Sostinė pagerbė medikę

Greta Vanagienė
2020-02-03
Už odontologines iniciatyvas Šv. Kristoforo statulėle įvertinta Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos direktorė ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Odontologijos instituto profesorė Alina Pūrienė sako visa tai – dažnai šeimos laiko sąskaita. Mat socialinėms iniciatyvoms įgyvendinti, už kurias profesorė ir apdovanota, reikia nugnybti dalį šeimos gerovės ir kiek miego laiko.
Sostinė pagerbė medikę
„Rankose laikydama Švento Kristoforo statulėlę suprantu, kad ja esu apdovanota ne už kasdienius, o už pridėtinius darbus Vilniui ir Lietuvai“, - sako profesorė Alina Pūrienė.

- Jūsų iniciatyva prieš metus pradėtos teikti neįgaliesiems odontologinės paslaugos namuose atliepė itin reikalingą ir ilgus metus ignoruotą poreikį. Ar „pramušti“ šią pagalbą buvo sudėtinga? 
Šiuo apdovanojimu dalinuosi su mano komanda –Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos darbuotojais, kolegomis iš Odontologijos instituto. Tokie darbai daromi ne vieno žmogaus, prisijungti turi visa komanda. Greičiausiai nieko nebūtų įvykę, jei nebūčiau ligoninės vadovė ir universiteto profesorė. Kad galėtum suburti reikiamus žmones ir valdyti resursus, visų pirma privalai turėti palaikymą, būti autoritetas.
 
Šiuo atveju apie neįgaliųjų atskirtį visų pirma turėjo pradėti garsiau kalbėti Europoje. Be Sveikatos apsaugos ministerijos politinės valios nieko nebūtų įvykę, Ne mažiau svarbu buvo sulaukti ir tinkamo ministro. Bėda ta, kad jie vis keitėsi ir keitėsi. Tik tada, kai visi šie veiksniai „suveikė“, atsirado prielaidos imtis Neįgaliųjų odontologinio gydymo namuose projekto įgyvendinimo. Gerai, kad stipri opozicija, norėjusi sustabdyti mobilios odontologijos idėją, nesugebėjo šios puikios kitose šalyse taikomos praktikos, sužlugdyti. EU struktūrinių fondų pinigais finansuojamas sunkią negalią turinčių asmenų odontologinio gydymo namuose bandomasis projektas visiškai pasiteisino. Daug neįgalių žmonių, kai kurie nematę gyvo odontologo, buvo sugydyti, gydomi. Pamatytumėt kokie jie dėkingi į namus atvažiavusioms gydyti odontologų komandoms!
Šių metų vasario mėnesį tęsiame prieš penkerius metus iš Jungtinės karalystės atsivežtos idėjos įgyvendinimą – vykdyti burnos vėžio prevencines patikras, kurių metu Lietuvos gyventojai kviečiami pasitikrinti dėl bet kokio burnoje atsiradusio guzelio, žaizdelės, nutrynimo, paraudimo, patinimo, pabalimo – pakitimų, kurių anksčiau nebuvo. Tai galėtų būti ikivėžiniai ar vėžiniai pakitimai. Mūsų tikslas – kuo anksčiau susirgimą išaiškinti ir pradėti gydyti. Šios akcijos metu atėjusius pasitikrinti pasitinka didelis ir didėjantis būrys odontologų tiek Vilniuje, tiek kituose Lietuvos miestuose. Daugumai tai papildomas darbas, bet gydytojai dėkoja, kad juos pakvietėme prisidėti neatlygintinai veiklai. Sako, kad atiduodami visuomenei dalelę savęs jaučiasi tapę geresniais žmonėmis.

 
Norėčiau išskirti dar vieną ypač svarbią iniciatyvą, kurios dėka vaikų globos namų vaikai gauna nemokamą ortodontinį gydymą breketinėmis sistemomis. Už šių vaikų gydymą užmoka Amerikos lietuvių fondas, ir tai didelė pagalba Lietuvai. Iki gydymo reikia visus vaikų namų ir šeimynų vaikus ištirti, įvertinti ortodontinio gydymo reikmes, paruošti ortodontiniam gydymui, surasti, kas atliks gydymo procedūras, stebėti. Ir tai – VUL Žalgirio klinikos gydytojų ir mūsų gydytojų rezidentų papildomas darbas.
Praėjusiais metais buvo pabaigtas dvejus metus Lietuvoje vykęs burnos ligų Lietuvos gyventojų tarpe tyrimas. Šiuo metu jau žinome kokiomis burnos ligomis ir kaip dažnai sergame. Šios žinios – tai puikus įrankis odontologinės sveikatos priežiūros optimizavimui. Norėčiau pasigirti, kad lėšas šio ilgo ir kruopštaus tyrimo vykdymui skyrė mano geras bičiulis, fondo „Borow“ vadovas Nigel Borow iš Jungtinės Karalystės.
Na, o naujausia mūsų iniciatyva – sukurta socialinė interaktyvi akcija, skirta neįgaliesiems, nėščiosioms, pagyvenusiems žmonėms. Šios gyventojų grupės elektroninėje platformoje gali gauti žinių apie mitybos ir burnos sveikatos sąsajas. Tai profesionalų rekomendacijos žmonėms kaip išlikti sveikiems nuo pat vaikystės iki senatvės ir kaip susirgus stabdyti ligas ir džiaugtis gyvenimu.
 
- Paroje turime tas pačias dvidešimt keturias valandas. Jūs, panašu, daugiau?
- Psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis kalbėdamas apie perdegimo sindromą gerai pasakė: kad galėtume normaliai funkcionuoti, turime miegui, darbui ir poilsiui skirti po aštuonias valandas. Man aštuonių valandų kasdieniam darbui ligoninėje nepakanka. Ką jau kalbėti, kiek dar jo reikia papildomoms iniciatyvoms visuomenės sveikatai gerinti. Šitokiu tempu jau dirbu daug metų, bet, jei nejausčiau didelio pasitenkinimo tuo ką darau, gal ir susirgčiau.
 
- Ar tai, kad esate apdovanota Švento Kristoforo statulėle už indėlį odontologijai moraliai atperka jūsų triūsą? 
- Kai žmogų pagiria už gerą darbą, norisi stengtis dėl to dar labiau. Geras žodis iš aplinkinių labai daug reiškia. Nors man, manau, sparnai užaugo prieš kelis dešimtmečius. Buvau ką tik baigusi studijas ir pradėjusi dirbti, o vaikas ėmė lankyti darželį. Vieną gruodžio trisdešimtosios vakarą skubėjau į sūnaus naujametinę eglutę kitame mieste. Susistabdžiau pakeleivingą mašiną Kauno link. Siautė pūga, kelias nevalytas... Sumėtė, išvažiavome į priešpriešinę eismo juostą ir susidūrę su didžiuliu sunkvežimiu vertėmės. Atsidarė durelės, aš iškritau, o kiti trys kartu važiavę žuvo vietoje. Mano amžinatilsi močiutė tada pasakė: „Dievas tave ne šiaip sau paliko gyvą. Geriems darbams, kurių dar nepadarei.“ Tas įpareigojimas mane visada lydi.


- Esate socialiai jautri gydytoja?
- Manau studijuoti mediciną turėtų tik jautrūs žmonės, norintys padėti kitiems, matantys, kas vyksta aplinkui. Hipokrato priesaika ne šiaip sau graži tradicija, bet moralinis įsipareigojimas. Būti gydytoju, vadinasi, ir gyventi juo būdamas. Darbas čia neužsibaigia vos išėjus už ligoninės durų. Baltas chalatas įpareigoja – privalai turėti atjautos daugiau nei bet kas kitas. Norėtųsi, kad gydytojo specialybę rinktųsi ne pagal tai, kuri komerciškai labiausiai apsimoka, ne tą, kurią pasirinkęs niekada nebadausi, bet „pagal pašaukimą“
Labai apmaudu, kad šiandien gydytojai neturi galimybės jaustis oriai, kaip būdavo anksčiau. Šiandien iš mūsų labai daug reikalaujama, bet pamirštama įvertinti profesionalumą, atsidavimą. Deja mediko kaip ir mokytojo profesija nebeturi prestižo. Ką gi, idealai dvidešimt pirmame amžiuje pasikeitė... Bet kai suserga - visiems reikia tikro gydytojo.
 

- Kas jums sektinas pavyzdys?
- Turėjau pusbrolį gydytoją, kuris vedė nepaprastai gražią ir švelnią gydytoją odontologę. Buvau taip ja ir jos gražiu elgesiu su aplinkiniais susižavėjusi, kad pati norėjau tokia tapti. Tik jos dėka stojau mokytis į odontologiją.
 
- Esate ne tik odontologė, bet ir ligoninės vadovė Tam, be abejo, reikia ir gerų vadybinių sugebėjimų: būti personalo vadove, viešųjų ryšių atstove ir ekonomiste drauge. Vien su švelnumu čia neprasisuksi, reikia vidinės stiprybės. Iš kur ji?
- Viso to mokomės, o vėliau per ilgametę patirtį galime žinias įdarbinti. Šiandien likau mažai praktikuojanti gydytoja, tačiau visai atsisakyti ir prarasti praktinių įgūdžių nenoriu. Kadangi mokau studentus Vilniaus universitete, privalau ne tik įsijausti į jų vietą, bet ir jausti pulsą, domėtis naujovėmis. Be to, gydytojui nepakanka vien gerai išmanyti savo profesiją. Jis privalo turėti gerus vadybinius, socialinius įgūdžius. Be to, vadovauju ir moksliniams darbams, todėl studentai ir rezidentai visada kviečiami dalyvauti mūsų projektuose. Taip jie mokomi, auginami profesionalais, bet kartu ugdomas empatiškumas, socialiai įgūdžiai. Taigi Kristoforo statulėlė yra skirta ir mano studentams, gydytojams rezidentams kurie dalyvauja kartu socialinėse iniciatyvose.
 
- Gydytoja, be viso to esate ir žmona, ir mama. Leiskite moteriškai pasmalsauti  namų sienos dėl darbų gausos ir noro padėti kitiems be šeimininkės neliūdi?
- Turiu puikų vyrą. Jis – mano vidinė stiprybė. Kai gavau Šv. Kristoforo statulėlę, Vincentas šventė gimtadienį, sakiau šis apdovanojimas skirtas ir jam kartu. Mes – komanda. Ištekėjau už vyro, kuris man leido įgyvendinti savo idėjas, darbe būti daugiau, nei vertėtų, ir visada visada palaikė, nors visi papildomi darbai dažniausiai buvo šeimos laiko sąskaita.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris