Naujo išsėtinės sklerozės gydymo kompensavimo laukė ir pacientai, ir medikai

www.lsveikata.lt
2019-05-27
Išsėtine skleroze šiandien Lietuvoje serga apie 3 tūkst. žmonių. Nors centrinės nervų sistemos liga vis dar yra nepagydoma, nuolat atrandama naujų vaistų, padedančių valdyti ligą. Nuo gegužės vidurio Lietuvos pacientams jau kompensuojamas naujas veiksmingas, efektyvus ir saugus gydymas, kuris padės sustabdyti ligos progresavimą ir palengvins sergančiųjų kasdienybę.
Naujo išsėtinės sklerozės gydymo kompensavimo laukė ir pacientai, ir medikai

Naujasis preparatas jau yra registruotas daugiau kaip 85 šalyse ir juo gydomi 80 tūkst. išsėtine skleroze sergančių pacientų. Nuo šių metų gegužės 17 d. jis kompensuojamas ir Lietuvos pacientams, kuriems diagnozuota recidyvuojanti išsėtinės sklerozės (RIS) forma.
Vaistas pasižymi ne tik geru saugumo ir efektyvumo santykiu, bet ir yra patogesnis vartoti. Pacientams vaistą lašinti reikės tik kas šešis mėnesius, medikų teigimu, tai gali pagerinti gydymo režimo laikymąsi.

 
„Gydant lėtines ligas labai svarbu, kad pacientai tinkamai vartotų paskirtus vaistus. Matydavome problemą, kad iki šiol skiriamus vaistus, kuriuos kartais reikėdavo vartoti 2 kartus per dieną, arba injekcijas, kurias turėdavo susileisti patys, pacientai ilgainiui nustodavo vartoti tinkamai. Naujasis vaistas turi labai patogų vartojimo režimą, kadangi bus lašinamas kas pusę metų. Dėl šios priežasties bus didesnė tikimybė, kad pacientai laikysis paskirto gydymo“, – sako neurologė dr. Ieva Sereikė.
 
Liga susergama pakitus imuninei sistemai, kai imuninės ląstelės atakuoja nervines ląsteles gaubiantį mielino dangalą galvos, nugaros smegenyse ir regos nervuose. Dėl mielino pažeidimo gali atsirasti įvairūs simptomai: raumenų silpnumas, nuovargis, regos sutrikimai, kurie galiausiai sukelia neįgalumą.
Medikės teigimu, naujojo vaisto kompensavimas yra labai didelis žingsnis į priekį, kadangi juo gydant galima sustabdyti ligos progresavimą.
 

„Šis vaistas gali sustabdyti naujų simptomų atsiradimą, taip užkertant kelią ligos progresavimui. Labai tikimasi, kad preparatas padės ir tiems pacientams, kuriems nebuvo veiksmingi kiti gydymo metodai. Vaistas yra saugus, nedidina piktybinių ligų ar infekcijų rizikos“, – sako gydytoja.
Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos pirmininkė Aldona Droseikienė sako, kad naujojo vaisto kompensavimo laukė ne tik medikai, bet ir pacientai.
 
„Įvairiose konferencijose jau kurį laiką buvo daug kalbama apie naująjį gydymą, sprendimas jį kompensuoti ir Lietuvoje ypač svarbus pacientų bendruomenei. Pacientai, sergantys RIS, vaisto laukė ne tik dėl patogaus vartojimo, kuris nepalyginamai paprastesnis, bet ir dėl efektyvumo bei retesnių šalutinių reiškinių“, – teigia A.Droseikienė.
Naujasis vaistas yra pirmasis ir vienintelis vaistas, skirtas dviems išsėtinės sklerozės formoms gydyti – recidyvuojančiai (RIS) ir pirminei progresuojančiai (PPIS). Lietuvoje kol kas bus kompensuojama indikacija tik RIS sergantiems pacientams.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris