Širdies nepakankamumą Rimvydui sukėlė gripas

Vytautas Paulius Rasokaitis
2024-02-29
„Turėjau aiškų tikslą – pamatyti savo vaiką ir jį užauginti. Gal todėl ir noras išgyventi, ir jėgos buvo didesnės. Vaiko iš gimdymo namų atvažiavau pasiimti jau su dirbtine širdimi, važiavau tiesiai iš ligoninės. Šiais metais mano sūnui sueis 18 metų“, – pasakoja aštuonioliktus metus su donoro širdimi gyvenantis vilnietis Rimvydas Vekerotas.
Širdies nepakankamumą Rimvydui sukėlė gripas
„Gydytojas pasakė, kad yra galimybė implantuoti dirbtinę širdį ir paklausė manęs, ar sutiksiu. Kadangi kitos išeities nebuvo, reikėjo kapstytis, išgyventi, nes dar ir vaikas ruošėsi į pasaulį ateiti, stvėriausi paskutinio šiaudo“, – pasakoja vilnietis Rimvydas Vekerotas, jau 18 metų gyvenantis su persodinta širdimi. S.Bogucio nuotr.

Gripas pažeidė širdį
32-ejų metų Rimvydą užklupo itin pavojinga gripo komplikacija – širdies raumens uždegimas, kuris vėliau progresavo į širdies nepakankamumą. Pašnekovas prisimena, kad tuomet siautė betemperatūrė gripo epidemija.
 
„Susirgau gripu, laužė kaulus, tačiau temperatūros nebuvo, todėl į gydytojus nesikreipiau. Kažkaip pravaikščiojau tą gripą. Po kiek laiko gripo komplikacijos persimetė į širdį, pagadino jos raumenį. Krito kraujo slėgis, smegenims nebeužteko kraujo ir išsivystė kardiomiopatija – širdies nepakankamumas“, – apie gripo infekcijos sukeltas pasakoja R.Vekerotas.
 

Liga vilniečiui progresavo lėtai. „Tai šiek tiek pagerėdavo, tai vėl pablogėdavo. Iš pradžių būdavo dusulys, galvos svaigimas, permušimai, širdyje pradėjo rinktis krešuliai, reikėjo gerti kraują skystinančius vaistus. Tai truko ne taip ir trumpai – iki 2005-ųjų Šv. Kalėdų. Ligai progresuojant prireikė „įstatyti“ širdies stimuliatorių. Iki dirbtinės širdies implantacijos buvo likę metai“, – pasakoja vasario pradžioje 56-ąjį gimtadienį šventęs Rimvydas.
 
Nusilpusiai širdžiai – mechaninis pagalbininkas
„Gydytojas pasakė, kad yra galimybė implantuoti dirbtinę širdį ir paklausė manęs, ar sutiksiu. Kadangi kitos išeities nebuvo, reikėjo kapstytis, išgyventi, nes dar ir vaikas ruošėsi į pasaulį ateiti, stvėriausi paskutinio šiaudo“, – pasakoja pašnekovas.
Po kairiojo skilvelio pagalbinio prietaiso, kuris kaip pompa pumpavo kraują ir bendrai svėrė 3 kilogramus, implantacijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje Rimvydas buvo gydomas 24 dienas.
 
„Dar reanimacijoje mane bandė pasodinti. Aš pats negalėdavau net pajudėti, nes kai tik stodavausi, apsvaigdavo galva. Organizmas atprato judėti, reikėjo iš naujo mokytis vaikščioti, stovėti, – prisiminimais dalijasi R.Vekerotas. – Dar iki implantacijos buvau numetęs daug svorio, praradau daug raumenų, buvo likę tik kaulai ir oda. Reikėjo pradėti daug valgyti. Su dirbtine širdimi gyvenau 9 mėnesius.“
 
Transplantacija – laukta dovana
„Pramerkęs akis pirmiausia pamačiau palatą ir laikrodį, buvo antra valanda nakties. Pirma šovusi mintis: kad jei aš – reanimacijoje, vadinasi, donoras – jau danguje. Pirmieji jausmai – begalinis dėkingumas tiek donoro artimiesiems, tiek gydytojams, kurie įdėjo tiek daug darbo ir vilčių, kad išgyvenčiau. Spėjau mintyse maldelę sukalbėti ir atėjo slaugytoja“, – pirmąsias akimirkas po širdies transplantacijos prisimena R.Vekerotas.
Po trijų dienų Rimvydas jau buvo perkeltas iš reanimacijos į širdies chirurgijos skyrių.
 

Gyvenime – judesio netrūksta
Dabar Rimvydo gyvenime veiklų ir fizinio aktyvumo netrūksta: jis lanko keramikos, šokių užsiėmimus, aktyviai propaguoja organų donorystės idėjas bei drąsiai siekia sportinių varžybų apdovanojimų.
 
Rimvydas ne kartą dalyvavo tarptautinėse žmonių su transplantuotomis širdimis ir plaučiais sporto žaidynėse.
„Esu sužaidęs golfo turnyrą. Kadangi savo amžiaus grupėje neturėjau konkurentų, turėjau tiktai pereiti visas duobutes, nebūti diskvalifikuotas, pelniau aukso medalį. Su žmona lankome šokius. Mėgstu motociklus, mėgstu prie jų pasikrapštyti. Dirbu įmonėje, kuri daro metalo dirbinius, juos restauruoja. Mano gyvenimo variklis – optimizmas. Pesimistiškai nusiteikęs nieko negali įveikti ir pasmerki save nesėkmei“, – įsitikinęs R.Vekerotas.

 

Interviu su specialistu
Klaipėdos universiteto ligoninės filialo Jūrininkų ligoninė gydytojas kardiologas Arnas Rimkus:
 
- Supažindinkite skaitytojus su širdies raumens funkcijos blogėjimą lemiančiomis sąlygomis, rizikos veiksniais, silpninančiais širdies raumenį?
 
- Širdies nepakankamumas yra klinikinis sindromas, kuomet širdis negeba efektyviai pumpuoti kraujo. ŠN turi daugybę priežasčių bei rizikos veiksnių. Dažniausia ŠN priežastis yra koronarinė širdies liga, kuomet pasireiškia lėtinis širdies vainikinių arterijų susiaurėjimas sukeliantis prastesnį širdies aprūpinimą krauju, bei miokardo infarktas, kurio metu užsikimšus širdies vainikinei kraujagyslei įvyksta negrįžtamas širdies raumens žuvimas. Kita dažna ŠN priežastis yra arterinė hipertenzija. Ilgą laiką padidėjęs kraujospūdis pamažu sukelia širdies perkrovimą slėgiu, o tai ilgainiui lemia širdies raumens nusilpimą. Dėl šios priežasties arterinė hipertenzija neretai įvardijama kaip „tylusis žudikas“. Retesnės ŠN priežastys yra širdies vožtuvų ligos, įgimtos širdies ydos, infekcijos, ritmo sutrikimai, širdies raumens ligos, kardiotoksiniai vaistai, infiltracinės, miokardo kaupimo ligos bei kitos ligos. Riziką sirgti ŠN didina cukrinis diabetas, lėtinė inkstų liga, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, gausus alkoholio vartojimas, rūkymas, nesveika mityba, mažas fizinis aktyvumas, nutukimas, genetinis paveldimumas.
 
- Koks yra širdies nepakankamumo gydymas? Ką svarbu žinoti pacientams, kuriems neseniai nustatytas širdies nepakankamumas?
 
- ŠN medikamentinis gydymas yra individualus bei priklauso nuo jį konkrečiai sukėlusio veiksnio. Pacientams skiriama kombinacija vaistų, kurių veikimo tikslas yra atpalaiduoti kraujagysles bei taip sumažinti arterinį kraujo spaudimą, retinti širdies susitraukimų dažnį, reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, padėti širdžiai stipriau pumpuoti kraują, skatinti šlapinimąsi bei neleisti kauptis organizme skysčių pertekliui, sumažinti kojų tinimą, oro trūkumą. Kuomet ŠN priežastis yra koronarinė širdies liga, atliekama aortokoronarinių jungčių formavimo operacija (apeinamosios jungtys aplenkia pažeistas vainikinių arterijų vietas) bei širdies kraujagyslių stentavimas (į susiaurėjusią širdies kraujagyslių vietą įstatomas metalinis tinklelis), kurių metu pagerinamas širdies aprūpinimas krauju. Esant konkrečioms indikacijoms ŠN pacientams yra keičiami širdies vožtuvai, implantuojami širdies prietaisai (kardioverteriai-defibriliatoriai, resinchronizatoriai), mechaniniai skilvelius pavaduojantys prietaisai, atliekama širdies transplantacija. Visiems ŠN sergantiems pacientams neatsiejama gydymo dalis yra gyvensenos būdo pokyčiai – reguliarus fizinis aktyvumas, sveika mityba, suvartojamos druskos kiekio ribojimas, arterinio kraujo spaudimo bei širdies susitraukimo dažnio kontrolė, saikingas alkoholio vartojimas, metimas rūkyti, skysčių pusiausvyros palaikymas bei kūno svorio sekimas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris