Klaipėdos skyriumi mažuosius pacientus džiugins meniniais darbais. Mat čia ant beveidžių ligoninės sienų nuguls menininkų padovanoti tapybos darbai, kurie, kaip tikima, palies jautriausią socialiai izoliuotą visuomenės grupę.
„Norėjosi, kad vaikų ligoninėje būtų vaikiška erdvė. Mums trūko spalvų ir žaismingumo. Mažiausieji šiuo požiūriu buvo nuskriausti, todėl vardan jų norėjosi padaryti daugiau - ne tik fiziškai pagydyti. Be to, didžioji visuomenės dalis vargu ar lankosi meninėse parodose, taigi taip bandysime užpildyti ir kultūrinę spragą“, - dvigubą parodos naudą įžvelgia Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausiasis gydytojas Virginijus Žalimas.
 

Ar tai prestižas?
Prie projekto „Sveika(,)Jūra“ prisidėjusi psichologė Rima Mokusienė teigia gydomąja meno galia neabejojanti - paveikslai atneš ne tik estetinį pasigėrėjimą, bet ir realią psichologinę naudą: skatins mintyse užsimiršti, nusiteikti optimistiškai ir taip greičiau sveikti.
Tačiau, anot psichologės, paveikslų integravimas į ligoninę kelia ir diskusijų, ar menininkui eksponuoti darbus ligoninėje yra prestižas? O gal anaiptol - jo darbai yra tokio lygio, kad šiuos talpinti galima tik į ligoninę?
 
„Svarstėme šiuos klausimus ir vis dėlto sutarėme, kad paveikslas gali kur nors kaboti ir likti niekieno nepastebėtas. Tikime, kad ligoninėje paveikslai turės tikslinę auditoriją ir paskirtį: meniniai darbai gali kelti didžiulį pasitenkinimą, duoti teigiamą emocinį krūvį, pamąstymą, atsipalaidavimą, gėrėjimąsi, kelti vidinį estetiškumą. O juk kasdienėje buityje ir rutinoje esame orientuoti į primityviausius dalykus. Menininkui tai - proga suteikti grožį ir estetiką, perteikti gyvenimo sampratą ir padaryti tai ne už pinigus, o tiesiog pilietiškumo vardan“, - motyvuoja menininkų įnašą socialiniam projektui psichologė.
 
Taps sielos gydytojais
Bet ar dailininkų darbai, padovanoti neatlygintinai, nenuskriaus pačių menininkų kišenės? Ligoninės vadovas tikina, nors menininkų paveikslų kaina gerokai didesnė nei suma, kuri autoriams už panaudotas darbų medžiagas bus atlyginta, projekte dalyvaujantys dailininkai vieningi – tai jų, kaip menininkų, duoklė vaikams.
Du paveikslus ligoninei padovanojęs dailininkas Antanas Garjonas sako nė nemirktelėjęs sutiko dalyvauti projekte „Sveika(,)Jūra“. Mat be dvasinio džiaugsmo prisidėti prie vaikų gerovės jį džiugina ir tai, kad rasis puiki galimybė pasireikšti kūrybiškai. Mat čia menininkams patikėta visa ligoninės erdvė, kurioje savo darbus galės išdėstyti kaip mano esant geriausiai. Taigi juokaujama, kad menininkai kažkuria prasme taps sielos gydytojai.
„Man prie dūšios tokios iniciatyvos. Esu klaipėdiškis, todėl pajūrio tema artima. Be to, šioje ligoninėje kadaise gydėsi mano vaikai, o dabar čia gydosi anūkai. Vardan kilnios idėjos nesinori skaičiuoti, kiek pinigų galėjau užsidirbti iš padovanotų darbų“, - patikina A.Garjonas.

 
Kalba vaikystės patirtys
„Vaikystėje pati daug laiko praleidau šioje ligoninėje, kuri mane sugrąžino į gyvenimą – patyriau dvi klinikines mirtis, - jautriai prabyla ligoninei nutapytą klouną padovanojusi menininkė Simona Agota Martinkutė. – Žinau, ką reiškia turėti vilties, kai gyvenimas meta skaudžių iššūkių. Tikiu, kad meniniai darbai gali vaikams suteikti stiprybės. Savo kūriniu noriu parodyti, kad ligos įveikiamos, kad ir kokia absurdiška situacija bebūtų.“
Menininkė sako paveikslas, it tyčia, kelerius metus nerado tinkamos vietos tarsi laukdamas šios ligoninės ir Lietuvos dailininkų sąjungos sukurtos iniciatyvos, o dabar surado tikruosius namus.

 
Mergina įsitikinusi, kad vaikai iš ligoninės parsiveža ilgam įstrigusių prisiminimų, todėl tiki, kad dabar iš jos išsiveš kartu ir spalvingas dienas. O paklausta, ar ant ligoninės sienų kabantis paveikslas duos naudos jos vardo žinomumui, jauna moteris sako, kad labiau norėtų, kad padidėtų žinomumas apie meningokoko sukeliamus padarinius.
„Klinikines mirtis patyriau dėl meningokoko sukeltos infekcijos. Pabudusi pasijaučiau lyg būčiau kartu prižadinusi kūrybinę vaizduotę, įnikau į meną, todėl noriu, kad mano patirtis ir iš to gimęs paveikslas skatintų skiepytis nuo meningokoko infekcijos“,- sako S.A.Martinkutė.

 
Tarp kitko
Projekto tikslui įgyvendinti pakviesti skirtingų kartų ir skirtingas patirtis turintys menininkai: Dalia Čistovaitė, Jolanta Vitkutė, Vitalija Petraitytė, Tatjana Simanaitienė, Antanas Garjonas, Ernestas Žvaigždinas, Martynas Jankevičius, Saulė Želnytė, Neringa Poškutė-Jukumienė, Virginijus Viningas, Simona Agota Martinkutė, Aušra Mačiulaitienė ir kt.
Projekto metu sukurti darbai eksponuojami Klaipėdos vaikų ligoninės visiems prieinamoje nuolatinėje ekspozicijoje.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris