Stuburo išvaržos simptomus įveikė be vaistų

Sima Kazarian
2021-07-19
Almantas (33 m.) pernai rudenį pajuto stiprius nugaros skausmus. Jiems nepraeinant jaunas vyriškis nusprendė kreiptis į medikus ir sužinojo diagnozę – jam net dvi stuburo smegenų išvaržos. Gydytojų slenksčių nepratęs mindyti vyras susigrąžinti sveikatą bandė kaip išmanė, o ženklų pagerėjimą rasti padėjo paprasčiausios priemonės.
Stuburo išvaržos simptomus įveikė be vaistų
Esant stuburo išvaržai, dažnais atvejais žmogus jaučia nugaros skausmą, kuris plinta į galūnes. Jei išvarža yra kaklo srityje, skausmas gali būti jaučiamas rankose, jei juosmens srityje – kojose, dubenyje.

Judėjo per skausmą
Skausmus nugaroje Almantas pradėjo jausti seniai, tačiau jų nesureikšmino: „Kol praeidavo, tol ir nemąsčiau. Prieš ketvertą metų skaudėjo stipriai, bet nuo nuskausminamųjų praėjo per savaitę. Užpernai rudenį skausmas grįžo. Jis kirsdavo atsisėdus, atsistojus ir tęsdavosi apie dešimt minučių. Vaistai nepadėjo, todėl buvau priverstas kreiptis į medikus.“
 
Po atlikto magnetinio rezonanso jis išgirdo, kad stubure turi dvi tarpslankstelinių diskų išvaržas. „Tokiai žiniai buvau nepasiruošęs. Viena, kai tau pasako apie išvaržą sulaukus penkiasdešimt ar šešiasdešimt, kita – kai tau trisdešimt“, – sako pašnekovas.
Vyras spėja, kad išvaržų atsiradimui reikšmės turėjo ir fizinis darbas: „Yra tekę daug laiko dirbti ūkyje. Mano darbe irgi tokio krūvio nemažai.“
 
Į raumenis nesmigo adata

„Sužinojęs, kad stuburas pažeistas, pradėjau galvoti apie kitą, mažiau fizinio aktyvumo reikalaujantį darbą. Pirma, nenorėjau toliau žaloti nugaros, antra, nežinojau, kiek ji leis man atlikti pareigas. Kam darbdaviui žmogus, kuris nuolat ima biuletenius? Aš mąsčiau apie karjerą, o ne atsarginių suolelį“, – sakė Almantas.
 
Dvi savaites jam buvo taikomas medikamentinis gydymas lašelinėmis, pusketvirto mėnesio vyras tęsė biuletenį ir ieškojo informacijos apie ligą ir jos gydymą. Skausmas buvo jo kasdienis palydovas.
 
Kadangi darbdavys kompensavo sveikatos paslaugas, Almantas susirado privačią kliniką. Ten jam buvo daroma akupunktūra, pritaikyti specialūs pratimai. „Mano kojų raumenys buvo tokie kieti, kad nėjo įdurti adatos“, – prisimena jis. Deja, taikytas gydymas vyrui netiko – pradėjo jausti kojų skausmą, ėmė šlubuoti.
 
Pratimai išgelbėjo nuo vaistų
Galiausiai Almantas kreipėsi į valstybinę gydymo įstaigą, kur jam skirti masažai ir kineziterapiniai pratimai nugarai.
„Gavau daryti pratimus, kuriuos, kaip vėliau sužinojau, atlieka ir daugelis pažįstamų, turinčių panašių problemų. Per savaitę viskas pasikeitė – skausmas dingo. Iki šiol gyvenu be vaistų“, – pasakojo vyriškis. - Tai buvo palengvėjimas tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Jau buvo pradėjusios suktis mintys, kas bus, jei visą gyvenimą turėsiu vilkti koją ir tverti skausmą atsisėdęs ar atsistojęs. Tuos mėnesius prisimenu niūriai“.
 
Po paskirtų pratimų Almantas vėl galėjo dirbti tame pačiame darbe. „Tik neseniai pakeičiau darbovietę – galvoje vis tiek tiksėjo mintis, kad nereikia užsiliūliuoti dėl pagerėjimo. Išvaržos niekur nedingo. Vengiu plaukioti, nes tada skausmai grįžta. Reguliariai vartoju B grupės vitaminų, dirbdamas dėviu specialų diržą. Kai blogiau jaučiuosi, padarau pratimus, kai gerai – apie juos pamirštu. Negerai, bet ką čia apsimetinėsi – tokių kaip aš dauguma. Žinoma, tai ne pasiteisinimas“, – sakė pašnekovas.

 
Kineziterapeutas: judesys mums yra viskas

Kineziterapija24.lt kineziterapeutas Edvinas Goris teigia: kai tam tikros kūno vietos perkrautos ir tiesiog neatlaiko krūvio, organizmas praneša skausmu. Toms vietoms, kurios dėl gyvenimo būdo yra sutrikusios, gal trūksta paslankumo, gal jėgos, reabilitacijoje parenkami tikslingi judesiai. Kineziterapijos dėka galima įveikti platų spektrą negalavimų. Vienas jų – išvaržų keliamas skausmas.
 
Atpalaiduoja nervų sistemą
Anot kineziterapeuto E.Gorio, reabilitacijos metu pratimų pagalba atkuriamas judesys. Tai leidžia nervų sistemai atsipalaiduoti, organizmas pajunta, kad funkcija atkurta, nėra perkrovos, nedirginamos struktūros, taip sumažinamas skausmas.
Kiekvieno žmogaus sutrikimas yra skirtingas – vieniems tam tikri pratimai gali padėti, o kitiems pakenkti. Iš pradžių Almantui pratimai buvo parinkti netinkamai – tai rodė suprastėjusi būklė.
 
„Nors diagnozė ir ta pati, pavyzdžiui, išvarža tame pačiame segmente, bet gali būti visiškai skirtingos priežastys, kaip ši išvarža atsirado. Tad pratimai turėtų būti taikomi tikslingai ir individualiai“, – sakė E.Goris.

Komentuodamas Almanto atvejį kineziterapeutas pastebi, kad galbūt jam tiek ir reikėjo – paprasto judesio, kuris atkurtų sutrikusias funkcijas: „Smagu, kad tai gana greitai ir efektyviai veikė, bet svarbu suprasti, kad tai buvo organizmo ženklas. Nereikėtų sumažėjus nugaros skausmui viską nutraukti. Būtų klaida galvoti, kad tai dingo visam gyvenimui ir vėl galiu pasyviai (ar kaip tik su per dideliu) krūviu gyventi toliau.“
 
Padeda beveik nuo visko
Specialistas teigia, kad kineziterapija yra gydymas judesiu, o judesys mums yra viskas: „Be judėjimo prastėja ir mūsų psichologinė sveikata, nekalbant apie raumenų, sąnarų būklę, širdies ir kraujagyslių, nervų sistemas. Kineziterapija apima gana plačias sritis ir gali padėti beveik nuo visų sveikatos sutrikimų. Net ir vėžiu sergantiems žmonėms taikoma reguliari kineziterapija rodo daug geresnius ir greitesnius atsigavimo rezultatus.
 
Masažas veikia panašiai, bet tai yra pasyvi priemonė, kurią atlieka specialistas. Masažuojamų raumenų tonusas sumažėja, nors, priklausomai nuo masažo, galima ir tonizuoti kūną. Nervų sistema subalansuojama, nebedirginami skausmo receptoriai, po truputį mažėja ir skausmas.“
 
Nejudame pirmyn – einame atgal
Anot kineziterapeuto, žmogus kasdienybėje turėtų gauti pakankamai judesių, apkrovos, kas padėtų išlaikyti sveikus stuburus. „Visgi šiais laikais tai skamba utopiškai, kadangi daug žmonių daugiau nei dešimt valandų per dieną sėdi. Ilgai sėdintiems pratimai nugaros sveikatai būtini mažiausiai keletą dienų per savaitę, pridedant ir viso kūno pajėgumo treniravimą“, – sakė E.Goris.
 
Jis primena, kad nebedarant pratimų kūnas grįžta į pradinę padėtį: „Dažniausiai tai įvyksta todėl, kad žmogus grįžta į pirminį gyvenimo būdą, kuris yra sėslesnis.“
Organizmas yra protingas ir jis greitai adaptuojasi prie aplinkos sąlygų. Be to, jis ekonomiškas ir vadovaujasi principu: „Ko nenaudojame tą prarandame“.
Kineziterapeutas pastebi, kad organizmas negali išmokti visam laikui būti tiesus, būti stiprus, būti energingas. „Jei sportavome, raumenys gavo apkrovos, sąnariai judesio – jie darė tai, kam yra sukurti. Bet jeigu mes vėl gyvename pasyviai, sėdime, raumenys negauna darbo, jie nyksta, sąnariai stingsta. Nes kam organizmui išlaikyti tai, ko jūs nenaudojate“, – teigia E.Goris.  

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Senjorų liūdesį vaiko kultūra

    Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris