Startuoja antroji Pacientų mokykla, skirta sergantiesiems krūties vėžiu ir jų artimiesiems

www.lsveikata.lt
2019-09-30
Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) jau antrą kartą prasideda Pacientų mokykla, skirta krūties vėžiu sergantiems ligoniams, jų artimiesiems bei sveikatos priežiūros specialistams.
Startuoja antroji Pacientų mokykla, skirta sergantiesiems krūties vėžiu ir jų artimiesiems

„Idėja įkurti tokią mokyklą kilo iš pačių pacientų poreikio. Gydytojas konsultacijai turi tik 17 minučių, per kurias vos spėjame susakyti pagrindinę informaciją. O atsakymams į ligoniams kylančius klausimus – apie mitybą, šalutinius reiškinius, reabilitaciją ir kitus – laiko jau ir nebelieka“, – pasakojo KUL gydytoja radioterapeutė Jurga Remeikienė.
 
Mokykla, naudinga ir pacientams, ir medikams

Joms su krūtų chirurge Agne Čižauskaite ir kilo mintis surengti tokią pacientų mokyklą, o šią idėją palaikė ne tik ligoninės vadovas Vinsas Janušonis, bet ir visas būrys kolegų, sutikusių skaityti paskaitas pacientams bei jų artimiesiems.
Pasak pašnekovės, tokia Pacientų mokykla labai naudinga abiems pusėms – ir sergantiesiems, ir gydytojams. Pacientai ir jų artimieji čia gauna išsamios informacijos apie krūties vėžį, jo diagnozavimą, gydymo metodus, šalutinius reiškinius, mitybą, reabilitaciją.
„Atėjęs konsultuotis pas gydytoją toks ligonis jau būna ramesnis, daugiau žinantis, jaučiasi saugesnis. Ir mums, medikams, tada lengviau dirbti“, – kalbėjo gydytoja J. Remeikienė.
Juk pasitaiko atvejų, kai pas gydytoją atėjęs ligonis, net nežino, ko galėtų paklausti, nes visiškai neturi informacijos apie jį užklupusią ligą. Tada lieka tik baimė, pasimetimas, neviltis...
 
Žinios, informacija padeda lengviau priimti gydymo sprendimus
Pirmoji tokia Pacientų mokykla buvo surengta šių metų pavasarį ir sulaukė per pusės šimto lankytojų: apie 80 proc. jų buvo patys sergantieji, likusi dalis – ligonių artimieji. Visų jų atsiliepimai po paskaitų – patys geriausi: net 90 proc. apklausoje teigiamai įvertino paskaitas, prisipažino, kad daug sužinojo, kad gautos žinios padėjo priimti svarbius ligos gydymui sprendimus.
„Aš ir pati paskui sulaukiau pacientų, kurie atėjo spinduliniam gydymui ir jau daug žinojo apie šią procedūrą, uždavinėjo labai konkrečius klausimus“, – pasakojo gydytoja radioterapeutė.


Visa ši patirtis paskatino dar kartą sukviesti sergančiuosius ir jų artimuosius į Pacientų mokyklą. Paskaitų temos ir šį kartą parengtos remiantis realiais pacientų užduotais klausimais, dalis jų – tos pačios, kokios buvo ir pirmąjį kartą. Tiesa, šį kartą temų ratas bus kiek praplėstas – skaityti paskaitų  pakviesta ir dietologė, nes klausimas: ką galima valgyti ir kokio maisto geriau  vengti sergant vėžiu – rūpi daugeliui ligonių. Paskaitas skaitys Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai, socialinius klausimus aptars socialinis darbuotojas, gydymo procesų eigą – atvejo vadybininkė, rekomendacijų pateiks psichologai, o pabaigoje savo istorija pasidalins sėkmingai vėžį įveikęs pacientas – jo patirtis gali būti labai naudinga dabar einantiems per tuos pačius išbandymus.
Planuojama, kad Pacientų mokykla taps tradicine, sukviečiančia pacientus du kartus per metus: spalį, tradiciškai minimą kaip kovos su krūties vėžiu mėnesį, ir pavasarį, greičiausiai – kovą.
Pasak J. Remeikienės, šios Pacientų mokyklos paskaitos, kaip netikėtai paaiškėjo, labai naudingomis pasirodė ir psichologams, ir bendrosios praktikos gydytojams – visiems, kuriems tenka susidurti su krūties vėžiu sergančiomis moterimis.

 
Apie Pacientų mokyklą
Paskaitos vyks kiekvieną spalio trečiadienį nuo 13 iki 15 val.  Klaipėdos universitetinės ligoninės 3-iame korpuse, adresas: Liepojos g. 49, I aukšte, didžiojoje auditorijoje.
Paskaitas skaitys įvairūs savo sričių specialistai, kurie atsakys į daugumą ligoniams iškylančių klausimų apie ligą, jos gydymą, psichologinę pagalba, socialinį gerbūvį, reabilitaciją ir daugelį kitų.
Paskaitos NEMOKAMOS!
Informacija pasiteirauti: pacientumokykla@gmail.com
tel.: +370 683 65219;  +370 671 8247
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris