Po traumos – pažadas pamilti save ir gyvenimą

Greta Vanagienė
2019-06-10
„Tikriausiai kritau su pagalve“, - šmaikštauja prisiminęs prieš kelerius metus įvykusią nelaimę 46-rių Sigitas. Mat pro antro aukšto langą parūkyti bandžiusiam vyrui naktis galėjo baigtis tragiškai. Lūžęs kaklas, pažeisti slanksteliai tik gydytojų profesionalumo, o gal ir stebuklo dėka sėkmingai reanimuoti. Šiandien vyras į nelaimę žvelgia filosofiškai. „Tai buvo ženklas iš aukščiau, kad privalau keisti požiūrį į gyvenimą“, - sako Sigitas.
Po traumos – pažadas pamilti save ir gyvenimą
Kuo sunkesnė kaklo slankstelio trauma (iš viso yra septyni slanksteliai), tuo skaudesnės ir jos pasekmės: žmogus gali nebevaldyti galūnių arba likti paralyžiuotas.

Nenorėjo prižadinti
Tą naktį, pasakoja Sigitas, kankino nemiga. Buvo karšta, kambaryje tvanku, todėl atsikėlė pro langą įkvėpti gaivesnio oro.
„Kelioms savaitėms apsistojau pas draugus padėti prie vasaros ūkio darbų. Naktį visai nesisekė užmigti, norėjosi išeiti kelioms minutėms pasivaikščioti. Kadangi draugų šeimoje augo du maži vaikai, naktį lipti laiptais ir kelti šurmulį varstant duris nesinorėjo. Tiesiog atsivėriau antrame aukšte kambario langą, atsisėdau ant palangės, maniau užsirūkysiu“, - pasakoja vyras.
 
Sigitas prisimena, kaip susvyravęs ir neišlaikęs pusiausvyros krito žemyn, tiesiai ant galvos. Pragulėjęs be sąmonės vyras sako nubudęs po kelių valandų.
„Kadangi susilaužiau kaklą, negalėjau nė kiek pakelti galvos. Šiaip taip nušliaužiau iki namų durų ir ėmiau barbenti šaukdamas pagalbos. Kadangi namas - atokiau nuo kaimynų, padėti man galėjo tik viduje mieganti šeima“, - prisimena Sigitas.

Laimei, pagalbos šauksmus namiškiai išgirdo ir jis buvo nugabentas į ligoninę. Čia nedelsiant atlikta sudėtinga kaklo slankstelių operacija. Vyrui grėsė viso kūno paralyžius iki gyvenimo galo.
 
Istorija sukrėtė
„Tuomet išgyvenau itin sunkų gyvenimo etapą. Paliktas šeimos buvau, kaip blaškomas vėjo. Nemylėjau savęs, aukojausi ir gyvenau kitų labui. Kai atsidūriau ant operacinės stalo, paskambinau sūnui ir pažadėjau: jei išgyvensiu ir liksiu sveikas, valdysiu kūną, pakeisiu gyvenimą iš pagrindų. Būsiu dėmesingesnis vaikams, atsitiesiu psichologiškai ir imsiu gyventi iš naujo“, - sako ne tik sunkią kūno traumą, bet ir dvasinę kančią tuomet išgyvenęs vyras.
 
Sėkmingai pasibaigusi operacija, geros gijimo prognozės, kelis mėnesius sanatorijose trukęs gydymas grąžino Sigitui ne tik galimybę judėti, protauti, bet ir įkvėpė iš naujo pažvelgti į gyvenimą. Kaip pats sako, jis atvertė naują gyvenimo puslapį.
„Tikriausiai visata norėjo patikrinti prieš operaciją sūnui duodą pažadą. Po gydymo stiprėjau žaibiškai. Nors ir mokytis vaikščioti, kaip ir sukti galvą teko palengva. Šiandien jaučiu tik teigiamus gyvenimo pokyčius. Gydymo metu praleistas laikas, sutikti žmonės, perskaitytos knygos ir gilūs pamąstymai apie gyvenimą suteikė jam gražesnių spalvų“, - pasakojimą užbaigia likimo supurtytas ir tiek pat nubučiuotas vyras.


Specialisto interviu
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytojas neurochirurgas Gintaras Migauskas:

Gydytojau, sakote vasaros sezono traumos išlieka tos pačios: nesėkmingai šokant nuo tiltelio į vandenį pažeidžiamos galvos arba stuburo smegenys. 
Tai vasaros sezono problema – kasmet vis tas pats. Tokios traumos dažniausiai pasitaiko apsvaigus nuo alkoholio, kada jūra tampa iki kelių – nuo lieptelių šokinėjama drąsiai negalvojant apie pasekmes. Maudomasi ne specialiuose pliažuose, nesaugiose, nepažymėtose vietose, nepatikrinus vandens telkinio gylio, taip pat kas yra jo dugne. O dėl dugno reljefo negali būti tikras: jei pernai toje vietoje šokinėjai, šiemet dugnas gali būti pasikeitęs, vanduo nusekęs.
 

Kokios tokių sužalojimų pasekmės?
- Paprastai galvos smegenys tokius smūgius atlaiko, jei nepataiko tiksliai į didesnį dugne esantį akmenį. Labiausiai nukenčia kaklas - tai silpnesnė vieta negu galva. Kaklas nunyra, nulūžta, jo slanksteliai subliūkšta. Kuo sunkesnė kaklo slankstelio trauma (iš viso yra septyni slanksteliai), tuo skaudesnės ir jos pasekmės: žmogus gali nebevaldyti galūnių arba likti visiškai paralyžiuotas.
Taip pat gali būti ir nugaros smegenų sukrėtimas, kuris paprastai praeina per kelias paras. Tačiau nugaros smegenys gali būti pažeidžiamos ir negrįžtamai.
 
- O apsisaugoti nuo sužeidimų kaip nors įmanoma? Negi šoksi su šalmu į ežerą...
- Deja, prevencija tik viena – susilaikyti. Arba šokinėti tam skirtose vietose, kur yra patikrintas dugno gylis. Nors statistikos neturime, bet praktika rodo, kad beveik visos tokios traumos lydimos alkoholio.

 
- Kiek procentų operacijų pavyksta sėkmingai?
- Operacija atliekama ne dėl to, kad pagydytume smegenis, o kad būtų užfiksuota galva, tai yra laikytųsi prie kūno. Taigi stuburo stabilumo – fiksacijos – operacijos retai kada nepasiteisina. Svarbiausia, kad būtų išvengta stuburo smegenų pažeidimo, nugaros smegenys yra nesutvarkomos. Jei žmogus paralyžiuotas, tai įvyksta iš karto ir, panašu, – visam gyvenimui.
 
- Po operacijos tikriausiai seka ilgas gydymas?
- Po operacijos kurį laiką reikalinga nešioti kaklo įtvarą, atlikti reabilitacines mankštas. Gydymas vėliau perkeliamas į sanatorijas.
Liūdnesnės pasekmės laukia tų, kurie liko paralyžiuoti – belieka pratintis prie gyvenimo vežimėlyje, kiek tas yra įmanoma.
 
- Jei žmogus liko neparalyžiuotas, jis gali laisvai judėti, sportuoti? 
- Jaunų žmonių kaulai sugyja greičiau nei pagyvenusių, taigi gijimas smarkiai priklauso nuo paciento amžiaus. Kelis mėnesius po operacijos sportuoti, staigiai judėti, vairuoti tikrai negalima. Traumos metu būna užspaustas koks nervas ar kitokių papildomų pažeidimų, todėl reabilitacija priklauso nuo įvairių aplinkybių.
 
O galima sakyti, kad žmogus yra likimo pabučiuotas, jei krisdamas iš antro aukšto atsipirko tik kaklo slankstelio pažeidimu ir atlikus fiksacinę operaciją žmogus pašalinių padarinių nejaučia?
- Taip. Tai - pats sėkmingiausias scenarijus. Kita vertus, būna ir tokių atvejų, kad krisdamas ir iš aukščiau atsiperka vien nusibrozdinimu. Tam įtakos turi, kas krentant pasitaiko pakeliui - medis, krūmai, o ir minkšta žemė nelygi asfaltui.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris