Moteriai kreiptis pagalbos į specialistus nėra silpnumo bruožas

www.lsveikata.lt
2021-10-12
Ar pogimdyminės depresijos akivaizdoje žmogus gali save vadinti silpnu? Psichologė-psichoterapeutė Anna Vinkovskienė įsitikinusi – po vaikelio gimimo galimai jaučiamomis slegiančiomis mintimis verčiau  nesitapatinti. Tai skaudi, tačiau išgydoma arba savaime praeinanti patirtis, o ne žmogaus apibūdinimas.
Moteriai kreiptis pagalbos į specialistus nėra silpnumo bruožas

Iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ rubrikos „Patarimai“ ciklą, skirtą pogimdyminei depresijai, vainikavo specialistės bei ligą išgyvenusios moters tandemas. Ketvirtosios laidos metu psichologės-psichoterapeutės Annos Vinkovskienės patarimus, savais pasakojimais bei išmoktomis pamokomis papildė žinoma aktorė Valda Bičkutė. Viešnias kalbino iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ įkūrėjas Dalius Stankevičius.


 
Pokalbio metu psichologė-psichoterapeutė Anna Vinkovskienė nevengė akcentuoti pasiruošimą naujagimiui – informacinių kursų galimybę. Specialistė pasidalijo anot jos tobulai atrodančiu kursų receptu bei priminė, jog mokymai vyksta ne tik šeimos pagausėjimui, bet ir planuojantiems santuoką.
Specialistės teigimu, svarbus ir ligos pripažinimas. Anot viešnios, susidūrus su depresijos požymiais, savo negalavimus pripažįstantis ir pagalbos besikreipiantis žmogus parodo savo sąmojį ir brandą. Specialistei pritarė ir savo depresijos patirtimi pasidalijusi Valda Bičkutė. Mama tapusi aktorė teigė; nebuvusi pasiruošusi, nes kliovėsi medijose matytais pozityviais šeimos pagausėjimo paveikslais.
 
Paklausta apie savą patirtį ir tai, kaip gali pasikeisti naujų tėvų pasaulis, Bičkutė tvirtino: „Aš net nenutuokiau!“. Moteris taip pat paantrino apie svarbą turėti palaikymo komandą: artimuosius, draugus ar kitas su panašiomis patirtimis susiduriančias šeimas.
Nors savo gimdymą dėl sklandumo ji vadina „vadovėliniu“, gimus dukrelei, moteris pradėjo turėti padidintą, niekad neapleidžiantį nerimą. Tuo metu jai nepadėjo nei savistaba, nei objektyvus pokalbis su savimi. Dabar, besijaučianti geriau, ji supranta – visos gyvenimo dalys vienodai svarbios. Ji primena, jog tampant mama, moteris nenustoja būti žmona, savo profesijos atstovė ar kitų socialinių grupių dalimi.
 
Laidoje paliesta ir atsirandanti priešprieša tarp mamos ir vaikelio. Aptarti ir fiziniai pokyčiai, tokie kaip, po gimdymo pasikeitusi hormonų veikla, galinti drastiškai pakoreguoti mamos ar tėčio savijautą. Pokalbio metu psichologė-psichoterapeutė priminė ir dūlos paslaugas, tai vadindama potencialiu puikiu šeimos pagausėjimo palydovu, galinčiu itin palengvinti tėvystės patirtį.
Iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ primena, kad daugiau informacijos apie renginius, laidas ir labdaringas kampanijas galite sužinoti „Facebook“ paskyroje. Prisidėti prie šios iniciatyvos veiklos taip pat galite įsigydami rankų darbo marškinėlius, kurių dizainą įkvėpė pogimdyvinės depresijos temos herojė Indrė Stonkuvienė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Senatvinės demencijos palydovė – agresija

    Nuo senatvės nepabėgsime nė vienas, tačiau kartais gyvenimiška patirtis virsta ne privalumu, o našta. Pesimizmas, irzlumas, paranoja, pykčio, agresijos priepuoliai tampa iššūkiu senolių artimiesiems ir medicinos personalui. Gydytojai psichiatrai aiškina, kad sergant Alzheimerio liga pakinta smegenų ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris