Operacija, varpą prikelianti antram gyvenimui

Sima Kazarian
2021-09-17
Gydytojas urologas Marius Anglickis Lietuvoje pradėjo Baltijos šalyse unikalias varpos implantacijos operacijas. Vienas pirmųjų šią operaciją išbandžiusių pacientų sutiko L.S. papasakoti apie savo patirtį.
Operacija, varpą prikelianti antram gyvenimui
Patys moderniausi varpos implantai yra užpildomi skysčiu. Į varpą implantuojami tuščiaviduriai silikoniniai vamzdeliai, į kapšelį mygtukas, įjungiantis mechanizmą, o į pilvo ertmę – vandens pripildytas rezervuaras.

Prostatos vėžys pasiglemžė ir erekciją
„Prieš dešimt metų man nustatytas prostatos vėžys ir pašalinta prostata. Tuomet išgyvenau tokį stresą, kad net nepaklausiau chirurgo apie galimas komplikacijas. Išslydo žemė iš po kojų ir norėjau kuo greičiau atsikratyti vėžio. Tiesa, po operacijos sanatorijoje kalbėdamas su likimo draugais sužinojau, kad beveik visi po šios operacijos turi erekcijos problemų. Dar tikėjausi, kad man taip nenutiks, deja... Daugybę metų nesijaučiau tikru vyru“, – apgailestavo Vitalijus (vardas pakeistas – red.past.).
 
Draugas Vitalijui rekomendavo kreiptis į gydytoją Marių Anglickį ir vyriškis užsirašė konsultacijai. „Bandėme vieną gydymo metodą, kitą, bet niekas nepadėjo“, – kad vilties buvo netekęs, pripažįsta Vitalijus. Galiausiai jam buvo pasiūlyta naujovė Lietuvoje – varpos implantas. „Ta operacija turėjo būti prieš keletą metų. Prasidėjo pandemija, gydytojas dirbo kovidiniuose skyriuose ir negalėjo operuoti. Jau buvau praradęs viltį, tačiau sumažėjus sergamumui COVID-19 atsidarė ligoninės ir vėl buvo galima operuoti“, – išsvajotos dienos sulaukė pacientas.


Varpos implantas
 
Su žmona prisiminėm jaunystę
Vitalijus operaciją sutiko ramus: „Gydytojas išsamiai informavo apie galimas nesėkmes, žinojau, kad jis yra puikus chirurgas, todėl nejutau jokios baimės ir nerimo, išskyrus rūpestį, kad neįsimestų infekcija. Tada jau nieko nepadarysi. Reikia pašalinti protezą. Bet tai jau priklauso nuo likimo.“
 
Prieš operaciją jis pradėjo gerti antibiotikus, kad sumažėtų pūliavimo rizika, o į operacinę, gydytojo paprašytas, pasiėmė gerą nuotaiką. „Daugiau nieko ruoštis nereikėjo“, – šypsosi Vitalijus, kurio operacija truko apie valandą ir jau kitą dieną vyriškis vyko namo, prieš tai supažindintas, kaip elgtis su žaizda, prižiūrėti protezą. Po to jis vykdavo pas gydytoją tik stebėti gijimą.
 
Pašnekovas šiandien yra patenkintas operacija ir priduria, kad vienintelis nedidelis minusas nebent papildomas svoris kapšelyje, kuriame įtaisytas implanto jungiklis.
„Džiaugiuosi, kad taip susiklostė likimas ir man buvo įdėtas varpos implantas. Dabar išgyvenu antrą jaunystę ir su žmona vėl atrandame vienas kitą. Po daugybės metų galime džiaugtis vienas kitu ir prisiminti jaunystę“, – linksmai kalbėjo Vitalijus.

 
Interviu su specialistu
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytojas urologas Marius Anglickis.

- Kokiems pacientams rekomenduojama varpos implantacijos procedūra?

- Vyro erekcijos sutrikimų gydymo niekada nepradedame varpos implantais. Šios priemonės imamės tik tuomet, kada kiti metodai neefektyvūs. Svarbiausia užduotis – suprasti, ar erekcijos sutrikimai yra fiziologinės kilmės ar psichologinės. Neseniai kreipėsi jaunas vyrukas, kurį nuo pat jaunystės vargina šis negalavimas ir joks gydymas nepadeda.
Beveik visų vyrų gydymas pradedamas nuo erekciją gerinančių piliulių. Nesant efekto skiriami į varpą arba šlaplę leidžiami vaistai. Jei ir šis gydymo metodas neefektyvus, pacientas gali įsigyti vakuuminę pompą. Varpoje sukuriamas neigiamas slėgis, į ją suplūsta kraujas. Ant varpos šaknies uždedamas kontrakcinis žiedas ir pacientas gali atlikti lytinį aktą. Ir tik jeigu visi gydymo metodai neefektyvūs, netenkina paciento arba neveikia, siūlomas varpos implantas.
 
- Yra kontraindikacijų, kada implanto negalima įdėti?
- Varpos implantus įmanoma įdėti beveik visiems. Dauguma kontraindikacijų bendrosios: krešėjimo sutrikimai ir t.t. Šiuo metu pasaulyje erekcijos sutrikimams gydyti naudojami dviejų tipų varpos implantai – lankstūs ir užpildomi skysčiu. Lietuvoje jau senokai atliekamos lanksčių varpos implantų įdėjimo operacijos, kurių metu į varpos akytkūnius įvedami silikoniniai standūs vamzdeliai. Lytinių santykių metu varpa atlenkiama, o atlikusi funkciją užlenkiama. Šie implantai žymiai pigesni, tačiau jie turi nemažai minusų. Patys moderniausi ir kur kas pranašesni varpos implantai yra užpildomi skysčiu. Jų mechanizmas yra sudėtingas: į varpą implantuojami tuščiaviduriai silikoniniai vamzdeliai, į kapšelį mygtukas, įjungiantis mechanizmą, o į pilvo ertmę – vandens pripildytas rezervuaras.
 

- Vyrai, kuriems atlikta operacija, jaučia visavertį pasitenkinimą lytiniais santykiais?
- Taip. Statistikos duomenimis, vyrai būna patenkinti operacijos rezultatais. Kiek mažesnis pasitenkinimas yra dviejų dalių implantais, o skysčiu užpildomais implantais patenkinti beveik šimtas procentų pacientų.
 
- Kokių reikalavimų privalu laikytis po operacijos? Ar vanduo rezervuare atnaujinamas?
- Pacientai po operacijos turi atvykti keletą kartų apžiūrai ir paskui gali nebesirodyti. Nebent nutinka kas nors neplanuoto. Skystis paliekamas rezervuare visam gyvenimui. Kai kada po daugelio metų skysčiu užpildomi implantai gali nustoti funkcionuoti. Smagu tai, kad juos gaminanti kompanija suteikia ilgalaikę garantiją – jei implantas ar jo dalis sugenda, nemokamai parūpinamos naujos dalys.
 
- Operaciją kompensuoja ligonių kasų?
- Deja, šios operacijos Lietuvoje nekompensuojamos. Galbūt ateityje kas nors pasikeis. Dar neseniai nebuvo kompensuojamas ir šlapimo nelaikymo gydymas po prostatos vėžio... Daugelyje Europos šalių varpos implantai kompensuojami dėl kitokios sveikatos apsaugos sistemos finansavimo strategijos. Pas mus mokesčiai vis dar renkami iš visų pagal galimybės, o paslaugos teikiamos pagal poreikis. Tuo dažnai piktnaudžiauja mokesčių nemokantys ar užsienyje dirbantys tautiečiai, sumokėję nedidelį mokestį ligonių kasoms.
 
- Skaitydamas pranešimus konferencijose visada stengiatės pabrėžti, kad Lietuvos vyrai vis dar gyvena tarsi kokone ir bijo prasitarti apie problemas.
- Vyrai klysta, kad erekcijos sutrikimai yra natūrali senėjimo pasekmė, todėl pasiduoda ir susitaiko su likimo smūgiu. Dalis šią problemą slepia net nuo antrosios pusės, vengia lytinio gyvenimo. Žmona mano, kad tapo nebepatraukli, todėl blogėja poros tarpusavio santykiai, prasideda barniai. Tai gali tapti net skyrybų priežastimi.
Dar blogiau – erekcijos disfunkcija gali būti laiku nediagnozuotos ligos (cukrinis diabetas, smegenų auglys ir t.t.) arba netinkamų vaistus nuo hipertenzijos skyrimo pasekmė. Aš nuolatos skatinu šeimos gydytojus, kad pacientų aktyviai klaustų apie erekcijos sutrikimus. Paradoksas, bet net urologo kabinete kai kurie nepasako apie dingusią erekciją. O tai svarbu, nes daugybė tyrimų rodo, jog liko treji penkeri metai iki insulto, infarkto ar kitų kardiologinių problemų, nebent pacientas laiku pakeis gyvenimo būdą, atliks būtinus tyrimus.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

      razinka


      Sveika šeima


      Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

      Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

      Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Ar gudresnis valgo skaniau?
      Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

      Naujas numeris