Nesvėręs nė pusės kilogramo Rojus atlaikė 8 operacijas

Greta Vanagienė
2019-12-31
Pokalbis su prieš laiką gimusio septynmečio Rojaus mama Lina kartais nutrūksta. Dėl ašarų. Jos kaupiasi iš nuostabos, kiek pasaulyje mums nesuvokiamos galybės ir paslapties.
Gydytojai nė nesvarstė, kad penktą nėštumo mėnesį dėl preeklampsijos į pasaulį pasibeldęs kūdikis gali išgyventi. Medikai bandė išgelbėti mamos gyvybę, jos šansus išgyventi prilyginę dviem procentams.
Nesvėręs nė pusės kilogramo Rojus atlaikė 8 operacijas
Per anksti gimęs Rojus, švenčiantis jau septintąjį gimtadienį, tilpo į suaugusiojo delną. „Ne aš jį mokau, kaip reikia gyventi, o jis mane. Primena, kaip reikia mylėti artimą, jam padėti, dešimt kartų pakartoti myliu. Tai – stebuklas“, - apie sūnų kalba jo mama Lina.

Septynis kartus mažesnis
Rojus gimė nepilnų penkių mėnesių, vos 498-ių gramų ir 16-os centimetrų ūgio - maždaug septynis kartus mažesnis nei įprastas naujagimis. Gydytojai jį palygino su apelsinu. „Tilpo į delną“, - patikslina mama.
Nors Linos nėštumas buvo sklandus, dvidešimt ketvirtą savaitę ji pajuto stiprius skausmus, pakilo spaudimas, ėmė vemti krauju. Greitoji moterį išvežė jos organams jau pradėjus atsisakyti dirbti – mama balansavo ant mirties slenksčio.
„Kaip ir dėl ko atsirado sunki nėštumo preeklampsija, niekas negalėjo paaiškinti. Aukštu kraujospūdžiu niekada nesiskundžiau, o pastaruoju metu gyvenau įprastu ritmu“, - pasakoja Lina.
 
Moteriai dvi savaites reanimacijoje kovojant už gyvybę, gimęs sūnelis naujagimių intensyvios terapijos skyriuje palaikomas aparatų už savąją grūmėsi ne mažiau. Mažylis turėjo sudėtingų žarnyno bėdų.
8 valandų trukmės operaciją Rojus atlaikė būdamas mėnesio. Vėliau kas savaitę sekė dar septynios, o padėtį sunkino triskart užpuolęs sepsis.
„Kiekviena diena jam buvo bandymas išgyventi, o medikams - jį atgaivinti. Per kiekvieną procedūrą Rojus netekdavo daug kraujo, todėl jį perpilti teko septyniolika kartų. Kadangi jam teko pašalinti visą žarnyną, pro šoną išvedė stomą“, - kiek teko atlaikyti vos penkis kilogramus sveriančiam organizmui, pasakoja mama.

 
Kvėpavo tik ant rankų
„Pirmą kartą pabučiuoti sūnelį gydytojai leido po pirmosios operacijos. Medikai manė, jog tai bus paskutinė galimybė. Daug kartų man kartojo, kad tokie vaikai neišgyvena. Prieš kiekvieną operaciją sakydavo, kad jo gyvo man nebeparneš - širdelė neatlaikys narkozių. O aš kaip mažas vaikas trypiau kojomis - jis gyvens! Visą laiką buvau šalia, kalbėjausi, dainavau. Nežinia, ką jis girdėjo, bet tikiu, kad tai padėjo. Tikėjimas ir viltis daro stebuklus“, - jautriai kalba mama.
Palaikyti sūnelį Lina sako galėjusi tik žodžiais, mat bernukas buvo toks pažeidžiamas, kad kiekvienas bandymas priglausti prie krūtinės baigdavosi jo gaivinimu.
 
„Vos sujudėjus kvėpavimo aparatui jis nustodavo kvėpuoti. Matydavau, kaip kaskart kone iki pajuodavimo dusdavo. Kartais jį gaivinti tekdavo ir penkiolika minučių“, - pasakoja mama.
Vėl ant rankų Lina sūnelį paėmė po septynių mėnesių. Tuomet vaikutį duodavo ir panešioti. Stebuklas ar ne – mama sako tuo metu lyg tyčia Rojaus būklė pagerėdavo: susireguliuodavo širdies plakimas, kvėpavimas.
„Vos padėdavau Rojuką, vėl viskas negerai. Taip ant rankų jį nešiodavau po aštuonias valandas, kad tik nenustotų kvėpuoti“, - prisimena moteris.
„O kur tą laiką buvo sūnelio tėtis?“ – paklausiu smalsumo vedina. Moters atsakymas trumpas: „Kai atsidūrėme ligoninėje, tėtis mus paliko.“
 

L.S. skaičius
2
- tiek tūkst. neišnešiotų naujagimių kasmet gimsta Lietuvoje.

 
Save nustūmė į antrą planą
Nors pačiai gimdyvei pagalbos ir palaikymo reikėjo ne mažiau nei sūneliui, moteris sako dėl kūdikio gyvybės savąją tiesiog pamiršo.
„Savęs nebemačiau. Visus tuos mėnesius išbuvau prie vaiko – budėjau, slaugiau. Ištverti skausmą buvo nepakeliama. Buvau pripratusi prie stiprių raminamųjų vaistų, lankiausi pas psichiatrą“, - pripažįsta Lina.
 

Šiandien mama švenčia gyvenimą ir dėkoja Dievui už gyvenimo dovaną – Rojų. „Žinau, kaip keistai skamba, kai mamos sako, kad jų vaikas yra ypatingas. Bet tik taip galiu atsiliepti apie Rojų. Ne aš jį mokau, kaip reikia gyventi, o jis mane. Primena, kaip reikia mylėti artimą, jam padėti, dešimt kartų pakartoti myliu. Tai - stebuklas. Tai vaikas, kuris nesigėdina prieiti apsikabinti svetimo, paguosti liūdinčio. Nuolat prašo nuvykti aplankyti į ligoninę leliukų, nuvežti dovanų, o gydytojams gėlių. Jis beprotiškai myli gyvenimą“, - šluostydama džiaugsmo ašaras kalba mama.

 
Interviu su specialistu
Vaikų ligoninės VUL Santaros klinikų filialo Naujagimių skyriaus vedėja gydytoja neonatologė Rimutė Vaitkevičienė.

- Ar visiems neišnešiotiems naujagimiams padidėja rizika neišgyventi? Kada laikoma, kad pavojaus gyvybei nėra?
- Laikoma, kad išgyvena 22 ir daugiau gestacinių savaičių gimę neišnešioti naujagimiai. Kada laikoma, kad pavojaus gyvybei nėra, tiksliai pasakyti negalima, bet kuo brandesnis naujagimis, tuo mažiau rizikos.
Labai anksti gimusių vaikų, mažiau 32 savaičių, visos organizmo sistemos yra nebrandžios, jų imunitetas labai prastas, todėl kyla infekcinių ligų rizika. Be to, neišnešioti naujagimiai, jaunesni nei 32 savaičių amžiaus, dar neturi susiformavusio čiulpimo ir rijimo reflekso.

 
- Kada tai susiformuoja? Kas dar įprastai būna neišsivystę? 
- Suderinti čiulpimą, rijimą ir kvėpavimą kūdikiai gali tik apie 33-34 savaitę, todėl iki tol maitinami jie pro zondą.
Neišnešiotukus vargina kvėpavimo problemos - jis tiesiog sustoja. Taip pat būdingos širdies problemos dėl atviro arterinio latako ir žemo kraujo spaudimo. Jaunesni nei 28 savaičių turi kraujavimo į smegenis riziką. Taip pat stebimas akių tinklainės vystymasis. Dėl nesusiformavusios termoreguliacinės sistemos neišnešioti naujagimiai gali greitai sušalti, tuomet prasideda hipotermija, todėl jiems reikalingas speciali inkubatorius arba šildoma lovelė. Neišnešiotukus dažnai lydi virškinamo trakto, kraujotakos sutrikimai.
 
- Kokių sveikatos negalavimų gali turėti neišnešiotukai ateityje?
- Gali būti įvairūs raidos sutrikimai: judėjimo, fizinio vystymosi, klausos, regos, psichomotorinio vystymosi, socialinio bendravimo.
 
- Dėl kokių priežasčių dažniausiai įvyksta priešlaikinis gimdymas?
- Priežastys gali būti kelios: mamos sveikatos sutrikimai ar ligos nėštumo metu arba vaisiaus patologijos. Vis dėlto dažniausiai priešlaikinį gimdymą išprovokuoja mamos virusinės infekcinės, inkstų, širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas. Daro įtaką ir buvusios chirurginės intervencijos, daugiavaisis nėštumas, nėštumo nutraukimai, rūkymas, alkoholio vartojimas.
 
- Priešlaikinis gimdymas tikriausiai sukelia pavojų ir mamos gyvybei?
- Dažniausiai kenčia emocinė mamos būklė, nes laukiamas išnešiotas, sveikas naujagimis, o ankstuko gimimas – tai sunkus išbandymas šeimai. Džiaugiamės, kad turime psichologus, kurių pagalba ypač reikalinga šioms mamytėms.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris