Septynmečiui limfoma pasireiškė kojos skausmu

Greta Vanagienė
2019-09-12
Kai 7-metis Marius mamai pasiskundė kojos skausmu, ši vaiko sopulį bandė malšini vietiniais tepalais. Tačiau neilgai trukus vaikas ėmė šlubčioti, skųstis ir dantenų skausmais. Pasilankę pas gydytojus tėvai išgirdo diagnozę - sūnui limfoma.
Septynmečiui limfoma pasireiškė kojos skausmu
Paprastai limfoma pasireškia išaugus guzui. Jis gali atsirasti kakle, pažastyje, pilve, krūtinės ląstoje, blužnyje.

Skausmai kamavo naktimis
„Su šeima pavasarį išsiruošėme atostogų, į kelionių vaistinėlę profilaktiškai įsidėjome tepalų nuo skausmo, o čia, kaip tyčia, Marius pasiskundė, kad jam skauda blauzdą. Patepėme – praėjo“, - pirmą limfomos signalą prisiminė Audronė. Berniukas po kelionės toliau aktyviai dalyvavo pamokose, lankė karatė treniruotes, kol tos pačios kojos nesusitrenkė dūkdamas sodyboje.
„Nuvažiavome į traumatologinį, padarė rentgeną – koja nelūžusi. Gydytojai liepė ant sumuštos vietos dėti ledo, gerti vaistų nuo skausmo ir leido vykti namo“, - pasakoja mama.
 
Šįkart skausmas taip greit nepraėjo - berniukas ėmė šlubuoti, o vieną rytą atsikėlė su ištinusiu, skaudamu žandu. Mariaus mama pasakoja, jog dar neaptikta liga vaiką ypač kamuodavo naktinis: skaudėdavo tai dantenas, tai koją. Ilgai nedelsę tėvai sūnų pristatė medikams.
Audronė prisimena, kad atlikti tyrimai, kompiuterinės tomografijos rezultatai gydytojams sukėlė didelį susirūpinimą, todėl vaiką jie išsiuntė atlikti biopsijos, po kurios paaiškėjo visų negalavimų priežastis – limfoma.
„Gydytojas atlikęs dantenų biopsiją pats pasisodino mus į savo automobilį ir kuo skubiau nuvežė pas reikiamus gydytojus“, - mediko reakcija ir gerumu neatsistebi mama.
 

L.S. skaičius


7-8 
- tiek naujų vaikų susirgimo limfoma atvejų Lietuvoje registruojama per metus. 

 
Vaikui smalsumo neatėmė
„Apie limfomą nė nebūtume pagalvoję. Juk stengiesi apie tai net minčių neturėti - rodos mūsų tai niekada neturėtų paliesti“, - apie tai, kad pranešta sūnaus diagnozė iki tol tėvams nebuvo žinoma liga, pripažįsta Audronė. Kaip pati sako, sūnaus liga privertė ne tik sukaupti vidinių resursų kovai su gyvenimo mestu iššūkiu, bet ir prisitaikyti prie naujų gyvenimiškų aplinkybių: teko palikti mažesnįjį Mariaus broliuką tėčio ir senelių globai, o pačiai kartu su sūnumi vykti į ligoninę. Kaip pati viliasi - nebeilgam. Mat berniukui tą pačią savaitę buvo taikyta chemoterapija, kuri po kelių kursų jau duoda lauktų rezultatų – limfoma gydymui pasiduoda puikiai. Šeimos džiaugsmui liga iš Mariaus neatėmė vaikystės nerūpestingumo ir smalsumo.
 
„Laimei, kad Marius dar mažas, todėl nesigilina ir nesidomi savo liga. Nori žaisti ir gyventi tuo pačiu ritmu kaip ir visada“, - sako moteris ir priduria, kad pasikeitė tik sūnaus išvaizda: nuo hormonų svyravimų pagerėjusio apetito berniukas kiek suapvalėjo, po chemoterapijos nuslinko plaukai.
Nors šeimos gyvenimas dėl vaiką ištiktos ligos ir tapo chaotiškas, tėvai stengiasi, kad sūnaus mokslams nenutrūko, į ligoninę ateina mokytojos. Grįžus namo Marius taip pat, kol baisis gydymas, su pedagogais susitiks namuose.

 
Interviu su specialiste
VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja vaikų hematologė Sigita Stankevičienė:
 
- Ar galima būtų įvardinti rizikos grupę, kam gresia susirgti limfoma?
- Į rizikos grupę patenkame visi, priklausomai, kokios sąlygos susidaro mūsų mikro ir makro organizmuose. Tačiau niekam nežinoma, nuo ko imuninis procesas gali tapti nebevaldomas. Vis dėlto pastebima, kad tarp vaikų limfoma triskart dažniau serga berniukai negu mergaitės. Be to, kadangi limfocitai - imuninės sistemos ląstelės, limfoma dažniau serga turintieji įgytus arba įgimtus imunodeficitus, tam tikrus genetinius sutrikimus. Paprasčiausias virusas gali išprovokuoti imunodeficitą parodydamas, kad imuninė sistema funkcionuoja nepakankamai.
 
- Kokių formų limfomų būna ir kuo jos skiriasi?
- Vaikų amžiuje visos limfomos - ūminės. Jos skirstomos į du tipus: Hodžkino ir ne Hodžkino. Paprastai ne Hočkino limfoma vystosi lėčiau, o Hodžkino limfoma progresuoja labai greitai – tiesiog auga dienomis.

 
- Mariaus atveju liga pasireiškė skausmu. Kokie dar požymiai išduoda limfomą?
- Paprastai limfoma pasireškia išaugus guzui. Jis gali atsirasti kakle, pažastyje, pilve, krūtinės ląstoje, blužnyje. Jei guzo plika akimi pastebėti negalime, pavyzdžiui, jei jis atsiranda tarpuplautyje – žmogus gali imti kosėti, o pastebėti ligą galime tik atlikę plaučių rentgeną, jei pilve – gali pasireikšti pykinimas, skausmas. Taigi skausmų gali pasireikšti įvairių: spausti skrandį, skaudėti šoną ir taip toliau. Visais atvejais darome tyrimus ir ieškome skausmo priežasties. Taigi siekiant nustatyti diagnozę ir tipą atliekame biopsijas.
 
- Sirgdamas limfoma žmogus gali išlikti darbingas?
- Tai - liga pasalūnė: pirmosios stadijos metu žmogus gali nieko nejausti arba pakarščiuoti. Kitais atvejais gali jausti padidėjusį prakaitavimą, tačiau, pavyzdžiui, karštą vasaros dieną žmogus gali manyti, kad tai tiesiog vasaros įtaka. Paaugliai gali justi reikšmingą svorio sumažėjimą, taip pat gali varginti dusinantis kosulys su spaudimu krūtinės ląstoje, atsirasti fizinio krūvio netoleravimas, kūno niežulys.
 
- Iš to ką vardinate, įtarti, kad tau limfoma praktiškai neįmanoma – požymiai nuo A iki Z.

-Taip, apčiuopti pirmos stadijos ligą – atsitiktinumas, todėl jei limfoma pasireiškia vizualiai, laikome tai sėkme. Net ir geras kraujo tyrimo atsakymas nereiškia, kad po kelių mėnesių nebus nustatyta ši onkologinė liga.
 
- Kaip gydoma limfoma?
- Pagrindinis gydymo būdas – chemoterapija. Retais atvejais taikoma radioterapija, spindulinė terapija, o išimtinais atvejais - kaulų čiulpų transplantacija. Tačiau pagrindas – didelių dozių chemoterapija.
 
- Tiesa, kad vaikai šią ligą įveikia daug lengviau nei suaugusieji? 
- Taip, vaikų amžiuje išgyvenamumas siekia apie devyniasdešimt procentų. Tam įtakos turi jaunas amžius, be to, vaikams nebūdingos lėtinės formos. Štai suaugusiems kyla problemų su chemoterapija, limfomą sunkina ir kitos gretutinės ligos. Taigi vaikų ir suaugusių limfomos lyginti nė nevertėtų – suaugusiesiems pasireiškia daugiau limfomos formų.
 
- Per kiek laiko įprastai pasveikstama?
- Tai priklauso nuo stadijos, kada liga diagnozuojama ir kiek yra išplitusi. Vieniems gali pakakti dviejų chemoterapijos blokų, kitiems - šešių. Toks gydymas paprastai trunka nuo poros iki aštuonių mėnesių.
 
- Limfoma linkusi atsinaujinti?
- Vaikų amžiuje labai retai. Tačiau įveiktos ligos pamiršti iškart dar neleidžiame. Nuo diagnozės patvirtinimo vaikų būklė stebima ir tiriama dar penkerius metus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris