Sigita Vainienė: ligos drastiškai jaunėja

Ringailė Gvildė
2021-08-06
Klaipėdos vaikų ligoninės Konsultacinės poliklinikos vedėja, vaikų endokrinologė Sigita Vainienė pastebi, jog neigiamos įtakos vaikų sveikatai turėjo ne tik pandemija, bet ir netinkamas sėslus gyvenimo būdas. Ligos, tokios kaip II tipo diabetas, arterinė hipertenzija, dislipidemija, kurios labiau būdingos suaugusiesiems, vis dažniau diagnozuojamos vaikams. Deja, galinčių vaikus gydyti pediatrų gretos mažėja.
Sigita Vainienė: ligos drastiškai jaunėja
„Pandemijos metu labiausiai akcentuojama senjorų sveikata ir lėtinės ligos, bet privalome nepamiršti ir vaikų. Jie jau dabar beveik dvejus metus gyvenę pandemijos sąlygomis ne tik nebemoka bendrauti, bet ir serga kitaip“, - sako Klaipėdos vaikų ligoninės Konsultacinės poliklinikos vedėja, vaikų endokrinologė Sigita Vainienė.

- Pandemijos pasekmes pajuto ir mažieji pacientai, tiesa? Kokios jų ligos labiausiai užleistos?
- Atlaisvinus karantiną pagal pacientų srautus supratome, jog žmonės laisve naudojasi nelabai atsakingai. Ligoninėje tikrai padaugėjo vaikų, kuriems diagnozuojamos virusinės žarnyno infekcinės ligos (roto, noro bei enterovirusinės). Taip pat dėl nepagrįstų baimių kreiptis į medikus vis dažniau tėvai atveda vaikus, kuriems užsitęsę pilvo skausmai. Pastarąjį mėnesį pastebėta, jog padaugėjo gangreninio apendicito atvejų. Stacionare stebimas alerginių ligų padažnėjimas, padaugėjo pacientų, turinčių psichosomatinių skundų, reanimacijoje dažniau gydomi apsinuodiję medikamentais vaikai, ir tai, neabejotinai, sumažėjusio tarpusavio bendravimo bei karantino pasekmės.
Su daugybe iššūkių susiduriame ir Konsultacinėje poliklinikoje, nors ji dirbo viso karantino metu. Ypač išaugo eilės pas vaikų oftolmologus, kardiologus. Susidarė du tris kartus nei įprasta didesnės eilės, nors visuomet raginome šeimos gydytojus nevengti siųsti vaikų pas mus išsamesniam ištyrimui, kad jie nebūtų konsultuojami nuotoliu. Esame įsitikinę, jog dalis užleistų ir laiku nediagnozuotų vaikų ligų bei būklių būtent ir buvo nulemta nuotolinių konsultacijų. Klaipėdos vaikų ligoninėje ir Konsultacinėje poliklinikoje pirmiausia renkamės kontaktines konsultacijas ir tik atlikus reikiamus tyrimus juos galime aptarti ar koreguoti gydymą nuotoliniu būdu.
 
- Kokios endokrininės sistemos ligos kamuoja jaunąją kartą? Kartais atrodo, kad didžiausia žala tik žydrieji ekranai ir nuotolinis mokymas...

- Endokrininių ligų nepadaugėjo, jos buvo diagnozuojamos tiek iki pandemijos, tiek ir jos metu, tačiau stebimos tam tikros tendencijos. Vaikų endokrinologe dirbu jau daugiau nei dvidešimtmetį ir stebiu I tipo diabeto atvejų ženklų augimą. Prieš dvidešimt dvejus metus jis nustatytas keturiems Klaipėdos krašto pacientams, o štai pernai net dvidešimt penkiems.
Anksčiau II tipo diabetas dažniausiai buvo diagnozuojamas vyresnio amžiaus žmonėms. O vien per pusę šių metų Klaipėdoje išaiškinome du II tipo diabeto atvejus, jauniausias pacientas buvo vos vienuolikos metų. Manau, kad dalis vis jaunėjančių vaikų sveikatos problemų tikrai nulemtos sėslaus gyvenimo būdo, per didelio technologinių priemonių naudojimo. Padažnėjo vaikų, turinčių laikysenos problemų, regėjimo sutrikimų. Tėvus privalu šviesti apie maisto ir fizinio krūvio santykį, nes kalorijų perteklius nesant adekvataus fizinio krūvio gali turėti įtakos vaikų ilgalaikėms sveikatos problemoms. Pablogėjusi dabartinių vaikų sveikata ateityje gali paveikti ateinančių kartų sveikatą, kadangi jie yra būsimieji tėvai.
Nutukimas diagnozuojamas vis daugiau vaikų, o per pandemiją šis skaičius taip pat tik augo. Išryškėjo daug valgymo sutrikimų problemų nes šeimos didžiąją dalį laiko laiką leido namuose, vyko nuotolinis darbas ir mokymasis, namuose maisto porcijos ir šaldytuvo varstymas nebuvo ribojamas, o štai fizinio krūvio praktiškai neliko. Tiesa, išryškėjo ir kita problema, kol vieniems karantinas atsiliepė nutukimu (daugiausiai dešimties dvylikos metų amžiaus vaikai), keturiolikos penkiolikos merginos jį išnaudojo svoriui mažinti. Ir dabar vis dažniau konsultuojame pacientes tiek dėl nervinės anoreksijos, tiek dėl menstruacijų ciklo sutrikimų.
 
Vaikų ligų gydytojai sako, jog pandemija ir karantinas, socialinių kontaktų nebuvimas vaikus paveikė taip, kad jų organizmai atprato kovoti su seniau gerai pažįstamas virusais, todėl dabar kai kuriomis įprastomis ligomis sergama sunkiau. Tarsi organizmai pamiršo, kaip kovoti. Pastebite tokį reiškinį?
- Taip, vaikai šiais metais ligomis, kurios jiems turėjo būti įprastos, serga sunkiau nei anksčiau. Nelankydami kolektyvo, vienas kitam neperdavė virusinių ir kitų infekcijų, tad jų organizmai atprato tinkamai reaguoti. Kuomet su virusais kontaktuojama nuolat, organizmas dėl susiformavusio imuniteto su jais lengviau kovoja, būna mažiau ryški simptomatika.
Pandemijos metu labiausiai akcentuojama senjorų sveikata ir lėtinės ligos, bet privalome nepamiršti ir vaikų. Jie jau dabar beveik dvejus metus gyvenę pandemijos sąlygomis ne tik nebemoka bendrauti, bet ir serga kitaip.
Tiesa, pastebėjome ir teigiamą reiškinį – kaukių dėvėjimas turėjo įtakos bronchų astmos paūmėjimų skaičiaus mažėjimui, o dažnas rankų plovimas sumažino gastroenterologinių ligų dažnį.
 
- Lietuvos pediatrų draugija vėl kreipėsi į Seimo Sveikatos reikalų komitetą – problema, pernelyg mažas pediatrų specialistų ruošimas šalyje. Kokia situacija Klaipėdoje?

- Pediatrų specialistų trūkumas yra vis gilėjanti problema. Vyresnieji kolegos išeina užtarnauto poilsio, kitus anksčiau laiko išeiti paskatino ir pandemija, o naujų, jaunų specialistų ateina rečiau. Dar šiais metais planuojame pradėti dirbti naujoje Konsultacinėje poliklinikoje. Labai norėtume atsinaujinti ne tik technologiškai, bet ir atnaujinti kolektyvo pajėgas. Ypač laukiame vaikų kardiologų, oftolmologų, neurologų, endokrinologų.
Mes, pediatrai, darbe vadovaujamės Motinos Teresės posakiu: „ne visi galime daryti didelius darbus, bet galime daryti mažus darbus su didele meile“.

 
Dosjė
Išsilavinimas

Nuo 1996 m. – VU, Medicinos fakultetas – gydytojo pediatro kvalifikacija
Nuo1998 m. - VU, Medicinos fakultetas – gydytojo-vaikų endokrinologo kvalifikacija
Nuo 2003 m. – VU, Medicinos fakultetas – gydytojo echoskopuotojo sertifikatas
Karjera
Nuo1999 m. VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninės gydytoja -vaikų endokrinologė, gydytoja echoskopuotoja, vaikų ligų gydytoja
Nuo 2015 m. UAB „Mama, aš sergu“ – vaikų endokrinologė, gydytoja echoskopuotoja, vaikų ligų gydytoja
Nuo 2020 m. VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninės konsultacinės poliklinikos vedėja
Pediatrų draugijos, Lietuvos gydytojų sąjungos, Vaikų endokrinologų asociacijos narė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Erkės pabudo alkanos ir piktos

    Erkės šiemet ankstyvos, piktos ir alkanos, sako entomologai. Pastarųjų metų statistika rodo, kad gyventojai į raginimus pasisaugoti nereaguoja – pernai užfiksuotas erkinio encefalito ir Laimo ligos atvejų pikas. Kaip jo išvengti šiemet?

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Suriebėjusios kepenys bus gydomos vaistu

    „Pagaliau liga bus ne kontroliuojama dietomis ir mankštomis, bet gydoma vaistais“, – skelbiama amerikiečių žiniasklaidoje. Milijonai nealkoholinio steatohepatito (NASH) liga sergančių amerikiečių sulaukė pirmojo patvirtinto vaisto „Rezdiffra“, padėsiančio išvengti kepenų cirozės ir nepakank...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris